vrouwe 03.12.04, 11:48 Czy ktos moglby mi odpowiedziec na pytanie: Od kiedy skrzypce "zadomowily sie" w muzyce jazzowej? Z gory dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzfoxy Re: Skrzypce a jazz 03.12.04, 12:17 A jakie to ma znaczenie, od kiedy? Dla mnie jedna z wiekszych legend skrzypiec jest Stéphane Grappelli. Odpowiedz Link Zgłoś
vrouwe Re: Skrzypce a jazz 03.12.04, 12:57 A mozna poprosic o tytul ww. ksiazki? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: Skrzypce a jazz 03.12.04, 13:13 "Historia skrzypiec w jazzie" "Jazz a skrzypce" "Jazzowa improwizacja na skrzypcach" "Od gęśli do Didiera" "Stuff Smith opowiada" "Zycie Stefana Grapellego" "Transkrypcje Zbigniewa Seiferta" "Jerry Goodman - Orangutango" "Maciej Strzelczyk - Nowe podejście do skrzypiec w jazzie" "Anita Błochowiak: Nie lubię jazzu" Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Skrzypce a jazz 03.12.04, 13:21 Polecam: "Kiedy wystrugano pierwsze skrzypce" Odpowiedz Link Zgłoś
sundance5 Re: Skrzypce a jazz 03.12.04, 13:45 Polecam również "ABC gitary basowej" Popławskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Skrzypce a jazz 03.12.04, 13:51 Ale powaznie, zajrze dzis do ksiazki "Caly ten jazz", na pewno bedzie tam info. Odpowiedz Link Zgłoś
ella66 Re: Skrzypce a jazz 03.12.04, 14:14 Będzie takie info jak o DeJohnette'cie, że preferuje rytmy calypso, a Buddy Rich jest cyrkowcem... Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: Skrzypce a jazz 06.12.04, 15:30 wielkie dzięki za Goodmana! Często słucham Flock i choć to przecież nie jazz to bardzo mnie jazzuje! Odpowiedz Link Zgłoś
adamek44 Re: Skrzypce a jazz 05.12.04, 01:48 Kiedyś Jean-Luc Ponty podobno powiedzał :"Jeżeli ja jestem najlepszym skrzypkiem jazzowym na świecie , to w takim razie Urbaniak jest drugi". Odpowiedz Link Zgłoś
booua Re: Skrzypce a jazz 09.12.04, 20:29 Parafraza słów Paganiniego o Karolu Lipińskim. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Skrzypce a jazz 30.04.05, 23:36 grapelli,ponty,urbaniak,lockwood,stuff smith...jasne.a zna ktos billy banga?to skrzypek "jak sukinsyn"(tak by powiedzial o nim miles...)piekna muzyka.dwa razy widzialem go na zywo(z kahilem el zabarem),mam tez kilka jego plyt.dla mnie to jazzowe skrzypce numer 1!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sundance5 Re: Skrzypce a jazz 04.05.05, 19:41 Nie, nie, Bang to "pikuś" przy Seifercie. To jest Nr.1. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Skrzypce a jazz 04.05.05, 20:19 Banga nie znam wiec na razie Seifert dla mnie na pierwszym miejscu. A potem Jean - Luc na plytach Zappy. Jest takie jedno solo J.L.P. ze szczeka opada. Na plycie "Over -Nite Sensation ". Kran. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Skrzypce a jazz 10.05.05, 21:04 sundance5 napisał: > Nie, nie, Bang to "pikuś" przy Seifercie. To jest Nr.1. PO PIERWSZE:Bang to nie jest zaden "pikus",nawet przy seifercie...warto posluchac.to wspanialy muzyk.PO DRUGIE:ja zdecydowanie wole pisac:"dla mnie to jazzowe skrzypce nr 1" niz "To jest nr 1" PO TRZECIE: Seifert to wielki muzyk,bardzo go cenie .wielka szkoda ,ze odszedl tak wczesnie.kto wie,gdyby zyl i mogl rozwijac sie dalej,pewnie bylby to nr 1...PO CZWARTE:pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: Skrzypce a jazz 13.05.05, 23:27 A ja wolę "Seifert" pisać z dużej litery. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Skrzypce a jazz 14.05.05, 23:21 jazzbaky1 napisał: > A ja wolę "Seifert" pisać z dużej litery. > Pozdrawiam. ja tez wole.tylko zapomnialem o shifcie.raz...to nie z braku szacunku...wlasciwie najchetniej pisze na komputerze mala czcionka...tez pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
afanasjewmaciej Re: Skrzypce a jazz 05.01.15, 20:33 a ja zapraszam na maciejafanasjew.pl/pl/ Odpowiedz Link Zgłoś