doskonala25 24.07.05, 14:29 czy znacie moze wykonawcow ktozy maja w swoim dorobku plyty oparte glownie o ten instrument? chodzi mi glownie o muzyke stricte instrumentalna. thx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mikki Re: gitara klasyczna IP: *.aster.pl 25.07.05, 15:55 Sprecyzuj o jaki gatunek Ci chodzi. Gitara klasyczna jak sama nazwa wskazuje słuzy najczęściej do wykonywania muzyki klasycznej. Muzyki jest mnóswto - od renesansu do wspołczensej, wykonawców też wielu. Klasyczna pOjawia się tez w jazzie np. Ralph Towner czy muzycy z kręgu bossa-novy - np. Jobim, Badem Powell. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: gitara klasyczna 25.07.05, 22:56 Andres Segovia: gitarzysta-legenda, dorobił się nawet sygnowanego swoim nazwiskiem modelu strun. Paco De Lucia, autor wielu piekielnie, irytująco trudnych kompozycji, opartych na harmonii flamenco; kiedy je gram myślę sobie, że on specalnie tak komplikuje, żeby doprowadzić innych do choroby stawów! Al Di Meola: moim zdaniem gitarzysta ciekawszy od De Lucii, ale zdania są podzielone; znany głównie z grania jazzowego. Z polskich artystów: Janusz Strobel, o którym napisano już wystarczająco wiele lepszymi od mojego piórami (albo klawiaturami) Krzysztof Pełech - młoda supergwiazda polskiej gitary klasycznej Ryszard Sygitowicz, o którego obecnych zatrudnieniach nic nie wiem. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.humor Trudno się z Tobą nie zgodzić Kalesonku 26.07.05, 01:06 Wszyscy wymienieni przez Ciebie gitarzyści, to wirtuozi i geniusze tego instrumentu. I każdy z nich swoją muzyką stwarza niepowtarzalny nastrój i klimat. Ale najlepsza płyta z tego gatunku, od 20 lat i jeszcze długo, długo na przyszłość - to moim zdaniem "FRIDAY NIGHT IN SAN FRANCISCO" nagrana w 1985 roku "live" na koncercie trzech najlepszych gitarzystów świata : ALA DI MEOLI, JOHNA McLAUGHLINA I PACO DE LUCII!!!! Słucham tej płyty od lat i wciąż zachwycam się ich wirtuozerią, a jednocześnie swobodą i lekkością wykonania, spontaniczną radością, zabawą i genialnymi improwizacjami. Właśnie znowu ją sobie włączyłem, więc zaraz stąd spadam. Jeszcze tylko dwa linki dla Johnka-Kalesonka i dla Ciebie Doskonała: Ryszard Sygitowicz. www.gitara.pl/index.php?idg=22 Krzysztof Pełech. www.pelech.art.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikki Re: Trudno się z Tobą nie zgodzić Kalesonku IP: *.aster.pl 27.07.05, 14:01 Świetna, przełomowa płyta, bardzo ją lubię. Tylko co ona ma wspólnego z gitarą klasyczną? Odpowiedz Link Zgłoś