to_ja_joleczka 02.12.05, 12:42 Chcę kupić płyte z muzyka Mozarta. Poleććie prosze jakieś konkretne płyty, konkretnych dyrygentów, czy tez orkiestr. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: susmayer Re: Mozart - pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.05, 20:25 przede wszystkim Requiem (jak dla mnie dzieło gigant, powalające na kolana, geniusz zorientował się o co chodzi w życiu, stanął w obliczu absolutu - cała reszta twórczości Mozarta to wg mnie beztroska muzyka* genialnego wesołka) - polecam w wykonaniu Tafelmusik pod dyrekcją Bruno Weil'a *miłe dla ucha są np koncerty skrzypcowe - polecam w wykonaniu The Academy of Ancient Music pod dyrekcją Christpher'a Hogwood'a Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Mozart - pytanie 02.12.05, 21:13 Znakomite są również nagrania dokonane przez orkiestrę Academy of St.Martin in the Fields pod dyrekcją Nevila Marinera, wydawane przez Deutsche Gramophon, Teldec. Polecam również płyty wytwórni Naxos. Jeśli chodzi o kompozycje, ostatnio jestem pod wrażeniem "Don Giovanniego", czyli opera po Mozartowsku - "Wesele Figara", "Czarodziejskie Flet" - koniecznie!. Warto również znać jego Divertimenta, urzekające koncerty na fortepian i orkiestrę (chyba najczęściej wydawane to Koncert nr 20: w katalogu KV nr 466, oraz nr. 21: w katalogu KV nr 467). Nie obejdzie się oczywista rzecz bez "Eine Kleinenachtmusik" (katalog KV nr 525). Mozart to prawdziwy rock'n'rollowiec był ... no to jego upodobanie do poznawania koleżanek ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Mozart - pytanie 02.12.05, 22:08 johnny - keep on pushin' !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Mozart - pytanie 02.12.05, 22:06 najpierw podaj co by cie z Mozarta interesowało? opera msze koncerty fortepianowe koncerty skrzypcowe sonaty symfonie koncerty na róg koncert na klarnet kameralistyka ?? potem mozna ew. cos doradzic odnosnie wykonań Odpowiedz Link Zgłoś