kwieto 13.06.02, 22:48 Troche technicznie i o sprzecie - przymierzam sie do kupna sluchawek i mam pytanie - na czym polega roznica miedzy sluchawkami typu "otwartego" a "zamknietego" (oczywiscie od strony brzmienia dzwieku) i ktore lepiej wybrac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: soso Re: Sluchawki otwarte czy zamkniete? IP: 195.41.66.* 14.06.02, 06:46 Sa jeszcze polotwarte Generalnie sprawa polega na tym, ze w sluchawkach zamknietych czesc ruchoma pompuje powietrze tylko do wnetrza i membrana nie ma takiej swobody ruchu jak w sluchawkach otwartych, gdzie czesc energii rozpraszana jest takze na zewnatrz. Jak to skutkuje? Ano w sluchawkach zamknietych dzwiek nie przedostaje sie tak latwo na zewnatrz i jedyne co ma do wprawienia w ruch to powietrze miedzy sluchawkami a blona bembenkowa ucha. Dobre w tym jest to, ze 'cala' energia idzie we wlasciwa strone. Dobre jest to takze, ze sluchawek tych nie slychac tak bardzo na zewnatrz a wiec sa bardziej przyjazne dla otoczenia, innych ludzi. To specjalnie wazne w pracy, wsrod innych domownikow. Sluchawki otwarte pozwalaja na uzyskanie zdecydowanie lepszych parametrow dzwieku i dlatego wszystkie sluchawki z najwyzszych polek sa typu otwartego lub polotwartego. Niestety, nieco je slychac na zewnatrz. Wielki potentat sennheiser robi wedlug mnie beznadziejne sluchawki zamkniete. I tak jak ma super flagowy produkt HD-600 tak jego zamkniete sluchawki wyrozniaja sie tylko cena . Ze te same pieniadze o klase lepszy jest np. beyerdynamic czy inny potentat: AKG. W klasie sredniej sluchawki tak zamkniete jak i otwarte moga miec rownowazne brzmienie i byc dobre. Wsrod najlepszych nie widac systemow zamknietych z doskonalymi parametrami brzmienia. Ile chcesz przeznaczyc pieniedzy na sluchawki, kwieto? Jak podasz sume to moze cos napisze szczegolowiej. Mam calkiem bogate doswiadczenie sluchawkowe i 5 par wlasnych sluchawek na rozne okazje pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Sluchawki otwarte czy zamkniete? 14.06.02, 07:31 Mi tez poradz, Soso. Kiedys doradzales komus sluchawki i operowales galaktycznymi dla mnie kwotami rzedu 600-700 zlotych. Niestety, ja moge przeznaczyc jedynie (nie smiej sie) 80-100 zlotych. Ale tez nie chcialbym kupowac za te pieniadze szajsu. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: Sluchawki - które parametry są ważne? IP: 213.76.53.* 14.06.02, 08:32 też mam zamiar zmienić słuchawki. które parametry "z pudełka" są ważne oprócz pasma przenoszenia i dynamiki? które firmy byście skreślili: philips aiwa technics panasonic thomson sony? też mam tylko ok. 100 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Sluchawki - które parametry są ważne? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 12:52 skreśliłbym wszystkie firmy. Już lepsze będą tonsile... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Sluchawki - które parametry są ważne? IP: 195.41.66.* 14.06.02, 13:24 Wymienione firmy nie sa mi znane z autopsji (chodzi o sluchawki oczywiscie) ale z japonskich znam pioneera (bo mam) i mimo wysokiej ceny i oblednego wprost pasma przenoszenia (3Hz-100kHz o ile pamietam), to jest to szajs! Pioneer to skadinad dobra firma i specjalizujaca sie tylko w audio ale w sluchawkach cos im szwankuje. Dosc dobra opinie powoli wyrabia sobie sony ale nie sluchalem nigdy tych sluchawek. Wiem tylko z review, ze ludzie zupelnie powaznie je traktuja. Ja ma swe typy sluchawkowe i dobre firmy to dla mnie: sennheiser (D), AKG (A), beyerdynamic (D), Koss (usa), Grado (usa) Czesciowo dlatego, ze sie specjalizuja a nie rozdrabniaja Wszystko jednak sprowadza sie i tak do konkretnego typu. Firma jeszcze nie gwarantuje niczego. I tak z tanich sluchawek polecalbym Beyerdynamic DT 231. To zamkniete, lekkie i wygodne sluchawki sredniej wielkiosci ale wgl mnie nadaja sie nawet na rower czy na plaze. Moze nieco ostrza wysokie tony ale bez przesady i z cala pewnoscie sa dobre w swej cenie. Warto podkreslic THDɘ.2% - bardzo impresywne w porownaniu ze standardowym niemal THDə.0% w tanich sennheiserach. Mysle, ze przy odrobinie szczescia powinny kosztowac w okolicy 150 zl. Podobnie dobre sa AKG z serii 44, 55, 66 (cena odpowiednio rosnie . 66 sa polzamkniete a 44 i 55 zamkniete. Takze dosc lekkie i wygodne i nieco szlachetnijsze w brzmieniu. AKG generalnie robi dobre rzeczy w dobrej cenie i trudno sie nabrac. Raczej jest lepiej niz oczekujemy za te pieniadze. AKG jest takze najpopularniejsza firma w studiach nagraniowych w USA a to cos chyba mowi Sennheiser nie umie robic sluchawek zamknietych. Ich dzwiek jest fatalny, plaski, metny i w porownaniu z konkurencja przegrywaja wyraznie. Zapomnijcie takze o parametrach. One w przypadku sluchawek sa tylko wskazowka, podobnie jak w kolumnach. Liczy sie to co slyszymy. O dziwo, zamkniete sluchawki sennheisera sa bardzo drogie. Dlaczego?! Jak ktos chce sobie bardzo poprawic za bardzo male pieniadze a slucha duzo wszelkich przenosnych stworkow (walk/diskmany itp.) to dobra jest seria sennheisera MX400/MX500. To sluchawki douszne, jak to zwykle w walkmanach ale klasa bijace wszelkie fabrycznie dodawane tego typu badziewie w aiwa, sony, panasonic i innych. Kosztuja pewnie okolo 60 zl ale sa naprawde dobre i nieoczekiwanie mozna z dosc prostego sprzetu wydobyc calkm dobry dzwiek. 500 ma minipotencjometr i to cala roznica. Srodek taki sam jak w 400. Oczywiscie, mozna ich uzywac takze z bardziej profesjonalnym sprzetem ale wtedy konieczny przedluzacz i adapter do duzej srednicy. Tyle mi sie nasuwa tak na goraco i prosze traktujcie to jako indywidualne spostrzezenia. No i tylko rozmawialismy o tanich ale wciaz przyzwoitych. pzrdw soso Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Sluchawki - które parametry są ważne? 14.06.02, 13:46 Serdeczne dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwy Gdzie kupić Beyerdynamiki w Wawie? IP: *.citicorp.com 25.06.02, 12:16 Byłem na razie w MediaMarkt i w Euro. Tam nie mają w ogóle Beyerdynamicow. Mam ochotę na 231. Co Ty o nich sądzisz i gdzie ew. można je tanio dostać? Dzięki i pozdrawiam Siwy Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Po zakupach 14.06.02, 16:48 Ano kupilem juz, wiec Soso, oferte pomocy w wyborze :")))) Kupilem Beyerdynamic'i DT 431 - byly w promocyjnej cenie i tylko 20pare zl wiecej niz DT 331. Zastanawialem sie nad Sennheiserami, ale nie bylo nic az tak ciekawego, notabene HD 570 brzmia wedlug mnie gorzej od kupionych przeze mnie Beyerdynamic'ow, choc cena byla wyzsza o jakies 200 zl ( Z takich do 100 zl, polecono mi Sennheisery HD 433, brzmia calkiem niezle, trzeba im to przyznac, choc komfort sluchania... bez porownania z Beyerdynamic'ami DT 431, czy Sennheiser'ami HD 570... Ale za ta cene (+/- 100 zl) sa naprawde wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Powinno byc: 14.06.02, 17:09 Powinno byc: soso, dzieki za oferte pomocy w wyborze :") Jakis dziwolag wyszedl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: Przed zakupami IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 20:47 Fajnie..., polecana przez Was jest sama górna półka. Tylko gdzie ja to qrna kupię? Niestety, nie jestem "audiofilem", więc wystarczyły by mi słuchawki średniej klasy. Obejrzałem już jakieś THOMSONy i PHILPISY i nie zachwyciły mnie wcale. Na papierze lepsze parametry ma "topowa" aiwa, która mieści się poniżej 100 zł. Jest jeszcze TECHNICS za 99.-, ale chyba ma słaby zakres pasmo przenoszenia dźwięku. Czy ktoś wie jakie parametry są istotne, oprócz marki w stylu Mercedes, Audi czy Lexus ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek 2 Re: Przed zakupami IP: *.abo.wanadoo.fr 14.06.02, 20:54 Polecam sluchawki Sony MDR CD3000 .Uzywam ich od paru lat - bardzo dobre sluchawki zarowno do klasyki jak i do rocka, niestety nie tanie! Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: Przed zakupami 14.06.02, 21:31 A... bo kolega z bydgoszczy? Na pewno w supermarketach RTV w stylu mediamarkt czy inne euro AGD, sklepiki internetowe, lub... przyjazd do w-wy, czy innego miasta typu Poznan, Gdansk... Ale nie wierze, ze w Bydgoszczy nie ma porzadnego sklepu audio. No i te sluchawki ktore kupilem to nie jest gorna polka - gorna polka bylyby Sennheiser'y HD 600 (choc gdy ich dzis sluchalem na wzmacniaczu sluchawkowym, to mnie nie zachwycily, niezla skadinad plyta "beyond missouri sky" Pata Metheny'ego i Charlie Haden'a brzmiala gorzej niz na kupionych Beyerdynamic'ach DT 431), Beyerdynamic'i DT 930 lub 931, wszystko w cenach okolo 1000 PLN ( No i jeszcze doszperalem sie do elektrostatycznych, cen nie bede wymienial Ale te Sennheisery HD 433 sa naprawde niezle, gdyby byly nieco wygodniejsze, pewnie bym olal wysrubowana jakosc i wlasnie takie kupil - i tak w 3/4 bede sluchal na nich radia internetowego, hihi To tyle a'propos spostrzezen z dzisijszych odsluchow w sklepach. Acha nie polecam Koss'ow, sluchalem czegos za 250PLN (modelu nie pomne) ale brzmialo tragicznie... I sluchalem takich smiesznych sennheiser'ow 460pare lub 450pare (chyba) - takie srebrzyste. Tez brzmialy bardzo ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso KWIETO IP: 195.41.66.* 17.06.02, 09:09 Gratuluje wyboru. Mysle, ze sa to optymalne sluchawki w tej klasie cenowej. Co do uwag, ze HD-600 brzmia gorzej nie bede sie wypowiadal w imie naszej starej znajomosci . Co do DT 431 to nie przejmuj sie ich THD < od 0.3%. To dlatego, ze sa to otwarte sluchawki nakierowane na muzyke i w imie dobrego brzmienia nie przyklada sie wagi do parametrow - liczy sie ucho. Np. w sluchawkach firmy denon nie ma tego parametru w ogole!! Nie moglem znalezc za chiny! Kilka miesiecy temu porownywalem 3 typy beyerdynamic na biurku i moglem posluchac wiele razy ten sam fragmencik zmieniajac sluchawki. Wyszlo, niestety, ze jakosc idzie za cena choc najtansze graly najglosniej a potem wraz z jakoscia znikala glosnosc. Ale tak to bywa. pzdrw, soso PS Jeszcze slowko o beyerdynamic: Dobra firma, ze bylego Berlina Zach. Jest bardzo popularna w wyposazeniach telewizyjnych i jak sie widzi zestawy reporterskie w telewizji dunskiej - mikrofon + sluchawki to dominuje wlasnie beyerdynamic. A Dania wiadomo - potega glosnikowo-sluchawkowa. Tak wiec mysle, ze bedziesz zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Soso 17.06.02, 23:53 A wiesz, w sumie sie zdziwilem, bo sluchalismy tych sluchawek (z Pastwa, chyba kojarzysz nicka?) na lampowym wzmacniaczu sluchawkowym (firmy nie pomne, wybacz) i HD 600 zachowywaly sie dziwnie. Wlasnorecznie skopiowana na plyte marki Verbatim "Phantalassa" M.Davisa (aranzacja B.Laswell) brzmiala "akurat", natomiast np. "Beyond The Missouri Sky" (Pat Metheny) brzmialo na nich koszmarnie - dzwiek jak za mgla, rozplywajacy sie bas. Pastwa sie potem gdzies doczytal, ze cecha ogolna Sennheiserow jest "woolen sound". Swoja droga, pozbywa sie wlasnie swoich HD 570 i chce kupic DT 431 :"))))))))))) A thd sie nie przejmuje, sprawdzilem juz na wzmacniaczu, ze parametry techniczne niekoniecznie przekladaja sie na jakosc dzwieku - moj wzmacniacz - Denon PMA 350 SE (THD 0,05%) brzmi "na moje ucho" o wiele lepiej niz np. PMA 525 (THD 0,02%)... nie ma to jak przesluchanie sprzetu :") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Soso IP: 195.41.66.* 18.06.02, 06:48 Bede bronil dobrych sluchawek do upadlego. A HD-600 czy AKG-501 takimi sa. Kiedys w sklepie sluchalem wszystkich dostepnych sluchawek z tzw 'gornej polki'. Najefektowniej wychodzily tanie sennheisery i kossy (relatywnie tanie) a najgorzej HD-600 i AKG-501. Dlaczego? Ano te sluchawki nie maja podostrzonych wysokich i napompowanego basu. Sa zwyczajnie neutralne choc i muzyczne (nie to co linear sluchawek studyjnych). No i wypadaja blado w takich porownaniach. Ale jak sie je kupi i slucha przez jakis czas, pozwoli sie naszemu uchu przyzwyczaic a i memebranom ochlonac po szoku nowowsci to potem zalozenie troszke nawet gorszych sluchawek daje w efekcie skrzywienie na twarzy takie jak po zjedzeniu cytryny. Wierz mi, Kwieto, ze za te sluchawki gotow bym oddac ostatnia koszule bo sa tego warte. To, ze HD-600 kosztuja niemal 2x tyle co AKG- 501 to inna bajka. Obie pary i tak dla sluchaczy hi-endowe. Dla mnie choc rozne to rownowazne. Podciagniecie wysokich tonow i basu - pospolita praktyka dla wywolania aplauzu publicznosci - nie uchodzi w sluchawkach referencyjnych. Tam dominuje klarownosc i muzykalnosc. I nie ma obawy, ze wysokie czy bas uciekna. One sa i mozna sie delektowac nimi w pelni. Sa nawet cieplejsze i milsze dla ucha. A wyodrebnienie szczegolow w tych sluchawkach jest imponujace. Podobnie rzecz ma sie przestrzennoscia i dynamika. Ta 'matowosc', o ktorej piszesz to zludzenie bo DT-431 sa takze bardzo dobre wiec niejako trudno znalezc w nich wyrazne slabosci. Ale naprawde nie moga one byc punktem odniesienia. Tego jestem pewien. HD - 570 zas to generalnie dosc marne sluchawki jak na moj gust. Nie lubie ich mimo ceny i milego dla glowy projektu. Rozumiem wiec kol. Pastwe pzdrw soso ´ Odpowiedz Link Zgłoś
kalor_god no a te... bezprzewodowe? 18.06.02, 09:44 Chłopaki z nieba mi spadacie! Zdajecie się orientować w temacie. Ja natomiast wiem czego chce jednak brak mi wiedzy i zacięcia do szukania faworyta w kategorii cena/jakość. O co chodzi? Chodzi o to, że przymierzam się do kupna słuchawek bezprzewodowych.. wiem, wiem, to nie najlepsze wyjscie. Prawdziwy meloman o audiofilu nie wspominając czegoś takiego na głowe by nie założył. Rzecz jednak w tym, że (z kilku powodów) są mi potrzebne słuchawki właśnie takie. Udałem się ostatnio do Media Markt gdzie dokonałem pobieznej próby kilku modeli, z których żaden mnie nie zachwycił. Odpuściłęm sobie oczywiście Philips'y za 120 zł - jakośc dzwięku stosowna do ceny i producenta a każde odwrócenie głowy większe niż ćwierć obrotu skutkowało szumami... Sięgnąłem po Sanheisery za jakies 350 zł. Przesył radiowy sprawował się dobrze bo nie straciłem zasięgu w całym sklepie (nawet przy lodówkach ) ale dzwięk nie zachwycał. Kazałem sobie nawet pokazać źródło i zainteresowałem się podłączeniami ale nie wnikałem za bardzo. Podsumowując: zdaję sobie sprawę, że słuchawki bezprzewodowe to ułomny produkt ale zakładam, że tez można tam znaleźć perłę. W związku z tym prośba o pomoc: na jakie produkty zwrócić uwagę mając do dyspozycji jakies 400 zł? Jeśli możecie wskażcie mi także dobry sklep gdzie nie poganiany mogę przetestowac wiele modeli z kilku źródeł dźwięku w przyjaznej odsłuchom atmosferze. Będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: Soso 18.06.02, 11:00 Ciekaw jestem jak by bylo slychac DT 930 lub DT 931? Bede musial kiedys sprobowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: Soso IP: *.bsb.com.pl 24.06.02, 08:23 Co sadzicie o Beyerdynamic DT 770 pro(potezne zamkniete sluchawki) DT 831(tez zamkniete)? Chce kupic dobrej klasy sluchawki ktore nie sa "przeszkadzajkami" dla kogos kto siedzi obok i np. oglada telewizor.Niestety otwarte Sennheisery sa tak glosne ze wszyscy dookola sa zalamani ... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: Soso 24.06.02, 10:13 Nie slyszalem ich - pojdz do sklepu (z wlasnymi plytami ktore dobrze znasz) i posluchaj... porownaj z innymi. Beyerdynamic'i sa w ogole cichutkie, moje DT 431 (otwarte) nieco slychac, ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dethorn Re: KWIETO IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 12:34 Witam wszystkich uczestników dyskusji!!! fajnie że temat taki w ogóle sie pojawił. Ja mam pytanie do fachowców: co sądzicie o modelu HD 590 Prestige i jeżeli w tej cenie (około 700 PLN) jest coś znacznie lepszego to proszę bardzo o wskazówki. Najlepiej na priva (dethorn@plusnet.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso HD-590 kontra HD-600 IP: 195.41.66.* 24.06.02, 14:52 HD-590 to to samo co HD-600 ale nie pakowane w jedwabne pudelko i inne atrybuty majace sugerowac, ze kupilo sie prawdziwe cacko, towar luksusowy. Srodek identyczny choc rzekomo nakierowane na 'mlodszych' koneserow, czytaj rockowych. Dla mnie to tylko chwyt reklamowy bo przebiegi testowe (charakterystyki oby typow) sa identyczne i to na oryginalnych stronach www Sennheisers Roznia sie niewatpliwie wygladem i nieco cena ale brzmia chyba identycznie! pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Soso 24.06.02, 15:50 A ja wlasnie wymienilem w sklepie DT 431 na DT 531 (wczesniej ich nie zauwazylem na polce, roznica ceny byla malenka, a pan pozwolil po tygodniu wymienic)... Jak tek dalej pojdzie to za trzy tygodnie bede mial DT 931 (musze tylko jeszcze DT 731 przeskoczyc (roznica ceny oczywiscie minimalna) i DT 930 (tez niewiele drozsze)) :"))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Soso IP: 195.41.66.* 25.06.02, 08:14 Tak sie sklada, kwieto, ze porownywalem beyerdynamic tylko DT 231, DT 770 i DT 990. Te mamy w firmie na skladzie a DT 231 sa moimi 'rowerowymi' bo lekkie i nie kurza sie . Nie znam wiec dobrze tego ciagu 231,431,531, itd. Utkwilo mi, ze 990 sa bardzo dobre, mialy bardzo przyjemne tony wysokie i takze dobry bas choc nie porazajacy moca. Ale to dobrze. W koncu dosc dobrze jest trzymac sie naturalnosci a nie podbijac na sile pewnych zakresow. Mialem wrazenie, ze 990 sa typem sluchawek liniowych, raczej dla studia nagran niz do sluchania w domu. Ale z pewnoscia sa dobre. O sluchawkach zawsze mysle tak, ze nasze ucho slabo slyszy niskie i wysokie tony wiec niejako z natury jezeli chcemu je uslyszec wyraznie powinny byc nieco wzmocnione i charakterystyka czestotliwosci nie jest wtedy plaska jak horyzont ale cos jak litera U. No i tu zaczyna sie problem. Slynne studyjne AKG K-240 sa plaskie i tym samym maja gorzej slyszalny bas i wysokie. Ale sa uwielbiane w studiach. Sluchawki 'domowe' wypuszcza sie nieco podbijajac dol i gore by sluchalo sie przyjemniej. No i wtedy powstaje dylamat: jak bardzo duze ma byc to 'nieco'. Sennheiser poszedl na calosc i podbil szczegolnie dol dosc znacznie i HD-600 sa tak przyjemne dla ucha jak i nie za bardzo liniowe. Skutek - w pewnych nagraniach gdzie bas jest eksponowany w HD-600 zaczyna byc dominujacy. Mozna to lubic lub nie. AKG w K-501 poszlo inna droga. To takze hi-end ale podbicie basu jest zdecydowanie delikatniejsze. Za to mniej pogieta charakterystyka w obszarze tonow wysokich. W sumie sluchawki sa bardziej spiewne niz sennheisera i jakby cieplejsze w barwie. Bas oczywiscie jest silny i obecny ale nie tak zaznaczony jak w HD-600. Dalej idac, jak mamy juz dobre sluchawki, ktore nie psuja niczego to zaczyna sie cos, co jest dla mnie 'ulozeniem sie do ucha'. Mam kilka par sluchawek (wiem, wiem, to choroba narkotykowa) i mam taka obserwacje, ze jak slucham tylko przez powiedzmy K-501 to po jakims czasie slysze 'wszystko' i to tak jak trzeba. Rozkosz i tyle. Kiedy po kilku godzinach czy dniach spedzonych tylko z K-501 zmienie na HD-600 to cos jakby uwiera i jest to nie to co by sie chcialo. Dlaczego? Trudno to wyrazic, niby dobrze graja ale... Na to takze ma swoja prywatna i nie podparta niczym teorie, ze ucho sie uklada do sluchawek. Po jakims czasie takze i w HD-600 zaczynam slyszec 'wszystko' i to tak jak trzeba, we wlasciwych proporcjach i szczegolach. Ucho sie 'ulozylo' na nowo! Stad wydaje mi sie, ze jezeli sluchawki nie wprowadzaja jakiegos smiecenie jak to sie zdarza prostszym modelom to dalej jest cos w rodzaju indywidualnego koloru ale zawsze jest dobrze. Mercedes i BMW sa rozne ale dobre - cos analogicznego. pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: Słuchawki z redukcją hałasu otoczenia??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 10:57 Ktoś miał możliwość sprawdzenia jak to działa? Zasada jest niby prosta: wbudowane mikrofony łapią hałas tła i specjalny układ zamienia je w fazie przeciwnej, przesuniętej o 180 stopni. Pomysł dość nowy w słuchawkach, bo nie widziałem żeby był masowo stosowany. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
coliber przed zakupem 18.06.02, 15:05 a co powiecie o modelu KOSS KSC-50 , jest relatywnie tani i znalazlem stronke z dobrymi opiniami na temat tego modelu. Tylko, czy przypadkiem, oni nie robia tylko dobrej reklamy i nic wiecej. gear.ign.com/articles/316980p1.html thx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Free Moim zdaniem... IP: *.gazetaolsztynska.pl 18.06.02, 15:25 Zaleta słuchawek zamkniętych: przytrzymują włosy Zaleta słuchawek otwartych: nie widać ich, można się do woli całować po uszach ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso bezprzewodowe IP: 195.41.66.* 19.06.02, 16:33 Jeszcze rok temu bezprzewodowe sennheisery mialy zla opinie. Nie wiem jak jest teraz. Zdecydowanie najlepsza prase wsrod bezprzewodowych maja AKG z serii 777, 888, 999. Jest jeszcze budzetowa seria AKG 105, 205, 305, 405. Dobre parametry, zesieg 100 m i dobre brzmienie. Zebraly sporo prestizowych nagrod . W sluchawkach bezprzewodowych stosuje sie buforowanie a wiec czasami jakies mikrofragmenty uciekaja. Nie ma to wiekszego znaczenia ale dla malkontentow .... Cena wskazuje na jakosc przetwornikow a wiec im drozej tym lepiej. Odradzam sluchawki bezprzewodowe reklamowane jako do TV czy gier komputerowych. Jakosc dzwieku jest w nich sprawa drugorzedna wiec jak komus chodzi o muzyke to lepiej je omijac z daleka. pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
kalor_god Re: bezprzewodowe 20.06.02, 09:42 dzięki za dobry uczynek soso. pokazałeś ślepcowi drogę.. Odpowiedz Link Zgłoś