Dodaj do ulubionych

ABDULLAH IBRAHIM W POLSCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14.06.06, 23:33
co tam,ze "orly Janasa" znow przegraly...nic nie jest dzis w stanie zmacic
mojej radosci...wlasnie dowiedzialem sie,ze juz jesienia w sali kongresowej
zagra ABDULLAH IBRAHIM!!! na glowie stane,a tam bede...a podobno odgrazal
sie ,ze juz nigdy tu nie zagra,po tym jak poljazz wydal pirata z jego wystepu
w Kaliszu(mam to na winylu...) trala la la la ... jezu jak sie ciesze...smile
Obserwuj wątek
    • jazzfoxy Re: ABDULLAH IBRAHIM W POLSCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.06.06, 14:08
      Mowisz, ze to pewne? Wlasnie slucham "Blues For A Hip King",
      swietna muzyka na ten upalny dzien smile
    • lan.kwai.fong Dziadek Abdullah... 15.06.06, 15:18
      72 lata o ile pamiętam... Po występach dziadka Brubeck'a jestem trochę
      zaniepokojony, czy poradzi sobie z czymś mocniejszym...

LKF
      • jazzfoxy Re: Dziadek Abdullah... 15.06.06, 22:16
        Jimmy Smith mial 79 lat jak wystapil w Kongresowej, doslownie kilka miesiecy
        przed smiercia.
        • abdelkader Re: Dziadek Abdullah... 16.06.06, 00:33
          dziadek abdullah jes w swietnej formie. Sluchalem jego koncertow z rtego roku i
          jesli wiadomosc potwierdzi sie, to bedzie slicznie.

Z innej beczki - na sieci znalazlem informacje, ze 14 lipca maja zagrac w
          warszawie Punk-Funk All Stars czyli absolutny creme de la creme okoloornttowej
          muzyki: Vernon Reid, James 'Blood' Ulmer, Joseph Bowie, Melvin Gibbs i Ronald
          Shannon Jackson

Dzien wczesniej maja byc w Pradze
          • lan.kwai.fong Reid-Ulmer-Bowie-Gibbs-Jackson 16.06.06, 00:44
            uuuuu... to będzie niezła masakra! Już rezerwuję sobie czas!

Zestaw jest rzeczywiście pioronujący, brakuje tylko Buckethead'a i Frith'a (ale
            oni będą w RP wcześniej... wink)

LKF
            • pharoah Re: Reid-Ulmer-Bowie-Gibbs-Jackson 16.06.06, 11:59
              same dobre wiadomosci...ciekawe gdzie i za ile?...smile
              • pharoah Re: Reid-Ulmer-Bowie-Gibbs-Jackson 16.06.06, 12:25
                Abdullah gra 8.11. w jesiennej edycji ery jazzu ! informacja jest min. na
                abdullahibrahim.com ,potwierdza ja tak szacowne (40 lat minelo...) pismo jak
                jazz forum,wiec to chyba prawda...o zadnej sciemie nie ma mowy...

Dziadek Abdullah? no i co z tego? nie bedzie biegal na 100-tke...tylko
                przyjedzie i zagra nam pieknie...wiek nie ma tu nic do rzeczy...niektorzy
                muzycy sa jak wino...smile starzy mistrzowie nie wychodza z formy...

slucham wlasnie tegorocznego wystepu Sandersa i to co on tam wyprawia... brak
                slow, niektorzy mlodzi nigdy nie osiagna takiej energii...
                • abdelkader Re: Reid-Ulmer-Bowie-Gibbs-Jackson 16.06.06, 17:25
                  > slucham wlasnie tegorocznego wystepu Sandersa <

z Jazz Bakery?
                  • pharoah pharoah w jazz bakery 17.06.06, 17:24
                    tak. w jazz bakery wlasnie...smile
                    • jazzfoxy Re: Ibrahim 03.08.06, 20:02
                      To pewne - 8 listopada w Kongresowej!
                      Maly zlocik jesienia?
                      • jasiek_natolin Re: Ibrahim 04.08.06, 22:34
                        Pewne to będzie 8 listopada 0 19:05...Ale mimo to jestem dobrej myśli.
                        • pharoah Re: Ibrahim 07.08.06, 17:53
                          Mam nadzieje,ze dojdzie do tego koncertu...DAJ BOZE...bardzo chcialbym tam
                          byc...na glowie stane i przyjade...smile
                          • pharoah Re: Ibrahim 07.08.06, 17:55
                            ...jezeli ALLAH pozwoli to bede na tym koncercie!!!!....smilepozdrawiamsmilefaraon
                            • jazzfoxy Re: Ibrahim 10.11.06, 09:29
                              Pharoah byles na koncercie? Allah pozwolil? Jak bylo?
    • miles9 Re: ABDULLAH IBRAHIM W POLSCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.11.06, 11:06
      Też ciekawy jestem wrażeń !
      Byłem na jego koncercie w 1984 roku w Kaliszu,
      wystąpił jako Dollar Brand i pięknie zagrał.

• pharoah Re: ABDULLAH IBRAHIM W POLSCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.11.06, 21:07
        Allah pozwolil...smile Bylem,widzialem na wlasne oczy,slyszalem na wlasne
        uszy...Abdullah Ibrahim zagral wspanialy koncert!!! Ciesze sie,ze moglem w tym
        uczestniczyc...wystep z Kalisza mam na winylu...miles9 trafil w sedno..ta muzyka
        taka wlasnie jest:piekna...1,5 godziny pieknej muzyki...dawno nie bylem na
        koncercie jazzowym,na ktorym ludzie sluchali muzyki w takim skupieniu,w takiej
        ciszy,w niemym zachwycie...choc niektorzy nie wytrzymali i w drugiej czesci
        wybuchly oklaski,dalo sie tez slyszec okrzyki(moje takze...)Ja wymieklem gdy
        uslyszalem "Ishmael"-to moja ulubiona kompozycja...To co zagra Abdullah i w
        jakiej jest formie bylo dla mnie wielka niewiadoma...Nie rozczarowal mnie...To
        byl wspanialy koncert...uslyszelismy swego rodzaju Abdullahowe "Greatest
        Hits"ale nie bylo to tylko odwalenie znanego materialu...bylo miejsce na
        improwizacje i solowe popisy...Trio prezentowalo sie bardzo groznie...sekcja to
        naprawde grozne sukinsyny...choc wczesniej o nich nie slyszalem...jedynym
        minusem bylo brak pozwolenia na nagrywanie i filmowanie koncertu oraz na
        robienie zdjec...(a mialem przygotowany aparat...)coz...podobno nie zyczyl sobie
        tego sam artysta...jego prawo...pozostaje w pamieci to co zobaczyly oczy ,a uszy
        uslyszalysmile Nie dziwie sie Abdullahowi...z koncertowej plyty nagranej podczas
        jego poprzedniego koncertu ,wydano w Polsce lp...Abdullah nie dostal za to ani
        zlotowki...ponoc z tego powodu obiecal,ze wiecej w naszym pieknym,goscinnym
        kraju nie wystapi...Nie wiem jakie mial argumenty p.Dionizy Piatkowski...ale
        chwala mu za to,ze go zaprosil...Abdullah podobno grywa glownie latem,gdy jest
        cieplo...gdy jest zimno woli siedziec w domu...Piatkowski przekonal Ibrahima,ze
        listopad w Polsce to wyjatkowo cieply miesiac...smile
        • jazzfoxy Re: ABDULLAH IBRAHIM W POLSCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.11.06, 14:05
          Wreszcie sie doczekalismy smile Nie wiedzialam, ze mam tak wiele wspolnego z
          Ibrahimem. Tez nie lubie wychodzic z domu, kiedy jest zimno smile
          Szkoda, ze sie nie spotkalismy przy okazji koncertu.
          • pharoah Re: ABDULLAH IBRAHIM W POLSCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.11.06, 15:05
            jazzfoxy napisała:

> Wreszcie sie doczekalismy smile Nie wiedzialam, ze mam tak wiele wspolnego z
            > Ibrahimem. Tez nie lubie wychodzic z domu, kiedy jest zimno smile
            > Szkoda, ze sie nie spotkalismy przy okazji koncertu.
            Szkoda...A Ty bylas na tym koncercie? Czy tego dnia bylo dla ciebie za zimno?smile
            • jazzfoxy Re: ABDULLAH IBRAHIM W POLSCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.11.06, 16:40
              pharoah napisał:

> Szkoda...A Ty bylas na tym koncercie? Czy tego dnia bylo dla ciebie za
              zimno?smile

Niestety nie bylam. Gdybym sie wybierala, na pewno dalabym znac.
              • miles9 African Piano 03.12.06, 18:44
                Nagranie Abdullaha Ibrahima chyba z 1969 roku,
                nie znałem tej muzyki.
                Slucham dzisiaj od rana- intrygująca,
                niespokojna, świetna muza pana Dollara Branda.
                • jasiek_natolin Re: Film dokumentalny o Dollarze 04.12.06, 21:59
                  Na Festiwalu Prawa Człowieka w Filmie będzie można obejrzeć film o panu
                  Dollarze ( hi,hi, fajne miał chłopak imię, nie dziwię się,że je zmienił ), w
                  którym będzie można poznać bliżej jego pozamuzyczną działalność.
                  www.hfhrpol.waw.pl/festival/index.php?page=desc&film_id=195

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka