Dodaj do ulubionych

Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ?

22.01.05, 18:29
Kiedys ktos, najprawdopodobniej jednen z polskich muzykow, w rubryce
"przesluchanie" w starym Tylko Rocku, powiedzial przy okazji Erica Claptona,
ze aby powstalo cos naprawde wybitnego i znaczacego, trzeba albo przezyc
osobista tragedie (wtedy mniej wiecej w okolicznosciach znanych, zginal syn
Claptona i nasz rodzimy muzyk polaczyl ten wypadek z jakims utworem- a moze
plyta - Erica C.), albo sie zakochac. Ewentualnie - jak mysle, choc pewnosci
nie mam - w gre wchodza jeszcze pewne srodki wiadomej natury. Zgadzacie sie z
doniosloscia powyzszych trzech czynnikow sprawczych? A moze sa jeszcze jakies
innne? Moze znacie jakies ciekawe okolicznosci w jakich powstawaly wybitne
plyty, ktore to okolicznosci sprawily ze powstaly plyty wazne dla wspolczesnej
muzyki?
Obserwuj wątek
    • spiral_architect Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 22.01.05, 18:34
      Wykluczamy oczywiscie osobowosc muzyka/ow.
      • dziewczyna_mickiewicza Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 27.01.05, 09:11
        > Wykluczamy oczywiscie osobowosc muzyka/ow.

jak wykluczyc osobowosc muzyka (szczegolnie gdy mamy do czynienia z
        singer/songwriterem, jak np bob dylansmile )??? bez takiej jego osobowosci,
        powstalaby plyta zupelnie inna...
        • spiral_architect Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 27.01.05, 09:44
          dziewczyna_mickiewicza napisała:

> > Wykluczamy oczywiscie osobowosc muzyka/ow.
          >
          > jak wykluczyc osobowosc muzyka (szczegolnie gdy mamy do czynienia z
          > singer/songwriterem, jak np bob dylansmile )??? bez takiej jego osobowosci,
          > powstalaby plyta zupelnie inna...

jak mozna? Ano mozna, kiedy pyta sie o przyczyny ZEWNETRZNE smile.
          • dziewczyna_mickiewicza Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 27.01.05, 09:46
            no ale to chyba zawsze idzie w parze - kazdy reaguje inaczej na pewne
            wydarzenia, sytuacje, lamane serca i tak dalej... jeden da upust frustracji
            jakims agresywnym muzycznym tworem, a drugi bedzie rozgrzebywal rany
            melancholijnymi chwytajacymi za serce kawalkamismile
            • spiral_architect Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 27.01.05, 11:15
              dziewczyna_mickiewicza napisała:

> no ale to chyba zawsze idzie w parze - kazdy reaguje inaczej na pewne
              > wydarzenia, sytuacje, lamane serca i tak dalej... jeden da upust frustracji
              > jakims agresywnym muzycznym tworem, a drugi bedzie rozgrzebywal rany
              > melancholijnymi chwytajacymi za serce kawalkamismile

O, ta wypowiedz mi sie podoba ! A to ze idzie w parze to oczywiste, w koncu
              wszytsko co bardziej skomplikowane, jest systemem.
    • heavyrock Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 22.01.05, 22:33
      Ktoś ma dobry pomysł i jest w dobrej formie, a następnie udanie nagrywa to, co
      wymyślił i robi wokół tego odpowiednio dużo szumu. Wtedy jest szansa...
    • ari Na przykładzie RHCP 'BSSM' 23.01.05, 21:24
      Warto poczytać o nagrywaniu Blood Sugar Sex Magic Red Hotów. Który wybitną
      płytą jest. Wiem miało nie być o osobowościach, ale chodzi o to, że odpowiedni
      ludzie spotkali się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie i coś zaskoczyło.

Moim zdaniem wybitne płyty nie powstają w pogodnej atmosferze w sterylnym
      stuidu nagraniowym, gdzie sesyjni muzycy biorą instrumenty do ręki i grają
      sterylnie czyste dźwięki. Tak to sobie może nagrywać Phil Collins.

Płyty wybitne powstają w atmosferze dyskusji a nawet konfliktów. Są w dużej
      mierze efektem prób i błędów, eksperymentów i poszukiwań. Są sumą doświadczeń i
      umiejętności muzyków.

Tak przynajmniej mi się wydaje...

Kilka płyt godnych IMO miana wybitnych:
      BSSM RHCP
      Ten Pearl Jam
      Dirt AIC
      Superunknown Soundgarden
      Trzecia płyta Stone Temple Pilots
      Mellon Collie... Smashing Pumpkins
      The Bends i OK Computer Radiohead
      What's the Story Oasis
      Co najmniej kilka płyt Beatlesów i Zeppelinów. Mniej Stonesów, którzy dla mnie
      zawsze mieli na płytach za******e lokomotywy i trochę wypełniaczy.

O polskich jakoś ciężej mówić...ale dla mnie: Prymityw T.Love i Płyta z muzyką
      Voo Voo.

POzdrawiam.
      • Gość: Klarsien Re: Na przykładzie RHCP 'BSSM' IP: *.4web.pl 23.01.05, 21:38
        >Mellon Collie... Smashing Pumpkins
        > The Bends i OK Computer Radiohead

Fakt, to są niesamowite płyty... Po pierwszym przesłuchanie człowiek wydobywa z
        siebie: O kurde...i długo nie moze wydobyć więcej...
        • Gość: As Re: Na przykładzie RHCP 'BSSM' IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 23.01.05, 21:43
          Gość portalu: Klarsien napisał(a):

> >Mellon Collie... Smashing Pumpkins
          > > The Bends i OK Computer Radiohead
          >
          > Fakt, to są niesamowite płyty... Po pierwszym przesłuchanie człowiek wydobywa
          z
          >
          > siebie: O kurde...i długo nie moze wydobyć więcej...

Ja po zapoznaniu się z tymi płytami powiedziałem sobie w duchu "o kurde, i to
          mają być te arcydzieła ? No fuckin' way!"
          • Gość: Klarsien Re: Na przykładzie RHCP 'BSSM' IP: *.4web.pl 23.01.05, 21:54
            O gustach sie nie dyskutuje, jak sądzęsmile))))) Całe Twilight to starlight z "
            Mellon collie &.." SP jest dla mnie arcydziełem, mniej więcej tak jak...bo ja
            wiem..."Kolonia karna" Kafkitongue_out
            ..and you can tell, it`s just as well...

• dziewczyna_mickiewicza Re: Na przykładzie RHCP 'BSSM' 27.01.05, 09:09
        > Co najmniej kilka płyt Beatlesów i Zeppelinów. Mniej Stonesów, którzy dla
        mnie
        > zawsze mieli na płytach za******e lokomotywy i trochę wypełniaczy.

hmm.. nie przypominam sobie zadnych wypelniaczy na takim exile albo sticky
        fingers... smile
    • Gość: nadzieja Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 16:21
      Prosta historia: WENA!!! Gdy jest ciagle - mamy geniusz, gdy czasami - mamy
      wybitna plyte smile))
    • Gość: glebogryzarka Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? IP: 195.245.217.* 26.01.05, 17:06
      Potrzeba dużo czasu (żeby dopracować udane pomysły i odsiać, co się nie
      sprawdza), albo grupowej inspiracji stymulowanej burzą mózgów. Osobista
      tragedia, zakochanie się - to wszystko sprawia, że pisze się pod wpływem
      emocji, co jednym służy, a innym wręcz przeciwnie.
      "Środki wiadomej natury" - to chyba Waglewski powiedział, że jak się nagrywa
      pod wpływem, to w poczuciu tworzenia arcydzieła, ale już następnego dnia ma
      miejsce bolesna weryfikacja.
      • tomash8 Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 27.01.05, 14:59
        Wybitnymi płytami są bardzo często drugie, trzecie lub czwarte albumy w
        dyskografii...moim zdaniem ma to związek z tym, że właśnie na tym etapie kariery
        zespołowi przlypisuje się roę gwiazdy lub sprowadza się go do roli solidnego
        średniaka... np. gdyby nie "Dark siede of the moon" Pink Floyd(tak wiem że to
        nie jest 2,3 ani 4 płyta PF, ale chodzi mi o to że powstała kilka lat po wydaniu
        debiutu) byłby dziś znany na i lubiany, ale na tej zasadzie co np. Pendragon czy
        Thin Lizzy. Natomiast nie zgadzam się zupełnie ze stwierdzeniem, że do powstania
        genialnej płyty potrzeba dużo czasu... wręcz przeciwnie, teraz płyty powstają
        latami, są za długie i wyprane z emocji
        • ari Racja 27.01.05, 18:46
          Faktycznie bardzo dużo zespołow na pewnym etapie udowadnia swoją wartość
          wybitna płytą (nie za późnym, zazwyczaj istotnie jest to 2-3 płyta; mało jest
          zespołów które nagrywaja wybitne rzeczy po 15-20 latach działalności).
          Natomiast ja bym zdecydowanie dorzucił pierwszą płytę, której ciężaru wiele
          zespołow nie jest w stanie później udźwignąć - choćby RATM czy do pewnego
          stopnia Pearl Jam. Noel Gallagher z Oasis uczciwie stawia sprawę - Definitely
          Maybe jest ich najlepsza płytą i taka pozostanie (choć ja akurat wole drugą smile)
    • Gość: Listek Type O Negative IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 12:38
      Cenie zespol Type O Negative za "October Rust". Plyta jakiej nigdy wczesniej ani
      pozniej nie udalo sie zespolowi nagrac. Ciekawe jest to ze byla ona nagrywana
      pod wplywam przezyc wokalisty Petera Steele po smierci ojca.

"My tables been set for but seven. Just last year I dined with eleven"
    • Gość: Vince Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 27.01.05, 18:28
      Ja mysle, ze czynniki sprawcze, o ktorych wspominasz moga inspirowac powstanie
      wybitnego ale pojedynczego utworu, a nie calego albumu. W przypadku Claptona
      byl to "Tears in Heaven". Clapton mial tez historie milosna z zona G.Harrisona.
      O ile mnie pamiec nie myli nagral wtedy "Layla", czyli inny bardzo znany i
      bardzo dobry utwor.
      Aby powstal wybitny album studyjny potrzeba wielu tygodni skoncentrowanej
      pracy pracy muzykow, technikow, producentow i wielu innych macherow(zobaczcie
      tylko jak dluga jest lista podziekowan na okladkach albumow). Aby taki wysilek
      zaowocowal wybitna plyta chyba lepiej jest zeby umysly partycypantow byly
      skoncentrowane na muzyce a nie na osobistych dramatach.
      • ari Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 27.01.05, 18:48
        Aby taki wysilek
        > zaowocowal wybitna plyta chyba lepiej jest zeby umysly partycypantow byly
        > skoncentrowane na muzyce a nie na osobistych dramatach.

Mówisz o stronie technicznej, ktora tez jest ważna. A płyta to nie domek z
        zapałek - tu nie liczy się tylko skupienie i precyzja. Muzyka często odbija
        silne emocje i stan ducha muzyków.
        • Gość: luvski Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? IP: *.icpnet.pl 27.01.05, 19:23
          Nie ma reguły, nie ma standardu, nie ma recepty na wybitną płytę.
          To oczywiste.
          Muzyka, i wszelka twórczość, z wyjątkiem tej, która powstaje w działach
          marketingu, nie ma certyfikatu ISOsmile
          Jasne jest też to, że osobiste doświadczenia mogą, choć wcale nie muszą mieć
          przełożenia na charakter muzyki.
          Ale jest coś takiego, co ułatwia lub przybliża muzyków do osiągniącia
          doskonałości.
          Tym czymś jest kooperacja - współpraca z innymi muzykami...muzyka, żeby była
          dobra, musi być rozmową, nieustannym dialogiem i wymianą doświadczeń...
          U mnie przynajmniej się to sprawdza.
          Płyty, które mi się podobają, gatunki, na punkcie których szaleje, są z reguły
          efektem spotkania - ludzi, którzy wczesniej ze sobą nie grali, języków, które
          pozornie się wykluczają, tradycji, które wydawały się zapomniane...
        • Gość: Vince Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 27.01.05, 19:31
          ari napisal : ...Muzyka często odbija
          silne emocje i stan ducha muzyków.

Oczywiscie. Dlatego plyty koncertowe niektorych grup bywaly lepsze od
          studyjnych.Przykladem niech bedzie Thin Lizzy. Tu emocje i stan ducha muzycy
          czerpia z kontaktu z publicznoscia. Inne przyklady to Mahogany Rush, Hendrix,
          SRV, a moze nawet Sting (choc jego albmumom studyjnym nie da sie wiele zarzucic)

Czasem bywa odwrotnie. Przyklad: Led Zeppelin. Ich plyty studyjne (poczawszy
          od dwojki) byly perfekcyjne. Page tak dlugo powtarzal swoje gitarowe sola, az
          byl zadowolony z efektu. Na koncertowym :The song remains the same" to same
          fragmenty nie brzmia juz tak porywajaco
      • spiral_architect Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 27.01.05, 19:52
        To chyba nie byla "Layla", lecz "You look Wonderful Tonight", czy cos takiego
        • Gość: Vince Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 27.01.05, 20:48
          Cos wiecej na ten temat :

wheelinthesky.org/layla/about.html
          interesujaca historia i bardzo w tonie tego forum
    • ron_obvious Co? Przychylni recenzenci. 27.01.05, 19:44
      wspólnie z radiowcami, którzy będą wygłaszac "ochy i achy" nad ich zawartoscią.
    • dziewczyna_mickiewicza Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 28.01.05, 12:09
      tak naprawde, to stwierdzenie, ze plyta jest genialna, zalezy od indywidualnego
      odbioru sluchajacego. choc teoretycznie geniusz powinien byc uniwersalny, to
      muzyka jest tak roznorodna, dotyka tak odmiennych emocji, mowi o skrajnych
      uczuciach w skrajnie rozny sposob... nie wiem, wydaje mi sie, ze cos, co ja
      uznam za genialne - tworca, ktorego ja uznam za genialnego w tym, co robi -
      moze wydac sie zupelnie przecietny dla kogos innego. do mnie przemawiaja
      uczucia i prawda i jesli znajduje to w wybitnie wysokim natezeniu, to wtedy
      muzyka ociera sie dla mnie o geniusz. i wcale nie musi to byc zaraz symfonia
      rozpisana na dziesiatki instrumentow, choc te tez bywaja przepiekne - rownie
      dobrze genialnym moze okazac sie utwor kameralny, minimalistyczny, bo wtedy
      przekaz jest bardzo nasycony i kazdy dzwiek wywoluje lawine mysli.
      takie moje skromne zdaniesmile
      • tomash8 Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 28.01.05, 12:19
        Oczywiście że "genialność" to sprawa osobistego odbioru,(np. dla mnie płytą
        genialną jest "SCUM" Napalm Deathsmile ale w tym przypadku chodzi chyba o płyty
        powszechnie uznawane za genialne
        • dziewczyna_mickiewicza Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? 28.01.05, 12:31
          plyty powszechnie uznawane za genialne? to jak, "impromtpus" chopina? smile
          z tym wyrazem "powszechnie" to moze byc problem. ja na przyklad zadnej plyty
          pink floyd nie uwazam za genialna, ale sporo osob tak o nich mysli. innym razem
          zgadzam sie z wiekszoscia, ze hendrix byl genialnysmile roznie to bywa. poza tym,
          przyjemniej gadac o wyjatkach, a nie o tym, co powszechnie jest uznawane za
          costam...
    • Gość: Lecho Re: Co sprawia, ze powstaje wybitna plyta ? IP: *.teleton.pl 28.01.05, 12:23
      Nie ma reguły, są same wyjątki. Za każdym razem jest inaczej. Jak z nowymi
      kochankami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka