Dodaj do ulubionych

skojarzenia muzyczne

20.01.05, 00:03
sluchasz jakis kawalek po raz dziesiaty i nagle uswiadamiasz sobie, ze gdzies
juz cos takiego slyszales/as. niekoniecznie caly song, ale melodie, fragment
czy co tam jeszcze.
mi wlasnie skojarzyly sie ze soba dwa:
u2 "vertigo" i the vines "get free"

natomiast z wczesniejszych dorzucilbym jeszcze:
starsailor "four to the floor" i 2pac "california love"
oraz
myslovitz 'scenariusz dla moich sasiadow" i manic street preachers "kevin
carter"
choc pewnie jest tego znacznie wiecej.
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: skojarzenia muzyczne 20.01.05, 10:51
      oxygen78 napisał:

> u2 "vertigo" i the vines "get free"

Moje pierwsze skojarzenie po usłyszeniu "Vertigo" - The Vines.

> myslovitz 'scenariusz dla moich sasiadow" i manic street preachers "kevin
      > carter"

Przyznam, że nigdy nawet mi to przez myśl nie przeszło.
      Sam nie będę wymieniał - za dużo tego.
      • jack9 Re: skojarzenia muzyczne 20.01.05, 11:40
        THE LIBERTINES - Time For Heroes usłyszane wczoraj w wersji live - początek jak
        The Cure - Boys Don't Cry
        • Gość: karaoke Re: skojarzenia muzyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 15:12
          -Bajm ,Wiosna w Paryżu - P.Collins ,Another day in paradise
          -R.Jusis,Kiedyś cię znajdę - Karen Ramirez, Looking for love
          -Wilki, Ja ogień ty woda - Oasis ,Don't look back in anger
          -A.Chylińska,Winna - Rammstein, Links 2 3 4
          -ONA, Kiedy powiem sobie dość - Robin Beck, The first time
        • ilhan Re: skojarzenia muzyczne 20.01.05, 17:56
          jack9 napisał:

> THE LIBERTINES - Time For Heroes usłyszane wczoraj w wersji live - początek jak The Cure - Boys Don't Cry

Tak smile To skojarzenie towarzyszy mi od pierwszego przesłuchania "Time For Heroes". Zaznaczam, że uwielbiam obydwa utwory jedynakowo.
      • Gość: PLACEBOSYNDROME POLSKI HIP-HOP JEST JAK DISCO-POLO IP: *.fw.hochtief.de / *.hochtief.de 21.01.05, 15:57
    • Gość: wow Re: skojarzenia muzyczne IP: *.pentex.pl 20.01.05, 15:49
      R.Jusis,Kiedyś cię znajdę <------z moją najwiekszą miłoscia mi sie to
      kojarzy smile miłoscia ktora trwa do dzis... i mam nadzieje ze tak bedzie zawszesmile
      • spiral_architect Re: skojarzenia muzyczne 20.01.05, 18:02
        Kurcze, a ja kilka dni temu uslyszalem w tle jednego z moich ulubionych kawalkow
        DOKLADNIE TEN SAM TEMAT jaki jest przewodnim tematem w "Electric funeral" Black
        Sabbath, ale teraz wylecialo mo z glowy co to byl za numer.
        • spiral_architect Re: skojarzenia muzyczne 21.01.05, 08:41
          Ok. ten "plagiat" Electric Funeral to "Phoenix" wykonywany przez kolejny z moich
          ulubionych zespolow - THE CULT.
          • Gość: zip Re: skojarzenia muzyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 10:17
            Kolejny plagiat to Brothers in Arms - Dire Straits.
            Przecież to nic innego jak Bird of paradise - Snowy White'a.
    • Gość: napadalec Re: skojarzenia muzyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:15
      I jeszcze "Powiedz" Ich Troje - chamsko zerzniete riffy z "Beyond This Life"
      Dream Theater.
    • Gość: muka! Re: skojarzenia muzyczne IP: *.chello.pl 21.01.05, 19:31
      Miały być skojarzenia, a niektórzy piszą o potencjalnych plagiatach. To chyba
      dwie różne sprawy.
    • ilhan Re: skojarzenia muzyczne 22.01.05, 19:14
      oxygen78 napisał:

> myslovitz 'scenariusz dla moich sasiadow" i manic street preachers "kevin
      > carter"

Właśnie słucham płyty MSP - coś w tym jest. A następny utwór, "Enola/Alone", skojarzył mi się z "Filmową miłością" (również z "Rozmyślań" Myslovitz!). Najzabawniejsze, że "Filmowa miłość" zawsze była dla mnie swego rodzaju "coverem coveru" kawałka Slade "Cum On Feel The Noize" granego potem przez Oasis. Tzn. brzmiała bardziej jak cover niż oryginał. W każdym razie wydaje się, że po ukazaniu się w 1996 roku płyty "Everything Must Go" panowie z Myslo mogli zasłuchiwać się w tym krążku. "Rozmyślania" wyszły wszak rok później. Notabene znakomita płyta.
    • Gość: nick(t) Re: skojarzenia muzyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 19:41
      Pierwsze moje skojarzenie w momencie jak usłyszałem w radio Gwen Stefani "What
      You waiting for " to - pewnie reaktywował się Transvision Vamp. Ale Wenda James
      potrafi dać więcej czadu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka