verybilingual Re: PSB - Hity - SAME COVERY! - nie zgadzam się a 17.04.05, 21:00 PSB - Hity - SAME COVERY! - przbierałem w informacjach o psb i dowiadywałem sie wielu:Go west - cover, Always On My Mind - Cover, Where The Streets Have No Name - Cover, It's Alright - Cover, Se A Vida E - Chyba Cover(mam nadzieje że nie) i jescze chyba What Have I Done To Deserve This. Spotkałem się z wpisem gdzieś na jakiejś stronie że PSB zawdzięczają kariere innym wykonawcom, gdyby nie oni nie mieliby żadnych hitów - nie zgadzam się ale faktycznie większosc hitów to jednak covery i pytam się jak wy zareagowaliscie kiedy sie o tym dowiedzieliscie i czy są jescze jakis piosenki (oprócz kilku jescze z b-sidów z alterantive) które są coverami? Odpowiedz Link Zgłoś
balshoy Re: PSB - Hity - SAME COVERY! - nie zgadzam się a 17.04.05, 22:10 był tu już wątek o coverach..przejrzyj sobie forum.. co do stwierdzenia, że coverom zawdzięczją karerę...to jednak przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
diesel46 Re: PSB - Hity - SAME COVERY! - nie zgadzam się a 18.04.05, 00:49 balshoy napisał: > co do stwierdzenia, że coverom zawdzięczją karerę...to jednak przesada. Oczywiście. Poza tym ich wersje niewiele przypominają oryginały. PSB duzo swojego wkładu wniesli w te utwory. -- Pozdrawiam Andrzo Odpowiedz Link Zgłoś
rafi.raf Re: PSB - Hity - SAME COVERY! - nie zgadzam się a 18.04.05, 08:59 psb zostali poproszeni o przygotowanie coveru piosenki elvisa, always on my mind. ten cover stal sie jednym z ich najwiekszych przebojow w historii. dlaczego? poniewaz zrobili go o swojemu. pod pojeciem cover'u kryja sie dwa znaczenia: 1) nagranie tej samej piosenki tak samo 2) wlasna interpretacja czyjegos tekstu chlopcy trzymaja sie drugiej linii i stad tyle sukcesow ich coverow. pamietaj, ze where the streets have no name to cover nieco ironiczny... nie mozemy rowniez zapomniec o hitach napisanych przez chlopcow: 1) west end girls 2) opportunities 3) can you forgive her 4) it's a sin 5) heart 6) home and dry 7) paninaro 8) in the night malo kto pamieta, ale lecialo to na pokazach mody 9) so hard etc. Odpowiedz Link Zgłoś
krikra 3 na 20 lat.... 18.04.05, 11:27 verybilingual napisał: > Se A Vida E - Chyba Cover(mam nadzieje > że nie) i jescze chyba What Have I Done To Deserve This. SE A VIDA E to nie do końca cover. PSB "pożyczyli" sobie kilka małych fragmentów/sampli? z pewnej brazylijskiej piosenki (pod tytułem "Estrada Da Paixao" grupy OLODUM), ale słowa i resztę zrobili sami, więc trudno tu mówić o prawdziwym coverze. WHAT HAVE I... to nie cover. Zauważ, że chyba największy swój hit, czyli IT'S A SIN, N&C napisali jednak sami Podobnie było z HEART, CYFH, DD, SO HARD, WEG itd... Wydaje mi się, że typowymi coverami są tylko GO WEST i AOMM. Co do WHERE... to tak jak pisze Rafi, to taki "ironiczny" cover.. no ale niech będzie, że też się liczy. No to trzy przeróbki to chyba jednak nie tak wiele na ponad 20 lat grania? rafi.raf napisał: > psb zostali poproszeni o przygotowanie coveru piosenki elvisa, always on my min > d. ten cover stal sie jednym z ich najwiekszych przebojow w historii. Gdzies poprzednio pisałam, że ich wersja AOMM została wybrana drugim najlepszym coverem wszechczasow. Nie mogę znaleźc linku, iec musicie mi uwierzyć na słowo Poszukam jeszcze wieczorem... Odpowiedz Link Zgłoś
verybilingual Re: 3 na 20 lat.... 18.04.05, 14:41 krikra napisała: > WHAT HAVE I... to nie cover. Nie zgadzam się poneiważ widziałem kiedyś na Mtv i na Onyxie pasmo Coverów w którym niejednokrotnie leciało Whta have.... Dowiedziałem się że tą piosenke spiewano w latach 60 ale nei jestem pewnien. To napewno Cover Odpowiedz Link Zgłoś
eliks Re: 3 na 20 lat.... 18.04.05, 14:50 verybilingual napisał: > Dowiedziałem się że tą piosenke spiewano w latach 60 ale nei jestem pewnien. To napewno Cover dotyczy WHIDTDT Neil: We wrote this in the beginning of 1985. Tom Watkins was managing a songwriter and artist called Allee Willis - I think he might have just been managing her art career. Chris: She had an asymmetric haircut. Because it was the Eighties. Neil: She was quite a distinguished songwriter, in that she'd co- written 'Boogie Wonderland' for Earth Wind & Fire, and at the time she had a big hit with The Pointer Sisters' 'Neutron Dance'. Chris: Since then she's co-written the theme from Friends. Neil: Anyway, Tom Watkins said, 'why don't you write a song with Allee?' We'd never written a song with someone else in the same room. EMI used to have a studio in their basement and we went in there. In fact we started off in a rehearsal studio, where Chris threw a strop. He walked out of the studio and I had to persuade him back in. I think he felt under pressure. Chris: Yeah. I was having to fight to get to a keyboard. reszte tej fascynujacej krotochwili znajdziesz w ksiazeczce do Actually Further Listening. Dusty S. miala w latach 60tych zapewne wiele przebojow ktore spiewalo duzo ludzi, byc moze mylisz ktorys z jej utworow z WHI... Odpowiedz Link Zgłoś
verybilingual Re: 3 na 20 lat.... 18.04.05, 15:39 AHa dzięki dziwi mnie jednak że WHIDTDT było w paśmie coverów. Ciesze sie że to nie Cover Odpowiedz Link Zgłoś