blackened1 18.09.04, 22:49 AntiArmia, Legenda, Triodante, co waszym zdaniem najlepsze. Ja obstawiam Legende Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kazek Re: Armia - Legenda IP: *.p-s-inter.net 18.09.04, 23:23 Gdzies już widziałem taki watek na innym forum. Tylko Legenda. Potem Tomasz Budzyński zdziwaczał, delikatnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rael Re: Armia - Legenda IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 18.09.04, 23:44 Moze byscie panowie rozwineli swoje swiatle mysli na temat dziwactw Budzynskiego? Pisanie, ze "zdziwaczal" i "mu odbilo" powinno byc chyba poparte konkretnymi przykladami, bo inaczej staja sie jedynie idiotycznymi inwektywami. Odpowiedz Link Zgłoś
black_light Do Rael 19.09.04, 01:08 Jak pajacu nie jesteś w temacie to pitaj na dyskoteke a sie nie wpierdzielaj w temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rael Re: Do Rael IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 19.09.04, 10:13 A ty takimi tekstami szybciutko biegnij pochwalic sie swojemu idolowi - Lepperowi. A nie wpierdzielaj sie w temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Armia - Legenda IP: *.p-s-inter.net 19.09.04, 10:38 Póki co to tylko Ty rael pozwoliłes sobie na inwektywy. Tom, ktorego skądinąd bardzo szanuję, poleciał w klimat radia maryja, zaczął wystepowac na koncertach organizowanych przez lige republikańską (np. pod hasłem rock przeciwko komunizmowi, co nie byłoby niczym złym, ale to bylo w połowie lat 90-tych,) no i odcinać się od wszystkiego, co robi wczesniej. Byłaby to jego prywatna sprawa, ale to się niestety odbiło także na muzyce. Straciła ten niesamiwy klimat, nie do powtórzenia, jaki miała wczesniej, stała się zakręconym dziwactwem pełnym jakichs nieczytelnych wizji. Oczywiście jest to kwestia mojego gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
rael75 Re: Armia - Legenda 19.09.04, 11:26 Gość portalu: Kazek napisał(a): > Póki co to tylko Ty rael pozwoliłes sobie na inwektywy. > Tom, ktorego skądinąd bardzo szanuję, poleciał w klimat radia maryja, zaczął > wystepowac na koncertach organizowanych przez lige republikańską (np. pod > hasłem rock przeciwko komunizmowi, co nie byłoby niczym złym, ale to bylo w > połowie lat 90-tych,) no i odcinać się od wszystkiego, co robi wczesniej. > Byłaby to jego prywatna sprawa, ale to się niestety odbiło także na muzyce. > Straciła ten niesamiwy klimat, nie do powtórzenia, jaki miała wczesniej, stała > się zakręconym dziwactwem pełnym jakichs nieczytelnych wizji. Oczywiście jest > to kwestia mojego gustu. Prosilem jedynie o wytlumaczenie, nie obrzucalem nikogo inwektywami . Gdybys, drogi Kazku, napisal to co powyzej wczesniej, nie przypierdalalbym sie. Pisanie, ze ktos zdziwaczal i konczenie tym stwierdzeniem wypowiedzi bez podania szczegolow popierajacych owa teze, jest wedlug mego kodeksu, nieetyczne. Ale widze, ze na forum mozna pisac co sie chce i przypierdalac sie do kogos nie podajac przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Armia - Legenda IP: *.p-s-inter.net 19.09.04, 19:04 Wiesz, ja bym po prostu wolał, abyś stonował słownictwo. Nie imponuje mi, że w anonimowej sieci ktoś rzuca wulgaryzmami - po co? Z drugiej strony - pewnie masz trochę racji. Jadnak wydaje mi się, że dla osób, które śledziły twórczość Armii regularnie przez te wszystkie lata było akurat dość oczywiste, co miałem na mysli pisząc "zdziwaczał". Fakt, powinienem wziąć pod uwagę, że niektórzy dopiero później rozpoczęli ten etap zycia. Na pocieszenie dodajmy, że wydaje mi sie, iż ostatnio Tom odpuścił sobie ówczesną gorliwość neofity. Cover Ramones i jakby naormalniejszy ton rozmów o tym świadcza. Odpowiedz Link Zgłoś
rael75 Re: Armia - Legenda 19.09.04, 22:25 Gość portalu: Kazek napisał(a): > Wiesz, ja bym po prostu wolał, abyś stonował słownictwo. Nie imponuje mi, że w anonimowej sieci ktoś rzuca wulgaryzmami - po co? Do black_lighta, jak rozumiem, nie masz takich zarzutow? On, oczywiście, jest w porządku? To ja jestem ten zły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Armia - Legenda IP: *.p-s-inter.net 19.09.04, 22:35 Jestem za tym, aby wszyscy tonowali słownictwo ) Po prostu odpowiadałem Tobie. black_light swoją drogą nie uzywał wulgaryzmów. Ale to niewazne. wszyscy sie pilnujmy. Ja tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Armia - Legenda IP: *.tpnets.com 19.09.04, 00:41 Legenda - o kilka długości przed Triodante. Armia bez Brylewskiego, choć dobra, to już niestety nie TO. zresztą o czym tu dyskutowac przypomne tylko wyniki plebiscytu sluchaczy w PR3 w 1992 roku: zespół roku - Armia płyta roku - Legenda przebój roku - Opowiesc Zimowa kompozytor - Armia instrumentalista - Brylewski wokalista - Budzynski autor tekstów - Budzynski nie wiem czy kiedykolwiek wczesniej czy pozniej jakikolwiek zespol zgarnal wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nevermind Re: Armia - Legenda IP: 62.121.129.* 19.09.04, 10:57 Doskonala plyta, choc i na "Duchu" sa genialne kawalki. A riff w "Piesnia moja jest Pan" - MISTRZOSTWO SWIATA !!! Mowil fan Danziga . Odpowiedz Link Zgłoś
blackened1 Re: Armia - Legenda 19.09.04, 18:25 Nevermind - podzielam twoje zdanie Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RunDLL32 Re: Armia - Legenda IP: 195.245.217.* 19.09.04, 18:59 "Legenda". Ale najczęściej słucham "Exodusu", niedawno wyszła reedycja - od razu kupiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kosz.marny Re: Armia - Legenda 20.09.04, 08:23 Legenda - jak najbardziej, ale i pierwsza "Armia" też mi się bardzo podoba - może przez sentyment? Triodante próbowałem słuchać, ale czegoś mi w tej muzyce brakowało. Później jakoś mi było nie po drodze z Budzyńskim, więc dałem sobie spokój. Ale do 2 pierwszych płyt czasem wracam (i wspominam młodość Odpowiedz Link Zgłoś
blackened1 Re: Armia - Legenda 20.09.04, 09:39 Właśnie. Też mam takie zdanie. Zastanwiam się tylko dlaczego Budzyński poszedł drogą która odciągała fanów od Armii, np. mnie. Moim zdaniem powinien iśc za ciosem - Legenda . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bombadil_w_locie Re: Armia - Legenda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 09:48 podobno Tom Budzyński nie chciał wydawać płyty, która byłaby podobna do Legendy, stąd taka odmiana w Triodante (płycie dobrej, ale nie wyśmienitej jak Legenda). nie wiem co miało większy wpływ na zmianę stylu Armii - 'widzimisię' Budzyńskiego, czy odejscie z zespołu Roberta Brylewskiego (który był współautorem kilku kawałków z Triodante - są wśród nich, jeśli się nie mylę, Popioły). Odpowiedz Link Zgłoś
blackened1 Re: Armia - Legenda 20.09.04, 09:51 Mnie się wydaję że widzimisie Budzyńskiego. Tak myślę, choć ... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymixx Re: Armia - Legenda IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.09.04, 09:01 ...choć mi się wydaję, że brzmienie gitary Brylewskiego trzymało ten niesamowity poziom "legendy" i dzięki temu ten album ma taki a nie inny klimat. brzmienie zupełnie nie do podrobienia. jazda do przodu bez trzymanki a przy tym super przestrzennie jakoś tak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: Armia - Legenda 20.09.04, 19:05 to zależy latem - antiarmia zimą - legenda Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: Armia - Legenda 21.09.04, 10:23 Legenda to legenda, po prostu. Ale jakoś lubię "Triodante", głównie ze względu na genialny kawałek "Światło w mroku"(przynajmniej Budzy tak tam śpiewa). Ponieważ Killing Joke to mój ulubiony zespół, ten kawałek z taką gitarą (co z tego, że to Misiek Grymuza od Edzi Górniak i Kasi Kowalskiej gra - dobry muzyk po prostu) i z taką sekcją, nie może mi się nie podobać. I nie jest to żadna zrzynka - raczej idealne wejście w klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Armia - Legenda 29.09.04, 23:37 A ja powiem tak: dla mnie licza się trzy rzeczy. Legenda jest przewspaniała. Wiem, że nie jestem sama w tym odczuciu. Exodus - j.w. Nie podoba mi sie to, że w tej wspomnianej juz tu przez kogos reedycji zmieniono okładkę. Ja rozumiem, Budzyńskiego wkurzało, że to nie było jego dzieło, tylko Dziubińskich...ale dla mnie budowało tez wyjatkowy klimat tej muzyki. Lubiłam sie zawsze wpatrywać w ten prehistoryczny obelisk z ludkami ) No i Czas i Byt. W zasadzie to od tej płyty zaczęła się moja przygoda z Armią. Lubię zwłaszcza "Podróż na Wschód". A potem...Po Triodante przestałam to śledzić na bieżąco i kupować płyty. To już nie jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurf688 Re: Armia - Legenda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.04, 12:51 Nie można zapominać o świetnej grze Pawła Piotrowskiego na Triodante,ale ja do niego mam i tak szacunek za cztery płyty nagrane z Dezerterem. Szkoda,że nic o nim nie słychać. Co do Brylewskiego,to fajnie,że ciągle coś robi...Ale szkoda,że przez to chyba trochę zaniedbuje BK...Przypominam,że nowy album muiał być rok temu.Zresztą Brylu to teraz bohater kolorowych pisemek (polecam wywiad w Gali z Tymonem i Sarą Legenda jest super,zwłaszcza kawałek Nie Ja,i tytułowy ofkorz. Dobrze,że na reedycji,którą nabyłem znalazły się Podróż Na Wschód i Niezwyciężony. No i słychać,jaki wkład miał na ten album Maleo(bas!)...Zresztą wszyscy zgrali tam świetnie - przypomnę kończące płytę solo Gołaszewskiego... Odpowiedz Link Zgłoś