Dodaj do ulubionych

09.04.2016, g.19.00 Koncert Tangreen

25.03.16, 12:31
XVI-wieczny KASZTEL - CHATEAU
Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna
ul. Ogrodowa 2 zaprasza:
09.04.2016, g.19.00 (WYJĄTKOWO!)
Tangreen

szlagiery i tanga XX – lecia międzywojennego z Warszawy, Buenos Aires i Paryża
oraz kompozycje filmowo-ilustracyjne
W programie koncertu usłyszycie Państwo popularne tanga, milongi i walce w autorskich aranżacjach oraz kompozycje Tomasza Drabiny. Pochodzące z Argentyny i Polski zmysłowe tanga i nastrojowe milongi stanowią dla nas źródło inspiracji w tworzeniu równie ilustracyjnej i wypełnionej emocjami muzyki. Życzymy, aby ujęcie tanga z perspektywy współbrzmienia skrzypiec i akordeonu, zaowocowało wędrówką w głąb Państwa osobistych muzycznych fascynacji. Oczywiście zapraszamy do tanga!
Mateusz Pliniewicz - skrzypce
Tomasz Drabina - akordeon
BILETY W PRZEDSPRZEDAŻY TANIEJ! W dniu koncertu - 30zł/os.
Przykładowy repertuar (m. in. wybrane tanga polskie i argentyńskie) :
„Już nigdy”, „Umówiłem się z nią na dziewiątą”, „To ostatnia niedziela”, „W małym kinie”, "Pamiętam Twoje oczy", "Złudzenie", „Pytam zimowych gwiazd”, "Dziękuje Ci", „Libertango” , “Ole Guapa”, „La Cumparsita”, “El choclo”, „Por una Cabaza”, „La Paloma”, “Historia de un amor”, „Luz y sombra”, "Felicia", “Pod Papugami”, “Ja pana w podróż zabiorę”, “Byle nie o miłości”, „Se dice de mi”, „Y cuando te nombre”, „Hoy estas como pa' mi”.

Mateusz Pliniewicz
Absolwent katowickiego Instytutu Jazzu Akademii Muzycznej w klasie Henryka Gembalskiego. Swoje doświadczenie muzyczne zdobywał współtworząc różne projekty muzyczne począwszy od elektronicznego duetu z Nikolą Kołodziejczykiem poprzez kwintet free jazzowy "Nóż w wodzie", który jest ukłonem w stronę muzyki Krzysztofa Komedy jak również zespoły wykonujące muzykę z pogranicza folku, rocka, tanga czy klasyki. Jest liderem zespołu jazzowego „Mateusz Pliniewicz Quartet - Warsztat Dźwięku", który wykonuje jego autorski materiał. Występował u boku takich zespołów jak: Bernard Maseli On the Road, Dean Brown Band, Nikola Kołodziejczykiem, Tangreen, Acoustic Acrobats, Klezzmates, Szeherezada, Tryptyk Ormiański. Współpracował z teatrami: J. Słowackiego w Krakowie oraz im. St. I. Witkiewicza w Zakopanem.

Tomasz Drabina - akordeon
Zakres jego zainteresowań muzycznych obejmuje argentyńskie i polskie tanga, paryską muzykę w stylu musette, folklor Bałkanów i Karpat, piosenkę francuską i polską, muzykę filmową oraz melodie klezmerskie. Akordeonista, kompozytor i pedagog, absolwent Wydziału Instrumentalnego Akademii Muzycznej w Poznaniu, stypendysta Ministra Kultury i Sztuki. Od roku 2007 tworzy i pracuje w Krakowie.

Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka