jazzfoxy 27.05.06, 17:07 Juz gdzies poruszylismy ten temat. Tom Waits napisal wiele takich piosenek. A w jazzie? Ciekawa jestem czy znacie "Drunk Man" Eddiego Harris'a? Swietny wokal, polaczony ze smiechem i tlukace sie szklo w tle Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewce1 Re: utwory o piciu:) 27.05.06, 18:03 "Let's Go Get Stoned" z płyty "That's What I Say" Johna Scofielda , na której gra kawałki Raya Charlesa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Re: utwory o piciu:) 27.05.06, 18:11 Zresztą wiele innych tytułow może się z piciem kojarzć. Co powiecie np. na taki: "Spiritual Companions" Roya Hargrove ))) Kwestia interpretacji... Odpowiedz Link Zgłoś
hollowbody Re: utwory o piciu:) 27.05.06, 19:28 "12 more bars to go" - W.Shorter. Jak sam autor napisał w liner notes - tytuł może mieć dwojakie wyjaśnienie - 1) jest to blues 2) po drugie "muszę jeszcze zaliczyć 12 barów" Odpowiedz Link Zgłoś
hurakami Straight no chaser 27.05.06, 20:28 Bardzo alkoholowy tytul, moze ktos zgadnie, co oznacza w slangu? Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Re: Straight no chaser 27.05.06, 20:40 tzn, że zamawiasz mocny alkohol bez "rozcieńczaczy" Odpowiedz Link Zgłoś
lan.kwai.fong Moja propozycja: "Lush Life" (B.Strayhorn) 27.05.06, 21:47 Utwór, wspaniale nadający się do śpiewania po 4 kieliszku mocnego wina lub 2 głębszej whisky bez lodu... (straight no chaser ) Dym tytoniowy (lub tej drugiej, równie popularnej na świecie rośliny ) wskazany w charakterze bardziej lub mniej subtelnego tła... Billy napisal go mając 23 lata dla Duke'a Ellington'a w 1938 roku, z którym współpracował właściwie do samej swojej śmierci w 1967 roku. Był aranżerem i pianistą. Duke go bardzo wysoko cenił. Mało kto wie, że był współautorem słynnego "Take the A-Train". Ciekawe, czy byl zakaz grania tego utworu przez ostatnie 2 dni? Dobrze, że większość obecnie panujących polityków nie zna języków obcych... LKF p.s. Zwlaszcza w przepieknym wykonaniu J.Hartman'a z J.Coltrane'em. "Lush Life" I used to visit all the very gay places Those come what may places Where one relaxes on the axis of the wheel of life To get the feel of life... From jazz and cocktails. The girls I knew had sad and sullen gray faces With distant gay traces That used to be there you could see where theyd been washed away By too many through the day... Twelve oclock tales. Then you came along with your siren of song To tempt me to madness! I thought for a while that your poignant smile was tinged with the sadness Of a great love for me. Ah yes! I was wrong... Again, I was wrong. Life is lonely again, And only last year everything seemed so sure. Now life is awful again, A troughful of hearts could only be a bore. A week in paris will ease the bite of it, All I care is to smile in spite of it. Ill forget you, I will While yet you are still burning inside my brain. Romance is mush, Stifling those who strive. Ill live a lush life in some small dive... And there Ill be, while I rot With the rest of those whose lives are lonely, too.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Re: utwory o piciu:) Eddie Harris 28.05.06, 13:07 Właśnie słucham Eddiego Harrisa z płyty "Instant Death" (jazzfoxy mnie zainspirowała). Jest tam kawałek, który się tu nada pt. "Nightcap". Czyżby Eddie był faworytem w alkoholowym wątku? P.S. podoba mi się zabawa z tytułami utworów. Wcześniej nie zwracałam na nie aż takiej uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
piterek_82 Re: utwory o piciu:) Eddie Harris 28.05.06, 13:16 Cassandra Wilson na płycie "Belly of the sun" spiewa "wesoły" kawałek "Drunk as Cooter Brown". Odpowiedz Link Zgłoś