Dodaj do ulubionych

Willis Conover

IP: *.c153.petrotel.pl 07.03.06, 12:23
W latach 70tych, Andrzej Jaroszewski w radiowych audycjach "Muzyka wśród
przyjaciół" prezentował nagrania, propagujące jazz, przygotowywane przez
Willisa Conovera. Conover witał słuchaczy, mowiąc na tle fragmentu
przepięknej muzyki. Czy ktoś to pamięta? Czy wie jaki to utwór stanowi tło
powitania?
Obserwuj wątek
    • jazzbaky1 Re: Willis Conover 08.03.06, 16:38
      Słuchałem Conovera na "krótkich", "The Voice of America Jazz Hour", tam
      Ellingtonem zaczynał ("Take the A' Train"), ale audycji Jaroszewskiego nie
      pamiętam. pozdr.
      • teddy4 Re: Willis Conover 08.03.06, 16:53
        Zaczynał tym samym, co w oryginalnej audycji.
    • Gość: bobola Re: Willis Conover IP: *.c153.petrotel.pl 08.03.06, 17:17
      Już obawiałem się, że moje pytanie pozostenie bez odzewu, bo jak sądzę
      większość forumowiczów to "młodziaki" dla których jazz to muzyka zgredów. Na
      szczęście moje obawy okazały się płonne. Dziękuję za informacje i lecę na
      google szukać "Take the A Train" - chyba, że ktoś obeznany podrzuci pomocne
      linki.
      • Gość: bobola Re: Willis Conover IP: *.c153.petrotel.pl 08.03.06, 17:48
        Sprawdziłem, to NIE TEN utwór!!! Chyba, że z racji wieku - oczom nie
        widzę,uszom nie słyszę. Proszę o kolejne podpowiedzi.
        • Gość: pjuk w VOA na 100% Take an "A" Train !!! IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 09.03.06, 03:54
          nie jestem pewny jak bylo u Jaroszewskiego, ale ja od Connovera w VOA
          zaczynalem sluchac jazzu i tam na 100% na pewno byl motyw Ellingtona na
          poczatek, co zreszta mam nagrane na starej kasecie, wiec mozesz mi uwierzyc - a
          dokladnie zaczynalo sie tak :

chwila ciszy dla zbudowania napiecia.

This is a Voice of America . Time for Jazz. Willis Connover speaking. Jazz
          hour ...

i teraz wchodzi muzyka "Take an A train" - w wykonaniu kwartetu Brubecka

Dodam jeszcze ze w oficjalnych ramowkach VOA te 60 min jazzu bylo
          zatytulowane "Music USA Jazz", natomiast Connover w swoich zapowiedziach zawsze
          zaczynal owym "Jazz hour" i potem tak to juz sie potocznie utarlo "VOA Jazz
          Hour".

"Take an A train" przylgnelo tak do Brubecka jak i do Connovera (bylo jego
          sygnaturka) i dziwilbym sie gdyby innym motywem zaczynaly sie audycje w PR o
          ktorych wspominasz. Sprawdz Bobola jeszcze raz.

• teddy4 Re: w VOA na 100% Take an "A" Train !!! 09.03.06, 12:10
            Pomyłka. To było "Take five" Dave Brubeck Quartet (u Jaroszewskiego). Podobne
            tytuły.
            • Gość: pjuk Re: w VOA na 100% Take an "A" Train !!! IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 09.03.06, 15:42
              Odnosnie oryginalnych audycji Connovera w VOA na 100% byl to motyw Duka - wiem
              co pisze bo mam to intro z glosem Connovera zapisane na kasecie - co do
              Jaroszewskiego wyrazalem jedynie przypuszczenie ze takze skorzystal z tego
              tematu, ale niewykluczone ze tak jak twierdzisz byl to Take five , takze piekny
              kawalek; Zreszta Connover bardzo czesto Brubecka puszczal, tam po raz pierwszy
              uslyszalem "Time Out", ktorej dla higieny ducha slucham do dzis przynajmniej
              raz na miesiac , moj ulubiony kawalek to jednak nie Take five lecz otwierajacy
              motyw Blue Rondo A La Turk
    • pyrlan287 Re: Willis Conover 09.03.06, 14:46
      Duke Ellington - Take the A Train

www.writing.upenn.edu/~afilreis/50s/conover-obit.html
      • Gość: pjuk dzieki pyrlan287 IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 09.03.06, 16:03
        to zdanie wyjasnia sprawe :
        "Six nights a week he would rev up the Strayhorn, put Ellington on the wing and
        take the A Train straight into the Communist heartland."

dziwilbym sie gdyby Connover (sorki ja od dziecinstwa pisze dla szacunku jego
        nazwisko przez podwojne "n") dla potrzeb Jaroszewskiego autoryzowal inny temat
        na sygnaturke swojej audycji - choc po prawdzie nadawanej na innych falach, co
        wiecej rezimowej komunistycznej rozglosni.

Dzisiejsza mlodziez tego nie czuje, ale wowczas za "gierkowskiej" odwilzy bylo
        to jednak dosyc niebywale aby glosu VOA posluchac w rezimowym radiu, tak jak i
        w latach 50tych rodzil sie jazz w Lodzi (piekny film Falka)
    • Gość: bobola Re: Willis Conover IP: *.c155.petrotel.pl 09.03.06, 15:33
      Cieszy mnie, że dyskusja się rozwija! Póki co mam problem z odsłuchaniem "Take
      five" ale mam przeświadczenie, że to też nie jest celny strzał. Co za tym
      przemawia? Przd laty, Beata Pawlikowska (ta od świata wg blondynki w Radio Z) w
      radiowej 3 prowadziła audycję, polegającą na telefonicznym zamawianiu utworów,
      które póżniej były odtwarzane. Zamówiłem "melodię Conovera" i dostałem tylko
      powitanie z audycji Jaroszewskiego, zaczynające od charakterystycznego "hay"
      Canovera na tle tej tajemniczej melodii. Pani Beata przepraszała, ale ponoć
      nawet po konsultacjach z kolegami od jazzu, nie mogła rozszyfrować tego utworu.
      Zastanawiam się czy tajemnica melodii zostanie odkryta. POMOŻECIE? jak pytał
      penien klasyk myślę, że TAK.
    • Gość: bobola Re: Willis Conover IP: *.c157.petrotel.pl 18.03.06, 14:05
      No Panowie, czy już cała amunicja na ten temat została wystrzelona? Może ktoś
      jeszcze pomoże rozszyfrować tajemniczą melodię?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka