Dodaj do ulubionych

Kto ma iPoda i mi coś podpowie

11.05.05, 00:24
W wyszukiwarce niewiele znalazłam, więc pozwolę sobie zadać pytanie:
Czy ktoś z Was na iPoda i mógłby mi conieco podpowiedzieć? Albo może ktoś się
zna na temacie?
Otóż wymyśliłam sobie, ze fajnie byłoby miec takie urządzonko, które może
przechować jakąś gigantyczną liczbę moich ulubionych kawałków i serwować mi
muzykę na zawołanie (i to bez konieczności zmieniania płyt, czego po prostu
nie znoszę), ale... żeby nie było za łatwo - nie znoszę słuchac przez
słuchawki i chciałabym, aby ów sprzęt dało sie podłączyć do radia
samochodowego lub sprzętu w domu. iPod takie możliwości ma.
I tu mam zagwozdkę, bom kompletny laik - czy jakość dźwięku odtwarzana z
oryginalnej płyty i z MP3-ki z takiego iPoda - odsłuchiwana właśnie na
domowych (dobrym) sprzęcie jest znacząco inna (gorsza MP3-ki znaczy się)?
Mówiąc krótko, czy warto jest zainwestować w ten sprzet, gdyby miał służyć
wyłącznie do odtwarzania muzyki w domu i samochodzie (bez słuchawek, a przez
normalne głośniki), czy też może jakoś muzyki będzie duuużo gorsza? Jeszcze
nie miałam do czynienia z plikami MP3 i ich odsłuchiwaniem na "normalnym'
sprzęcie (a nie z kompa).
Może ktoś mi coś doradzić?
Dzięki
SzeLLka
Obserwuj wątek
    • thebiglebowski Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie 11.05.05, 01:03
      > I tu mam zagwozdkę, bom kompletny laik - czy jakość dźwięku odtwarzana z
      > oryginalnej płyty i z MP3-ki z takiego iPoda - odsłuchiwana właśnie na
      > domowych (dobrym) sprzęcie jest znacząco inna (gorsza MP3-ki znaczy się)?

Jesli masz dobre ucho, to zawsze uslyszysz roznice miedzy mp3 a CD, niezaleznie
      od tego, na jakim to jest sprzecie. Zwlaszcza na sluchawkach slychac te roznice.
      Pamietaj jednak, ze ipod obsluguje Apple Losless Codec - format, ktory zapewnia
      jakosc dokladnie taka jak CD, a zajmuje polowe tego co nieskompresowane pliki wav czy aiff.
      Odpowiadajac krotko: wszystko zalezy od tego, w jakim formacie przechowujesz swoja
      muzyczna kolekcje.

> Mówiąc krótko, czy warto jest zainwestować w ten sprzet, gdyby miał służyć
      > wyłącznie do odtwarzania muzyki w domu i samochodzie (bez słuchawek, a przez
      > normalne głośniki), czy też może jakoś muzyki będzie duuużo gorsza?

Co do jakosci - patrz wyzej. Jesli chodzi o odtwarzanie - jezeli masz duza kolekcje,
      to uzywanie malego wyswietlacza moze byc pewnym problemem, chociaz i tak
      playlisty zazwyczaj uklada sie w programie iTunes ktory tak naprawde jest "sercem"
      iPoda o czym zapomina wielu jego przeciwnikow smile
      W samochodzie - wszystko zalezy od tego, czy wepniesz ipoda bezposrednio do sprzetu,
      czy uzywasz iTripa - to drugie rozwiazanie daje taka jakosc jak radio FM, bo wlasnie
      przez radio, na odpowiedniej czestotliwosci, odbierasz to co gra Twoj iPod.
      Jesli chodzi o komputery - odtworza tak samo dobrze jak ipod, jesli sie je wyposazy
      w dobra karte dzwiekowa oraz specjalnie wyciszona obudowe smile

iPoda generalnie polecam. Jakbys miala jakies pytania jeszcze, pytaj smialo.

Pozdro
      dude
      • szellla jejku dzięki - i ... pytam dalej 11.05.05, 08:45
        thebiglebowski napisał:

> Pamietaj jednak, ze ipod obsluguje Apple Losless Codec - format, ktory
        zapewnia jakosc dokladnie taka jak CD, a zajmuje polowe tego co
        nieskompresowane pliki w av czy aiff.
        > Odpowiadajac krotko: wszystko zalezy od tego, w jakim formacie przechowujesz
        swoja muzyczna kolekcje.

No więc ja jeszcze nie mam "mojej muzycznej kolekcji" w mp3-kach. Wiem tyle, że
        z iPodem dostaję komplet oprogramowania i iTunes właśnie i ponoć ten software
        pozwala przerabiać muzykę z płyt na mp3-ki - więc czy one będą miały dobrą
        jakość? No i jakieś mp3-ki chcę z internetu ściągnąć, ale nie wiem nawet gdzie
        szukać.
        Więc pytanie - w takim formacie mam to zrobić i skąd śćiągac i jak uzyskac
        najlepsza jakość (qrde nic nie rozumiem, taka jestem green :0D)

> Jesli chodzi o odtwarzanie - jezeli masz duza kolekcje,
        > to uzywanie malego wyswietlacza moze byc pewnym problemem, chociaz i tak
        > playlisty zazwyczaj uklada sie w programie iTunes ktory tak naprawde
        > jest "sercem" iPoda o czym zapomina wielu jego przeciwnikow smile
        Podobno mogę sobie w tym softwarze porobić katalogi (ile???) i je sobie jakoś
        pozegregować typu - impreza, chillout, jazz itepe, bo to jak rozumien, potem w
        samochodzie wybieram sobie jakiś katalog i włączam play? tak? albo shuffle po
        wszystkich katalogach? albo po wybranym?

> W samochodzie - wszystko zalezy od tego, czy wepniesz ipoda bezposrednio do
        > sprzetu, czy uzywasz iTripa - to drugie rozwiazanie daje taka jakosc jak
        > radio FM, bo wlasnie przez radio, na odpowiedniej czestotliwosci, odbierasz
        > to co gra Twoj iPod.
        No właśnie chcę kupić iTrip - to znaczy lepsza opcja tak, no bo bez kabli
        prawda? I nie ma zakłóceń żadnych w odbiorze? Jak blisko iPod musi być przy
        radiu?

Ufff - ale mnie męczy rozgryzanie tematu, o którym nie mam pojęcia...
        Jak możesz odpowiedzieć, będę niezmiernie :0D ...

Pozdrawiam
        SzeLLka
        • thebiglebowski Re: jejku dzięki - i ... pytam dalej 11.05.05, 11:18
          > z iPodem dostaję komplet oprogramowania i iTunes właśnie i ponoć ten software
          > pozwala przerabiać muzykę z płyt na mp3-ki - więc czy one będą miały dobrą
          > jakość?

iTunes daje kilka mozliwosci - albo przerabia na mp3, albo na AAC, albo na
          WAV/AIFF [jakosc CD ale bardzo duze pliki - cala plyta okolo 650-700 MB], albo
          na wspomniany Apple Losless [jakosc CD, cala plyta nie wiecej niz 350 MB].
          Podobno format AAC brzmi duzo lepiej niz mp3, przy tym samym rozmiarze plikow,
          ja osobiscie mam wrazenie ze tak jest.
          Z kolei przy mp3 o jakosci decyduje przede wszystkim tzw. bitrate - mowiac
          krotko, chodzi o stopien kompresji tego pliku [podobnie jak w obrazkach typu
          JPG] - sluchanie mp3 ma sens gdzies tak od 128 kbps, chociaz ja juz slysze tu
          roznice miedzy CD wyraznie, od 192 kbps w gore jest juz coraz trudniej to
          odroznic, chyba ze ma sie audiofilskie uszy smile A no i generalnie zalezy to od
          rodzaju sluchanej muzyki, przy ostrym gitarowym lojeniu czy elektronice trudno
          te roznice wychwycic, bardziej odczuwa sie to przy muzyce akustycznej.

A wiec - im wiekszy plik, tym jakosc bardziej zblizona do CD, ale tez mniej
          miejsca na Twoim iPodzie smile [haslo reklamowe mowi ze miesci sie ilestam tysiecy
          piosenek - tak, pod warunkiem ze kazda trwa 4 minuty i jest w 128 kbps smile]

Musisz sama poeksperymentowac z roznymi formatami i ustawieniami i wybrac ktory
          najlepiej Tobie pasuje. Wiecej na ten temat przeczytasz tu:

playlistmag.com/features/2004/09/itunesencodepl/index.php
          Jesli chodzi o sciaganie - wybacz, ale do grzechu namawiac nie bede wink A
          najlepszy sklep z legalnymi nagraniami - wbudowany wlasnie w iTunes - niestety w
          Polsce nie dziala sad Ale co chwila rozszerza dzialalnosc o kolejne kraje UE,
          wiec moze i my sie kiedys doczekamy.

> Podobno mogę sobie w tym softwarze porobić katalogi (ile???)

iTunes robi to za Ciebie! Jezeli wybierzesz opcje "keep my library organized"
          wszystkie mp3 beda uporzadkowane na Twoim komputerze w prostej strukturze katalogow:

Itunes Library/nazwa_wykonawcy/tytul_albumu/

W osobnym katlogu przechowywane sa skladanki.

Natomiast w samym iTunes mozesz doslownie "surfowac" po swojej muzyce: po
          wykonawcach, gatunkach, tytulach albumow. Dodatkowo jest MEGASWIETNE okienko
          search, ktore "na zywo" segreguje liste mp3 na podstawie tego, co wpisujesz w
          okienko, tzn. w moim itunes wystarczy ze wpisze tam "Oa" to juz widze wszystkie
          kawalki Oasis ktore mam.
          [Jedyny warunek - mp3 musza byc dobrze opisane, ale w iTunes robi sie to banalnie]
          Zeby bawic sie iTunes nie musisz miec iPoda, mozesz je sciganac juz teraz:

www.apple.com/itunes

>i je sobie jakoś
          > pozegregować typu - impreza, chillout, jazz itepe

Mozesz tworzyc sobie playlisty, dowolnie je sobie nazwac. Mozesz je albo robic
          recznie, albo automatycznie, tzn zostana do nich wybrane kawalki wg. zadanych
          przez Ciebie kryteriow. Pomyslow na playlisty jest mnostwo, ludzie dziela sie
          nimi na tej stronie:

www.smartplaylists.com

> bo to jak rozumien, potem w
          > samochodzie wybieram sobie jakiś katalog i włączam play? tak? albo shuffle po
          > wszystkich katalogach? albo po wybranym?

Dla bezpieczenstwa kierowcy najlepiej sluchac przygotowanej wczesniej playlisty
          smile Shuffle po katalogach jest fajne, jesli w ipodzie masz jakis jeden okreslony
          gatunek muzyki, w moim przypadku shuffle po wszystkim jest bez sensu, mam duzo
          roznej muzyki i losowane z nich kombinacje sa czesto niestrawne dla uszu.
          No chyba ze robie shuflle z konkretnej playlisty - mam taka, w ktorej sa
          wszystkie moje ulubione kawalki - wlaczam shuffle i slucham swojego prywatnego
          radia typu "zlote przeboje" smile Wlasnie czyms takim jest ipod - prywatna
          rozglosnia radiowa, w ktorej jest sie dyrektorem programowym smile

Uff, mam nadzieje ze pomoglem jakos wink
          Ale jezeli czegos jescze nie wiesz, chetnie odpowiem!

Pozdro
          dude
          • szellla :0D 11.05.05, 16:32
            Corazj więcej rozumiem z tego co piszesz, ale...
            jeśli jeszcze masz cierpliwośc, to dręczę dalej :0))
            Ja jeszcze nie mam iPoda, ale właśnie zastanawiam się nad sensem kupna.
            Rozumiem, że Ty masz? ??
            Czy w związku z tym co piszesz (różne formaty plików, różne ich wielkości)
            powinnam się decydowac na iPoda classic - 20GB, czy wystarczy zwykła "szóstka"
            w miniPodzie?
            Jak te 6 GB przełoży mi się na te wieksze lepszej jakości pliki?
            Ta jakość plików mnie dalej dręczy - czyli jeśli chciałabym z internetu sciągać
            muzykę (rozumiem, że jakoś płatnie) to jestem skazana na małe mp3-ki?

I jeszcze jedno - nie wiesz jak dużo zajmuje miejsca cały ten kalendarz,
            książka telefoniczna itepe? chciałabym tak sobie zorganizeryzowac wszystkie
            moje dane kontaktowe i kalendarzowe?
            Umknęła mi odpowiedź na pytanie - czyli iTip jest dobrym rozwiazaniem do
            jakości odsłuchiwanej muzyki w samochodzie?

Bądź dobrym człowiekiem i pisz mi dalej :0))
            A masz może gg?
            Pozdrowienia
            SzeLLka
            • thebiglebowski Re: :0D 11.05.05, 21:50
              > Rozumiem, że Ty masz? ??

Mam i nie moge bez nieg zyc smile)))))))

> Czy w związku z tym co piszesz (różne formaty plików, różne ich wielkości)
              > powinnam się decydowac na iPoda classic - 20GB, czy wystarczy zwykła "szóstka"
              > w miniPodzie?
              > Jak te 6 GB przełoży mi się na te wieksze lepszej jakości pliki?

Tak jak pisalem wczesniej, lepszej jakosci pliki zajma wiecej miejsca, no ale z
              kolei ipod mini zdecydowanie bardziej dziewczynom sie podoba smile kwestia wyboru
              miedzy estetyka a funkcjonalnoscia, ale wg. mnie ipod mini jest troche za drogi
              biorac pod uwage to co oferuje.

> Ta jakość plików mnie dalej dręczy - czyli jeśli chciałabym z internetu sciągać
              >
              > muzykę (rozumiem, że jakoś płatnie) to jestem skazana na małe mp3-ki?

Absolutnie nie! Jak rozumiem, bedziesz chciala przeniesc czesc swojej muzycznej
              kolekcji z plyt do ipoda - i tutaj wlasnie decydujesz, jakiej jakosci beda pliki
              ktore przeniesiesz do ipoda.
              Miejsca gdzie mozna kupic mp3 oferuja roznej jakosci pliki, np. w beatport.com
              moze nawet wypalic normalne pliki wav na plyte cd i wyslac je [ale troche to
              kosztuje].

> I jeszcze jedno - nie wiesz jak dużo zajmuje miejsca cały ten kalendarz,
              > książka telefoniczna itepe? chciałabym tak sobie zorganizeryzowac wszystkie
              > moje dane kontaktowe i kalendarzowe?

Mozna to zrobic, ja akurat tego nie uzywam, ale jest to dosc fajna opcja. Na PC
              mozna to zsynchronizowac z Outlookiem - nie wiem jak to dziala, bo uzywam
              macintosha smile
              Na ipodzie mozesz oczywiscie tylko te dane przegladac, nie mozna w nich nic
              zmieniac, klawiatur do ipoda jeszcze nie ma smile

> Umknęła mi odpowiedź na pytanie - czyli iTip jest dobrym rozwiazaniem do
              > jakości odsłuchiwanej muzyki w samochodzie?

Pisalem wczesniej, ze iTrip nadaje przez radio FM, wiec jest to jakosc zblizona
              do tego, co nadaja stacje radiowe.

Powiedz jakiej muzyki sluchasz, wymien ulubione plyty - wtedy bedzie wiadomo,
              czy iPod ustatysfakcjonuje Cie czy nie smile

> Bądź dobrym człowiekiem i pisz mi dalej :0))

Nie wiem czy jestem dobrym czlowiekiem ale pisze dalej smile

> A masz może gg?

Uzywam skype, jak chcesz to kliknij w nick ktory jest nad postem,
              mozesz wtedy wyslac emaila.

Pozdrawiam
              dude
            • Gość: PAN iPod w samochodzie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 12.05.05, 22:00
              niewazne jest jak blisko iPod musi byc od radia tylko OD ANTENY !!! i niestety anteny sa na zewnatrz
              wiec zdarza sie ze w niektorych samochodach slabo odbieraja iPoda a lepiej stacje z zewnatrz, np w
              Audi A4 trzeba by polozyc iPoda az na tylnym siedzeniu zeby odbieral caly czas bez zaklocen, ale to
              zalezy od tego w jaka antene jest wyposazony samochod

i wez od razu pod uwage ze taka nakladka do iPoda ktora czerpie energie z baterii iPoda nie pozwoli ci
              na podroz np 15 godzinna, ja zdecydowanie polecam dwa razy drozszego i sto razy lepszego Monstera
              ktorego podlacza sie do zapalniczki i podczas podrozy nie zuzywasz baterii iPoda, ktory po wyjsciu z
              samochodu jest od razu gotowy do sluchania

w dodatku Monster ma 8 roznych zakresow na ktorych nadaje wiec jak ci na jakas czestotliwosc
              wskoczy radio maryja to szukasz nowej
              store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore.woa/70202/wo/sP2IXstcRsFx3uGIsdc6DfjhpK9/1.0.0.11.1.0.6.9.3.19.0.1.1.1.1.0.1.0.3
        • Gość: antykretyn Re: jejku dzięki - i ... pytam dalej(dla szella) IP: *.adsl.proxad.net 13.05.05, 10:28
          > z iPodem dostaję komplet oprogramowania i iTunes właśnie i ponoć ten software
          > pozwala przerabiać muzykę z płyt na mp3-ki - więc czy one będą miały dobrą
          > jakość? No i jakieś mp3-ki chcę z internetu ściągnąć, ale nie wiem nawet
          gdzie
          > szukać.

Do sciagania przebojow muzycznych z calego swiata w formacie MP3,najlepszy jest
          Kazaa Lite Revolution
          Po otworzenie Google nalezy wpisac Kazaa Lite Revolution
          a po otwarciu odnalezc i zaonstalowac Kazaa Lite Revolution
          Powodzenia.Miliony piosenek od 50 lat.
      • at_work Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie 13.05.05, 09:57
        tylko drobne sprostowanie:
        > Pamietaj jednak, ze ipod obsluguje Apple Losless Codec - format, ktory
        zapewnia
        > jakosc dokladnie taka jak CD, a zajmuje polowe tego co nieskompresowane pliki
        wav czy aiff.

Format wav jest formatem po kompresji, a aiff przed kompresją, ergo. nie można
        ich porównywać. Różnica wielkości między nimi jest nieporównywalna.
        Ogólnie: aiff (duży nieskompresowany - format CD) można porównać pod wzgędem
        jakości do Apple Losless Codec, a wave (stary, choć powsszechny standard) jest
        pod psem: www.julunga.pl/ wink
    • ugugunana Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie 11.05.05, 17:02

Wracając do tematu - mam, chętnie podam i (w razie potrzeby) naturalnie
      podpowiem z czym to się je... kiss

----------

Co dzień bierze mnie cholera, że nie gram w Slejerach...
      • Gość: eric Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie IP: *.watrfd01.mi.comcast.net 12.05.05, 19:01
        mam i poda i jest super
    • Gość: Macias Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:53
      Mialem Ipoda i powiem tyle warto kupic !
      Sluchawki sa naprawde rewelacyjne neodymowe
      Polecam !
      • edavenpo Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie 12.05.05, 20:44
        ipod jest w deske.
        Jestem wielkim fanem Apple - komputery, ipody i wszystkie akcesoria wygladaja pieknie i sa
        niesamowicie proste w obsludze.

Ja mam ipod mini - wchodzi mi na niego 1000 kawalkow - dla mnie wystarczy.

Moj maz ma 40 giga - 10,000 tysiecy kawalkow ale on slucha duzo opery i muzyki klasycznej wiec tyle
        jest mu potrzebne.

Do tego mozesz uzywac swojego ipoda jako zapasowy twardy dysk do twojego komputera,
        synchronizowac ksiazke adresowa i kalendarz wiec mozliwosci jest duzo.

Jesli chodzi o iTrip - jakosc moze bys rozna - jak jezdzisz w miescie to czasami jest problem zeby
        znalezc wolna stacje. POza miastem jest spoko ale nie mozsz podkrecic glosnikow na maxa bo jakosc
        dzwieku troche siada.

Wiec ogolnie - kup iPod!
      • Gość: kuba Smialbym twierdzic ze jednak koncowka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:58
        Tak sobie czytam co tu piszecie i dolozylbym jeszcze cossmile
        Zgadza sie ze bitrate jest wazny, jednak algorytm kompresji poszedl troche do
        przodu i juz nawet przy 128kbit/s otrzymujemy bardzo dobra jakosc dzwieku.
        Zakladajac jednak ze wlasciciel bedzie ripowal swoje plyty to mysle ze moze
        spokojnie sobie moze pozwolic na 192 kbit/s co w zupelnosci zadowoli
        statystycznego(z srednim uchem - takich jest najwiecej) sluchacza. Jest jednak
        inna kwestia. Tzw koncowka, czyli wzmacniacz ktory jest w iPodzie. Akurat ta
        koncowka ma znaczenie przy uzywaniu sluchawek, jesli jednak zamierzasz podlaczyc
        iPoda do wzmacniacza przydaloby sie podlaczyc urzadzenie za pomoca wyjscia
        liniowego (linie-out). Niestety nie wiem czy iPod takie wyjscie ma (obawiam sie
        ze nie).
        Takie wyjscie pozwala na wzmocnienie nie znieksztalconego dzwieku
        (znieksztalcenia wprowadza wyjscie sluchawkowe) i daje lepszy dzwiek! Nie wiem
        jaki posiadasz sprzet audio (to ma tez duze znaczenie), wiec trudno bedzie
        stwierdzic na ile reporodukcja z tego sprzetu bedzie dobrej jakosci - podobnie z
        twoim samochodem smile. iPod nie jest sprzetem audiofilskim, wiekszosc muzyku
        obecnie produkowanej tez nie jest do konca profesjonalnie produkowana
        (nagrywanie, miksowanie, mastering), mp3ki jakosci 192kbit/s zauwazalnego spadku
        jakosci nie wprowadza, wiec tak na prawde nie masz sie czym przejmowac big_grin.
        Jakosc bedzie zadowalajaca - nawet z wyjscia sluchawakowego (ja wolalbym jednak
        liniowe)

Kuba

Pozdrawiam

P.s. Czesto slucham mp3 w domu, ale z odtwarzacza DVD. Jestem zadowolony.
        • thebiglebowski Ta koncowka akurat jest... 12.05.05, 22:31
          > Jest jednak
          > inna kwestia. Tzw koncowka, czyli wzmacniacz ktory jest w iPodzie. Akurat ta
          > koncowka ma znaczenie przy uzywaniu sluchawek, jesli jednak zamierzasz podlaczy
          > c
          > iPoda do wzmacniacza przydaloby sie podlaczyc urzadzenie za pomoca wyjscia
          > liniowego (linie-out). Niestety nie wiem czy iPod takie wyjscie ma (obawiam sie
          > ze nie).

Sam iPod nie, ale dock do iPoda - owszem ma. Wlasnie przez docka podlaczam ipoda
          do swojego stereo monster-kablem minijack-RCA i z pewnoscia jest to duzo lepszy
          sygnal, niz ten, ktory wydobywa sie np. z karty dzwiekowej przecietnego komputera...
    • Gość: Marta :) a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:57
      witam,
      jak dlugo w praktyce dziala bateria w ipodzie. czy moge ze spokojem wziac go na
      kilkugodzinna podroz bez doladowywania baterii?
      Z gory dzieki za odp.
      Marta smile
      • Gość: PAN moze zajrzyj tu... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 12.05.05, 22:03
        www.apple.com.pl/ipod/ipodmini/
        • Gość: laiczka Re: moze zajrzyj tu... IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.05, 22:50
          a czy moze mi ktos powiedziec ile to cudo w Polsce kosztuje?Bo mnie akurat tam
          nie ma, a chcialabym wiedziecsmile
          pozdrawiamsmile
        • Gość: Marta :) Re: moze zajrzyj tu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:01
          Nie chodzi mi o to ile aplle podaje, ze ipod dziala, tylko o to ile w
          rzeczywistosci dziala wink
      • Gość: kuba Re: a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:17
        Mini trzymie dluzej ale ma tylko do 6GB, a duzy kilka godziny (chyba 6-8) nie
        jest to za wiele...Tradycyjny odtwarzacz mp3 na plytki CD trzyma do 40h (tzn
        jakis taki lepszywink - nie za 100zl). Podejrzewam ze za kilka lat zrobia iPody
        ktore beda bardziej energooszczedne. Mysle ze nad tym teraz usilnie pracuja.

Kuba
        • Gość: matple Re: a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. IP: *.dynamic.qsc.de 12.05.05, 22:22
          Fajniejszy pod tym wzgledem jest crative zen touch, bateria 24h w poruwnaniu do
          12 godzin ipoda. Jakosc dzwieku jest tez znaczaca lepsza niz z ipod'a. Niedawno
          pozbylem sie swojego ipoda i kupilem creative i jestem z tej zamiany bardzo
          zadowolony.
          • Gość: KK Re: a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. IP: *.idea.pl 12.05.05, 22:29
            No właśnie matple, a jakie wyjścia ma Zen Touch? Mnie to interesuje bo chce mp3
            słuchać w carze, audio mam z deka kijowe, ale ma line-in cienkiego jacka. Zagra
            mi to z Zenem? a może masz namiar na taniego Zen Touch?

Będę zobowiązanysmile

Pzdr

K
            • Gość: matple Re: a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. IP: *.dynamic.qsc.de 13.05.05, 00:39
              wiesz, szczerze to nie wiem czy sa jakies akcesoria pozwalajace podlaczyc zena
              do radia samochodowego, poszperaj moze sobie na stronach creativa, mozna pewnie
              przez cienkiego jacka, ale nie wiem czy jest to wlasciwa metoda. co do kupna
              tanio, to ja swojego kupilem przez amazon.de w niemczech. byl o jakies 100€
              tanszy niz ipod.
          • thebiglebowski Re: a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. 12.05.05, 22:35
            > Fajniejszy pod tym wzgledem jest crative zen touch, bateria 24h w poruwnaniu do
            > 12 godzin ipoda. Jakosc dzwieku jest tez znaczaca lepsza niz z ipod'a. Niedawno
            > pozbylem sie swojego ipoda i kupilem creative i jestem z tej zamiany bardzo
            > zadowolony.

A czy Creative dogaduje sie z iTunes??? Jaki jest do niego soft dolaczany? Mysle
            ze w przypadku odtwarzaczy, ktore sa w stanie pomiescic kilka tysiecy utworow,
            kluczowa kwestia jest software, ktorym sobie porzadkujesz swoje zbiory muzyczne,
            ukladasz playlisty, wypalasz plyty dla znajomych albo na imprezy itp. Moim
            zdaniem iTunes pod tym wzgledem doslownie miazdzy konkurencje.

Pozdro
            dude
            • Gość: Zen Re: a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:43
              No ale krocej i gorzej gra niz ipod...co tam soft wink i plyty dla
              znajomych....mysle ze swobodnie mp3 mozna sobie sluchac.

• Gość: kalif Re: a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:58
                ejze niby jak gorzej? przeciez to zalezy od kompresji plikow.. porownywalem
                mojego mini z zenkiem kolegi, na tych samych sluchawkach i zadnej roznicy. tyle
                ze iPod latwiejszy w nawigacji i jakis taki ladniejszy jak na moj gust. ale o
                tym sie nie dyskutuje smile
                • Gość: matple Re: a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. IP: *.dynamic.qsc.de 13.05.05, 01:01
                  mam pytanie, czy poruwnwales na tych samych plikach mp3? ja sie za wybitnego
                  konesera nie uwazam, ale po zmianie na zena uslyszalem wiele utworuw ze swojej
                  kolekcji na nowo. Moim zdaniem jest duza ruznica w jakosci i mysle ze jak
                  poczytasz recenzje w sieci, znajdziesz wiele takich opinii.
                  reviews.cnet.com/Creative_Zen_Touch_20GB/4505-6490_7-30907933-2.html?tag=top
                  www.hat.net/pop/geeks.gadgets.mp3_players/creative_zen_touch/
                  w zasadzie to jest kwestia tego czy wolisz bardziej intuicyjne menu z srcoll
                  wheel (duza zaleta ipoda) i modniejsza zabawke, bo ipod robi niewatpliwie
                  wieksze wrazenie, czy cos co ma dluzsza baterie i lepsza jakosc dzwieku.

nie mniej jednak chcialbym zaznaczyc, ze bawilem sie dzis ipodem photo 60GB
                  kumpla i sadze ze nadal wybralbym zena.

cokolwiek bys jednak mial, radze od razu kupic lepsze sluchawki, obydwa modele
                  niestety maja denne orginalne sluchawki.
            • Gość: matple Re: a troche z innej beczki ale tez dot. ipodow. IP: *.dynamic.qsc.de 13.05.05, 00:48
              nie dogaduje sie rzecz jasna z itunes, natomiast plusem softu jest to ze mozesz
              sobie pliki przezucac z dysku twardego komputera na zena i z powrotem bez
              programu typu itunes, tak fajnie to w ipodzie nie dzialalo. co do organizacji
              playlist i edycji id3 tags to mozesz to robic przy pomocy softu creativa ale tez
              masa innych programuw, np mp10, realplayer i pewnie jeszcze kilka innych. stary
              dobry winamp z odpowiednim pluginem widzi zena i wszystkie playlisty. musze
              powiedziec ze rzeczywiscie itunes mi sie podobalo, ale bardzo szybko
              przestawilem sie na creative mediasource organizer.

pozdrawiam
    • inks Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie 13.05.05, 00:13
      Uzywam Irivera- to urządzenie, które odtwarza mp3. Nie ma w sobie żadnych części
      ruchomych ( Ipod ma miniaturiowy dysk twardy wrażliwy na wstrząsy). Irivera
      można używac na rowerze, na nartach, w czasie biegu...jakość dźwięku jest
      rewelacyjna,romiary?- wielkość zapalniczki, zawiesza się go na szyi na smyczy.
      Potrafi pomieścić do 5 płyt. Najfajniejszy gadżet jaki kiedykolwiek sobie
      kupiłem...opis znajdziesz tutaj: www.iriver.com.pl, ale kupuj gdzie indziej, np
      tu: www.sirius.pl. Pozdrawiam!
    • xyzak Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie 13.05.05, 00:25
      Jakość zależy od ... rodzaju muzyki której słuchasz - a właściwie instrumentów.
      Każdy fan gitarowego grania wie o czym mówię. Kompresja mp3 straszne rzeczy robi
      z perkusją i riffami nawet na 320 kbps. Jeżeli gustujesz w muzyce elektronicznej
      to mp3 będą miały zbliżone brzmienie do oryginału. Jeżeli jednak chciałbyś się
      delektować brzmieniem jakichkolwiek instrumentów innych niż syntezator to
      niestety mp3 będzie tylko kaleczyć uszy. Zawsze możesz się pokusić o kupno
      odtwarzacza z dyskiem 60 GB co da około 90h w jakości audio cd big_grin
    • Gość: atx test ipoda w Stereophile IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 01:31
      stereophile.com/digitalsourcereviews/934/
      Pozdrawiam!
      • Gość: gobciu IPOD jest przereklamowany IP: 213.155.191.* 13.05.05, 08:18
        witam wszystkich.
        jakis czas temu zastanawiałem sie nad kwestią odtwarzacza mp3 hdd z dyskiem 5
        gb do 1000 zł. wybór miałem niewielki, w zasadzie pomiędzy ipodem mini a
        creative micro zen. ipod to pierwowzor wszystkich urządzen tej klasy jest
        jednak przereklamowany, na zachodzie powstają juz kluby anty-ipodowców big_grin
        mnie interesowało urządzenie dobrej klasy, z bogatymi funkcjami. bylem tuz tuz
        zakupu creative micro zen kiedy zetknalem sie z opiniami na temat kłopotów z
        gniazdem sluchawkoym - jest to wada fabryczna o ktorej sie glosno nie mowi,
        natomiast mozna znalezc wiele skarg niezadowolonych uzytkownikow, nawet na
        forum creative'a
        forums.creative.com/creativelabs/board/message?board.id=dap&message.id=596
        w tej chwili wątek na ten temat liczy 53 strony i caly czas rosnie. problem
        dotyczy wiekszosci odtwarzaczy creative'a
        w koncu zdecydowalem sie na odtwarzacz mało znanej koreanskiej firmy mpio
        jest on bogato wyposażony - radio, dyktafon, bezposrednie kodowanie z urządzen
        zewnetrznych do mp3... dzwiek jest czysty i głęboki, dotychczas miałem 2
        urządzenia przenosne - odtwarzacz CD Philips i walkman Panasonic i najlepszy
        dzwiek ma moj mpio hd 200. odtwarzacz jest wykrywany jako przenosny dysk twardy
        i nie potrzebuje sterownikow pod win xp. jest wyposazony w szybkie zlacze usb
        2.0.
        naprawde polecam
        co do kompresji mp3 to obecnie standardem jest format vbr - gdzie bitrate w
        danym momencie utworu zmienia sie w zaleznosci od natezenia dziweku czy czegos
        tam.. nie znam sie na szczegolach technicznych ale moim zdaniem nie odbiega
        niczym od audio cd i pozwala na kompresje do normalnych wielkosci rzedu 3-5 MB
        na dajmy na to 3-minutowy kawalek
        to bylo moje 5 groszy
        pozdrawiam audiofilow
        B.G.
        • Gość: Mazen Re: IPOD jest przereklamowany IP: *.si.res.rr.com 13.05.05, 09:26
          Nie jestem audiofilem, ale lubie muzyke, a 40 GBitowego ipoda mam juz prawie
          rok. Nagralem na niego cala moja kolekcje rock'a na ktora posiadalem na CD
          (8,500+ utworow), oraz troche mp3 sciagnietych z
          newsgroups. Kupilem takze dock BOSE (wielkosci ksiazki), bo nie lubie sluchac
          muzyki przez sluchawki. Dzieki tym dwum zakupom (40 GB ipod oraz BOSE = ok.
          $850), pozbylem sie setek plyt CD, oraz wielkiego systemu stero, ktore
          zagracaly moje mieszkanie. A wedlug mnie (jak mowie, nie jestem audiofilem,
          ale bardzo lubie muzyke), dzwiek wcale nie jest gorszy od CD odtwarzanych przez
          stereo. A mieszkanie wyglada duzo ladniej i czysciej! Aha, i oprocz tego,
          wielkim plusem ipoda jest "shuffle": dzieki temu "wrocilem" do wielu piosenek,
          ktorych nie slyszalem juz bardzo dawno temu, a tu nagle pojawiaja sie na
          ipodzie, i z przyjemnoscia je slucham. Wedlug mnie ipod (i przystawka BOSE do
          niego) to na prawde swietne wynalazki. Do starego pudla, wielkich glosnikow i
          zakurzonych plyt CD juz nigdy nie wroce!
    • Gość: dude_like_a_lady ZGROZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:09
      przykro sie robi jak sie czyta wasze posty. ludzie czy wy nie widzicie ze to jest reklama.
      apple zaplacilo gazecie za ten text na forum. a wy sie dajecie wkrecac.
      tak wyglada nowy typ rekamy. niby ktos o cos pyta a ktos inny mu to poleca.
      a cala szara masa sie przyglada i przysluchuje.

nie dajcie sie kupic korporacjom.
      • Gość: marc Re: ZGROZA IP: *.crowley.pl 13.05.05, 10:19
        A ja słyszałem, że Darth Vader zapłacił Michnikowi, żeby Gazeta stworzyła forum
        na temat Gwiezdnych Wojen...
        Taka wątpliwość mi się nasunęła...
        Co się dzieje z muzyką w przypadku jakiejś awarii iPoda? Może paść soft (jak
        każdy), jakieś uszkodzenia mechaniczne... Jeśli po przegraniu wyrzuci się
        oryginalne płyty (przeczytałem w którymś z poprzednich postów), a szlag trafi
        całą bibliotekę w iPodzie, to tylko wyciągnąć gumkę z bokserek i strzelić sobie
        w łeb.

Pozdrawiam
        Marc
        • Gość: Yutek_niezalogowan Re: ZGROZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:03
          Jeszcze kilka slow o sluchaniu muzyki z ipoda przez radio w aucie. Otoz ja
          zrezygnowalem z apple'owskich dodatkow do komunikacji odtwarzacza z radiem bo
          mnie zabila cena takiego czegos i poprostu kupilem w sklepie ze sprzetem audio-
          car kasete ze specjalnym kabelkiem ktory podlacza sie do ipoda i muzyka gra smile
          cena takiej kasety to 30PLN.
          Polecam takie rozwiazanie smile

I sam mam rowniez pytanie: Czy wie ktos o istnieniu polskiej wersji Itunes ??

Pozdrawia
          Yutek
        • thebiglebowski Re: ZGROZA 13.05.05, 14:28

> Taka wątpliwość mi się nasunęła...
          > Co się dzieje z muzyką w przypadku jakiejś awarii iPoda? Może paść soft (jak
          > każdy), jakieś uszkodzenia mechaniczne... Jeśli po przegraniu wyrzuci się
          > oryginalne płyty (przeczytałem w którymś z poprzednich postów), a szlag trafi
          > całą bibliotekę w iPodzie, to tylko wyciągnąć gumkę z bokserek i strzelić sobie
          >
          > w łeb.

Niezupelnie. Jezeli ustawisz sobie iPoda na automatyczna synchronizacje z
          iTunes, to bedzie na nim kopia tego, co masz na kompie. Wiec musialby
          jednoczesnie pasc Tobie komp i ipod, zeby strzelic sobie w leb, ja juz prawie
          sobie kiedys strzelilem. Ipod zaliczyl konkretna glebe, dysk w komputrze tez
          padl. Ale skonczylo sie happy endem - dostalem ipoda nowke sztuke, a program
          Data Rescue odzyskal mi 95% danych z dysku. Po tej akcji skorzystal z takiej
          opcji w iTunes ktora robi backup na DVD.

Stare przyslowie mowi: ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backup, i na
          tych, ktorzy beda go robic...

pozdro
          dude
      • thebiglebowski NIE JESTEM PRACOWNIKIEM FIRM APPLE, SAD, CORTLAND 13.05.05, 14:09
        > nie dajcie sie kupic korporacjom.

A ty idz wez sobie zimny prysznic albo pobiegaj troche.
        Dude nie pracuje ani dla Apple, ani dla Sad, Cortland ani innych
        polskich dystrybutorow sprzetu Apple.

This agression will not stand, man!

wink
        Pozdro
        dude
    • Gość: hmm Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.05, 19:04
      mam dziwne wrazenie, ze to productplacement - tyle, ze tym razem to rozmowa
      miedzy tym kto udaje, ze nie wie o co chodzi a tym co wie sporo - ciekawe ile
      gazeta bierze za taka reklame - jest na stronie jakis cennik???
      • thebiglebowski Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie 13.05.05, 21:41
        Gość portalu: hmm napisał(a):

> mam dziwne wrazenie, ze to productplacement - tyle, ze tym razem to rozmowa
        > miedzy tym kto udaje, ze nie wie o co chodzi a tym co wie sporo - ciekawe ile
        > gazeta bierze za taka reklame - jest na stronie jakis cennik???

Moze zrob na forum jakas komisje sledcza w tej sprawie?

LOL!

dude
        • szellla Dude.. 15.05.05, 15:19
          ale się wątek rozrósł, a nie było mnie zaledwie kilka dni... heh
          no to teraz musze to wszystko poczytac i przetrawić. Mój "sponsor" skłoniony do
          zakupu :0) ja się składniam ku iPodowi classic, ale na więcej niż 20GB nie będe
          mogła sobie pozwolić ;0)
          nawet udało mi się dogadać ze sklepem obok mnie, że mi "wypożyczą" iPoda +
          przystawka iTrip plus ten zestaw do stereo na parę godzin, żeby mogła
          przetestopwac w domu i samochodzie jak to działa. bTylko aż się boję czy w tę
          pare godzin się wyrobię...

Aha - jeszcze jedno - a może nie jedno :0?
          ktoś z kolei pisał, że ten kalendarz i kontakty to tylko przerzucając z kompa -
          no rzeczywiście, iPod nie ma klawiaruty, czy to rzeczywiście oznacza, że tylko
          w kompie mogę uzupełniać dane i je przerzucać do iPoda?
          Aha - i kolejne pytanie
          nie wiesz czasme, czy przystawka iTrip, ma jakąś stację dokującą do iPoda, żeby
          się ładowała przez zapalniczkę? bo kwestia wyczerpywania baterii rzeczywiście
          mnie teraz znurtowała?

czego słucham - dużo smooth jazzu, trochę staroci i taaakie tam
          ja już niemłoda "laska" jestem hihi
          • thebiglebowski Re: Dude.. 15.05.05, 15:42

szellla napisała:

> ale się wątek rozrósł, a nie było mnie zaledwie kilka dni... heh

Bo redakcja portalu ktoregos dnia zalinkowala do niego na pierwszej stronie smile

> ktoś z kolei pisał, że ten kalendarz i kontakty to tylko przerzucając z kompa -
            >
            > no rzeczywiście, iPod nie ma klawiaruty, czy to rzeczywiście oznacza, że tylko
            > w kompie mogę uzupełniać dane i je przerzucać do iPoda?

Dokladnie tak jest jak napisalas. Niestety na stronie Apple nie dotyczalem, czy
            rzeczywiscie chodzi tu o synchronizacje z Microsoft Outlook - ja korzystalem
            z tej opcji w macintoshu i tam to inaczej jest, musisz zapytac kogos kto ma PC

> nie wiesz czasme, czy przystawka iTrip, ma jakąś stację dokującą do iPoda, żeby
            >
            > się ładowała przez zapalniczkę? bo kwestia wyczerpywania baterii rzeczywiście
            > mnie teraz znurtowała?

Nie ma czegos takiego, jest to osobna ladowarka [tej samej firmy], kosztuje
            okolo 100 PLN. O bateriach zapomnialem jednej rzeczy dodac - im wiekszych plikow
            bedziesz uzywac, tym szybciej bedzie sie wyczerpywac bateria - twardy dysk ipoda
            musi bardziej sie napracowac odtwarzajac duze pliki, stad szybsze zuzycie baterii.

> czego słucham - dużo smooth jazzu, trochę staroci i taaakie tam
            > ja już niemłoda "laska" jestem hihi

Jezeli sluchasz tej muzyki w domu na jakims supermegasprzecie to roznice
            ulyszysz napewno. Jesli niekoniecznie - mysle ze jak w Twoim iPodzie beda
            kawalki np. 192 kbps AAC to bedzie to rozsadny kompromis miedzy jakoscia dzwieku
            a wykorzystaniem miejsca na ipodzie 20G smile

Pozdrawiam,
            dude
            • szellla Re: Dude.. 15.05.05, 16:03
              thebiglebowski napisał:
              > Bo redakcja portalu ktoregos dnia zalinkowala do niego na pierwszej stronie
              Qrde no miło z ich strony, że się zainteresowali hihihi

> Nie ma czegos takiego, jest to osobna ladowarka [tej samej firmy], kosztuje
              > okolo 100 PLN.
              Nie wiesz jak się toto nazywa, żeby wiedziala o co pytac? tzn ładowarka
              samochodowa do iPoda?
              > O bateriach zapomnialem jednej rzeczy dodac - im wiekszych plikow
              > bedziesz uzywac, tym szybciej bedzie sie wyczerpywac bateria - twardy dysk
              > ipoda musi bardziej sie napracowac odtwarzajac duze pliki, stad szybsze
              > zuzycie baterii.
              No tak , to smutne, już się nawet zaczynam zastanawiać, czy aby nie wsyrzymać
              się czas jakiś z zakupem? może wymyślą coś bardziej długodystansowego?

> Jezeli sluchasz tej muzyki w domu na jakims supermegasprzecie to roznice
              > ulyszysz napewno. Jesli niekoniecznie - mysle ze jak w Twoim iPodzie beda
              > kawalki np. 192 kbps AAC to bedzie to rozsadny kompromis miedzy jakoscia
              > dzwieku a wykorzystaniem miejsca na ipodzie 20G smile
              jakiś nienajgorszy zestaw SONY z DVD sprzed lat kilku, ale za to dobry Bose do
              tego, nie żadna rewelacja, ale słucha się miło. Najważniejsze - ucha
              audiofilskiego nie mam :0)

Serdeczności
              SzeLLka
              PS. Szare leniwe niedzielnie popołudnie, ale za to na forum miło :0))
              • thebiglebowski Re: Dude.. 15.05.05, 16:31
                > Nie wiesz jak się toto nazywa, żeby wiedziala o co pytac? tzn ładowarka
                > samochodowa do iPoda?

firma nazywa sie Griffin a ladowarka "PowerPod iPod Adapter"
                mysle ze sa tez innych firm, ale ta napewno jest do kupienia
                w Polsce.

> No tak , to smutne, już się nawet zaczynam zastanawiać, czy aby nie wsyrzymać
                > się czas jakiś z zakupem? może wymyślą coś bardziej długodystansowego?

Mialem na mysli BARDZO DUZE pliki, po kilkaset MB - moim zdaniem nie ma sensu
                ich wrzucac do iPoda, biorac pod uwaga niewielkie roznice miedzy plikami o
                [teoretycznie] slabszej jakosci. Nie sugeruj sie reklamami czy iPoda, czy innych
                odtwarzaczy, mowiacymi o jakims megadlugim czasie zycia baterii - bardzo czesto
                ten czas zycia jest okreslany na podstawie odtwarzania plikow o bardzo niskiej
                jakosci [czyli nieduzych plikow]. Dla mnie w ogole czas zycia baterii nie ma
                zadnego znaczenia - nie mieszkam w dzungli, na noc [zazwyczaj] wracam do domu i
                moge ipoda podladowac, na caly dzien baterii starcza zawsze. Mam starszy model
                [3G, wg. mnie najladniejszy smile] w ktorym bateria trzyma tylko 8h, w ogole mi to
                nie przeszkadza.

> jakiś nienajgorszy zestaw SONY z DVD sprzed lat kilku, ale za to dobry Bose do
                > tego, nie żadna rewelacja, ale słucha się miło. Najważniejsze - ucha
                > audiofilskiego nie mam :0)

W takim razie mysle ze iPoda tez bedzie sie Tobie sluchalo milo smile Moze wez ze
                soba do sklepu kilka plyt, popros sprzedawcow zeby przeniesli kilka kawalkow do
                iPoda i posluchaj - mysle ze bedzie OK.

Pozdrawiam,
                dude
                • szellla Re: Dude.. 16.05.05, 00:35
                  raz jeszcze - dzięki
                  dma znac jak nabędę i iPoda i wrażenia po nim :0)
                  • thebiglebowski Re: Dude.. 16.05.05, 09:38
                    > raz jeszcze - dzięki
                    > dma znac jak nabędę i iPoda i wrażenia po nim :0)

Fajnie smile Jak juz go bedziesz miec, na pewno
                    bedziesz miala kolejne pytania smile Pisz w razie
                    czego na moj adres emailowy, bo znowu jacys
                    fanatycy oskarza nas o reklamowanie iPoda wink

Pozdrawiam
                    dude
                • Gość: ainaval Ależ istnieje nadajnik FM i ładowarka samochodowa IP: *.bait.pl / *.225.121.1.bait.pl 18.05.05, 23:22
                  Witam.
                  Jako użytkownik iPoda 20GB ClickWheel z ciekawością przeczytałem wątek.
                  Muszę dodać, że istnieje nadajnik FM będący jednocześnie ładowarką samochodową.
                  Wystarczy wejść do sklepu online na apple.com.pl, kliknąć na akcesoria do iPodów i poszukać iCarPlay Wireless for iPod (88,1MHz-88,7MHz) - nadajnik FM do iPodow z ładowarką samochodową. Nie wiem czy zakres częstotliwości tego maleństwa nie jest trochę mały, ale sam się nady tym zastanawiam...
                  Szkoda tylko, że jest aż o ~150zł droższy od iTripa... Ale dodatkowa ładowarka Griffina kosztuje 180zł, więc w sumie wychodzi nawet taniej.

Co do samego iPoda - polecam smile Mam już z pół roku i jest swietny.
                  Używam go z iBookiem i ostatnio sformatowałem na FAT32 żeby wymieniać dane z pecetami. Super sprawa.
        • Gość: LOL! Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie IP: *.gdynia.mm.pl 16.05.05, 22:08
          dzieki za twierdzaca odpowiedz - ale konkrety prosze ile na tym zarabia gazeta -
          a ile dwoch kolesi co o tym gadaja - tez mam apetyt na taki interes - a nie na
          darmo strzepic ozora w gadce z kuplami
        • Gość: IMFO Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie IP: *.gdynia.mm.pl 16.05.05, 22:16
          > Moze zrob na forum jakas komisje sledcza w tej sprawie?
          Dude
          takie 'cukierki' to możesz w Domowym Przedszkolu wciskać, cała wasza dyskusja
          wygląda tak sztucznie jak nagie manekiny na wystawie w PRLu
          • thebiglebowski Re: Kto ma iPoda i mi coś podpowie 17.05.05, 01:27
            Gość portalu: IMFO napisał(a):

> > Moze zrob na forum jakas komisje sledcza w tej sprawie?
            > Dude
            > takie 'cukierki' to możesz w Domowym Przedszkolu wciskać, cała wasza dyskusja
            > wygląda tak sztucznie jak nagie manekiny na wystawie w PRLu

W zasadzie nie karmie trolli takich jak Ty,
            ale odpowiem krotko - dorosnij.
      • szellla Ty jesteś chyba walnięty 15.05.05, 15:12
        to już nie można o nic zapytac, żeby nie być posądzonym o reklamę?
        normalnie chore!
    • cycocha JA MAM IPODA!!! 15.05.05, 16:22
      Normalnie se tanio kupilam i teraz jestem nowoczesna, ide po ulicy, slucham mp3
      (darmo, po co kupowac, przeciez i tak mnie nie stac, splacam raty za lifting)i
      teraz z moim nowym cacy ipodem chodze po miescie i wszyscy faceci na mnie leca!
      To jest cos!
      • Gość: oooo Re: JA MAM IPODA!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.05.05, 19:40
        joł!!! 3maj siem
    • Gość: sława Pytanko IP: *.acn.waw.pl 17.05.05, 18:25
      A ja mam jedno pytanie które dręczy mnie odkąd poczytałam sobie recenzje
      playerków na różnych stronkach. Czy to prawda że przy większych iPodach - 10GB,
      20GB, 40GB - opłaca się ładować jedynie połowę objętości pamięci a nawet mniej
      bo im więcej piosenek tym gorzej iPod działa? Podobno strasznie traci szybkość,
      zawiesza się, nie ma płynności odtwarzania. Czyli tyyyle miejsca i tyyyle muzyki
      dostępnej w jednym miejscu to tylko reklamowa bujda? Poza tym wydaje mi się że
      iPod jest poważnie przereklamowany a ma bardzo dużo wad i usterek których jakoś
      producenci nie kwapią się usuwać. Co o tym myślicie (zwłaszcza posiadacze iPodów
      i znawcy sprzętu)?
      • thebiglebowski Ciemna strona iPoda :-) 17.05.05, 22:07
        > A ja mam jedno pytanie które dręczy mnie odkąd poczytałam sobie recenzje
        > playerków na różnych stronkach. Czy to prawda że przy większych iPodach - 10GB,
        > 20GB, 40GB - opłaca się ładować jedynie połowę objętości pamięci a nawet mniej
        > bo im więcej piosenek tym gorzej iPod działa? Podobno strasznie traci szybkość,
        > zawiesza się, nie ma płynności odtwarzania. Czyli tyyyle miejsca i tyyyle muzyk
        > i
        > dostępnej w jednym miejscu to tylko reklamowa bujda?

Moze gorzej dzialac przy duzym obciazaniu plikami - to w koncu normalny dysk
        twardy [w zasadzie nienormalny, bo dosc delikatny w porownaniu z normalnymi] i
        tak samo moze ulegac fragmentacji. Dzieje sie to zwlaszcza wtedy, jak duzo sie
        tasuje zawartoscia na drodze ipod-komputer - duzo lepiej jest, jak ma sie
        wlaczona autosynchronizacje z iTunes.

> dostępnej w jednym miejscu to tylko reklamowa bujda? Poza tym wydaje mi się że
        > iPod jest poważnie przereklamowany a ma bardzo dużo wad i usterek których jakoś
        > producenci nie kwapią się usuwać.

A mozesz jakies konkretne wady wymienic???
        Ja od siebie moge powiedziec, ze sluchawki sa beznadziejne - nie chodzi o jakosc
        dzwieku, jak pisze wiekszosc osob, bo basy wg. mnie
        sa robiace bardzo, chodzi o ogolna cienkosc kabla i jego podatnosc na
        uszkodzenia, i to, ze po uplywie czasu
        w sluchawkach robi sie niezbyt przyjemny rezonans, tak jakby membrana sie
        uszkodzila. Jak to zareklamowalem sprzedawca mi powiedzial tylko tyle: "tak juz
        jest" uncertain
        Nie da sie z pewnoscia porownac ipoda do odtwarzaczy z pamiecia flash - jest to
        jednak megadelikatne urzadzenie, nie ma co z nim szalec, skakac i rzucac po
        scianach, bo moze sie to zle skonczyc. To akurat nie jest wada, no bo w koncu
        ipod to nic innego jak dysk twardy w fajnej [rzecz gustu] obudowie, a dyski to
        urzadzenia delikatne z natury.
        Podsumowujac - o wadach ipodow naczytasz sie w sieci sporo, bo jest po prostu
        popularny [az kolei w sieci przewazaja malkontenci], inne odtwarzacze tez nie sa
        idealne. Nie chce sie powtarzac, ale w calej tej zajawce nie chodzi o fetysz
        iPoda, ale o program ITUNES, wg. mnie najlepszy program do katalogowania i
        sluchania muzy, oraz to, co z tym programem mozna zrobic uzywajac go z iPodem.

Amen

dude
        • Gość: sława Re: Ciemna strona iPoda :-) IP: *.acn.waw.pl 18.05.05, 17:47
          Dzięki za odpowiedź. Ale trudno mi wymienić konkretne wady poza tym to co już
          było chyba głównie podpada: baterie, "kruchość" sprzętu, zwalnianie przy
          większym obciążeniu. Dla mnie to czyste rozważanie teorii bo na razie nie stać
          mnie na takiego "giganta" a i odtwarzacz z mniejszą pamięcią świetnie mi służy.
          Ale prawdę powiedziawszy zażyłeś mnie tą różnicą dysk-flash bo to takie proste a
          nie wpadłam smile Mimo wszystko pożyjemy zobaczymy jak się takie iPodowe cudeńka
          rozwiną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka