24.08.01, 10:41

pamiętacie taką kapelę ?

którą płytę uważacie za najlepszą ?

mój osobisty ranking to:

1. Sky''s Gone Out (numero uno za surrealizm)
2. In The Flat Field (za bezkompromisowość w formie i treści)
3. Burning From The Inside (trzecie miejsce za to, że to TYLKO dobra płyta)
4. Mask (ostatnie m-ce za nudziarstwo i brak pomysłów, poza może 4 utworami)
Obserwuj wątek
    • Gość: milka Re: bauhaus IP: *.unregistered.formus.pl 24.08.01, 13:47
      Zamieniam miejscami pozycje 1 i 2 i juz jest moja wersja listy.
    • Gość: aga Re: bauhaus IP: *.toya.net.pl 24.08.01, 15:52
      Chyba jednak numer 2.
      BTW w trojce byla rozmowa Piotra Kaczkowskiego z Murphym , w ktorej wyznal , ze
      planuja nagranie nowej plyty. Mam nadzieje ,ze na planach sie nie skonczy.
      • never Re: bauhaus 27.08.01, 08:34
        Gość portalu: aga napisał(a):

> Mam nadzieje ,ze na planach sie nie skonczy.

ciekawe, czy będzie dostępna w Polsce, a jeśli tak, to po ile smile
        • Gość: greg Re: bauhaus "beneath the mask" IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 21:57
          A ciekaw jestem, kto czytał książkę "Beneath The Mask"?? Jest to oficjalna
          biografia Bauhaus, z dołączonym CD, na którym znajdują się rzadkie bądż
          niepublikowane nagrania. Od razu mówię, że bardzołatwo można ją kupic w
          Warszawie, chociażby w EMPIKU na MArszałkowskiej. Polecam.
          A co sądzicie o Tones On Tail i Love And Rockets??
          • never Re: bauhaus 29.08.01, 09:01
            Gość portalu: greg napisał(a):

> A ciekaw jestem, kto czytał książkę "Beneath The Mask"?? Jest to oficjalna
            > biografia Bauhaus, z dołączonym CD, na którym znajdują się rzadkie bądż
            > niepublikowane nagrania. Od razu mówię, że bardzołatwo można ją kupic w
            > Warszawie, chociażby w EMPIKU na MArszałkowskiej. Polecam.

??? nie spotkałem, u nas na wsi w empiku takich cudów nie sprowadzają (kto by to
            kupował...) A jak w stolycy będę, to się rozejrzę smile ile ta przyjemność kosztuje
            ?

> A co sądzicie o Tones On Tail i Love And Rockets??

Tones On Tail nie słyszałem. Love... takie dziwne. Słyszałem "Earth-Sun-Moon"
            (podobają mi się 2 pierwsze kawałki - "Mirror People" jest ok., i ze 2 w połowie
            płyty - np. "Strange Bird", czy jakoś tak) i "Sweet F.A." (ma coś w sobie ta
            płyta, ale bauhaus to to nie jest wink
            • Gość: greg Re: bauhaus IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.08.01, 19:41
              never napisał(a):

> Gość portalu: greg napisał(a):
              >
              > > A ciekaw jestem, kto czytał książkę "Beneath The Mask"?? Jest to oficjalna
              >
              > > biografia Bauhaus, z dołączonym CD, na którym znajdują się rzadkie bądż
              > > niepublikowane nagrania. Od razu mówię, że bardzołatwo można ją kupic w
              > > Warszawie, chociażby w EMPIKU na MArszałkowskiej. Polecam.

> ??? nie spotkałem, u nas na wsi w empiku takich cudów nie sprowadzają (kto by t
              > o
              > kupował...) A jak w stolycy będę, to się rozejrzę smile ile ta przyjemność kosztu
              > je
              > ?

Ja kupowałem za 120 złotych. Książkę sprowadza Sonic - dystrybutor Beggars
              Banquet i 4AD na Polskę.

> > A co sądzicie o Tones On Tail i Love And Rockets??
              >
              > Tones On Tail nie słyszałem.

Polecam. Mroczny klimat, trochę surrealistyczne teksty śpiewane przez Ash''a,
              troche to przypomina Dali''s Car.

• never Re: bauhaus 05.09.01, 08:58
                Cy ktoś z was był może na koncercie Bauhausu np. w Pradze, podczas Resurection
                Tour w 1998 roku ? Ciekaw jestem wrażeń "na żywca". Ja niestety nie miałem
                szczęścia tam być sad((( za późno się dowiedziałem... Dlaczego nie zagrali
                wtedy w Polsce ??!!

• dawnrazor Re: bauhaus 05.09.01, 18:26
                  czy warto kupować solowego Murphy''ego?
                  • Gość: nvr Re: bauhaus IP: 10.0.0.* / *.ctk.com.pl 06.09.01, 09:50
                    dawnrazor napisał(a):

> czy warto kupować solowego Murphy''''ego?

to zależy... głównie od tego, jakiej muzyki słuchasz poza, jak rozumiem,
                    bauhausem, i czego oczekujesz od muzyki w ogóle. Poza tym - solowe płyty
                    Murphy''ego są dość różne muzycznie. Mnie się najbardziej podoba "Deep" - jest
                    dość dynamiczna; przyjemne (dla mnie) brzmienia: słychać jakąś gitarę i nawet
                    żywą perkusję smile Jeśli jesteś "nastrojowcem" - polecam "Love Hysteria" - dużo
                    mistyki, poezji, generalnie wolne tempo, takie "rozmazane" impresyjne klimaty. Za
                    w miarę dobrą uważam też "Cascade", chociaż jest na niej kilka kawałków - moim
                    zdaniem - niepotrzebnych (takie pop''owe nic nowego nie wnoszące "zapchajdziury"),
                    ale kilka - jak choćby tytułowy "Cascade" mnie powala smile
                    Reszta dyskografii - zdecydowanie tylko dla oddanych fanatyków Petera. "Should
                    the world..." i "Holy Smoke" są bardzo "nierówne" stylowo (zwłaszcza ta
                    pierwsza), co mnie na przykład przeszkadza w odbiorze. Z "Holy..." mogę polecić
                    najwyżej ze 2 - 3 kawałki (dla mnie debeściak - "Low Room" z "połamaną" linią
                    melodyczną).
                    Jest jeszcze Dali''s Car - "The Waking Hour", ale to już tylko dla
                    najwierniejszych... smile

pzdr
                    • Gość: lolo Re: bauhaus IP: 217.8.179.* 07.09.01, 09:12
                      sluchalem "tego" onegdaj, czasy technikum czyli za czasow wegla kamiennego, ale
                      czasami odswiezam sobie znajomosc z bauhaus. a ogladaliscie film "zagadka
                      niesmiertelnosci" (tak mi sie wydaje)w roli glownej david bowie i catherine
                      deneuve, a w tle przebitki twarzy kapeli i muzyka (no nie ma tego zbyt duzo), a
                      co do rankingu to najchetniej slucham "burning inside" "in the flat field" co
                      do "mask" bardzo jest pokrecona, w calosci jej nie lykam. solowe projekty
                      murphy''ego rzeczywiscie sa nierowne. no to pozdrawiam
                      lolo
                      elizium@interia.pl
                      • dawnrazor Re: bauhaus 07.09.01, 16:24
                        ...thx za poradę...a osobiście waham się między "Flat Field"(za surowość)i"The
                        sky''s Gone Out"(za klimat-AllWeEverWantedWasEverything zabija)....
                    • Gość: cc Re: bauhaus IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 00:08
                      Gość portalu: nvr napisał(a):

> Reszta dyskografii - zdecydowanie tylko dla oddanych fanatyków Petera. "Should
                      > the world..." i "Holy Smoke" są bardzo "nierówne" stylowo (zwłaszcza ta
                      > pierwsza), co mnie na przykład przeszkadza w odbiorze. Z "Holy..." mogę polecić
                      >
                      > najwyżej ze 2 - 3 kawałki (dla mnie debeściak - "Low Room" z "połamaną" linią
                      > melodyczną).
                      Low Room, to chyba jedyny bauhausowski kawałek na tej płycie, ale Let Me Love You
                      też ujdzie, choć to zupełnie inny Murphy (taki jak w My Last 2 Weeks czy A
                      Strange Kind of Love).
                      Dla mnie najlepsza była Should The World Fail..., potem Love Hysteria i Deep (np
                      Roll Call).
                      Tones on Tail - Lions - OK
                      Love and Rockets - Express, częsciowo Earth Sun Moon, ale Sweet F.A., to już
                      tragedia.
                      Dali's Car - bardzo dobrze się słucha jednym ciągiem w nocy, w podróży.
                      Nie słyszałem Cascade, ale podobno jest gorsze niż Holy Smoke (tzn. jeszcze mniej
                      bauhausowskie), ale szykuję sie na koncertową płytę z 2001.

Pozdrowienia dla wtajemniczonych
    • Gość: deuce Re: bauhaus IP: *.toya.net.pl 08.09.01, 17:06
      trudno wybrac jedna plyte albo zrobic ranking. ale moj ulubiony kawalek to Kick
      in the eye
    • Gość: olo Re: bauhaus IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 21.01.02, 14:01
      Dla mnie absolutny debeściak to "burning..." lubię jeszcze "the sky's..."
      za pozostałymi nie przepadam, solowej twórczosci Piotrusia nie znam...
      Mam tę płytę (burning) na CD i LP, jest cudowna.
    • hazet_95 Re: bauhaus 21.01.02, 15:50
      Numer 1 to zdecydowanie "In the flat field". Za to, że
      dała nadzieję, że nie wszystko w muzyce już było...
      Zas reszta to już ex aequo numer 2...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka