Dodaj do ulubionych

Alice In Chains - legenda grunge !!!

17.09.05, 16:12
5 kwietnia 2002 roku odszedł jeden z najwspanialszych głosów muzyki rock'owej
Layne Thomas Staley. Śmierć była spowodowana mieszanką heroiny i kokainy.
Szkoda, że tak wspaniali muzycy odchodzą w tak tragiczny sposób. Staley był
wokalistą jednego z legendarnych zespołów grunge Alice In Chains. Już
pierwszy album "Facelifte" namieszał w światku muzycznym. Mam nadzieję, że są
osoby, które pamiętają ten wspaniały zespół ?
Jest to zespół, który można spokojnie postawić koło takich wspaniałych bandów
jak Pearl Jam czy Soundgarden.
Obserwuj wątek
    • facecja Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 21:58
      postawić koło takich wspaniałych bandów
      > jak Pearl Jam czy Soundgarden.

a koło Nirvany już nie? tongue_out

a powaznie: znam, choć nie na wylot, bo własciwie 2 płyty, z czego lepiej
      Unplugged. Dobra muzyka. Szkoda Layne'a.
      • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 23:03
        Wiedziałem, że ktoś poruszy temat Nirvany... Oj wiesz, Nirvana nagrała kilka
        dobrych kawałków, ale to nie to (przynajmniej na mnie nie robi wrażenia). Jakoś
        Nirvana nie przemawia do mnie.
    • river.of.deceit Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 22:12
      Masz racje,to fantastyczny wokalista rockowy.Jesli jeszcze nie sluchales
      proponuje posluchac Mad Season "Above"-rewelacyjna plyta z Layne'em jako
      wokalista.Szkoda,ze jego smierc i w ogole dokonania Alicji sa
      przemilczane...Pozdrawiam wszystkich fanow.
      • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 23:05
        Oj to prawda. Chciałem właśnie o tym przemilczeniu napisać. Denerwuje mnie to
        (zwłaszca, że robi się aferę z Nirvany, a zapomina o Alice In Chains, którą
        osobiście o wiele bardziej doceniam za twórczość - i nie chodzi mi o to, że
        Alice In Chains dłużej grało).
        • Gość: scribs Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:42
          > Oj to prawda. Chciałem właśnie o tym przemilczeniu napisać. Denerwuje mnie to
          > (zwłaszca, że robi się aferę z Nirvany, a zapomina o Alice In Chains, którą
          > osobiście o wiele bardziej doceniam za twórczość - i nie chodzi mi o to, że
          > Alice In Chains dłużej grało).

Nie wiem, ale mi się wydaje, że o Alice In Chains dość dużo było słychać,
          oczywiście w I poł. lat 90ych, na fali popularności grunge'u.
          Teraz może mniej, ale kto zna, ten docenia.

• Gość: szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:49
            No tak, ale chodzi mi o to, że po śmierci wokalisty jest ciszej.
            • Gość: scribs Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:59
              Myślę, całkiem możliwy jest nawrót zainteresowania tą muzyką i tymi kapelami, i
              wtedy może będzie więcej słychać. A pozatym więcej ma spokoju na tamtym świecie,
              tymabrdziej, że nie wyglądał na człowieka któremu ten świat odpowiada.

• szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 00:06
                Dlatego tworzył grunge, że mu ten świat nie odpowiadał. A z tym spokojem to
                masz może i rację. Jednak warto zainteresować się twórczością tak jak
                napisałeś !
                • river.of.deceit Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 18:26
                  szczery80 napisał:

> Dlatego tworzył grunge, że mu ten świat nie odpowiadał. A z tym spokojem to
                  > masz może i rację. Jednak warto zainteresować się twórczością tak jak
                  > napisałeś !

Szczery80 tylko nie mow mi,ze istnieje cos takiego jak "grunge"!Jest to nazwa
                  wielce umowna,jak mozna porownywac takie kapele jak chocby Nirvana i
                  Soundgarden!Nie wspomne juz o AiC,kazda z nich miala swoj klimat,styl,nijak nie
                  mozna tego sprowadzic do jednego mianownika.To prawda,iz wywodzili sie z
                  jednego miasta+grali w tym samym czasie,lecz to nie uprawnia nas do wrzucania
                  tak roznych zespolow do 1 worka.To wymysly dziennikarzy,ktorzy wykorzystali
                  popularnosc tych kapel,probowali dorabiac wlasne ideologie!pozdrawiam
    • sonia34 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 22:14
      Także polecam Mad Season.

pozdrsmile
    • alfa_female Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 22:54
      szczery80 napisał:

> Mam nadzieję, że są
      > osoby, które pamiętają ten wspaniały zespół ?

Pamiętam i nigdy nie zapomnę.

> Jest to zespół, który można spokojnie postawić koło takich wspaniałych bandów
      > jak Pearl Jam czy Soundgarden.

Znam conajmniej jedną osobę, która stawia AIC ponad, a nie koło tych, skąd inąd
      też bardzo dobrych bandów.
      • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 23:06
        alfa_female napisała:
        > Znam conajmniej jedną osobę, która stawia AIC ponad, a nie koło tych, skąd
        inąd
        > też bardzo dobrych bandów.

Też ją stawiam bardzo wysoko, ale nie chciałem nikogo urazić smile
        Pozdrawiam !
    • Gość: As Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 17.09.05, 23:08
      Nie ma co porównywać Alice In Chains do Pearl Jam czy Nirvany, bo
      najzwyczajniej w świecie te kapele (z całym szacunkiem) wypadają przy Alicji
      blado. Plyta "Dirt" to jedno z niewielu arcydzieł nurtu grunge, który z
      perspektywy czasu uważam za troszkę przereklamowany.
      Szkoda chłopa, ale wiedział w co się pakuje. To co mnie zszokowało to fakt, że
      od śmierci do znalezienia ciała minęło wiele dni ... nikt się nim nie
      interesował. Smutne.
      Byłem pierwszym który obwieścił na forum o jego śmierci - ale to nie jest
      przyjemne być posłańcem tak fatalnej wiadomości.
      • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 23:09
        Nareszcie mądre słowa czytam !!! smile
      • alfa_female Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 23:18
        Gość portalu: As napisał(a):

> To co mnie zszokowało to fakt, że
        > od śmierci do znalezienia ciała minęło wiele dni ... nikt się nim nie
        > interesował. Smutne.

Prawda? Kiedy ktoś nam w tramwaju zwędzi komórkę to zauważymy jej brak najdalej
        po godzinie, a tu przez wiele dni nikt nie zauważył, że brakuje człowieka.
        Przerażające.
        • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 17.09.05, 23:35
          Tak, to jest straszne. Ale pomyśl też o czymś takim, że był znanym
          piosenkarzem. Uwielbiam wręcz Alice In Chains. Zastanawia mnie jednak jedna
          sprawa - co robiła reszta bandu ? Po śmierci Cobaina do dziś jest faza, ale
          śmierć wokalisty AIC przeszła tylko kilkudniowymi informacjami i koniec. Czy
          nie jest to dziwne ???
          • szczery80 Czy nie jest to dla was dziwne ??? 17.09.05, 23:39
            Po śmierci Cobaina do dziś jest faza, ale śmierć wokalisty Alice In Chains
            przeszła tylko kilkudniowymi informacjami i koniec. Czy nie jest to dziwne ???
            • Gość: scribs Re: Czy nie jest to dla was dziwne ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:47
              Nirvana była jeednak bardziej popularnym zespołem niż Alicje, no a wokół osoby
              Kurta jescze za życia powstał pewien kult. Co dopiero śmierci, jeszcze tak
              spektakularnej - w tajemniczych, do końca nie wyjaśnionych okolicznościach.
              Gotowa legenda.
              Staley nigdy się nie afiszował, a po rozpadzie alicji, czy raczej zawieszeniu
              działalności, pozostał sam sobie ćpając.
              • Gość: szczery80 Re: Czy nie jest to dla was dziwne ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:53
                No właśnie, nie wychylał się, ale Cobain też ćpał. Cobain jednak zrobił kilka
                nierozsądnych rzeczy, których nie powinien robić z żoną nawet jako muzyk
                grunge - chociażby poród naćpanego dziecka. To go nie usprawiedliwia !
                • szczery80 Re: Czy nie jest to dla was dziwne ??? 17.09.05, 23:57
                  Wydaje mi się, że Staley miał bardziej przemyślane teksty swoich utworów niż
                  Cobain, chociaż szanuję również i Nirvanę.
            • alfa_female Re: Czy nie jest to dla was dziwne ??? 18.09.05, 10:14
              szczery80 napisał:

> Po śmierci Cobaina do dziś jest faza, ale śmierć wokalisty Alice In Chains
              > przeszła tylko kilkudniowymi informacjami i koniec. Czy nie jest to dziwne ???

Nie uważam żeby to akurat było coś złego. Po co było robić widowisko? Jak
              widzisz kilku ludzi pamięta i tak jest dobrze. Facet odszedł pewnie do lepszego
              miejsca, w śmierci nie ma niczego złego. Złe może być umieranie. A już na pewno
              nikt nie powinien umierać w samotnośći. I to mnie boli.
              • szczery80 Re: Czy nie jest to dla was dziwne ??? 18.09.05, 10:24
                Tak, to prawda. Jednak nie chodziło mi o takie traktowanie zmarłego jak
                Cobaina. Przeczytaj do końca moje słowa. Chodziło mi o to, że koleś leżał ponad
                2 tygodnie i nie zainteresowali się tym nawet członkowie Alice In Chains...
                • alfa_female Re: Czy nie jest to dla was dziwne ??? 18.09.05, 12:23
                  szczery80 napisał:

> Tak, to prawda. Jednak nie chodziło mi o takie traktowanie zmarłego jak
                  > Cobaina. Przeczytaj do końca moje słowa. Chodziło mi o to, że koleś leżał ponad
                  >
                  > 2 tygodnie i nie zainteresowali się tym nawet członkowie Alice In Chains...

Ale ja się całkowicie z Tobą zgadzam. Może tylko nie nazwałabym tego dziwnym a
                  raczej smutnym. Cóż. Pewnie to tylko "koledzy z pracy" chociaż czasem chciałoby
                  się mysleć inaczej.
                  • szczery80 Re: Czy nie jest to dla was dziwne ??? 18.09.05, 13:38
                    alfa_female napisała:

Cóż. Pewnie to tylko "koledzy z pracy" chociaż czasem chciałoby
                    > się mysleć inaczej.

To też prawda. Z tym się zgadzam. Szkoda, że to tak się zakończyło !
      • Gość: scribs Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:53
        > Nie ma co porównywać Alice In Chains do Pearl Jam czy Nirvany, bo
        > najzwyczajniej w świecie te kapele (z całym szacunkiem) wypadają przy Alicji
        > blado.

Mi się wydaje, że te trzy, czy cztery kapele razem z Soundgarden, nie bardzo da
        się porównywać. Bo pozatym, że wszystkie pochodziły z Seatle, właściwie więcej
        ich nic nie łączyło. Krótko mówiąc, porównywanie Nirvany z Alicjami, to tak jak
        porównywanie Sex Pistolsów z Black Sabbath. Już bardziej Alicje z Soundgarden.
        To jest moja opinia.
        Natomiast, od "Dirt" bardziej polubiłem ich ostatnią płytę.
        • zaix Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 01:24
          Gość portalu: scribs napisał(a):

> Mi się wydaje, że te trzy, czy cztery kapele razem z Soundgarden, nie bardzo
          da
          > się porównywać. Bo pozatym, że wszystkie pochodziły z Seatle, właściwie więcej
          > ich nic nie łączyło. Krótko mówiąc, porównywanie Nirvany z Alicjami, to tak
          jak
          > porównywanie Sex Pistolsów z Black Sabbath. Już bardziej Alicje z Soundgarden.
          > To jest moja opinia.

Różnice pomiędzy Sex Pistols a Black Sabbath:
          - tematyka tekstów
          - ogólny image obu grup
          - tempo utworów
          - ci drudzy stawiali głównie na mroczny klimat, natomiast o muzyce Sex Pistols
          dużo rzeczy można powiedzieć ale napewno nie to, że była w jakiś sposób
          klimatyczna
          - w przypadku SP prostota i surowość kompozycji a w przypadku BS otwartość na
          różnego rodzaju eksperymenty wzbogacające brzmienie (bicie dzwonów,
          przetworzony komputerowo wokal, pare razy pojawiły się klawisze, pianino,
          gitara akustyczna itp)
          - wyszkolenie techniczne muzyków

Jednym słowo - dwa zupełnie inne zespoły. Z kolei PJ, AiC, Nirvane i
          Soundgarden napewno więcej łączy niż dzieli...

Jak dla mnie w zaokrągleniu do 5-6 utworów Alice In Chains są najlepszą kapelą
          z kręgu Grunge. Niestety, poza tymi 5-6 utworami nie znajduje w tej muzyce nic
          aż tak zajebistego. Dirt jest dla mnie bardzo męczący do słuchania w całości,
          Jar Of Files to smęcenie z lepszymi i gorszymi momentami (choć przyznaje, że
          tych lepszych momentów jest jednak troche więcej), ostatnia płytka jakaś taka
          bezpłciowa a i debiut szczególnie nie powala. W ogólnym rozrachunku wole
          Nirvane i Soundgarden z trzech ostatnich płyt. Pearl Jam w sumie chyba też choć
          jako jedyni z tej czwórki mają na koncie naprawde słabe albumy (mówie
          oczywiście o dwóch ostatnich płytach tej formacji).
          • Gość: scribs Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 01:43
            > Jednym słowo - dwa zupełnie inne zespoły. Z kolei PJ, AiC, Nirvane i
            > Soundgarden napewno więcej łączy niż dzieli...

no nie wiem,
            o ile w przypadku Soundgarden i Alicji, można doszukiwać się jakichś tam
            podobieństw. Zresztą kiedy Alicje zaczynały grać, byli ponoć podobni bardzo do
            Soundgarden. Nawet nazywamno ich kindergarden. Ale w przypadku dwóch tych
            zespołów, zwraca uwagę całkiem inny klimat. Alice In Chains bardziej mroczny,
            cięższy, bardziej przybrudzony w brzmieniu, zgrzytliwy. No i charakterysztyczne
            melodie - w przypadku obu zespołów, trudne do pomylenia. Nie mówię już o wokalach.

W muzyce Nirvany słychać trochę punku, prostota, no i ta melodyjność. Słowem
            całkiem inna bajka. Ponoć najgorsi technicznie z tej czwórki.

A Pearl Jam, nie przepadałem nigdy za nim, znam może tylko dwie płyty. I z tych
            płyt musiałbym bardzo już się postarać by znaleźć wspólne cechy, z trzema
            poprzednimi.
            • zaix Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 20.09.05, 14:30
              scribs napisał(a):
              >no nie wiem,
              >o ile w przypadku Soundgarden i Alicji, można doszukiwać się jakichś tam
              >podobieństw. Zresztą kiedy Alicje zaczynały grać, byli ponoć podobni bardzo do
              >Soundgarden. Nawet nazywamno ich kindergarden. Ale w przypadku dwóch tych
              >zespołów, zwraca uwagę całkiem inny klimat. Alice In Chains bardziej mroczny,
              >cięższy, bardziej przybrudzony w brzmieniu, zgrzytliwy. No i charakterysztyczne
              >melodie - w przypadku obu zespołów, trudne do pomylenia. Nie mówię już o
              >wokalach.

>W muzyce Nirvany słychać trochę punku, prostota, no i ta melodyjność. Słowem
              >całkiem inna bajka. Ponoć najgorsi technicznie z tej czwórki.

W każdym gatunku poszczególne zespoły różnią się pomiedzy sobą w większym lub
              mniejszym stopniu (no może oprócz Punk-Rocka i Death Metalu gdzie trudno
              odróżnić jedną kapele od drugiej). Grunge może więc pomieścić i Alicje z
              metalowymi ciągotkami i Nirvane z jej melodyjnością. Napisze po raz wtóry - te
              dwie kapele napewno miały więcej cech wspólnych niż odrębnych.
    • Gość: nx Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 00:12
      Szczerze mowiac jakos mnie ta kapela na kolana nie rzuca - bylaby chyba ostatnia
      jaka bym mial wymieniac zespoly ktore lubie siedzace w grunge'u.
      Jest...hmm...nudna. I to zdecydowanie glos wokalisty najbardziej mi przeszkadza.
      Zdecydowanie bardziej podoba mi sie plyta "Abowe" MA gdzie spiew Staleya jest
      znosny.

Pzdr!

• szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 00:14
        Fajnie, że i takie są wpisy. Mam nadzieję, że nie odebrałeś mojego postu jako
        narzucanie czegoś komuś ???
        Pozdrawiam !!!
        • Gość: nx Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 00:26
          No co Ty! smile
          Akurat to raczej ja sie ciesze, ze nie zostalem skrytykowany i zmuszony do
          wyciagania na wierzch wszystkich zespolow jakie znam celem udowodnienia mi, ze o
          muzyce nie mam pojeciasmileTak sie niestety bardzo czesto spory muzyczne koncza. A
          przeciez muzyka to taki wdzieczny (i dzwieczny tongue_out) temat.

Doceniam Alice'ow bo sa jednym z najwazniejszych zespolow grunge'u ale...nie
          przepadam za nimi. Mimo to wielkosci odmowic im nie moge.

Pzdr!

Chyba po prostu wole "lzejsze" zespoly - Soundgarden, Pearl Jam, Temple Of The
          Dog...
          • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 00:30
            No coś Ty... to jest forum i każdy ma prawo do swojego zdania. A jeśli chodzi
            o "rozkręcanie dymów" to bardziej interesują mnie... feministki smile
          • Gość: nx a propos Alice'ow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 00:32
            Czy utwor grupy Ocean (w zeszlym roku mieli debiut) promujacy album "******
            piosenki o niczym" (chyba jakos tak to szlo, teledysk przedstawial m.in. teatr i
            postacie z cyrku) nie wydal Wam sie bardzo, bardzo podobny do "Sludge Factory"
            AiC? (Zwlaszcza linia perkusji i basu.)
            • szczery80 Re: a propos Alice'ow! 18.09.05, 00:34
              Ojej, nawet nie słyszałem tego... uncertain
          • kill_yourself Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 00:48
            > Chyba po prostu wole "lzejsze" zespoly - Soundgarden, Pearl Jam, Temple Of The
            > Dog...

z tym, czy soungarden był rzeczywiście "lżejszy" to bym dyskutowała...
            słyszałeś ich pierwsze płyty? nieźle dawali czadu smile

a co do Alicji - chwała Bogu, że nie zrobiła się ze śmierci Layne'a taka nadęta
            wydmuszka jak ze śmierci Cobaina.
            Dziwne. Robię właśnie to, czego zawsze nie znosiłam - porównuję Staleya i
            Cobaina indifferent
            Alicji słucham już rzadko, ale nadal wymieniam ją w moich ulubionych kapelach.
            po prostu brakuje mi 'świeżego mięsa', nowych utworów. Ciekawe, jak to będzie
            po reaktywacji...
            A poza tym - polecam wersję "Another Brick in the wall" w wykonaniu Class of
            the year 99 (Layne na wokalu, a na gitarce... T. Morello), oraz np. Staleya i
            Maynarda razem na pewnym koncercie (nie pamiętam już skąd).
            pozdr

a, no i jeszcze jedno. Grunge jako gatunek muzyczny dla mnie nie istnieje -
            zespoły tak różne jak AIC, Mudhoney i Soundgarden w jednym worku?!? nie...
            dla mnie grunge to po prostu nazwa zjawiska, zadziwiającej aktywności muzycznej
            pewnego regionu w stanach...
            • alfa_female Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 10:09
              kill_yourself napisała:

> a co do Alicji - chwała Bogu, że nie zrobiła się ze śmierci Layne'a taka nadęta
              >
              > wydmuszka jak ze śmierci Cobaina.

Zgadzam się. Lepiej, gdy jest cisza. Pewnie, że można zrobić doroczne obchody ku
              czci śmierci Layne'a połączone z malowniczym i poetyckim przedstawieniem
              ostatnich dni życia tylko po co. Natomiast cisza w tym sensie, że "nigdzie" nie
              można usłyszeć myzyki AIC to zupełnie co innego. Nie powinnam narzekać, bo jak
              chcę to sobie po prostu słucham i nie potrzebuję do tego zadnej z popularnych
              stacji radiowych czy innej telwizji. Ale w ten sposób muzyka ta nigdy nie dotrze
              do osób, które potencjalnie byłyby nią zainteresowane. O Nirvanie prawie każdy
              słyszał i czasem z czystej ciekawości gdzieś sobie posłucha. A o AIC małolaty
              nigdy nie słyszały, a znam kilka osób, które po zmuszeniu wink(no mam swoje
              słabości) przeze mnie do posłuchania Alicji zakochały się w tej muzyce. Dobrze
              byłoby żeby dać szansę ludziom na poznanie tej muzyki.

> a, no i jeszcze jedno. Grunge jako gatunek muzyczny dla mnie nie istnieje -
              > zespoły tak różne jak AIC, Mudhoney i Soundgarden w jednym worku?!? nie...
              > dla mnie grunge to po prostu nazwa zjawiska, zadziwiającej aktywności muzycznej
              >
              > pewnego regionu w stanach...

I znowu się zgodzę. Ludzie maja najzwyczajniej w świecie tendencje do grupowania
              różnych rzeczy. Tak jest po prostu łatwiej. A że istnieją pewne podobieństwa
              między tymi zespołami to i zaczęto mówić o tym jako o jednym gatunku muzycznym.
              Zresztą sama tak mówię, bo też lubię upraszczać różne rzeczy. Ale zawsze
              pamiętam, że to nie jest tak do końca.
            • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 10:12
              kill_yourself napisała:
              >
              > a, no i jeszcze jedno. Grunge jako gatunek muzyczny dla mnie nie istnieje -
              > zespoły tak różne jak AIC, Mudhoney i Soundgarden w jednym worku?!? nie...
              > dla mnie grunge to po prostu nazwa zjawiska, zadziwiającej aktywności
              muzycznej
              >
              > pewnego regionu w stanach...

To fakt, że zespoły, które wymieniłeś różnią się. Jednak chciałbym To samo
              powiedzieć o takich zespołach jak: Samael i Satyricon - obydwa zespoły grają
              black metal, ale różnią się technicznie ! Chodzi poprostu o przesłanie tekstów,
              o życie, które z grunge nie jest przyjemnie przedstawiane. Jeśli chodzi o samą
              muzę, to może i się różnią, ale dalej jest to ciekawy nurt.
          • alfa_female Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 10:21
            Gość portalu: nx napisał(a):

> No co Ty! smile
            > Akurat to raczej ja sie ciesze, ze nie zostalem skrytykowany i zmuszony do
            > wyciagania na wierzch wszystkich zespolow jakie znam celem udowodnienia mi, ze
            > o
            > muzyce nie mam pojeciasmileTak sie niestety bardzo czesto spory muzyczne koncza. A
            > przeciez muzyka to taki wdzieczny (i dzwieczny tongue_out) temat.
            >
            > Doceniam Alice'ow bo sa jednym z najwazniejszych zespolow grunge'u ale...nie
            > przepadam za nimi. Mimo to wielkosci odmowic im nie moge.
            >
            > Pzdr!
            >
            > Chyba po prostu wole "lzejsze" zespoly - Soundgarden, Pearl Jam, Temple Of The
            > Dog...

I to jest piękne w muzyce, że to co się nam podoba jest sprawą tak indywidualną.
            Nie wyobrażam sobie, żeby komukolwiek narzucać jaka muzyka jest dobra, a jaka
            zła. Jak nudno byłoby gdyby wszyscy słuchali tego samego.

Ps. Nie uzyłabym chyba wyrazu lżejsze w stosunku do wymienionych zespołów, ale
            to tez sprawa indywidualna. Pozdrawiam
            • Gość: nx Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:12
              Chyba moje okreslenie "lzejsze" jest dosc kontrowersyjne...wink

Mialem na mysli przygnebiajaco atmosfere bijaca od zespolu, osobiscie kojarzy mi
              sie z jakims heroinowym zwidem...im wolniejsze utwory tym atmosfera bardziej
              zawiesista. Normalnie nic tylko usiasc i chwycic za zyletke. Takiego nastroju
              nie ma ani Nirvana ani Soundgarden. Dodam, ze jest to chyba jedyny zespol ktory
              tak odbieram i gdyby to nie byl Alice In Chains to faktycznie uznalbym, ze
              Nirvana czy Soundgarden gra "ciezej".

A przy takim utworze (tu nie bede oryginalny) jak "Wake Up" Mad Season to, przy
              calej jego genialnosci/pieknosci, pozostaje tylko strzelic sobie w leb.

I nie mam na mysli slow, chodzi mi raczej o ekspresje wokalno-muzyczna.

Nic to, zbliza sie jesien i zima - trzeba zamknac na klodke The Cure, Joy
              Division, Mad Season , Alice In Chains i jeszcze kilka rownie "pogodnych"
              zespolow...

Pozdrawiam,
              nx smile
              • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 14:30
                > sie z jakims heroinowym zwidem...

A propo Alice In Chains i heroiny, to nagrali taki kawałek "Heroin"... big_grin
              • alfa_female Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 14:31

> A przy takim utworze (tu nie bede oryginalny) jak "Wake Up" Mad Season to, przy
                > calej jego genialnosci/pieknosci, pozostaje tylko strzelic sobie w leb.
                >
                > I nie mam na mysli slow, chodzi mi raczej o ekspresje wokalno-muzyczna.

Jeżeli chodzi o Wake Up to ja mam z tym problem chyba psychiczny wink) Niedość że
                mnie wcale nie przygnębia to jeszcze całkowicie mnie wycisza i uspokaja. Dla
                mnie to jest ostatnia deska ratunku kiedy mam olbrzymiego doła. Nie wiem na czym
                to polega, ale to chyba nie jest normalne.
                • nx_logged_in Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 14:39
                  > Jeżeli chodzi o Wake Up to ja mam z tym problem chyba psychiczny wink) Niedość że
                  > mnie wcale nie przygnębia to jeszcze całkowicie mnie wycisza i uspokaja. Dla
                  > mnie to jest ostatnia deska ratunku kiedy mam olbrzymiego doła. Nie wiem na czy
                  > m
                  > to polega, ale to chyba nie jest normalne.

Jak mi jeszcze powiesz, ze tanczysz np. przy plycie "Bloodflowers" to uznam, ze
                  to jest faktycznie dziwnie tongue_out Oczywiscie zartuje ale fakt - ciekawa reakcja ,
                  ciekawe co by na to powiedzial autor smile

Pozdrawiam,
                  nx smile
                  • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 14:53
                    ... smile Ciekawe, hmm . Jak by coś nie tak, to jestem z wykształcenia terapeutą
                    (naprawde !). Pozdrawiam !!!

antywybory.blog.onet.pl/
    • szczery80 Re: Alice In Chains - legenda grunge !!! 18.09.05, 10:21
      Zaczołem temat o Alice In chains, bo jest cisza muzyczna w tak zwanych
      massmediach. Jeszcze raz piszę: chodzi mi o pewną pustkę muzyczną. Nie chcę,
      aby ze śmiercią Staleya były tego typu numery jak ze śmiercią Cobaina (tak
      zwana afera koperkowa big_grin). Nirvana technicznie, w porównaniu z Alice In Chains,
      Soundgarden czy Pearl Jam była taka sobie i bardziej można byłoby nazwać to
      punk rockiem (zwłaszcza pierwsze granie). Pamietam tamte czasy, jak umarł
      Cobain. Już 4 lata wcześniej przed jego śmiercią słuchałem Alicji i wiedziałem,
      że będę jej na długo wierny !!! Oczywiście z szacunkiem dla fanatyków
      Cobaina... smile
      • kill_yourself cisza w mediach 18.09.05, 18:15
        hehe, na zetce i eremefie faktycznie Alicji nie uśiadczysz ;>
        a ja sobie słucham radia 94 (teraz to się zwie antyradio)raz grają lepiej, raz
        gorzej, ale rockowo. i tam, owszem puszczają i alicję, i sg, i nawet stp smile bez
        rozczulania się nad tym, czy to grunge, czy nie grunge, a po prostu dlatego,
        że "to dobry kawałek".
        • alfa_female Re: cisza w mediach 18.09.05, 20:27
          Radia 94 też się słucha, ale częściej tego www.grungefm.com/ chociaż tu
          też bywa różnie.
    • szczery80 Co zrobić, nie mogę wszystkim na raz dogodzić... 18.09.05, 21:28
      Chodzi mi o to, że wiele osób denerwuje się na dzielenie muzyki na gatunki,
      podgatunki, itd. Nie mogę wszystkim dogodzić. Osobiście wolę nazwać Alice In
      Chains kapelą rockową, ale zaraz mogłyby się zdenerwować osoby, że to grunge.
      Jak napisałem, że jest to grunge, to nie - jak śmiem dzielić. Tak to już jest.
      Przypomina mi to troche wybory albo kłutnię dwóch dzieci na zasadzie:
      dziecko A) nie, ja mam rację,
      dziecko B) ależ nie prawda, ja mam rację, itd.
      Piszę to, ponieważ moim tematem w tej notce jest zespół, który miał i ma dalej
      na ludzi różny wpływ - jedni lubią, jeszcze inni nie, a jeszcze inni mają
      mieszane uczucia. Jeśli chcecie, to mogę zacząć notkę właśnie o "nazywaniu
      gatunków" ?
      • Gość: maciej Re: Co zrobić, nie mogę wszystkim na raz dogodzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 00:21
        szacunek dla dokonan alicji. zaczalem od jar of flies i powalila mnie swym
        nastrojem. potem byl chyba dirt i mnie jako starego fana sabbsow ta plyta
        zmiazdzyla. ale skoro juz wspominacie inne bandy z tego okresu to jeszcze nikt
        nie wymnienil stone temple pilots. tyz ladne.
        • szczery80 Re: Co zrobić, nie mogę wszystkim na raz dogodzić 19.09.05, 08:45
          Ładne, ładne smile Pozdrawiam !
        • kill_yourself Re: Co zrobić, nie mogę wszystkim na raz dogodzić 20.09.05, 12:47
          nikt
          > nie wymnienil stone temple pilots. tyz ladne.

a i owszem wink ale ja użułam skrótu stp tongue_out

pozdr
          ps. do alfy - dzięki za ciekawego linka do radia smile))
          • ivo20 no pewnie że 'Legenda 20.09.05, 12:57
            nie było i pewnie neie bedzie lepszego grungowego zespołu od Aliców. Nirvana jest dużo nizej i pod wzgedem muzyki i przekazu. Nirvana poprostu łatwo w ucho wpadała a Alice to troche trudniejsza muzyka. A I C to przedewszystkim niepowtarzalny klimat i wokal tak doniosły piekny.
            • szczery80 Re: no pewnie że 'Legenda 20.09.05, 13:08
              ... smile W 100% się zgadzam !!!
          • alfa_female Re: Co zrobić, nie mogę wszystkim na raz dogodzić 21.09.05, 11:45
            kill_yourself napisała:

> ps. do alfy - dzięki za ciekawego linka do radia smile))
            >

Ależ nie ma za co. Spełniłam tylko swoją powinność wink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka