IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:59
co sądzicie o tym gatunku? jaką ta muzyka ma wg was wibrację - pozytywną,
negatywną? jakich artystów cenicie w tym gatunku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacenty Re: trip hop IP: *.chello.pl 09.03.05, 19:31
      Nie jest to raczej muzyka do radosnych podskoków wink Pierwsza i druga płyta
      Massive Attack mnie rozwaliły, podobnie debiut Portishead. Solowego Tricky'ego
      doceniam (zwłaszcza z okresu "Hell Is Round The Corner" i "Overcome"), ale
      nigdy mnie nie powalił. Świetny był duet Smith & Mighty, choć kariery nie
      zrobił. Na fali trip hopu wypłynęło też Moloko ("Do You Like My Tight
      Sweater"), DJ Shadow i Red Snapper. Równolegle we Francji nagrywał DJ Cam, w
      Niemczech działał i działa nadal projekt Terranova, a w Austrii klasą dla
      siebie są Peter Kruder i Richard Dorfmeister, zarówno w duecie, jak i w
      osobnych projektach. No i oczywiście Thievery Corporation z USA. O Austriakach
      ani o TC nie mówi się praktycznie w kontekście trip hopu, ale jeśli chcieć ich
      muzykę jakoś zaklasyfikować, to jeśli nie downtempo czy chillout to właśnie
      trip hop. W niektórych opracowaniach "naukowych" do trip hopu wrzucają też DJ
      Fooda i DJa Vadima, ale to już taki skraj gatunku, rzekłbym.
    • Gość: XtomekX Re: trip hop IP: 10.10.63.* 09.03.05, 19:36
      trip hop spowodował, że zakochałem się w muzyce elektronicznej. trafiłem
      najlepiej jak mogłem bo pierwszym zespołem z tych klimatów był genialny
      PORTISHEAD. uważam również, że gatunek ten - pomimo pewnej komercjalizacji -
      obronił się i wydał mnóstwo świetnych zespołów. pozwolę wymienić sobie na razie
      tylko polskie zespoły, które zrobiły na mnie wrażenie:
      - SPEAR "dark waters of light" najlepsza polska trip-hopowa płyta i jedna z
      moich ulubionych w "rankingu światowym" smile zawodowe brzmienie, dołujący
      nastrój. połączenie mrocznego i przytłaczającego ambientu z trip-hopowym
      feelingiem
      - JUSTYNA STECZKOWSKA pierwsza chyba polska artystka, która "eksperymentowała"
      z nowoczesnymi aranżacjami i brzminiami elektronicznymi. nie każdy ją lubi ale
      coż smile
      - SOJA i MIŁKA MALZAHN dobre jak na polskę ale bez rewelacji
      • Gość: arp Re: trip hop IP: 213.25.164.* 10.03.05, 10:35
        Gość portalu: XtomekX napisał(a):
        > - SPEAR "dark waters of light" najlepsza polska trip-hopowa płyta i jedna z
        > moich ulubionych w "rankingu światowym"
        hmm, Spear dobry jest, a nawet bardzo, szczegolnie na zywo.
        ale wrzucac go do triphopu to chyba grube naduzycie, sam tworca pewnie by sie
        usmial niezle jakby to przeczytal. jak juz szufladkowac, to okreslilbym Speara
        jako industrial-ambient, albo cos w poblizu. w kazdym razie z triphopem to on
        nie ma absolutnie nic wspolnego.
        • Gość: XtomekX Re: trip hop IP: 10.10.63.* 11.03.05, 13:07
          pisze tylko o "eksperymentalnej" plycie "dark waters of light". nie mam zadnych
          koligacji personalnych z tym zespolem wiec moge spojrzec luzno na ta muzyke...
          posluchaj trickiego z wczesniejszych plyt to uslyszysz podobienstwo, tylko ze
          spear na tej plycie przebil wszystkich. jest to powiazanie dark ambientu (vide
          arcona) z trip-hopowa rytmika i "czuciem"...
          • Gość: arp Re: trip hop IP: 213.25.164.* 11.03.05, 14:13
            Gość portalu: XtomekX napisał(a):
            > pisze tylko o "eksperymentalnej" plycie "dark waters of light". nie mam
            >zadnych
            a wiesz, ze zaintrygowany Twoim do triphopu Speara zaliczeniem pogrzebalem
            troche w sieci i rzeczywiscie nie tylko Tobie "sie kojarzy". cos w tym musi
            byc. zwracam honor smile

• Gość: XtomekX Re: trip hop IP: 10.10.63.* 14.03.05, 13:08
              smile
    • Gość: truskawa dzięki za informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 19:44
      ja zaczynam przygodę z tym gatunkiem dopiero, za sprawą płyty Portishead -
      "Dummy", którą dostałam w prezencie i odleciałam.
      • Gość: Jacenty Re: dzięki za informacje IP: *.chello.pl 11.03.05, 15:10
        Nie słyszałem płyty Spear, ale z tego, co mówicie widzę, że warto po nią
        sięgnąć. Kto ją wydał?
        • Gość: arp Re: dzięki za informacje IP: *.do.pl / *.generacja.pl 11.03.05, 18:44
          Gość portalu: Jacenty napisał(a):
          > Nie słyszałem płyty Spear, ale z tego, co mówicie widzę, że warto po nią
          > sięgnąć. Kto ją wydał?
          Speara wydaje Obuh, kupic sobie mozesz na przyklad tu:
          www.mozg.art.pl/sklep/OBUH/
          pozdrawiam
          • Gość: tripo Re: dzięki za informacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 18:55
            ooo trip to zdecydowanie pozytywnie nastrajajacy gatunek! oczywiscie
            kapele-giganci gatunku jak wymieniane juz massive attack czy portishead a
            zdecydowanie przygnebiajace, ale ktos juz wspominal o thievery corporation. to
            ja bym jeszcze dorzucil: bonobo, cinematic orchetsra, lamb , minus8 -
            zdecydowanie bardziej zywe, co nie znaczy ze gorsze niz MA i P. Aha - i dlaczego
            nikt nie spomnial o polskim majstersztyku ktorym sie mozemy szczycic w swiecie
            (plyte wydali w legendarnej wytworni Ninja Tune) - SKALPEL!
            • Gość: XtomekX Re: dzięki za informacje IP: 10.10.63.* 14.03.05, 13:15
              ja osobiscie skalpela jak i wiekszosci zespolow, ktore wymieniles nie zaliczam
              do "triphopu" (oczywiscie czysto subiektywna opinia, bo nie za bardzo
              kojarze "wymogow gatunkowych" smile )
          • Gość: Jacenty Re: dzięki za informacje IP: *.chello.pl 12.03.05, 12:47
            dzięki & pozdro
    • humbak Re: trip hop 14.03.05, 13:56
      Massive Attack, Tricky oczywiście, Portishead mniej, ale też. Dorzucę jeszcze
      Andreę Parker. Znakomity album Kiss My Arp świetny instrumentalnie, do tego pani
      Andrea ma bardzo przyjemny głossmile
    • deepminddark Re: trip hop 18.08.15, 16:25
      jestem producentem miedzy innymi tego gatunku, to jeden z naszych numerow:
      www.youtube.com/watch?v=JqNEWs0GdTk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka