Gość: camel IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.03, 12:56 co sadzicie o polskiej muzyce ludowej?? camel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grado Re: muzyka ludowa IP: *.dialup.warszawa.pl 25.01.03, 15:03 Ta prawdziwa rzadko jest grana w mediach i malo kto o niej pisze, a chyba warto- moj faworyt to Orkiestra Św. Mikolaja z Lublina. Ludziom ludowizna niestety kojarzy sie z weselnymi przyspiewkami i oszustami spod znaku Bratchamkow czy Golcuf Odpowiedz Link Zgłoś
astir Re: muzyka ludowa 25.01.03, 16:11 Mam trochę inne skojarzenia, np: Piotr Baron - 'Take One', cyt. tylko niektóre tytuły: Złota rybka, Nie przerywać dożynek, Jeszcze jeden mazur dzisiaj, Ja ci powiadałam Janielo, Czerwone jabłuszko Piotr Baron - saxofon tenor i sopran Dariusz Oleszkiewicz - bass Jacek Olter - perkusja Michał Kulenty Quartet - 'Głos na rozstaju' Trącaj we struny graluchna (Kujawy), Matulu moja, Głęboka studzienka, Z pola ino z pola (Odolanów - poznańskie), Sfingowali dwaj górale Wojciech Niedziela - piano Jacek Niedziela - bass Wojciech Kowalewski - perkusja Michał Kulenty -alt, tenor i sopran sax Zacytowałam tylko te, ale odnośników muzycznych do ludowości jest dużo więcej, nie tylko w jazzie. A Golców też szanuję - gdyby inni w podobny sposób rozsławili kujawiaki, mazury, polki, krakowiaki...ech, byłoby pięknie (i śpiewnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: muzyka ludowa IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.03, 18:29 wlaciwie to sie zastanawialem nad jedna rzecza.. wiekszosc ludzi uwaza, ze ci ktorym podoba sie muzyka ludowa to wiesniaki itp. wlasciwie ja mam inne zdanie. uwazam, ze muzyka ludowa (np goralska) ma w sobie to "cos" to pozwala jej przetrwac kazde zle czasy. camel Odpowiedz Link Zgłoś