lisikruk 11.10.04, 19:26 Jak dla mnie magiczna muzyka. Ciekaw jestem waszych opinii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agaxxx1 Re: Sigur Ros 11.10.04, 19:49 jak dla mnie muzyka proponowana przez zespol jest zbyt pretensjonalna, kladzie ja takze nadęty monumentalizm. smieszne sa glosy ze na drugiej plycie pozbyli sie tej pompy. kiczowata emocjonalnosc i wrazliwosc jak na debiucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homek_toft Re: Sigur Ros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:26 Wraz z singlem Ba Ba Ti Ki Di Do, czy jakoś tak totalnie z nich zrezygnowałem. Na początku byli miłym odkryciem, ale potem zaczęli przytłaczać swoją sztuką. Jak nie potrafię zrozumieć większości nagrać danego artysty to odkładam go na kiedyś, może mi się spodoba. Sigur przebył odwrotną drogę - od podobania się do odrzucenia. Chociaż dobre na lato gorące - przyjemnie chłodzi uszy, lodowa muza. Przeambicone, przeintelektualizowane, przewrażliwione = sztuczne i nieszczere. Spróbuj Low. Dla mnie oba zespoły połączone jakoś skojarzeniem. Ale kolor dźwięków inny, bez lodu - bardziej w stronę pylastych pustyń Odpowiedz Link Zgłoś
agaxxx1 Re: Sigur Ros 12.10.04, 19:30 pytam z ciekawosci.. gdzie widzisz intelekt w sigur ros? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanta Re: Sigur Ros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:36 A gdy słuchasz muzyki, to oczekujesz wrażeń intelektualnych?????? Muzyka nie działa na intelekt, tylko na emocje. Od razu napisz, ze Ci sie nie podoba, a nie wymadrzaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
agaxxx1 Re: Sigur Ros 12.10.04, 19:42 Gość portalu: fanta napisał(a): > A gdy słuchasz muzyki, to oczekujesz wrażeń intelektualnych?????? > Muzyka nie działa na intelekt, tylko na emocje. > Od razu napisz, ze Ci sie nie podoba, a nie wymadrzaj się. ten post to do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
lisikruk Re: Sigur Ros 12.10.04, 19:42 Low znam bardzo dobrze lecz jesli chodzi o ten typ muzyki wole Red House Painters. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajnick Re: Sigur Ros 12.10.04, 22:55 Pisałem to już pewnie 500 razy, ale zasługują i na 501. To jeden z najlepszych zespołów jakie znam, wydał jedną z najpiękniejszych płyt jakie znam (AE) a do tego jedną niemalże-genialną ("()")i jedną bardzo dobrą (Von). Pozostałe quasi-albumy to różnie, ale zawsze miały momenty. Rzadko zdarza się znaleźc muzykę, która potrafi tak wpłynąć na naszą rzeczywistość i jej odbiór, Sigur Rós w moim przypadku (i kilku przyjaciół) potrafił. </patos> exodus www.artrock.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homek_toft Re: Sigur Ros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 10:11 >pytam z ciekawosci.. gdzie widzisz intelekt w sigur ros? Chodziło mi o te wszystkie "prze-" - przemabicone przeintelektualizowane, przemagicznione, po prostu ta muzyka dla mnie jest "za bardzo". Ciągle zbyt delikatna, zbyt piękna... Aż chciałoby się tam do tych dźwięków powkładać jakieś brudy, żeby tą całą nieskazitalną urodę zniweczyć. Nie wiem nawet, czy ten zespół potrafiłby stworzyć coś innego, nowego. Naprawdę, czasem nawet zdarzało mi się mylić utwory - są tak do siebie podobne. Poza tym język w którym śpiewają. Słyszałem/czytałem, że w niektórych kawałkach tekst utworu jest napisany w jakimś języku zwymyślonym przez zespół. No, fajny zabieg, tylko że po co, skoro i tak większość świata nie rozumie nawet realnie istniejącego islandzkiego? Z Sigurem jak z Dniami Wiatru Ścianki, czy z twórczością Old Time Radio. Wszystkim pękają serca z tych wszystkich wielkich emocji, a ja nie rozumiem celu. Zadaję pytanie: po co? albo i co dalej? i dla mnie takie dziwne albumy się kończą. Sigur dla mnie jest nieszczery, nie jestem zupełnym przeciwnikiem, słucham tego czasem dla ochłody, ale jak dla mnie to kazdy może przeemocjonować swoją muzykę, czy jakąkolwiek twórczość i sprzedawać ją pod szyldem magicznych opowieści. A jak ktoś takiej muzyki nie zrozumie, czy właśnie spyta o sens tworzenia jej, to zawsze można powiedzieć, że nie dorósł, ma duszę nieprzystającą do tsakiego poziomu wrażliwości itd. Możecie mi to powiedzieć, luz Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Sigur Ros 13.10.04, 11:30 Mój współlokator przez parę miesięcy mnie katował. Dlatego mam alergię na ten zespół. Codziennie rano i przed snem te smęty - cięzka próba. Wg mnie muzycznie jak późne radiohead. A ja wolę Radiohead z pierwszych 3 płyt. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu555 Re: Sigur Ros IP: *.RES.cmu.edu 13.10.04, 17:11 lubie do lekcji albo przed snem. fajny zespolik ale nie zachwycam sie. ktos tu slyszal o Godspeed? Odpowiedz Link Zgłoś
agaxxx1 Re: Sigur Ros 13.10.04, 18:43 a tak btw fly pan am graja kilka koncertow w niemczech w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lisikruk Re: Sigur Ros 13.10.04, 21:07 Niestety juz na () slychac ze koncza sie pomysly. Kiedy slucham nowego singla tym bardziej utwierdzam sie w tym przekonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś