Dodaj do ulubionych

ocena wykonania

31.08.04, 09:57
Uslsyzalam niedawno w radiu drugi bodajze koncert fortepianowy Beethovena i
bardzo mi sie spodobal, bardzo, tak wiec zapragnelam nabyc plyte z nim droga
kupna, oczywiscie. Skadinad wiem, ze plyty w wykonaniu Berilner albo Wiener
Philharmoniker, wydane przez EMI, takie z zoltymi motywami, sa rzekomo
najlepsze (?), wiec rozgladalam sie wlasnie za nimi, ale niczego takiego nie
znalazlam. Jest kilka niedrogich - ok. 30 zl - plyt z koncertami
fortepianowymi Beethovena, w wykonaniu Slowakow z Bratyslawy. Nie ejstem
znawczynia muzyki klasycznej, wiec byc moze nie zauwazylabym wiekszej roznicy
miedzy dobrym a mniej dobrym wykonaniem, ale jakos chcialabym kupic plyte z
tymi kocertami w wykonaniu dobrym. Czy moglibyscie mi doradzic?

Dzieki z gory

Loveandpeace
Obserwuj wątek
    • dobiasz Re: ocena wykonania 31.08.04, 18:11
      loveandpeace napisała:

> Uslsyzalam niedawno w radiu drugi bodajze koncert fortepianowy Beethovena i
      > bardzo mi sie spodobal, bardzo, tak wiec zapragnelam nabyc plyte z nim droga
      > kupna, oczywiscie. Skadinad wiem, ze plyty w wykonaniu Berilner albo Wiener
      > Philharmoniker, wydane przez EMI, takie z zoltymi motywami, sa rzekomo
      > najlepsze (?), wiec rozgladalam sie wlasnie za nimi, ale niczego takiego nie
      > znalazlam. Jest kilka niedrogich - ok. 30 zl - plyt z koncertami
      > fortepianowymi Beethovena, w wykonaniu Slowakow z Bratyslawy. Nie ejstem
      > znawczynia muzyki klasycznej, wiec byc moze nie zauwazylabym wiekszej roznicy
      > miedzy dobrym a mniej dobrym wykonaniem, ale jakos chcialabym kupic plyte z
      > tymi kocertami w wykonaniu dobrym. Czy moglibyscie mi doradzic?

Powiem krótko a konkretnie. Jako laik być może nie posłyszysz różnic pomiędzy
      dwoma dobrymi wykonaniami, albo nie będą one dla Ciebie znaczące. Ale różnicę
      pomiędzy wykonaniem dobrym a naprawdę kiepskim słyszą wszyscy (za wyjątkiem
      oczywiście tych, którym się nie chce słuchać uważnie).

Z wykonaniami to często jest tak, że jak słuchasz jakiegoś utworu w kiepskim
      wykonaniu, to przechodzisz koło niego obojętnie, a dopiero jak posłuchasz
      naprawdę dobrego, to odkrywasz, jaka to rewelacyjna muzyka. Ja tak miałem z "War
      Requiem" Brittena. Najpierw miałem wydanie z Naxosu. Posłuchałem. OK. I tyle.
      Ciekawe, ale ani ziębi ani grzeje. A potem posłuchałem Hickoxa i "odleciałem" wink

Jedna rada jeszcze. Na początek raczej nie kupuj nagrań starych (często są
      dostępne w tanich seriach różnych wytwórni). Po pierwsze możesz się zrazić
      kiepskim brzmieniem, po drugie często takie nagrania trącą myszką ze względu na
      techniki wykonawcze. To są rzeczy dla koneserów. Ja sam mając 9 wykonań Pasji
      Mateuszowej, czy 7 Drugiej Symfonii Mahlera mogę sobie czasem posłuchać
      Furtwanglera, czy innego Mitropoulosa, trzeszczącego, w mono, z wokalistami
      śpiewającymi tak, że nie da się nawet języka odgadnąć, nie mówiąc o zrozumieniu
      tekstu. To są dokumenty, ciekawostki, ale dla kogoś początkującego to najlepsza
      droga, żeby się sparzyć.

- - -
      Dobiasz
      • loveandpeace Re: ocena wykonania 01.09.04, 13:43
        dzieki dobiaszu za uwagi. Rada, zeby nie kuopwac wykonan starych, brzmi bardzo
        sensownie.
        sprawdzilam - to nie EMI mialam na mysil lecz Deutsche Grammophon Gesellschaft.

pozdrowienia

loveandpeace
    • maro76 Re: ocena wykonania 02.09.04, 22:58
      Uslsyzalam niedawno w radiu drugi bodajze koncert fortepianowy Beethovena i
      > bardzo mi sie spodobal, bardzo, tak wiec zapragnelam nabyc plyte z nim droga
      > kupna, oczywiscie

CZy masz 100 proc pewności,że to był drugi koncert Beethovena?
      Jeśli tak to poszukaj Marthy Argerich lub Glenna Goulda. Powinno ci
      się spodobać.

ale jakos chcialabym kupic plyte z
      > tymi kocertami w wykonaniu dobrym. Czy moglibyscie mi doradzic?

w tym momencie rozumiem że chodzi ci o komplet koncertów Beethovena czyli
      trzy płytki CD. Najtańszy komplet jaki widziałem i kupiłem to był Glenn
      Gould z różnymi orkiestrami i dyrygentami (Golschmann, Bernstein i Stokowski).
      Rzecz wydała firma Sony Classical w serii "The Glenn Gould Edition". Naprawdę
      fajne wydawnictwo do zapoznania się z koncertami Beethovena za rozsądną cenę.

Ponadto powinny byc dostepne na rynku komplety:
      Radu Lupu (fortepian)/Zubin Mehta (dyrygent)
      Muray Perahia / Bernard Haitink
      Krystian Zimerman/ Leonard Bernstein
      Maurizio Pollini/ Jochum/Bohm
      i może jeszcze Alfred Brendel / Simon Rattle
      Wszystkie dobre ale drogie

Jest kilka niedrogich - ok. 30 zl - plyt z koncertami
      > fortepianowymi Beethovena, w wykonaniu Slowakow z Bratyslawy.

napisz coś bliżej tzn kto jest solistą i dyrygentem

no i chyba 30 zł za całość koncertów jest niemożliwością, raczej chodzi
      o pojedyncze płyty czyli max 2 koncerty, choć z drugiej strony kupiłem
      kiedyś chyba za 2,99PLN smile płytę z V koncertem Beethovena (była taka hipertania seria "Muzyka Mistrzów") z solistką Dubravką Tomsić i jest to niezła płyta
      a jak na swoją cenę to bardzo niezła

pozdrawiam i przyjemnej eksploracji półek sklepowych

• dobiasz Re: ocena wykonania 03.09.04, 00:59
        maro76 napisał:

> w tym momencie rozumiem że chodzi ci o komplet koncertów Beethovena czyli
        > trzy płytki CD. Najtańszy komplet jaki widziałem i kupiłem to był Glenn
        > Gould z różnymi orkiestrami i dyrygentami (Golschmann, Bernstein i Stokowski).
        > Rzecz wydała firma Sony Classical w serii "The Glenn Gould Edition". Naprawdę
        > fajne wydawnictwo do zapoznania się z koncertami Beethovena za rozsądną cenę.

Odradzam. Jeśli chcesz zapoznać się z KONCERTAMI BEETHOVENA, to radzę kupić
        jakąś wersję bardziej "przezroczystą". Kiedy Gould gra Beethovena to więcej jest
        w tym GOULDA, niż BEETHOVENA.

Jeśli zależy Ci na poznaniu samego utworu, raczej unikaj tego typu
        charyzmatyków-gwiazdorów. Owszem, Gould sam z siebie jest wart poznania, ale
        Goulda najlepiej poznawać w Bachu.

Ja ostatnio sprawiłem sobie koncerty fortepianowe Beethonova w wykonaniu Lubina
        z Hogwoodem, na "autentycznym" fortepianie. Cudownie archaiczne, brudne
        brzmienie :-]

- - -
        Dobiasz
        • crannmer Re: ocena wykonania 03.09.04, 08:32
          dobiasz napisał:

> Odradzam. Jeśli chcesz zapoznać się z KONCERTAMI BEETHOVENA, to radzę kupić
          > jakąś wersję bardziej "przezroczystą". Kiedy Gould gra Beethovena to więcej
          > jest w tym GOULDA, niż BEETHOVENA.

Ze zdziwieniem musze przyznac, ze jestem 100 % tego samego zdania, co Dobiasz.
          Mimo, ze jestem wielkim fanem Goulda.

> Ja ostatnio sprawiłem sobie koncerty fortepianowe Beethonova w wykonaniu
          > Lubina
          > z Hogwoodem, na "autentycznym" fortepianie. Cudownie archaiczne, brudne
          > brzmienie :-]

W tym wypadku sugerowalbym moze bardziej konserwatywne wykonanie w rodzaju
          Arrau, Argerich czy podobnie znanych wykonawcow.
          W drugim rzucie autentycy, a w trzecim specjalisci w stylu Goulda.

Pozdr.

C.
          • maro76 Re: ocena wykonania 03.09.04, 14:39
            Panowie, pełna zgoda.
            Sugerując komplet koncertów w wykonaniu GG kierowałem
            się ceną bardziej niż obiektywizmem wykonania. A tańszego
            kompletu niż wspomniany to nie widziałem. Z tego co
            pamiętam to komplet Zimerman/Bernstein jest ponad dwa
            razy droższy niż wspomniany.
            • loveandpeace Re: ocena wykonania 05.09.04, 21:16
              No wlasnie ten komplet mam namierzony. Ma kosztowac 160 zl za wszystkie
              koncerty, Bernstein i jeszcze ktos, moze wlasnie Zimmermann. Ale tak bardzo
              podobal mi sie ten 2 koncert fortepianowy Beethovena, ze kupie ten komplet, bo
              nigdzie indziej nei znalazlam kompletu jego koncertow w wykonaniu ktore zanosi
              sie nawet dla laika na cos dobrego.
              Co do pytania o solistow itepe na tej lpycie SLowakow z Bratyslawy - nie ma tam
              tych danych niestety. W klazdym razie naghrywana byla jakos w polowie lat 80.

Pozdrowienia
              LOveandpeace
              • zamek Bernstein & Zimerman - optymalny wybór :) 05.09.04, 23:40
                Bardzo lubię to wykonanie i szanuję maestrię obu panów, tym bardziej, że
                Zimerman przy tej okazji musiał po raz pierwszy sprawdzić się w roli dyrygenta -
                właśnie przy I i II Koncercie, bo po nagraniu III-go Bernsteinowi się niestety
                zmarło (Koncerty nagrywano od końca).
                Pozdrowionka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka