Dodaj do ulubionych

Genesis,co polecacie

22.01.05, 10:46
Od dawna znam juz plyty Nursery Cryme,i Selling Elnglan By the Ponud.Do tej
pory srednio mi sie podobaly,wolalem inne zespoly ambitnej rockowej
musyki,np.King Crimson.Ale tak posluchalem sobie niedawno znow Nursery Cryme i
cos we mnie przeskoczylo.Plyta sie mi spodobala.I teraz mam chec poznania
wiecej plytek Genesis.Ale tylko z Gabrielem,Collinsa nie lubie.Kolo
poprowadzil Genesis na manowce popu,i te plyty z nim mnie definitywnie nie
interesuja.Podajcie jakies nazwy,ktore podobaja sie od pierwszego
sluchania.czy lubicie wogole Genesis?
Obserwuj wątek
    • Gość: on Re: Genesis,co polecacie IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.01.05, 11:36
      Bardzo dobry jest "Foxtrot"1972, no i ich opus magnum "The Lamb Lies Down On
      Broadway"1974.
      A Collinsa bym tak nie lekceważył z nim jest całkiem dobra płyta "A Trick Of The
      Tail" a był to rok 1976, niezła jest też następna z Collinsem "Wind And
      Wuthering" 1977. Potem niestety było już słabo.
    • Gość: As Re: Genesis,co polecacie IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 22.01.05, 12:12
      Lubię Genesis, ale ten późniejszy, z Collinsem i Wilsonem. Ulubione płyty
      to "Genesis", "Invisible Touch", "We Can't Dance" (ta przede wszystkim) no
      i "Calling All Stations".
      • spiral_architect Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 12:50
        Pisanie "na manowce popu" jest lekko dla Phia C. i jego dwoch pozostalych
        kompanow obrazliwe.
    • rael75 Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 13:26
      haribo_goldbaren napisał:
      Ale tylko z Gabrielem,Collinsa nie lubie.Kolo
      > poprowadzil Genesis na manowce popu,i te plyty z nim mnie definitywnie nie
      > interesuja.

Wyswiechtany stereotyp. To odejscie Steve Hacketta (a nie Gabriela)
      spowodowalo, ze zespol zaczal grac lzej. Dwie plyty nagrane w czteroosbowym
      skladzie sa rozwinieciem znanych juz z wczesniejszej tworczoscie zespolu
      watkow. To po pierwsze. Po drugie - nie Collins, a CALY zespol podjal na ten
      temat decyzje. Pozycja Collinsa w zespole w okolicach roku 80. nie byla jeszcze
      tak silna by mogl on narzucic pozostalym czlonkom zespolu (i glownym tworcom
      repertuaru, dodajmy) kierunek, w ktorym ma podazac.
      A po trzecie - dziwne mi nieco jest to, ze, jak piszesz, lubisz Moonlight
      Shadow - banalna popowa pioseneczke (i, jak rozumiem, inne popowe piosnki
      stworzone przez Oldfielda), a o pozniejszej tworczosci Genesis (bardziej
      ambitnej niz owa piosenka, posluchaj chociazby znakomitego Duke'a),
      piszesz "manowce popu".

Podajcie jakies nazwy,ktore podobaja sie od pierwszego
      > sluchania.

To proste. Znasz juz dwie plyty Genesis z Gabrielem. Teraz wystarczy poznac
      trzy pozostale (debiutu nie licze, bo to zupelnie inne muzyczne rejony).
      • peternurek1 Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 14:32
        Debiut Genesis jest róznież bardzo ciekawy - From Genesis To Revelation to
        według mnie świetna płyta i często do niej wracam. Ale faktem jest że to
        zupełnie inna muzyka niż reszta Garielowskich albumów. Co nie znaczy że gorsza.
        No i Calling All Stations, jeśli nie lubisz Phil'a, powrót z Ray'em Wilsonem,
        szkoda że nie kontynuowali tej współpracy bo jest to napewno jedna z
        najlepszych płyt Genesis.
        No i kolega rael75 ma w sumie racje - poznaj pozostałem trzy(własciwie cztery)
        z Gabrielem smile
      • spiral_architect Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 14:48
        zas co do analogii/nieanalogii miedzy popowymi piosenkami autorstwa Oldfielda i
        czlonkow Genesis, mysle ze to tylko dobrze swiadczy o tworcy, kiedy potrafi
        poruszac sie po roznych obszarach muzycznego swiata. Poza jesli juz przy
        "popowosci" jestesmy to zarowno piosenki oldfielda, jak i
        postgabrielowsko-hackettowskieg o Genesis, naleza do wybornych w tej kategorii
        niezaleznie od tego czy ktos uzna ja za pop czy tez nie.
        • spiral_architect Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 14:53
          Zapytalbym na odwrot: ktora z plyt genesis jes niedobra? ja takiej nie widze.
          No, moze Abacab
          • spiral_architect Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 14:55
            A w kwestii bliskiej tematowi mam inny problem: skad zdobyc teledysk do "No Son
            Of Mine"...?
            • rael75 Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 16:16
              spiral_architect napisał:

> A w kwestii bliskiej tematowi mam inny problem: skad zdobyc teledysk do "No
              Son
              > Of Mine"...?

Jeżeli pytanie dotyczy "sieci" to nie wiem. Jeżeli "realu" to The Video Show -
              DVD z wszystkimi teledyskami grupy.
    • Gość: Lecho Re: Genesis,co polecacie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.05, 17:52
      JAK TYLKO USŁYSZAŁEM ABACAB pomyślałem że coś tu zaczyna śmierdzieć, no i mniej
      więcej wtedy odwróciłem się od Genesis, tzn. od ich kolejnych produkcyjniaków
      opartych głównie na napieprzaniu w bębenki. A cały dotychczasowy dorobek lubię,
      jedne płyty za to , inne za tamto, Nursery...jak najbardziej, jedna z
      magicznych płyt artrockowych.
      • spiral_architect Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 18:22
        Oczywiscie nic, a tym bardziej ja, nie jest w stanie odebrac klasy, magii i
        wspanialosci wczesnym dokonaniom Genesis. Jednak plyta "We Can't Dance" jest
        sztandarowym,znakomitym - jesli nie doskonalym - dokonaniem ze sfery popu,
        pop-rocka, czy tez "hurtowo,ogolnoswiatowo kupowanego i sprzedawanego rocka" smile,
        ze tak ta kategorie nazwe ( w odroznieniu od rocka ambitniejszego, ktorego
        istnieniu trudno przeciez zaprzeczyc).

Wydaje mi sie ze wystepuje z troche innej pozycji niz Wy - genesis nie nalezy
        bowiem do mojego scislego topu jesli chodzi o prywatny, subiektywny gust. nalezy
        natomiast do topu obiektywnie - za "wklad" (choc to nienajlepsze slowo) w
        historie muzyki. Te dwie rzeczy nie musza, jak mi sie wydaje isc w parze. Pisze
        to nie dlatego, ze uznaje siebie przez to za lepszego, czy tez gorszego od Was,
        lecz po to by podkreslic troszke inny punkt widzenia smile. Gwoli jasnosci.

A z teledyskiem to cholera ciezka sprawa. Na necie nie ma, a ja do sciagaczy
        wybitnie nie naleze, na DVD specjlnie mnie obecnie nie stac. A teledysk musze
        miec, bo pamietam, ze byl swietny, dlatego tez zapadl mi w pamiec. To samo jest
        z "Mad About You" Stinga - szanse na niego mam takze znikome.
    • haribo_goldbaren Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 22:04
      Dzieki wszystkim za odpowiedz.Myslalem,ze Genesis nagralo wiecej plyt z
      Gabrielem.No ale mam zamiar nadrobic zaleglosci z tym zespolem.I tu odpowiedz do
      Raela,do tej pory w sumie Genesis mi wisialo bardzo.Ale statnio,jakos docenilem
      Nursery Cryme, i bardzo podoba mi sie ta plyta.Troche mniej Selling England By
      The Pound.I moze dlatego ocenilem pozniejszy okres jakoi popowy.I tu tez sie
      przyznam znam tylko te hity,ktore byly puszczane w radiu albo tv.A popowe
      piosenki Oldfielda lubie,bo to moj ulubiony artysta,a w stosuku do ulubionych
      nikt nie jest obiektywny.Ja rozumiem za to ze komus moze sie niepodobac To
      France,Moonlight Shadow itp. No ale spoko rael,moze zbyt szybko spisalem pozne
      genesis na straty.W sumie za Collinsem nieprzepadam,i to moze tez mialo wplyw na
      moja ocene.
      • teddy4 Re: Genesis,co polecacie 22.01.05, 23:40
        Na temat Genesis było na tym forum dość dużo. Włącz wyszukiwarkę, Haribo - to
        znajdziesz. Warto poznać całość twórczości tej kapeli.
    • Gość: bob Re: Genesis,co polecacie IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.05, 13:48
      Witam. ja zacząłem przygode z Genesis od "selling England by the pound"- prawie
      sie przewróciłem!dla mnie rewelacja!-potem był foxtrot-pierwsze wrażenie-
      dziwne, ale juz po kolejnym przesłuchaniu zakochałem sie w tej płycie.
      NAstępnym przystankiem była "Nyrsery cryme"-owszem dobra, ale nie zrobiła juz
      na mnie takiego wrażenie(no może oprócz "The fountain of salcmacis"). nastepna
      płyta jaka poznałem to pierwsza płyta po odejściu Petera Gabriela czyli "A
      Trick of the tail"-płyta cudowna. bałem sie tego, że genesisi bez Petera to nie
      bedzie "To", ale zostałem miło zakoczony.Ciesze sie niezmiernie, że jeszcze
      "pare " płyt tego najciekawszego zespołu wszechczasów(moim zdaniem) czeka na
      mnie.pozdrawiam
    • Gość: Fikander Re: Genesis,co polecacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:11
      Kiedys bylem ogromnym fanem Genesis. W zasadzie cale moje muzyczne zycie
      zaczelo sie od tej grupy i uksztaltowalo moj obecny gust, dzieki Nim nastawiony
      na bardzo roznorodne gatunki. Osobiscie, w przeciwienstwie do Haribo, mam
      ogromny sentyment do Genesis z Collinsem - uwazam go za ogromnego atyste i
      cenie Jego tworczosc (polecam jego koncerty - ogromny Show!!). Dopiero w
      pozniejszym okresie zaczalem zahaczac o wczesniejsze Genesis, czyli z
      Gabrielem, ktory tak naprawde jest uwazany za frontmana tej grupy.
      Rzeczywiscie, brzmialo to calkiem inaczej niz Genesis w latach 80-tych. W
      miedzyczasie grupa sie reaktywowala z nowym wokalista - Rayem Wilsonem. Wydana
      z Nim plyta "Calling all stations" jest dla mnie - na przekor innym fanom -
      potwierdzeniem fenomenu Genesis. Mroczna, ciemna, tajemnicza - tak bym mogl ja
      okreslic w skrocie.
      Obecnie jednak naleze do fanow Wielkiego Piotra, czyli Petera Gabriela. Jego
      tworczosc jest wyjatkowa i nietuzinkowa. Mysle, Haribo, ze powinienes sie
      zainteresowac solowa tworczoscia tego Artysty. Nalezy do szczegolnie
      roznorodnych muzycznie. Podejrzewam jednak, ze skoro juz wniknales do
      pierwszych plyt Genesis, to nie pominales rowniez tych solowych Gabriela. Jesli
      jednak jeszcze nie wnikales w muzyke P.G., to polecam ja z calego serca!!
      Milego odkrywania nowych ladow, bo dzieki Niemu mozna odkryc jeszcze wielu
      innych artystow. Pozdrawiam ! smile
      • haribo_goldbaren Re: Genesis,co polecacie 30.01.05, 21:27
        Solowego Petera gabriela znam srednio,podoba mi sie ale nie wszystko.Lubie
        np.ostatnia jego plyte,oraz 4,ale inne mi srednio podchodza.
        • Gość: Fikander Re: Genesis,co polecacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 18:50
          W takim razie polecam plytke dosyc eksperymentalna, ktora zwie sie "Ovo" !! To
          jest obowiazkowa lektura, jesli chodzi o P.G. W zasadzie to od tego krazka
          zaczela sie moja wielka przygoda z tym Artysta. Jak dotad nie spotkalem jeszcze
          czlowieka, ktory nie znalazlby tam czegos dla siebie. Cud miod - zachecam do
          przesluchaniasmile!
    • Gość: gregor Re: Genesis,co polecacie IP: *.chello.pl 28.01.05, 16:28
      Najlepszą płyta Genesis jest, o ironio, "A Trick Of The Tail", czyli pierwsza
      nagrana po odejściu Gabriela. Petera kocham, ale moim skronym zdaniem Genesis
      więcej stracił na odejściu Hacketta.
    • Gość: tegosław Re: Genesis,co polecacie IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 28.01.05, 17:37
      haribo nigdy mi nie dorównasz, nikt nie robi takich pysznych pierogów jak ja!
    • joseph80 Re: Genesis,co polecacie 05.02.05, 21:55
      Ja, jak kilku wczesniej forumowiczów, polecam Ci wszystkie płyty Genesis z
      Gabrielem, z wyjątkiem płyty debiutanckiej. Ale nie możesz też przegapić
      pierwszych płyt z Collinsem na wokalu. Trick Of The Tail, Wind and Wuthering
      (obie płyty jeszcze z Hackettem) są moimi ulubionymi płytami Genesis. Polecam
      również And Then There Where Three, oraz Duke. Pozniej Genesis zeszło na manowce
      lepszego, bądź gorszego popu, bądź całkowitej kaszany (Abacab). Warta jest też
      uwagi płyta nagrana z Rayem Wilsonem na wokalu, czyli Calling All Statins. Tym
      Bardziej polecam, ze Ray prawdopodobnie przyjedzie na kilka koncertów do Polski
      (m.in. Wrocław).
      W genesis udzielał się też Bruford, słynny perkusista. Poszukaj sobie bootów na
      sieci, z jego udziałem. Koncerty te zapierają dech w piersiach. Powalają.

pzdr.
      Jos
    • zychowiecka Re: Genesis,co polecacie 05.02.05, 22:48
      Moim zdaniem najlepsza jest ,,Calling all station", po niej ,,Genesis" z 1983.
      Polecam
    • haribo_goldbaren Re: Genesis,co polecacie 18.02.05, 22:33
      Ostatnio se zarzucilem Foxtrot,nawet niezla plytka.Nie weszla mi za pierwszym
      przesluchaniem,ale z kazdym jest coraz lepiej.Nieco dziwne brzmienie zespolu
      jest na tym albumie,ale sie juz zaczynam przekonywac.Moze wreszcie polubie
      bardziej Genesis.
      • tegoslaw_szuka_zony Re: Genesis,co polecacie 18.02.05, 23:27
        haribo_goldbaren napisał:

> Ostatnio se zarzucilem Foxtrot,nawet niezla plytka.Nie weszla mi za pierwszym
        > przesluchaniem,ale z kazdym jest coraz lepiej.Nieco dziwne brzmienie zespolu
        > jest na tym albumie,ale sie juz zaczynam przekonywac.Moze wreszcie polubie
        > bardziej Genesis.

Bedziemy czekali na ten moment z zapartym tchem.
        • haribo_goldbaren Re: Genesis,co polecacie 19.02.05, 11:43
          Tegoslaw napisz jakie plyty Genesis lubisz, i co sadzisz o tym zespole.
    • dekris Re: Genesis,co polecacie 19.02.05, 12:23
      Invisible Touch na pewno.
      Jest tam parę znanych kompozycji i nie tylko.

KS
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka