Dodaj do ulubionych

muzyka w litetaturze & literatura w muzyce

14.12.02, 23:30
nie mam na myśli poezji śpiewanej, albo piosenek wydawanych w formie wierszy.
nie myśle tez o biografaich muzyków, historiach zespołów itp duperelach.
chodzi mi o poważną literaturę podejmującą poważne problemy egzystencjalo-
społeczno-polityczno-(...muzyczne?). czytam sobie teraz "gre w klasy" i
okazuje sie ze jest to pierwsza książka, w ktorej znalazłem motyw słuchania
muzyki. moze mieliście wiecej szczescia ode mnie i znacie inne "muzyczne
książki"? a moze wiecie dlaczego tak mało jest muzyki w literaturze?

wydaje sie, ze z literaturą w muzyce powinno być "łatwiej". w tej chwili
kojażą mi się dwa tytuły: "bar kawowy bułgaria" czyli korova milky bar
(myslovitz) i "pilate" czyli "piłat" (pearl jam). na pewno jest tego więcej...

albo jest tak, ze pisarze nie przepadają za muzykami i odwrotnie?
Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 15.12.02, 01:10
      mamlazz napisał:

> okazuje sie ze jest to pierwsza książka, w ktorej znalazłem motyw słuchania
      > muzyki. moze mieliście wiecej szczescia ode mnie i znacie inne "muzyczne
      > książki"?

"Wierność w stereo" - zaj....

> czyli korova milky bar
      Albo mnie pamięć myli albo to jest wziete z "Mechanicznej Pomaranczy"...
    • _gar_ Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 15.12.02, 14:33
      .....nie wiem dlaczego ale jak tylko przeczytalem temat twojego
      postu ...pomyslalem...hmmm chyba ktos czyta (lub przeczytal)"gre w klasy".

..nie wiem jak bardzo lubisz Cortazara czy w-ogole proze iberoamerykanska
      ale szczeze polecam kazda inna ksiazke teg autora.

...warto tez siegnac po Carpentiera (sam fakt ze facet byl z wyksztalcenia
      muzykologiem powinien Cie zainteresowac)
      • starshine Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 11.01.03, 17:46
        no popatrz, a ja sie wlasnie w<zielam za "gre w klasy", wzielam z polki
        jakabadz ksiazke, zeby miec w Norwegii do czytania cos po polsku.. ale jestem
        dopiero na poczatku smile
    • madee1 Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 15.12.02, 15:00
      Zdecydowanie polecam 'Wierność w stereo' Nicka Hornby'ego. Zresztą w 'Był sobie
      chłopiec' tegoż autora też jest wiele elementów muzycznych...
      • mamlazz Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 16.12.02, 16:06
        dzieki madee1 i _gar_. lada dzien wybiore sie na poszukiwania do okolicznych
        bibliotek...

[proze iberoam. zdążyłem już odrobinke liznąć, ale z cortazarem dopiero
        zaczynam...]

a tak na marginesie, troche szkoda ze "literatura" w tytule wątku odstraszyła
        95% forumowego towarzystwa.
        moze to o czymś świadczy, a moze nie.

aha... słuchaj, _gar_, zajrzałem na twój (jeszcze bardziej
        przeintelektualizowany* niż mój) wątek o waynie shorterze. i zrobiło mi sie żal
        ze nie moge nic napisać, bo jazz znam przecież tylko z książek smile

* wątek przeintelektualizowany - wątek, w którym post założyciela stanowi 1/4
        wszystkich postów.

pzdr.
        • martolka Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 16.12.02, 16:38
          mamlazz napisał:
          > a tak na marginesie, troche szkoda ze "literatura" w tytule wątku odstraszyła
          > 95% forumowego towarzystwa.

Mnie nie odstraszyła, tylko po przejrzeniu swoich półek z książkami oraz
          pamięci, stwierdziłam, że albo ja się nie natnęłam na takowe, albo jest bardzo
          mało książek z istotniejszymi motywami muzycznymi w treści. Przykre to, swoja
          drogą.
    • rsoszka Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 16.12.02, 17:00
      muzyka w literaturze: Cmentarzysko Bezimiennych Statków Artura Perez Reverte -
      rzecz zupełnie nie o muzyce, ale główny bohater słucha jazzu o którym
      niezmiernie ładnie pisze autor
      literatura w muzyce - polecam audycje Beksińskiego o muzyce inspirowanej
      allanem edgarem poe: gdzies na stronie www.tbmp3.prv.pl
      /sasza
      • martolka Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 16.12.02, 18:22
        rsoszka napisał:

> literatura w muzyce - polecam audycje Beksińskiego o muzyce inspirowanej
        > allanem edgarem poe: gdzies na stronie www.tbmp3.prv.pl
        > /sasza

No proszę, od razu mi się przypomniało! EA Poe to oczywiście Alan Parsons
        Project i płyta "Tales of Mistery and Imagination" - ale to dość stara rzecz
        (końcówka '70).
        Nick Cave - bardzo dużo różnych piosenek - Biblia smile)
      • Gość: Jack Coathanger Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 14:29
        Lou Reed nagrywa teraz płytę Raven, mają się na niej pojaiwć przetworzone w
        jakiś sposób utwory E. A. Poe

Były co najmniej dwie płyty zatytułowane Pies Baskervilleów w historii rocka.
        Kto odgadnie ma lizaka.

W literaturze - no to generalnie o zjaiwsku jest Tequilla Vargi, ale książka
        mimo wszystko słaba.

Lampa i Iskra Boża miała też w swoim gronie poetów odwołujących się wprost do
        roka (na przykład Sweet Jane - kto wie czyj to wiersz ma drugiego lizaka)

Na pewno jest więcej ale nie chce mi się myśleć po za to płacę a mam modem
    • bukowski27 camel i "snow goose" 16.12.02, 17:13
      cała plyta inspirowana bajką o gesi snieznej... jakos nic wiecej mi do glowy
      przyjsc nie chce...
      • Gość: As Re: camel i 'dust and dreams' IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 16.12.02, 18:55
        bukowski27 napisał:

> cała plyta inspirowana bajką o gesi snieznej... jakos nic wiecej mi do glowy
        > przyjsc nie chce...

No a "Dust And Dreams" tej samej grupy?
        Zainspirowane "Gronami Gniewu" Steinbecka - wspaniałe uzupełnienie książki, jak
        też i filmu.
    • Gość: venasque Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 16.12.02, 17:30
      szybko bo śpieszę-potem pomyślę w drugą stronę-literatura w muzyce-to "Miłość w
      czasach popkultury" i "Miłość w czasach zarazy" Marqueza.Zjem obiad i pomyślę
      dalej.PA
      • Gość: Jack Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: *.stansat.pl / *.gazeta.pl 16.12.02, 18:33
        Muzyki inspirowanej literatura jest naprawde sporo...
        W muzyce klasycznej choćby oratorium Handla "Mesjasz" ...Biblia to Też w sumie
        literatura...
        Alan Parsons nagrał płyte "Tales Of Mystery And Imagination".. inspirowaną
        wierszami i opowiadaniami E.A. Poe
        Marillion - Grendel - na podstawie legendy, a nazwa zespołu to zmieniony tytuł
        książki Tolkiena "Silmarillion"
        Nick Cave napisał kilka kawałków będących jakby fragmentami jego własnej
        powieści
        Utwór "At Night" The Cure jest niemal identyczny jak krótki utwór Kafki "Nocą"

Acha mała zagadka dla miecia - eksperta w sprawach Cure - fragment jakiej
        powieści jest w tekscie "The Drowning Man"???
    • mamlazz Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 16.12.02, 18:39
      o, kurcze, ale sie ruch zrobił.
      a już zaczynałem mamlasić smile

thx ludzie.
    • dreaded88 Blood Axis i "Storm of Steel" 16.12.02, 18:47
      A "Storm of Steel" od tytułu genialnego dzieła Ernsta Jungera "In
      Stahlgewittern", po polsku "W stalowych burzach". Kto na tej pustyni jednak wie
      kim był Junger ( bez w/w książki Remarque by nie napisał "Na zachodzie bez
      zmian" ) i kojarzy BA smile ?
      W innym utworze BA są nawet wstawki z głosem Ezry Pounda.

"Black Aria" Glenna Danziga była oparta o fragmenty "Raju utraconego" Miltona.
      I tak dalej.
      • Gość: Tomek Temat rzeka IP: 213.76.149.* 17.12.02, 07:51
        Na temat odniesień literackich w rocku można by napisać kilka prac. Nie chwaląc
        się, popełniłem właśnie mały esej poruszający tę kwestię, który ukaże się w
        ramach wiekszej całości wiosną.
        A od siebie dodam, że np. płyta "Beat" King Crimson pełna jest nawiązań do
        epoki "beat generation". Specjalistami (choć raczej na zasadzie sztuki dla
        sztuki) w cytowaniu literatury są muzycy Rush. Utwór "Killing An Arab" The
        Cure - zainspirowany "Obcym" Alberta Camusa... I można tak w nieskończoność...

Pozdr.
    • Gość: tomjk Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: 217.98.105.* 17.12.02, 08:16
      kate bush i wichrowe wzgórza
      • Gość: Tomek Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: 213.76.149.* 17.12.02, 09:23
        Gość portalu: tomjk napisał(a):

> kate bush i wichrowe wzgórza

No to ja odbijam piłeczkę i dodaję do tego Genesis, płytę "Wind and Wuthering"
        i dwa instrumentalne kawałki z tejże płyty - "Unquiet Slumber for the Sleepers"
        + "In That Quiet Earth" - których tytuły to po prostu słowa zamykające
        powieść "Wichowe Wzgórza" ("Wuthering Heights")
    • Gość: Misia Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: *.stnet.pl 17.12.02, 09:36
      Gdzieś u Aldoxa Huxley'a dawno temu zdaje się...w książce o
      tytule "Kontrapukt". A jeśli chodzi o relacje literatura i muzyka to bez
      problemu znajdziemy to w muzyce The Doors smile Jak jeszcze coś mi sie przypomni
      napiszę. smile
      Pozdrawiam
      • madee1 Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 17.12.02, 10:33
        Oasis w piosence 'Go let it out' prawie popełnili plagiat
        dziewiętnastowiecznego wiersza R.L. Sharpe'a 'A bag of tools'

Oasis:
        'is it any wonder why princes and kings
        that caper in their sawdust rings
        and ordinary people that are like you and me...'

R.L. Sharpe:
        'Isn't it strange
        that princes and kings
        and clowns that caper
        in sawdust ring'...

A piosenka The Verve 'History' i jej podobieństwo do 'London' Williama Blake'a?

Verve:
        'I wandered lonely streets
        behind where the old Thames does flow
        and in every face I meet
        reminds me of what I have run for

In every man in every hand
        in every kiss you understand
        that living is for other men
        I hope you do understand'...

William Blake:
        'I wander thro' each charter'd street,
        near where the charter'd Thames does flow,
        and mark in every face I meet
        marks of weakness, marks of woe.

In every cry of every Man,
        In every Infant's cry of fear,
        In every voice, in every ban,
        The mind-forg'd manacles I hear'...

No i jeszcze 'Don't stand so close to me' The Police mocno inspirowane 'Lolitą'
        Nabokova.
        • Gość: tomjk Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: 217.98.105.* 17.12.02, 12:15
          zawsze wiedziałem, że britpopowcy to nadęte cieniasy, dzięki za utwierdzenie
          mnie w mym mniemaniu!
        • cze67 Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 17.12.02, 12:17
          madee1 napisa?a:

> Oasis w piosence 'Go let it out' prawie pope?nili plagiat
          > dziewie˛tnastowiecznego wiersza R.L. Sharpe'a 'A bag of tools'

To, zdaje sie, nie jedyny plagiat w ich karierze. Niektore ich piosenki podobne
          sa do innych piosenek. Innego zespolu.
          • madee1 Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 17.12.02, 13:30
            cze67 napisał:

> To, zdaje sie, nie jedyny plagiat w ich karierze. Niektore ich piosenki
            podobne sa do innych piosenek. Innego zespolu.

Mówisz o muzyce czy tekstach?
            • cze67 Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 17.12.02, 13:34
              madee1 napisa?a:

> Mówisz o muzyce czy tekstach?

O muzyce, w texty sie nie wsluchuje...
    • fnoll Smar SW "Skowyt" 17.12.02, 14:06
      ten kawałek ciężko byłoby zaliczyć do poezji śpiewanej - a że jest oparty na
      rewolucyjnym wierszu allena ginsberga pod tym samym tytułem, to oczywistym jest
      że porusza tematy jak najbardziej egzystencjalno/społeczno/polityczne a nie
      zajmujące kwestie np. deszczu na brackiej, czy innych fenomenów przyrodniczych
      • fnoll Jack Kerouac "W Drodze" 17.12.02, 14:11
        dużo muzyki w książce, kluby jazzowe lat 50-tych, bird, no i allen ginsberg
        • Gość: Tomek Re: Skowyt IP: 213.76.149.* 17.12.02, 14:14
          Wrócę w takim razie do płyty "Beat" Crimsonów i przypomnę o utworze "The
          Howler", mocno zainspirowanym poematem Ginsberga (zarówno tytuł, jak i
          apokaliptyczno-profetyczny charakter tekstu).
          • fnoll Ginsberg 17.12.02, 14:37
            www.beatgeneration.republika.pl/BG-AG-biografia.html - tu na końcu
            artykułu są wymienione dwie piosenki których nie słyszałem, a które zapewne są
            na rzeczy
      • cze67 Mgnienia 17.12.02, 14:15
        W ksiazce "Mgnienia" (autora nie pomne) glowny bohater "odtwarza", a wlasciwie
        "tworzy" zaginione lub nigdy nie wydane (i nie nagrane) dziela muzyki lat 60.
        Chodzi o pierwotna wersje (bez smyczkow i chorkow) "The Long And Winding Road"
        Beatlesow, o studyjna wersje "Celebration of The Lizard" Doorsow, plyte "Smile"
        Beach Boysow i cos tam Hendrixa. Robi to ow czlowiek za pomoca sily wyobrazni.
        Przenosi sie takze w czasie i spotyka z muzykami tworzacymi te nie wydane
        arcydziela, Morrisonem, Hendrixem, Brianem Wilsonem. Ksiazka w pewnym momencie
        nudzi, ale autor wykazuje duza wiedze muzyczna.
    • Gość: Abra A kryminały? IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.2.* 17.12.02, 17:02
      Raczej sporadycznie czytuję kryminały, ale z tego co sobie przypominam, główni
      bohaterowie wielu z nich często jadą samochodem słuchając muzyki klasycznej lub
      też zachodzą do klubów jazzowych.
      No i z uporem maniaka będe reklamować Jeanette Winterson. W jej
      powieści "Sztuka i kłamstwa" jeden z bohaterów nazwany został Handel a na
      końcu ksiazki można znaleźć kilka stron z kopią partytury jakiegoś utwory,
      prawdopodobnie Handla.

Czasem też mam skojarzenia muzyczno-literackie całkowicie subiektywne. Bardzo
      kojarzą mi sie ze sobą piosenka Pearl Jam "Tremor Christ" i powieść Williama
      Goldinga "Chytrus". Być może obraz dryfującego samotnie rozbitka pokładającego
      swe nadzieje w Bogu i walce o jego duszę naszedł Eddiego Veddera akurat po
      lekturze tej książki, kto wie?
    • jmarr Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 17.12.02, 17:34
      Literatura w muzyce:
      "Taste of Honey" - sztuka Shelagh Delaney zostala wykorzystana przez Morrisseya
      wiecej niz kilka razy, podobnie zreszta jak "By The Grand Central Station I Sat
      Down And Wept" Elizabeth Smart. Poza tym "William, It Was Really Nothing"
      oparta na "Billym Klamcy" Keitha Waterhouse'a.
      Muzyka w literaturze:
      ksiazki Krzysztofa Vargi - wydaje sie, ze bohaterzy malo co robia oprocz
      sluchania muzyki.
    • vulture Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 17.12.02, 19:28
      Kate Bush- wspomniano "Wichrowe wzgórza", ale "The Sensual World" był
      ispirowany przez "Ulysses" Jamesa Joyce'a, a konkretnie przez monolog Molly
      Bloom. Spadkobiercy Joyce'a nie zgodzili się na wykorzystanie przez artystkę
      oryginalnego tekstu, więc musiała napisać swój własny...
      • Gość: pk Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: *.giccs.georgetown.edu 17.12.02, 21:39
        Perez-Reverte w ktorejs ksiazce (nie pamietam ktorej) pieknie pisal o Bachu.

No i OCZYWISCIE Tomasz Mann, Czarodziejska Gora a zwlaszcza Dokor Faustus.
        Przepiekne fragmenty o muzyce, szczegolnie o ostatniej sonacie Beethovena (dla
        typowych bywalcow tego forum: Beethoven i Bach to byli kompozytorzy muzyki
        wiele lat przed Beatlesami wink))
        • vulture Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 17.12.02, 21:44
          Gość portalu: pk napisał(a):

> Perez-Reverte w ktorejs ksiazce (nie pamietam ktorej) pieknie pisal o Bachu.
          >
          > No i OCZYWISCIE Tomasz Mann, Czarodziejska Gora a zwlaszcza Dokor Faustus.
          > Przepiekne fragmenty o muzyce, szczegolnie o ostatniej sonacie Beethovena
          (dla
          > typowych bywalcow tego forum: Beethoven i Bach to byli kompozytorzy muzyki
          > wiele lat przed Beatlesami wink))

Aaaaa to ci co komponowali dla Motown...
        • Gość: taniej Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: *.bv.pl 18.12.02, 08:45
          Gość portalu: pk napisał(a):

> Perez-Reverte w ktorejs ksiazce (nie pamietam ktorej) pieknie pisal o Bachu.
          >
          > No i OCZYWISCIE Tomasz Mann, Czarodziejska Gora a zwlaszcza Dokor Faustus.
          > Przepiekne fragmenty o muzyce, szczegolnie o ostatniej sonacie Beethovena
          (dla
          > typowych bywalcow tego forum: Beethoven i Bach to byli kompozytorzy muzyki
          > wiele lat przed Beatlesami wink))

a propos Manna to kojarzy mi się tu jeszcze "Śmierć w Wenecji" sfilmowana przez
          Viscontiego z niesamowitą muzyką Mahlera.
          • chris-joe Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 18.12.02, 09:22
            kochani, a co z Proustem!? calymi stronicami wypisuje on w "W poszukiwaniu..." niemal literackie partytury, stworzyl
            fikcyjnych kompozytorow (Vinteuil), fikcyjne sonaty, kwartety wokol ktorych wiruja romanse i tych romansow
            wspomnienia... Muzykolodzy nadal wysnuwaja rozne teorie na temat "czyja muzyke mial na mysli". ( Faure czy
            Debussy... ?) To m. w l.

A l. w m., a moze l.w l.?... Jezu, ja wyje za kazdym razem, gdy od ponad roku juz slucham "Alexandra Leaving" z
            ostatniego albumu Cohena!!! Swietna (wielu sie ze mna nie zgodzi...) cohenowska przeroba "Bog opuszcza
            Antoniusza" Kawafisa (a to moj naj- naj- poeta!) Bardzo "cohenowska", bo kto inny z Aleksandrii zrobilby
            Aleksandre?!
            ciao

• przemsw Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 18.12.02, 09:24
      "W poszukiwaniu straconego czasu" przewija się w zasadzie jeden utworek.
      Właśnie jestem na etapie znajdowania owego.
      • chris-joe Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 18.12.02, 09:31
        szukasz Sonaty Vinteuil'a, o ktorej mowia, ze to Sonata na Fortepian Faure'go...
        ale jest tez u Prousta utwor na fortepian i skrzypce tegoz Vinteuil'a, sluchana u Pani Verdurin...
        To juz dwa utwory...

"poczciwy"
        Ciao
        • chris-joe Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 18.12.02, 09:36
          ... gdzies tez Narrator wspomina o "Peleasie i Melisandzie" Debussy'go...
          jest tam tez Septet Vinteuil'a...
          oj, a moze i jeszcze cos...?

"coraz poczciwszy"
          ciao
          • tiresias Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 18.12.02, 11:09
            no i jeszcze niejaki Ellis w powieści 'American Psycho' - pojawia się kilka
            miniszkiców na temat różnych postaci - w. huston, prince, etc.
    • Gość: xamel Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: *.dop.krakow.pl 18.12.02, 11:10
      "Soul Music" Pratchetta i jego muzyka wyk-rokowa smile
      hehehe
      • ada08 Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 18.12.02, 12:04
        ''Nieznośna lekkość bytu'' Kundery z ostatnim kwartetem Beethovena.
        Jest tez w filmie ten kwartet. Leci na napisach końcowych.

''Sława i chwała '' Iwaszkiewicza. Dużo muzyki Szymanowskiego, ale
        nie tylko jego.
    • artur.dent HARUKI MURAKAMI! 18.12.02, 20:15
      mamlazz napisał:

> nie mam na myśli poezji śpiewanej, albo piosenek wydawanych w formie wierszy.
      > nie myśle tez o biografaich muzyków, historiach zespołów itp duperelach.
      > chodzi mi o poważną literaturę podejmującą poważne problemy egzystencjalo-
      > społeczno-polityczno-(...muzyczne?). czytam sobie teraz "gre w klasy" i
      > okazuje sie ze jest to pierwsza książka, w ktorej znalazłem motyw słuchania
      > muzyki. moze mieliście wiecej szczescia ode mnie i znacie inne "muzyczne
      > książki"? a moze wiecie dlaczego tak mało jest muzyki w literaturze?
      >

W prawie kazdej ksiazce/opowiadaniu Murakamiego jest
      watek sluchania/grania muzyki, zbierania plyt,
      sluchania muzyki w klubach...

W powiesci "Dance, Dance, Dance" glowny bohater
      widzi dziewczyne w t-shircie Genesis i zaczyna
      analizowac nazwe tego zespolu a potem wymysla
      wlasne, takich scenek jest u niego mnostwo,

a tak w ogole,
      Murakami to mistrz

pozdr
      a.dent
      • Gość: furry Re: HARUKI MURAKAMI! IP: mechatron:* / 192.168.0.* 14.01.03, 17:22
        a Twój nick? jak znalazł do wątku...

fr
    • tesa Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 19.12.02, 11:05
      Akurat skończyłam czytać "Skarby świata całego" B. Hrabala. Już tytuł nawiązuje
      do utworu muzycznego, a wątek muzyki (klasycznej) przewija się przez całą
      powieść. Są to sytuacje dramatyczne i zabawne. Polecam.

Ponieważ mam pamięć dobrą, ale krótką, to wcześniejszych książek
      nie pamiętam wink
    • jovan_a Re: ja tu tylko sprzątam... 20.12.02, 09:09
    • Gość: gaspar Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: *.opa-carbo.com.pl 14.01.03, 17:37
      Jast taka płyta"And The Ass Saw The Angel"w której Nick Cave czyta fragmenty
      swojej dziwnej i mrocznej książki pod tym samym tytułem.Notabene wyszło nawet
      polskie tłumaczenie"I Oślica Ujrzała Anioła".
    • Gość: furry Re: muzyka w litetaturze IP: mechatron:* / 192.168.0.* 14.01.03, 17:59
      neal stephenson w 'zamieci' wymyślił fuzz-grunge
      (napisane w połowie lat 90-tych, hehe). nie do końca
      zrozumiałem, na czym ma to polegać, zresztą cała książka
      jakaś nie za bardzo.
    • ilhan Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce 06.03.03, 18:35
      Płyta Idlewild "The Remote Part" kończy się pięknym utworem "In Remote
      Part/Scottish Fiction", którego drugą część stanowi wiersz szkockiego poety
      Edwina Morgana bodajże pt. "Scottish Fiction", zdaje się że nawet przez niego
      samego wyrecytowany.

It isn't in the mirror, it isn't on the page
      It's a red hearted vibration
      Pushing through the walls of dark imagination
      Finding no equation
      There's a red road rage,
      But it's not road rage
      It's asylum seekers engulfed by a grudge

Scottish friction, Scottish friction

It isn't in the castle, it isn't in the mist
      It's a calling of the waters as they break to show
      The new black death with reactors aglow
      Do you think your security will keep you in purity?
      You will not shake us off
      Above or below

Scottish friction, Scottish friction
    • Gość: Piechu Re: muzyka w litetaturze & literatura w muzyce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.03, 21:57
      Cześć Wszystkim Czytającym,
      To dla mnie niespodzianka, że poruszacie ten temat, bo właśnie dziś
      rozmawiałam z koleżanką o jej przyszłorocznej pracy mgr. o podobnej tematyce.
      Byłoby to o wizji muzyka w literaturze. Jaki jest jego obraz w książkach.
      Mówiła, że ma już kilka tytułów, ale szuka..
      Może Wy bardziej jej pomożecie, niż ja?
      Czekam na odzew smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka