Dodaj do ulubionych

Zagadka dla rockmanów

IP: *.centertel.pl 30.05.06, 18:41
Witam!
Chciałam dać ten wątek do Jaka to Melodia, ale się rozmyśliłam- w końcu nie
jest to typowe pyt. o piosenke, tylko skojarzenia dla rockmanów!
Ja sama byłam fanką roka dawno temu, ale 5 lat temu kompletnie przestałam się
nim interesować- nie słucham od tego czasu płyt, nie sledzę nowości. Tylko
pamięć już nieco słaba- co jakiś czas wpada mi "do ust" jakiś tytuł, czy co, z
przeszłości i nie mogę sobie przypomnieć, z czym mi sie kojarzy. Ech, moze to
mój wiek ? (47 lat).
Tym razem to albo tytuł jakieś piosenki, albo płyty, albo trasy koncertowej-
od kilku dni powtarzam sobie coś takiego mniej więcej: "No sleep 'till
hammership!". Nie chce mi się szperać w moicm "archiwum" starych analogów, bo
to jak igła w stogu siana. A prawdziwy rockmen/ka na pewno będzie wiedział. I
co wy na to? Wiecie?
Obserwuj wątek
    • tomash8 Re: Zagadka dla rockmanów 30.05.06, 19:35
      Płyta koncertowa Motorhead. "No sleep till Hammersmith"
      • Gość: Lady Navigator Re: Zagadka dla rockmanów IP: *.centertel.pl 30.05.06, 19:48
        Dzieki. Lubiłam Motorhead: szczególnie "Overkill" i "1816", czy coś takiego. Ale
        na razie nie chce mi się znów powracać do rocka od 2000 zainteresowanie zero).
        A co tam? Zespół jeszcze istnieje? A ... Lemmy- żyje?
        • mucha_na_dziko1 Re: Zagadka dla rockmanów 30.05.06, 19:51
          Chwasty nie gina.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=42624927
        • kolega.maynard Re: Zagadka dla rockmanów 30.05.06, 20:44
          Czy Lemmy zyje? smile)
          I to jak! Ostatnia plyta Morörhead (Inferno) jest swietna, a Lemmy i spolka odwiedza Polske 13 czerwca smile
          • _czosnek_ You like Rock'n'Roll?! 31.05.06, 00:15
            Forme potwierdzam.
            Ostatnio widzialem ich live razem z Sepultura. Bylo Ok.
      • mucha_na_dziko1 Re: Zagadka dla rockmanów 30.05.06, 19:50
        Jednym slowem pierwsza plyta Live Motorhead.
        • Gość: Lady Navigator Re: Zagadka dla rockmanów IP: 82.160.122.* 31.05.06, 12:33
          Dziękuję za odpowiedź, ciekawość zaspokojona.

Jeszcze jedno pytanie: przed 2000 (jeszcze słuchałam rock) pamiętam, że był
          jeden początkujący , nowy zespół, o którym nie było zbyt głosno. Lubiłam go,
          powstał chyba pod koniec dekady lat 90-tych, nazywał się Portishead. Nagrał
          tylko jedną płytę (mam ją oczywiście gdzieś w piwnicy)- "Portishead". Pamiętam
          że były tam takie piosenki jak "All mine" i "Cowboy Eyes"/"Western Eyes".
          Czy zespół ten (nieznany większej grupie) rozpadł sie po nagraniu sebiutu, czy
          nawet udało mu się nagrać drugą płytę?
          • internetauta Re: Zagadka dla rockmanów 31.05.06, 13:06
            Portishead.

Pierwsza płyta ukazała się w roku 1994 i to wcale nie był wspomniany przez
            Ciebie album "Portishead", bo ten ukazał się w 1997! Pierwszy album nazywa się
            "Dummy". Po debiucie był "Portishead", a ich trzecią płytą była "PNYC" (koncert)
            z 1998. I na tym (niestety) koniec. Nie licząc oczywiście kompilacji "Glory
            times" (the best of) która ukazała się też w 1998 i nie licząc "Mysterious
            heads" - Bootleg z 1996.

Czyli po 1998 historia Portishead dobiegła końca.

• jarka63 Re: Zagadka dla rockmanów 31.05.06, 13:34
              Ich wokalistka Beth Gibbons wydała solową płytę,jednak wolę ją w zespole.
            • kolega.maynard Re: Zagadka dla rockmanów 31.05.06, 17:29
              Po tym wielkim podwonym trzesieniu ziemii i tsunami Portishead zagralo gdzies razem w starym skladzie. Chyba na Bali
              Wydali jeszcze oficjalny album koncertowy, nagrany z mala orkiestra w Nowym Jorku, chyba w klubie Roseland, bodajze z 98 roku.
              • internetauta Nowa płyta Portishead! 17.07.06, 19:13
                Sensacja! (dla tych co lubią Portishead, oczywiście)- w ostatnim Teraz Rocku był
                artykuł, że już jest bardzo zaawansowany proces powstawania pierwszej od 9 lat
                płyty Portishead! Piosenki podobno dziwne (jak zwykle), ale po raz pierwszy od
                wielu lat brzmią jak album. Jak mnie ta płyta zaciekawi, to chyba zacznę
                poznawać ich stare nagrania (oprócz jedynej znanej mi płyty z 1997).
                • Gość: dymixx Re: Nowa płyta Portishead! IP: *.media / 195.136.30.* 17.07.06, 19:30
                  Fajno! zawsze lubiłem patrzeć, jak pani Gibbons giba się przy mikrofonie z
                  fajurką i coś tam sobie śpiewa ("NYC Roseland"!). a może rzuciła palenie???!!!
                  • internetauta Re: Nowa płyta Portishead! 17.07.06, 19:33
                    Niestety nic mi o tym nie wiadomo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka