Dodaj do ulubionych

Callas miałaby dziś 82 lata

02.12.05, 13:04
Kiedyś przeczytałem, że podobno w chwili, gdy malutka Maria przyszła na świat,
do okna sali porodowej podleciał słowik i zaczął śpiewać... Czy jakoś tak...
Mógłbym tu pisać pean na cześć Bogini, ale... Co można jeszcze napisać?

Nie będę tutaj przytaczał żadnych faktów z życia Callas, myślę, że każdy dużo
o niej wie, ostatecznie nawet jej najzacieklejsi wrogowie doskonale orientują
się w jej artystycznych dokonaniach i znają meandry jej burzliwego życia...
Chciałbym jedynie napisać kilka słów od siebie. Gdy pierwszy raz usłyszałem
głos Marii Callas (a wcale nie była pierwszą śpiewaczką, jaką poznałem!)
doznałem dziwnego uczucia, coś mnie chwyciło za gardło, oniemiałem z
wrażenia... Spiewała na zywo 'Addio del passato', bylem urzeczony! Ten głos,
mimo że wcale nie taki piękny, często nierówny, w górze ostry, wydał mi się
nieziemski. Wtedy zrozumiałem, że już nigdy żadna inna - choćby najbieglejsza
technicznie, choćby z najpiękniejszą barwą - śpiewaczka mnie nie zachwyci tak
jak Callas. Bo to co w niej pokochałem najbardziej to siła ekspresji, oddanie
emocji głosem, zaangażowanie i poświęcenie, z jakim spiewała. Jestem świadomy
jej niedociagnięć, przytrafiających się fałszywych tonów, nierzadko
jazgotliwych e3 (a nawet f3, w Armidzie!). Ale przecież nie można oceniać
śpiewaczek tylko pod kątem czystości dzwięku czy zrównaważenia rejestrów... To
potrafi wiele sopranów, nawet z prowincjonalnych teatrów.

Callas przeżyła jedynie 54 lata. W świecie opery pozostawiła po sobie pustkę,
jakiej do dziś nie zapełniła żadna śpiewaczka. Mieliśmy Sutherland, Caballe i
jeszcze kilka gwiazd, jednak to były już raczej specjalistki od poszczególnych
rodzajow partii. A Callas była ostatnią divą, ktora
z powodzeniem śpiewała zarówno Łucję jak i Turandot, Rozynę i Brunhildę...

Ale co tam, szkoda czasu na pisanie kolejnych peanów, lepiej posłuchać po raz
tysiączny finału I aktu Traviaty (lub czegokolwiek innego) i z lubością ulec
magicznej sile oddziaływania najgenialniejszej śpiewaczki XX wieku.
Obserwuj wątek
    • lilypons Re: Callas miałaby dziś 82 lata 03.12.05, 22:15
      Ulubieńcy bogów umierają młodo - już starożytni Grecy ukuli to powiedzenie i
      chyba mieli rację. Callas to był fenomen. Jej kariera trwała bardzo krótko a
      szczytowe osiągnięcia przypadły na lata 1949-1959. Na szczęście technika zapisu
      dźwięku pozwoliła na utrwalenie repertuaru artystki. Dla niej wystawiano
      zapomniane już dawno opery m.in. Medeę Cherubiniego albo Westalkę Spontiniego.
      A Lady Macbeth - niedościgniony wzór studium kobiety opętanej żądzą władzy.
      Nawet z Rozyny w Cyruliku potrafiła wydobyć coś ponad popisy wokalne bystrego
      dziewczątka.
      • j1850ej.reszke Re: Callas miałaby dziś 82 lata 04.12.06, 00:17
        Oczywiście równo rok minął,więc Maestra miałaby 83 lata.
        Jak dobrze,że możemy zachwycać się i teraz tym co utrwaliła. Ostatnio poprzez
        youtube.com,czesto słucham ,jak tylko mam czas,całą masę różnych starych i
        nowych nagrań, również i filmowych. Jasne,iż jej nagrania są u mnie na pierwszym
        planie.Zaskoczyła mnie spora ilość nagrań wideo Callas,gdyż dotychczas
        kojarzyłem je głównie z Toscą i koncertem hamburskim.
        Sądzę co prawda ,że pewnie nie jest dla większości Was youtube niczym
        nowym,przeglądaliście zapewne nieraz jego zasoby,ale proponuję,trochę urodzinowo:

www.youtube.com/watch?v=BB2VP7R02lo&mode=related&se
        Pozdrawiam.
        • marquis Re: Callas miałaby dziś 82 lata 04.12.06, 08:34
          A wiesz, że ja też byłem mocno zdziwiony, jak zuepełnie niedawno wpisałem sobie
          nazwisko callas do wyszukiwarki jutuba. I zdaje się, że ciągle coś się nowego
          pojawia! W ogóle w jutubie pełno ciekawostek operowych, szkoda że nie da się
          tego jakoś zapisać na dysku (a może się da??)
          • dobiasz Re: Callas miałaby dziś 82 lata 04.12.06, 09:08
            Jest plugin do Firefoxa pozwalający na zapisywanie clipów z Youtube.
            • hrabia_ory Re: Callas miałaby dziś 82 lata 04.12.06, 22:51
              dobiasz napisał:

> Jest plugin do Firefoxa pozwalający na zapisywanie clipów z Youtube.
              >

...tudzież można użyć programu Youtube Getmovie niezależnie od posiadanej
              przeglądarki. Aplikacja automatycznie konwertuje z formatu flash na avi.
              • marquis Re: Callas miałaby dziś 82 lata 05.12.06, 23:34
                Dziękuję za wskazówki smile
        • gucio60 Re: Callas miałaby dziś 82 lata 05.12.06, 00:42
          ale proponuję,trochę urodzino
          > wo:
          >
          > www.youtube.com/watch?v=BB2VP7R02lo&mode=related&se

no i tak urodzinowo, przesluchalem sobie dwa porownywalne nagrania sp Callas,
          a mianowicie z La Sonnambula Belliniego i Gianni Schicchi Pucciniego
          pelen respektu dla wielkeigo nazwiska i rocznicy urodzin, wyrozumienia dla
          niedomagan technicznych owczesnych nagran w porownaniu z dzisiejsza digitalna
          technika przekazu dzwieku i obrazu - , glosu, techniki, wyrazu, zabarwien,
          upiekszen, frazowania i jak to wszystko sie nazywa, zmienic sie nie da zadna
          elektroniczna technika a to u tej spiewaczki (w tych nagraniach i innych,
          ktorych juz nie porownuje) jest poprostu okropne, poprostu nie do zniesienia i
          nie pomoze tu zadna, nawet najlepiej pomyslana wyrozumialosc
          jesli to, co mozna odsluchac na podanym przez ciebie linku jest
          odzwieciedleniem nagran, ktore mozna kupic na dyskach, to jest to zenada i
          wspolczuje ludziom, ktorzy chca i maja cierpliwosc cos podobnego sluchac

posluchajcie sami tych nagran
          • dr.kwasenbrau Re: Callas miałaby dziś 82 lata 06.12.06, 18:58
            DOKLADNIE TAK !!!!!!

Poza tym , nieprawdopodobnie ochydny "bulgot" - jak kluski - w głosie "maestry"
            czyni jej nagrania NIE DO ZNIESIENIA...
            • kalia_t Re: Callas miałaby dziś 82 lata 06.12.06, 20:12
              skolonowałeś się Guciu, żeby rozmawiać ze sobą?big_grin to już schizofrenia, zaistebig_grin
              • gucio60 Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyjas 07.12.06, 11:26
                mylisz sie totalnie, to nie moj wpis

nic przeciwko nazwisku Callas ale jesli oceniac ja na podstawie tych nagran, a
                przecie o nich z zachwytem mowicie i polecacie, to byla ona kompletnym dnem na
                scenie operowej, mogla faktycznie zatkac dech ale z przerazenia, ze cos takiego
                wogole moglo sie pojawic !!!
                byla ponoc najlepsza, wyobrazic sobie wiec mozna jak wowczas wygladala ta
                reszta sceny operowej, az strach pomyslec
                wowczas bylem za mlody aby moc ja oceniac ale pamietam, iz nie bylem nia
                zachwycony, zapewne byl to wplyw muzycznego otoczenia w ktorym sie obracalem,
                przesluchanie jej nagran (przez was polecanych) w zupelnosci to dzis potwierdza,
                jednak nikomu nie "zabraniam sluchac tego fenomenu", podkreslam tylko, iz
                trzeba miec albo anielska cierpliwosc albo byc gluchym i slepym, tak tez
                slepym, bo aparycja Callas tez nie byla kaskiem dla estety

pozdrawiam

• kalia_t Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 07.12.06, 15:05
                  posłużę się moją wypowiedzią:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25207&w=31896504&a=34720792
                  polecam zwłaszcza koniec wypowiedzismile
                • hrabia_ory Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 07.12.06, 19:30
                  > slepym, bo aparycja Callas tez nie byla kaskiem dla estety

To może to o to chodzi?
                  • kalia_t Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 07.12.06, 21:20
                    zaprawdę biedny on jest, żyje sobie w Germanii i na ulicach same
                    kaszaloty "podziwia" to w śpiewaczkach zamiast cudnego głosu, urody szukatongue_outtongue_outtongue_out
                    On chyba nigdy nie widział jak wyglądała Anna Moffo, piękna i utalentowana
                    śpiewaczkasmile
                    • aaneta Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 07.12.06, 22:10
                      Ja za to przed chwilą widziałam Netrebko na Mezzo. Ależ ona utyła!
                      • gucio60 Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 08.12.06, 20:37
                        jest mi wszystko jedno jak wyglada Netrebko, ten watek mial byc o Callas ale
                        widzialem ja tzn. Netrebko 30-11-2006 w Stuttgart i byla dosc szczupla, wiec az
                        dziw bierze, ze w przeciagu 5 dni, do 5-12-2006 mozna tak sie zmienic, to
                        FENOMENALNE

w najblizsza niedziele tj. 10-12-2006, mozna bedzie o godzinie 11.00 zobaczyc
                        Netrebko w TV, moze faktycznie masz racje, bylby to niesamowity dietetyczny
                        fenomen
                        pogadamy w poniedzialek

"nic przeciw znanemu nazwisku Callas, obiekcje mam do spiewaczki zwacej sie
                        Callas"
                        • alighieri3 Za Guciem60 24.12.06, 14:11
                          Widzę właśnie, że Gucio60 z marquisem chyba nie za bardzo się lubią, dlatego
                          chętnie się w to wtrącę na korzyść Gucia, bo powiem szczerze, że mimo, iż operą
                          zajmuję się od kilku ładnych lat i mam ogromny wręcz zbiór nagrań audio, to
                          doprawdy Callas mnie nie zachwyca. Proszę pomyśleć o takich sławach, marquisie,
                          jak Victoria de los Angeles, jak Monserrat Caballe i powiedzieć mi, dlaczego tak
                          wysławia Pan Callas? Przecież Habanera z Carmen, tak często gloryfikownw
                          (uważam, że nie do końca słusznie) w jej wykonaniu to jakaś istna parodia!
                      • lilypons Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 17.12.06, 10:56
                        Ach Netrebko. Tydzień temu ZDF pokazał koncert z Salzburga. Netrebko 'śpiewała'
                        arię Elektry z Idomenea. Nie sądziłam, że można tak "zajechać" Mozarta. Śpiew
                        na granicy krzyku, zero modulacji nie mówiąc już o braku skali potrzebnej do
                        śpiewania tego typu ról. Dobrze że wystapiła tylko raz na sam koniec koncertu.
                        A bardzo dobre wrażenie zrobiła na mnie inna Rosjanka śpiewajaca w duecie z
                        Kozeną / Idomeneo /. Jekaterina Siurina, młoda, ładna i co ważne posiadająca
                        przepiękny liryczny sopran. Ten duet z Kozena to był miód dla uszu.
                        • j1850ej.reszke Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 18.12.06, 01:25
                          Wczoraj słuchałem z MET ulubionego Rigoletta. Gildę śpiewała właśnie Ekatierina
                          Siurina,ksiecia Calleja,a Rigoletta Alvarez. Najgorsze wrażenie sprawił na mnie
                          tenor Calleja,choć dobra technika i piana,ale bez zadzioru,lekkości. Alvarez to
                          ładna barwa,ale nie czuło się dramatu nieszczęśliwego ojca. Śpiewał równo,po
                          bożemu,jak rasowy baryton. Natomiast Siurina również zrobiła na mnie jak
                          najlepsze wrażenie,może tylko od strony wyrazowej prosiłoby się więcej
                          zróżnicowania,ale świetne m.inn. koloratury i ogólnie udany debiut w Metropolitan.
                          Skoro nie zachwycił Calleja jako książę, podaję fragment recitalu,gdzie uważam
                          wypada całkiem dobrze śpiewając arie z Lombardczyków i Napoju miłosnego:

www.youtube.com/watch?v=F0j11-kk0R8
                          Partię księcia śpiewa w Metropolitan też w tym okresie Beczała i szkoda,że nie
                          dane mu było brać udziału w transmitowanym spektaklu.
                        • gucio60 Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 18.12.06, 16:19
                          lilypons napisała:

> Ach Netrebko. Tydzień temu ZDF pokazał koncert z Salzburga.
                          Netrebko 'śpiewała'
                          >
                          > arię Elektry z Idomenea. Nie sądziłam, że można tak "zajechać" Moza

wlasciwie na takie ipertynencje nie powinienem sie odzywac i to jeszcze przed
                          swietami, jednak ......
                          powtarzasz sie, to juz jakas patologia
                          czy ty moja droga wogole wiesz o czym piszesz ?

och pardon, juz wiem, ty nauczylas sie tylko cos o cepach a to faktycznie ma
                          malo wspolnego z muzyka

mimo to zycze zdrowych i pogodnych swiat
                          • marquis Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 18.12.06, 23:39
                            > wlasciwie na takie ipertynencje nie powinienem sie odzywac i to jeszcze przed
                            > swietami, jednak ......

To się nie odzywaj! Lilypons bynajmniej nie urządza sobie polowania na wpadki
                            pani Netrebko. Ale skoro nie da się na panią Netrebko nie trafić, to i często
                            się jej nazwisko na forum przewija.

> powtarzasz sie, to juz jakas patologia
                            > czy ty moja droga wogole wiesz o czym piszesz ?

Nie, Lilypons, patologiczna maniaczka, jest pewnie tylko jakąś cepowatą i
                            zahukaną, nieznającą się na niczym sfrustrowaną i zakompleksiałą babą, pewnie
                            nawet niedoszłą pożal się Boże szansonistką, która nie wie o czym pisze -
                            trafiła na to forum, by sobie poużywać na śpiewaczce, która zrobiła
                            międzynarodową karierę wink

No po prostu ręce opadają. Ciekawe tylko, kto pisze jej teksty na inne tematy,
                            bo zdaje się, że COŚ jednak WIE smile

• automobilus Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 19.12.06, 00:21
                              Witam smile
                              Zaglądam tu na forum czasem.
                              O co tu chodzi ??
                              Czy to forum kulinarne ?? No, bo po co te kluski w gardle ? ( to chyba
                              przeszkadza w śpiewaniu big_grin :hahaha: )
                              Dziwię się bardzo guciu60, że porównujesz Callas i Netrebko i twierdzisz, że
                              Callas jest do kitu.
                              Jestem młodym człowiekiem i wiem, że Callas to jest wzór.
                              Czy również uwielbiasz Rubika suspicious ( tu nie mowa o kostce ) ?
                              Nie zdziwie sie jak A.Netrebko wyda płytę wraz z P.Rubikiem.
                              Mam jeszcze jedno pytanie a właściwie dwa big_grin .
                              Dlaczego w taki sposób bronisz Netrebko ??
                              Słuchasz jeszcze co innego ?? Pewnie tylko Rubika ??
                              Skoro prawie nikt tak jej nie docenia jak Ty i dr.Kwasenbraun big_grin :hahaha:
                              Spadam, bo póżno.
                              Miłych świąt na obczyźnie.
                              P.S Co to te cepy ?? - bo nie kumam
                              • lilypons Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 19.12.06, 08:46
                                automobilus napisał:

> Witam smile
                                > Zaglądam tu na forum czasem.
                                > O co tu chodzi ??
                                > P.S Co to te cepy ?? - bo nie kumam
                                O cepach było tutaj.
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25207&w=44934346
                                Gucio zapewne stał zbyt blisko N. na scenie i oberwał nimi w głowę, bo od tego
                                czasu klepie farmazony. Chociaż wcześniej też już wypisywał różne rzeczysmile
                                • marquis Rzeczowo ;-) 19.12.06, 13:11
                                  > Gucio zapewne stał zbyt blisko N. na scenie i oberwał nimi w głowę, bo od tego
                                  > czasu klepie farmazony. Chociaż wcześniej też już wypisywał różne rzeczysmile

Uściślijmy jedną rzecz: nie "różne" rzeczy, tylko w gruncie rzeczy jedną rzecz.
                                  • gucio60 Re: Rzeczowo ;-) 19.12.06, 13:36
                                    normalnie, jestem pelen respektu dla kobiet ale, ze lilypons moge oceniac
                                    jedynie po jej wpisach, nie mam o niej zbyt pochlebnej opinii

pozwolisz marquis, ze bede mial wlasne zdanie odnosnie tej osobki ?
                                    tymbardziej, iz nie mam pojecia ktoz to zacz jest,
                                    poza internetowym wydanie GW nie czytam innej polskiej prasy, tu ona nie
                                    dociera

tobie jak i wszystkim innymm zycze wesolych ale zdrowych swiat

ps: te cepy lilypons tak mi sie spodobaly, ze trudno mi sie od nich opedzic a
                                    wiesz dlczego ?
                                    sadzilem, iz ludzi na pewnym poziomie intelektualnym i ze szlachetnym
                                    pochodzeniem, nie stac na takie porownania ale jesli tym sie posluguja, to sami
                                    sobie wydaja metryczke, ot co !!!

• gucio60 Re: Callas miałaby dziś 82 lata - kilka slow wyja 19.12.06, 21:11
                                  lilypons napisała:
                                  > Gucio zapewne stał zbyt blisko N. na scenie i oberwał nimi w głowę, bo od
                                  tego
                                  > czasu klepie farmazony. Chociaż wcześniej też już wypisywał różne rzeczysmile

nic przeciw tobie osobiscie ale przeciw temu co piszesz wiec prosze pokornie o
                                  swiateczno-noworoczny prezent, jesli juz masz pragnienie pisania to pisz na
                                  temat, w ktorym masz innym cos do przekazania ale blagam nie pisz na temat
                                  opery a juz wogole na temat Netrebko, bo tu wykazujesz sie wyjatkowa indolencja
                                  i wrecz patologiczna obcesja do w.w wymienionej
                                  nie, nie musi ci sie Netrebko podobac wiec nie zapominaj, iz technicy tworzac
                                  urzadzenia do przekazy obrazu i dzwieku, wyposazyli je w tak zwany wylacznik,
                                  zaczem proponuje ci abyc z niego od czasu do czasu korzystala gdy padnie
                                  zapowiedz - Netrebko, o´key ?
                                  w jednym jestesmy zgodni i przyznaje ci calkowita racje, Netrebko nie powinna
                                  spiewac Mozarta, bowiem jest wielu innych o wiele ciekawszych kompozytorow,
                                  jakby stworzonych do wspanialych walorow jakimi dysponuje Netrebko, tak
                                  glosowych jak i wizualnych, na tego szkoda jej cennego czasu

pamietaj o wylaczniku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka