30.03.06, 22:36
Lubicie ten instrument? Oprocz Toma Waitsa i Dino Saluzziego chyba nikogo nie
kojarze. Dzis w jazz radiu slyszalam ten instrument, ale nie pamietam do kogo
nalezal.
ps. watek dla Pharoahasmile
Obserwuj wątek
    • pjetrek29 Re: akordeon 30.03.06, 22:52
      mateusz pospieszalski
      • kod_kreskowy Re: akordeon 26.04.06, 10:19
        Motion Trio
    • fnoll Re: akordeon 03.05.06, 01:17
      w temacie akordeonu mam swojego bożka - kimmo pohjonen'a
      tylko spójrzcie: www.kimmopohjonen.com/
      oraz trójcę świętą: motion trio!

akurat dziś sobie kupłem płytę MT "live in vienna" - przykład na to, że jak coś
      jest naprawdę dobre, to choć ma się to od czasu dłuższego z netu w dobrym
      bitrejcie, to i tak sięga się w końcu po oryginał smile

kimmo pohjonen'a też mam oryginał big_grin
    • scriptuspospolitus Akordeon 03.05.06, 11:29
      A co powiecie na akordeon we francuskim folku? Coś w stylu Yanna Tiersena?
      • jotesz Re: Akordeon 08.05.06, 09:40
        ...powiecie, powiecie, ale nie o folku tylko o Richardzie Galliano, który
        bryluje we francuskim jazzie, windując go na światowe salony. Namaszczony przez
        samego Astora Piazzollę grywa z największymi. New Musette to tytuł jednej z
        jego licznych płyt i nazwa stylu muzycznego, który uprawia, czyli ujazzowienie
        walczyka paryskiego (to mój własny skrót myślowy...)
      • neacail Andrzej Jagodziński - acc 12.05.06, 14:30
        Uwielbiam Andrzeja Jagodzińskiego z akordeonem w ręku, chyba bardziej niż za
        fortepianemsmile. W stylu musette gra na płycie swojego trio z Giovannim
        Mirabassim (do kupienia tylko na stronie www AJ Trio:]). Z akordeonem również
        na płycie 'Confiteor' Mariusza Bogdanowicza oraz podobno (nie słyszałem
        jeszcze) na płycie Janusza Strobla 'Wierny sobie'.
        • pharoah Re: Andrzej Jagodziński - acc 21.05.06, 22:52
          w pierwszym poscie jest napisane:watek dla Pharoahasmile"...wiec sie wpisuje...ja
          odkrylem rewelacyjnego akordeoniste-nazywa sie Guy Klucevsek,bardzo go
          lubie...moze Wam byc znany ze wspolpracy z Zornem...ciekaw jestem czy ktos zna
          i lubi pana Klucevseka?...
          • jazzfoxy Re: Andrzej Jagodziński - acc 22.05.06, 09:32
            pharoah napisał:

> w pierwszym poscie jest napisane:watek dla Pharoahasmile"...wiec sie
            wpisuje...ja
            > odkrylem rewelacyjnego akordeoniste-nazywa sie Guy Klucevsek,bardzo go
            > lubie...moze Wam byc znany ze wspolpracy z Zornem...ciekaw jestem czy ktos
            zna
            > i lubi pana Klucevseka?...
            Pharoah czy jest cos czego nie znasz?
            Klucevseka nie znam, ale juz szukam...
            • pharoah Re: Andrzej Jagodziński - acc 22.05.06, 18:11
              jazzfoxy napisała:

> pharoah napisał:
              >
              > > w pierwszym poscie jest napisane:watek dla Pharoahasmile"...wiec sie
              > wpisuje...ja
              > > odkrylem rewelacyjnego akordeoniste-nazywa sie Guy Klucevsek,bardzo go
              > > lubie...moze Wam byc znany ze wspolpracy z Zornem...ciekaw jestem czy kto
              > s
              > zna
              > > i lubi pana Klucevseka?...
              > Pharoah czy jest cos czego nie znasz?
              > Klucevseka nie znam, ale juz szukam...
              >
              > czy jest cos czego nie znam? oczywiscie-masa rzeczy-pierwsze nazwisko jakie
              mi przychodzi na mysl to niejaki Dick Twardzik-podobno genialny
              pianista,ktorego w wieku 24 lat zabila heroina...nigdy nie slyszalem jego
              nagran,przeczytalem gdzies o nim przypadkiem...moge sie tylko domyslac,ze ma
              polskie korzenie...nigdy nie widzialem tez jego zadnej plyty w sklepie,ani nie
              slyszalem jego nagran...smile
              • jazzfoxy Re: Andrzej Jagodziński - acc 22.05.06, 18:47
                > > czy jest cos czego nie znam? oczywiscie-masa rzeczy-pierwsze nazwisko jak
                > ie
                > mi przychodzi na mysl to niejaki Dick Twardzik-podobno genialny
                > pianista,ktorego w wieku 24 lat zabila heroina...nigdy nie slyszalem jego
                > nagran,przeczytalem gdzies o nim przypadkiem...moge sie tylko domyslac,ze ma
                > polskie korzenie...nigdy nie widzialem tez jego zadnej plyty w sklepie,ani
                nie
                > slyszalem jego nagran...smile
                Ciekawe czy jest tu ktos kto slyszal?
            • libl Re: Andrzej Jagodziński - acc 24.05.06, 21:05
              jazzfoxy napisała:
              > Pharoah czy jest cos czego nie znasz?

Pharoah nie zna tylko nagrań Buddy'ego Boldena smile Bo jestem pewien, że już Dicka
              Twardzika namierza i już niedługo napisze nam o jego nagraniach smile
    • hurakami Re: akordeon 23.05.06, 01:14
      Niedawno kupilem plyte 'Le voyage de Sahar', z ciekawosci, bo byl to numer drugi
      na liscie najlepiej sprzedajacych sie plyt jazzowych (po nowej Cassandrze, a
      przed 'Good night and good luck). Plyta wydana przez ECM w skladzie Anouar
      Brahem (oud), Francois Couturier (piano) i Jean-Louis Matinier (akordeon
      wlasnie). Jakkolwiek ton nadaje oud i muzyka czerpie inspiracje z tego, co
      tworzyli Arabowie w Hiszpanii, to akordeon (instrument przeciez malo arabski)
      komponuje sie z tym wysmienicie. Dzieki niemu ta plyta jest bardzo jazzowa, nie
      tracac nic ze swojego etnicznego brzmienia.
      (kiedy sluchalem tej plyty po raz kolejny, przypomnial mi sie film 'Pod oslona
      nieba' Bertolluciego. Jak ktos ogladal, to zrozumie jaka jest to muzyka).

ECM mial zawsze szczescie do prezentowania etnicznych klimatow jazzowych, a
      najbardziej cenie ich za to, ze potrafia to robic z muzyka z roznych czesci
      swiata, od Skandynawii po Afryke. I to z jakim skutkiem.
      h
      • pharoah Re: akordeon 23.05.06, 01:32
        hurakami napisał:

> Niedawno kupilem plyte 'Le voyage de Sahar', z ciekawosci, bo byl to numer
        drug
        > i
        > na liscie najlepiej sprzedajacych sie plyt jazzowych (po nowej Cassandrze, a
        > przed 'Good night and good luck). Plyta wydana przez ECM w skladzie Anouar
        > Brahem (oud), Francois Couturier (piano) i Jean-Louis Matinier (akordeon
        > wlasnie). Jakkolwiek ton nadaje oud i muzyka czerpie inspiracje z tego, co
        > tworzyli Arabowie w Hiszpanii, to akordeon (instrument przeciez malo arabski)
        > komponuje sie z tym wysmienicie. Dzieki niemu ta plyta jest bardzo jazzowa,
        nie
        > tracac nic ze swojego etnicznego brzmienia.
        > (kiedy sluchalem tej plyty po raz kolejny, przypomnial mi sie film 'Pod oslona
        > nieba' Bertolluciego. Jak ktos ogladal, to zrozumie jaka jest to muzyka).
        >
        > ECM mial zawsze szczescie do prezentowania etnicznych klimatow jazzowych, a
        > najbardziej cenie ich za to, ze potrafia to robic z muzyka z roznych czesci
        > swiata, od Skandynawii po Afryke. I to z jakim skutkiem.
        > h
        Racja-ja bardzo lubie np.madar garbarka,anouara brahema z johnem surmanem i ECM-
        owska plyte charlie mariano-jiothi...ta,o ktorej piszesz nie jest mi znana,ale
        to musi byc piekielnie interesujaca rzecz...

a pamietacie wystep bobbie mc ferrina z motion trio?...to jedno z moich
        ulubionych nagran akordeonowych...
        • jazzfoxy Re: akordeon 26.05.06, 18:32
          pharoah napisał:

> Racja-ja bardzo lubie np.madar garbarka,anouara brahema z johnem surmanem i
          ECM
          > -
          > owska plyte charlie mariano-jiothi...ta,o ktorej piszesz nie jest mi
          znana,ale
          > to musi byc piekielnie interesujaca rzecz...
          >
          > a pamietacie wystep bobbie mc ferrina z motion trio?...to jedno z moich
          > ulubionych nagran akordeonowych...

pamietamy, a Madar uwielbiam i smutnego Surmana tezsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka