lilypons 16.02.06, 22:39 Moim zdaniem to 'Bimba dagli occhi' z Madama Butterfly. Żaden inny duet miłosny sopranowo-tenorowy nie wywołuje takiego wrażenia jak ten właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasthoff Re: Najpiękniejszy duet 16.02.06, 23:26 Ja jednak byłbym ostrożny. Wymienić jeden duet przy takim muzycznym bogactwie? Jeżeli teraz miałbym podać to oczywiście na myśl mi przychodzi Mozart i przepiękny duet Hrabiny i Zuzanny z Wesela Figara z III aktu. Taka króciutka perełka jak to u Mozarta, jeden błyszczący koralik ze wspaniałego naszyjnika. Ostatnio słuchałem w Operze Kameralnej (Anna Wierzbicka i Justyna Stępień) a z nagrań polecam genialne wprost wykonanie (duety z różnych oper) z Mirellą Freni i Renatą Scotto a na Mezzo z Kiri te Kanawą oraz Ileaną Cotrubas. Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: Najpiękniejszy duet 17.02.06, 08:38 Też jest na tej wymienionej przeze mnie płycie, mogę podać jako kolejną perełkę. Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Najpiękniejszy duet 17.02.06, 09:07 Chodziło mi o duet MIŁOSNY, bo oczywiście, że jest cała masa duetów które są przepiękne - jak wspomniany już duet hrabiny i Zuzanny albo duettino Cherubina i Zuzanny/ Aprite presto aprite/ czy kłótnia Marceliny z Zuzanną w pierwszym akcie. Piękny jest duet z Traviaty, z Rigoletta - długo by wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: Najpiękniejszy duet 17.02.06, 12:23 Można powymieniać swoje najulubieńsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kalia_t Re: Najpiękniejszy duet 17.02.06, 15:49 Najpiękniejszy duet miłosny - "O terra addio" z Aidy, majstersztyk Verdiowski. Verdi miał genialną rękę do duetów ojca i córki(albo barytonu i sopranu) choćby Rigoletto, Luisa Miller, nawet przemycając(Germont i Violetta),Oberto, Nabucco, Aida i inne mniej znane. W poszukiwaniu płomiennych duetów( niekoniecznie miłosnych) warto sięgnąc po Normę, Purytanów, Lunatyczkę, Beatrice di Tenda, Semiramidę, Tankreda, Faworytę, Napój miłosny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
verdiprati Re: Najpiękniejszy duet 17.02.06, 13:44 Le Villy - I akt: Anna i Roberto. FIDELIO - Leonora i Florestan w II akcie. Otello Verdiego - Otello i Desdemona koniec I aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
j1850ej.reszke Re: Najpiękniejszy duet 18.02.06, 02:17 Też bardzo lubie duet "Bimba dagli occhi".Rozwija sie stopniowo,emocje rosną powoli,aż do wspaniałej kulminacji zwieńczonej wspólnym sopranowo-tenorowym wysokim C. Czasem wydają mi się przesłodzone pewne fragmenty "Butterfly",ale i tak jakie piękne i nastrojowe!Natomiast słuchając tego duetu nigdy nie miałem zadnych podobnych wrażeń na minus. Wymaga oczywiście od śpiewaków świetnej techniki,odpowiednich głosów o ładnej barwie. Wiadomo,trudno sporządzić, nawet dla samego siebie, taki swoisty ranking arii.duetów.oper,jak i kompozytorów czy śpiewaków. To tak nawiasem,chocby tylko co do świata opery. Co do duetów zaś miłosnych Puccini jest prawie niezastąpiony. Po ariach Rudolfa i Mimi- wielkie ich razem śpiewanie.To wiadomo-Cyganeria. A Tosca? Duet z pierwszego aktu,jaki potok inwencji melodycznej.Trudno mi go nie wymienić. Mam też szczegolny powód. Otóz oba duety z Tosci słuchałem po raz pierwszy nagrane na starej 78 obrotowej,a śpiewali Jan Kiepura i Lotte Lehmann. A śpiewali znakomicie,no bo jak mogli inaczej! Byłem wtedy małolatem,płyta trochę większa niż inne obok i raz nagle trzask,płytę niestety tłukaca sie, diabli porwali. Szanowni forumowicze wybaczą mi ten płytowy horror. I tu zmartwienie,bo potem kiedy dopiero doceniałbym prawdziwie w dalszych latach to nagranie,to muszę zadowolic się nikłym wspomnieniem. Opisuje to długo,ale rzecz w tym iż póżniej,az dotychczas, nie spotkałem się z tym nagraniem Kiepury i Lehmann. Czy ktoś spotkał to nagranie??? Ciekaw jestem niezmiernie... Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Najpiękniejszy duet 18.02.06, 10:01 Znalazłam coś z Lotte Lehmann i Kiepurą - może o to nagranie Ci chodzi www.amazon.fr/exec/obidos/ASIN/B000000WUZ/moneyonline-21/402-9692113-2740940 Odpowiedz Link Zgłoś
j1850ej.reszke Re: Najpiękniejszy duet 18.02.06, 12:20 Bardzo dziękuje za tę informację.Lilypons jest znakomita.Może uda się odtworzyć te nagrania.Oczywiście są to napewno te dwa nagrania duetów,gdyż pamiętam,że były w wersji włoskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
j1850ej.reszke Re: Najpiękniejszy duet 19.02.07, 02:25 Wrócę do tematu. Znalazłem duet z pierwszego aktu Toski śpiewany przez Kiepurę na,kupionej parę miesięcy temu,płycie - Jan Kiepura Złote Przeboje,w ramach platynowej kolekcji.Żeby było jednak zabawnie,można byłoby sądzić,że faktycznie będzie solo śpiewał cały duet przez 3min.55sek. Albowiem w najmniejszym stopniu,najmniejszym nawet druczkiem, nie zaznaczono nazwiska partnerki naszego tenora,a była nią oczywiście Lotte Lehmann, niemiecka śpiewaczka. No cóż,to już nie chochlik drukarski - to po prostu czyste partactwo,brak korekty materiału tekstowego. Ktoś wziął w końcu kasę za taką niedoróbkę! A to granda! Na pociechę duet jest i to grunt. Jakie duety lubimy? W jakim wykonaniu? Myślę,że warto jeszcze pociągnąć dłużej taki temat,bo mamy całą masę różnorodnych w charakterze duetów,wiadomo,nie samą miłością opera z nami wyśpiewuje. P. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Najpiękniejszy duet 23.02.07, 23:43 W zeszlym roku słuchałem z kasety Philipa Glassa, składanka przyjaciela, i nawet ciekawe. No ale do czasu, więc po Glassie zacząłem którąś z kantat Bacha, i po chwili zdałem sobie sprawę z tego, że słucham rzeczy bardzo podobnej - ostatni utwór Glassa był duetem sopran-obój, trzeci bodaj kantaty też. Co mnie rozbawiło, gdyż był to jawny dowód na brak postępu w sztuce i konserwatyzmu awangardy, czy może na to co napisał Kisielewski - że każdy kompozytor ma wrażenie że Bach już przed nim to wymyślił. A oba duety udane (Bach bardziej). Pewno nie o to chodziło Reszekemu, ale duety głos-instrument wdzięczne są. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Najpiękniejszy duet 24.02.07, 11:06 kanarek2 napisała: > W zeszlym roku słuchałem z kasety Philipa Glassa, składanka przyjaciela, i nawe > t > ciekawe. No ale do czasu, więc po Glassie zacząłem którąś z kantat Bacha, i po > chwili zdałem sobie sprawę z tego, że słucham rzeczy bardzo podobnej - ostatni > utwór Glassa był duetem sopran-obój, trzeci bodaj kantaty też. Co mnie > rozbawiło, gdyż był to jawny dowód na brak postępu w sztuce i konserwatyzmu > awangardy, czy może na to co napisał Kisielewski - że każdy kompozytor ma > wrażenie że Bach już przed nim to wymyślił. Glass to anty-awangarda A co to konkretnie było? Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Najpiękniejszy duet 09.03.07, 08:35 lilypons 16.02.06, 22:39 + odpowiedz Moim zdaniem to 'Bimba dagli occhi' z Madama Butterfly. Żaden inny duet miłosny sopranowo-tenorowy nie wywołuje takiego wrażenia jak ten właśnie.<<< jesli masz odrobine poczucia muzykalnosci a nie tylko uszy nabita muzyczna teoria, to posluchaj duetow na najnowszym dysku DG "DUETS" a w szczegolnosci ten dodatek na dvd w wykonaniu tak przez ciebie opluwanej pary, ps: jutro o 20, mozesz ja zobaczyc w TV, bedzie transmitowana "Manon" Masseneta (slyszalem, muzykalnie wole wloskie opery, moze z polaczeniem wizualnym bedzie ciekawsza) Odpowiedz Link Zgłoś
kalia_t Re: Najpiękniejszy duet 10.03.07, 16:19 Nie sądzisz, że jesteś nudny? Bałwochwalcze wypowiedzi i zachwyty nad JEDNĄ śpiewaczką, jaky inne głosy nie istniały. Zastanawiam się, czy Ty w ogóle słyszysz, czy tylko oglądasz? N/t Netrebko powiem, że podba mnie się jej ciemna, matowa barwa, ale nie potrafię słuchać dłużej niż kilka minut jej rozchwianych gór i braku precyzji przy atakowaniu dźwięków. Eta wsio. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Najpiękniejszy duet 10.03.07, 22:58 Uprasza się o niekarmienie trolla. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Najpiękniejszy duet 11.03.07, 12:56 dobiasz napisał: > Uprasza się o niekarmienie trolla. > ??????????????? jestem pewien, ze masz wiecej kultury nizli tylko tyle, drogi dobiaszu Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Najpiękniejszy duet 11.03.07, 12:50 kalia_t napisała: > Nie sądzisz, że jesteś nudny? mozliwe ale to dokladnie tak jak ty i twoja muzyczna, rozchwiana wiedza, czy ty kiedys w zyciu choc raz wydobyles/las choc jeden trafny ton, ze wypowiadasz sie na temat spiewu innych ? wiem, ze ludzia lubia nostalgie za czyms, co niekoniecznie musi miec cos wspolnego z jakoscia (mam na mysli Callas) i potrafia o tym rozprawiac od rana do wieczora ja wole cos co mozna dotknac, uslyszec na zywo nawet, jesli to nie jest perfekt, pewien polski, znany spiewak, na pytanie co sadzi o krytykach powiedzial: nie biore ich na serio, bo sa to ludzie, ktorzy wypowiadaja sie o czyms o czym nie maja zielonego pojecia te tu wypowiedzi jako zywo pasuja do jego opinii "nikt nie karze ci lubiec wlasnej zony, wystarczy, ze lubia ja inni" Odpowiedz Link Zgłoś
kalia_t Re: Najpiękniejszy duet 11.03.07, 14:09 Nie zamierzam ponownie strzępić języka w kwestiach oczywistych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36262&w=47533778&a=56634843 Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Najpiękniejszy duet 11.03.07, 15:00 ja tez nie, tylko jeszcze jedno: o kazdym glosie mozna powiedziec dokladnie to samo zly/dobry, to kwestia upodoban, sympatii, tak sympatii i nie mniej smaku, co i jak dlugo mozesz sluchac to oczywiscie twoja sprawa i mnie nic do tego ale pozwol, ze i ja bede swoje upodobania wybieral sam "co dla jednego wydaje sie logiczne to dla drugiego moze byc idiotyczne" to tyle o tzw. kwestiach oczywistych Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Najpiękniejszy duet 09.03.07, 10:02 Moje ulubione/najpiękniejsze duety: - Tristan i Izolda z II aktu wiadomo czego, - Siegmund i Sieglinda z I aktu Walkirii. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 12.03.07, 09:12 kiedys wspominales, iz lilypons pisuje w jakims pismie, chyba nie bedzie tajemnica jesli podasz o jakie pismo chodzi (mozesz na maila) 18 marca lece na kilka dni do Warszawy i bylbym rad z zapoznania sie z jej pisemna produkcja z gory dziekuje za informacje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 12.03.07, 10:21 gucio60 napisał: > kiedys wspominales, iz lilypons pisuje w jakims pismie Nic takiego sobie nie przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 12.03.07, 11:10 nie bede szukal, nie ma znaczenie ale to nie zadna tajemnica, jesli faktycznie pisze do prasy to mozna chyba czytac, trzeba tylko wiedziec kogo i gdzie szukac bede mial 3 dni i troche czasu moge poswiecic na lekture, moze to byc interesujace pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 12.03.07, 15:52 gucio60 napisał: > nie bede szukal, nie ma znaczenie ale to nie zadna tajemnica, jesli faktycznie > pisze do prasy to mozna chyba czytac, trzeba tylko wiedziec kogo i gdzie > szukac > bede mial 3 dni i troche czasu moge poswiecic na lekture, moze to byc > interesujace Przecież możesz zapytać jego bezpośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 12.03.07, 17:58 moge ale nie mam odwagi po tych "spieciach" miedzy nami, poprostu mi nie odpowie a tego nie lubie ps: czy ty przypadkiem sie nie przejezyczyles ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 12.03.07, 18:31 gucio60 napisał: > ps: czy ty przypadkiem sie nie przejezyczyles ? Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 13.03.07, 09:42 lilypons 13.07.06, 17:01 + odpowiedz .............. nie słyszałam żadnego ze śpiewaków biorących udział w tym przedstawieniu. ............ ty napisales: "Przecież możesz zapytać jego bezpośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 13.03.07, 10:32 gucio60 napisał: > ty napisales: "Przecież możesz zapytać jego bezpośrednio. Napisałem to w odpowiedzi Tobie. Naucz się korzystać z forum, a potem się przypieprzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 13.03.07, 12:28 nie ma powodu abys sie unosil, zapytalem jeno czy sie nie przejezyczyles, ot co pytam wiec bezposrednio: gdzie pisujesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 13.03.07, 14:19 gucio60 napisał: > nie ma powodu abys sie unosil, zapytalem jeno czy sie nie przejezyczyles, ot co Nie przejęzyczyłem się. Napisałem dokładnie to co chciałem napisać, dokładnie tam, gdzie chciałem napisać. Nie moja wina, że wątkowana struktura forum przerasta Twoje zdolności percepcji. > pytam wiec bezposrednio: gdzie pisujesz ? Ja? Tu i tam... Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 13.03.07, 17:39 no i nie potrzebnie sie denerwujesz, reagujesz zupelnie jak urazona gimanzjalistka percepcji to ja mam az za wiele i o to tez nie musisz sie martwic, ja naprawde nie mialem nic zlego na mysli piszac o przejezyczeniu wlasnie slucham Purytanow i tej wspaniale wykonanej arii pod koniec drugiego aktu, to jak kieliszek jakiegos super Bordeaux, proponuje ci to samo, jesli masz pod reka, napewno cie to uspokoi serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 13.03.07, 17:48 gucio60 napisał: > no i nie potrzebnie sie denerwujesz, reagujesz zupelnie jak urazona > gimanzjalistka > percepcji to ja mam az za wiele i o to tez nie musisz sie martwic, ja naprawde > nie mialem nic zlego na mysli piszac o przejezyczeniu > wlasnie slucham Purytanow i tej wspaniale wykonanej arii pod koniec drugiego > aktu, to jak kieliszek jakiegos super Bordeaux, proponuje ci to samo, jesli > masz pod reka, napewno cie to uspokoi Ale ja w ogóle nie jestem zdenerwowany. Bordeaux w domu się pewnie znajdzie, ale raczej zażyję irlandzkiego single malta po obiadku Z muzyki, to słucham sobie właśnie Milesa Davisa z Coltranem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 15.03.07, 16:56 jesli masz mozliwosc ogladac austriacka TV, to 1 kwietnia (zaden prima aprilis) bedzie transmitowana z wiedenskiej sceny, chyba stosunkow malo znana i bez Netrebko ale dzieki pojawieniu sie tej karyzmatycznej sopranistki, mimo to w dobrej obsadzie opera Donizetti´ego, to juz druga w przeciagu niespelna 3 tygodni i to w najlepszym terminie ogladalnosci, znaczy o godzinie 20 !!!!! najwyrazniej widac, ze nawet ci najgorsi artysci-spiewacy maja swoj wklad w rozpowszechnianie tego rodzaju kultury i co najwazniejsze, nie z panstwowych funduszy, brawo im za to pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 16.03.07, 10:29 gucio60 napisał: > jesli masz mozliwosc ogladac austriacka TV, to 1 kwietnia (zaden prima aprilis) Nie posiadam telewizora. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 17.03.07, 13:34 bedzie tez w radio ORF Int, obsada bardzo obiecujaca, miedzy innymi JD Florez i inne, aktualne gwiazdy sceny operowej Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 17.03.07, 13:48 gucio60 napisał: > bedzie tez w radio ORF Int, obsada bardzo obiecujaca, miedzy innymi JD Florez i > > inne, aktualne gwiazdy sceny operowej Radia też nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 22.03.07, 10:32 pewnie nie masz i pieniedzy, pozostaja ci tylko marzenia, musisz byc szczesliwym czlowiekiem, zadzroszcze Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 23.03.07, 06:37 Nie sil się na ironię. Nie wychodzi Ci. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 28.03.07, 09:32 wiem, ze Donizetti nie nalezy do twoich faworytow ale mysle, ze warto abys poswiecil niedzielny wieczor na jego "Corke polku", transmitowana bezposrednio z wiedenskiej sceny nie cierpie Mozarta, Wagnera, Heydn itd. jednak od czasu do czasu slucham czy ogladam, nie dlatego bo musze lecz dlatego, ze chce byc IN swietna obsada, jak juz wspominalem bez Netrebko, dajaca miec przekonanie, iz doznasz przezyc techniczne (dla wielu, opera tylko do tego ma sie sprowadzac i nie pasuje do reklamowania wody mineralnej, jakby spiewacy jej nie uzywali !!! ) i melodystycznych (dla olbrzymiej wiekszosci najwazniejsze to wokal i instrumentacja) co gwarantuja tak spiewacy jak i swietna wiedenska orkiestra w tym przedstawieniu zachecam i opisz wrazenia Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 28.03.07, 10:19 > zachecam i opisz wrazenia Do opisania to ja mam wrażenia z ok. 20 koncertów Maerzmusik z zeszłego tygodnia. A niedzielny wieczór poświęcę wizycie w RadialSystem V - prywatnym teatrze Sashy Waltz. Będzie współczesny balet do m.in. "Wielkiej fugi" Beethovena. Dionizetti? Dziękuję, aż tak to się nie nudzę. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 28.03.07, 18:44 proponowalem ot tak dla relaksu, w niedziele Bog kazal odpoczywac ps: mieszkam niestety na prowincji i mam stosunkowo male mozliwosci do ogladanie tego co aktualne ale to o czym wspominasz, wydaje sie byc nader interesujace, opisz wrazenia kiedys, jezdzac samochodem mimochodem bywalem w Berlinie, teraz przez te tanie linie lotnicze przestalem tam bywac a szkoda, bo duzo sie tam zmienilo czekam z niecierpliwoscia na krociutka relacje Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 29.03.07, 01:38 No i okazało się, że 31 jest w sobotę a nie niedzielę, więc to w sobotę idę do RadialSystem V. Co nie zmienia faktu, że z podziwu godnym uporem rekomendujesz mi jakieś transmisje wiedząc, że nie posiadam radia ani TV. Być może któregoś dnia popędzę do sklepu nie-dla-idiotów po tuner, ale na pewno nie na wieść o transmisji Dionizettiego w wykonaniu panny N. Zapomnij, ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: halo dobiasz 05.10.07, 03:57 sluchajcie dobiasz i gucio- zachowujecie sie jak dwa psy na tarczy ,jeden s.a ,a drugi warczy, wprost dziecinada,jaksie was czyta Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 05.10.07, 12:02 P.S. Gutek już się chyba zorientował, że nie nawróci czytelników tego forum na kult swojej idolki. Albo dział marketingu DG przestał mu płacić Odpowiedz Link Zgłoś
la_reine_de_la_nuit Re: halo dobiasz 29.03.07, 08:55 gucio60 napisał: > > nie cierpie Mozarta, Wagnera, Heydn itd. jednak od czasu do czasu slucham czy > ogladam, nie dlatego bo musze lecz dlatego, ze chce byc IN był sobie kiedyś niejaki Haydn > swietna obsada, jak juz wspominalem bez Netrebko, dajaca miec przekonanie, iz > doznasz przezyc techniczne (dla wielu, opera tylko do tego ma sie sprowadzac > i nie pasuje do reklamowania wody mineralnej, jakby spiewacy jej nie > uzywali !!! ) i melodystycznych (dla olbrzymiej wiekszosci najwazniejsze to > wokal i instrumentacja) co gwarantuja tak spiewacy jak i swietna wiedenska > orkiestra w tym przedstawieniu Konia z rzędem temu kto mi powie co to znaczy " dajaca miec przekonanie, iz doznasz przezyc techniczne" Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 29.03.07, 09:50 przewidziales i poprawiles date, o´key jeszcze raz, niedzielna transmosja jest BEZ NETREBKO, juz pisalem ale za to z Natalie Dessany ps: co do sklepu jak piszesz nie-dla-idiotow, jest to glupie tlumaczenie "ich bin nicht blöd" tlumaczyc powinno sie "ja nie jestem niesmialy" lub "sein nicht blöd" - nie badz niesmialy w jezyku niemieckim istniej takze slowo - Idiot natomiast haslo "Idiot" mozna jesli ktos chce, spokojnie zastosowac do wpisu la_reine_de_la_nuit w miejsce hasla "intelligent" Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 29.03.07, 10:27 gucio60 napisał: > przewidziales i poprawiles date, o´key > jeszcze raz, niedzielna transmosja jest BEZ NETREBKO, juz pisalem ale za to z > Natalie Dessany Dessay Ale co z tego? Uwierz mi, mam czego słuchać i nie będę się nudził w niedzielę wieczorem. W tej chwili np. słucham "A Love Supreme" Coltrane'a. Znasz? Jak nie, to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 29.03.07, 18:06 alez ja ci wierze, naprawde W tej > chwili np. słucham "A Love Supreme" Coltrane'a. Znasz? Jak nie, to polecam. > nie, nie znam ale chetnie poslucham, gdzie ? pozdrowienia i milych wrazen w sobotni wieczor Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: halo dobiasz 29.03.07, 18:09 gucio60 napisał: > alez ja ci wierze, naprawde > > W tej > > chwili np. słucham "A Love Supreme" Coltrane'a. Znasz? Jak nie, to poleca > m. > > > nie, nie znam ale chetnie poslucham, gdzie ? Gdzie chcesz. Ja dzisiaj słuchałem w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 13.04.07, 10:21 wiem, ze nie masz radia (a moze juz kupiles) mimo to przypomne, jutro tzn. w sobote 14 kwietnia, radio Bayern Klasik 4 transmituje La Bóheme, wczoraj byla premiera, 2400 widzow przyjelo spektakl ze szturmem, pewnie bedzie tak i jutro, warto posluchac, szkoda jedynie, ze Kwiecien po I akcie juz na scenie sie nie pokazal (podobno alergia), mam nadzieje, ze do jutra mu to przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: halo dobiasz 18.04.07, 19:31 wiem, wiem, napewno nie sluchales, zaluj bo naprawde bylo warto, wspaniale muzyczne przezycie, sa tak wspaniale momenty, ze az zatykaja dech w piersi, Villazon i Netrebko przerosli chyba samych siebie ale wielkie brawa dla calego zespolu muzyczno-wokalnego, co publicznosc wyrazila dlugimi i burzliwymi oklaskami, takie oklaski to najwieksza nagroda i uznanie dla zespolu, pal szesc tych kilku frustratow zwacych sie ekspertami, niech gnija w swojej zatwardzialosci, maja do tego prawo bedzie to wydane na CD, no tak ale ty nie masz tez pewnie i odtwarzacza CD, szczesliwy z ciebie czlowiek, taki niezalezny ta pare mozesz ogladac na zywo od 29 kwietnia w Berlinie, w Manon a jesli nie bedziesz mial okazji byc na sali to nic straconego, choc to nie to samo, TV ARTE bedzie to transmitowalo 9 maja o godzinie 19.00, no tak ale ty nie masz telewizora, a moze ktos ze znajomych ma !!! zapros tez lilypons, on/ona lubi Berlin i zaczyna chyba lubiec Netrebko i Villazon choc do tego bezposrednio sie nie przyznaje, w Polsce trzeba, nalezy byc zawsze oportunista, tylko to dzisiaj nie ma juz takiej wymowy jak za PRL-u pozdrowionka do Berlina Odpowiedz Link Zgłoś
la_reine_de_la_nuit Re: halo dobiasz 07.04.07, 20:55 gucio60 napisał: > przewidziales i poprawiles date, o´key > jeszcze raz, niedzielna transmosja jest BEZ NETREBKO, juz pisalem ale za to z > Natalie Dessany > > ps: co do sklepu jak piszesz nie-dla-idiotow, jest to glupie tlumaczenie > "ich bin nicht blöd" tlumaczyc powinno sie "ja nie jestem niesmialy" > lub > "sein nicht blöd" - nie badz niesmialy Jak widzę takie bzdury, to przypominają mi się tablice z napisami w języku polskim i niemieckim, jakie parę lat temu wisiały na przejściu drogowym w Jędrzychowicach.Tekst niemiecki brzmiał: "Achtung, Fussgaenger kreuzen die Fahrbahn", polski odpowiednik następująco: "Uwaga, piesi krzyżują jezdnię". Przypuszczam, że tłumaczem była ta sama osoba, co Ciebie uczyła niemieckiego. Po paru miesiącach napis zmieniono na "Uwaga, piesi" i teraz nie ma się z czego śmiać, jak się stoi w korku na granicy. Gucia niestety nie można wymienić na inną wersję)) > w jezyku niemieckim istniej takze slowo - Idiot > > natomiast haslo "Idiot" mozna jesli ktos chce, spokojnie zastosowac do wpisu > la_reine_de_la_nuit w miejsce hasla "intelligent" Stosuj sobie co chcesz, nawet spokojnie używaj wody mineralnej/ tej reklamowanej oczywiście/. Ja wody mineralnej nie używam. Ja wodę mineralną piję / świeżą, nie używaną/. Używam za to znaków przestankowych w tekstach, które piszę. Pace e gioia sia con voi.... Odpowiedz Link Zgłoś
turque Re: Najpiękniejszy duet 02.04.07, 08:08 Nie ma najpiekniejszego duetu, natomiast jest wiele wyjątkowo pieknych. Ja bym dorzucił do podanych przykładowo duet Fiordiligi i Dorabelli "Ach che tutta in un momemto", zwłaszcza jeśli go wykonuja Ludwig i Schwarzkopf. Takiej kultury wykonania już się dzisiaj nie słyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: az mi sie nie chce wierzyc !!!! 06.04.07, 21:46 az mi sie nie chce wierzyc gdy to czytam, coz za metamorfoza (moze to jednak nalezy do osobowosci tej osoby, bowiem najczesciej wystepuje jako kobieta a jest ponoc meszczyzna) autora watku ja od wielu miesiecy uparcie podkreslam, iz opera powinna byc wystawiana dla ludu a nie tylko dla wybranej grupki frustratow, zwacych sie krytykami autor ponizej cytowanego tekstu, od wielu miesiecy uparcie zwalcza takie opinie a tu masz babo placek, raptem to "wystawia się tam to, co ludzie chcą oglądać a nie to, co wg niektórych powinni." nie do wiary !!!! wedle autora watku, od dzis mozna, nawet nalezy machac na scenie cepami, nie miec glosu a umiec tylko tu cytat "ruszac zadkiem", bo (na prowincji Niemiec) w operze o repertuarze decyduje zapotrzebowanie a nie ambicje kilku zapalencow mysle, ze stane sie twoim fanem Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Najpiękniejszy duet 07.06.07, 17:32 Samson i DALILA !!! Camille Saint Saëns'a : Jon Vickers i Rita Gorr, II akt Odpowiedz Link Zgłoś
j1850ej.reszke Re: Najpiękniejszy duet 28.09.08, 00:29 Cóż,zamarł interesujący wątek. Może spróbujemy przywrócić go jeszcze. Świetnych,lub pięknych,popularnych,lub charakterystycznych duetów jest ogrom. Wybór trudny,tak jak z wyborem najpiękniejszego widoku,miasta,czy też jakim innym jeszcze. Duet,to też i natychmiast skojarzenie np.sopran-tenor.Mamy wtedy kolejne pary i które wówczas lepiej współbrzmią z sobą? Choćby Callas-di Stefano,Tebaldi -Bergonzi,czy Corelli,Freni-Pavarotti? Odpowiedz Link Zgłoś
kalia_t Re: Najpiękniejszy duet 28.09.08, 21:43 Tebaldi-del Monaco, Milanov-Bjoerling, Ricciarelli-Carreras? Sporo tego... i zeleży to chyba od konkretnej interpretacji danego dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś