Gość: Lukasz IP: proxy / *.diemen.inholland.nl 28.01.03, 14:08 Czy ktos tutaj tez niecierpliwie czeka na nowy Massive Attack? Ja juz sie nie moge doczekac. Moze ktos co nieco juz wie na temat tej plyty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makryba Re: 100th Window 28.01.03, 16:43 Krok dalej w kieruku który wytyczyli na Mezzanine. Krok w dobrym IMO kierunku. Bardo depresyjny kawałem muzy... W zasadzie przesłuchałem to dzisiaj ze 3 razy, jestem wciąż pod wrażeniem, co nie zawsze zdaża się za pierwszym razem. Warto było poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
miecio4 Re: 100th Window 28.01.03, 18:25 A ja uważam że 100th Windows to niestety krok w tył. I to po 15 przesłuchaniach. Faktycznie troszke bardziej mroczne klimaty niż na Mezzanine ale brak tutaj "duszy" tamtej płyty. Trzeba wyraźnie powiedzieć że głos S.O'Connor niejak sie ma do tej muzy. Nikt nie zastąpi E. Fraser. Jest jednak tutaj utwór dla którego warto kupic całą płyte i ponudzic sie trochę czekając na ostatni track. Utwór "Antistar" to arcydzieło które bedzie za Wami chodziło długo i długo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artas Re: 100th Window IP: *.piasta.pl 28.01.03, 21:13 Fakt "Antistar" to jest coś- przypomina dobre bity z mezzanine pozornie bardzo statyczne kawałki ale dynamikę tworzy jak zwykle klimat i przemyślane linie wokalne no i 3d-mistrzunio zapodawania bardzo subtelne utwory, delikatne, o wiele dłuższe niż na poprzednich płytach duch massive attack wyczuwalny natchmiastowo-można włączyć obojętnie który kawałek w obojętnie którym miejscu i wiadomo co za wykonawca ostatnio trudno mi było znaleść cośkolwiek do posłuchania- oto płyta na najbliższe tygodnie dobry poziom-nie mam pytań nie ma co rozpatrywać w kategoriach gorsza czy lepsza płyta-po prostu inna pozdrawiam artass@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: revolver Re: 100th Window IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.03, 08:32 To przykre; dla fanów, dla tzw. znawców, dla lubiących dobrą muzę też.Płyta wygląda na zbiór odrzutów z poprzednich albumów i to tych najnudniejszych. Uwielbiam jak w muzyce coś mnie zaskakuje; a tu zero-nuda, brak akcji, dialogi nudne... Bez wątpienia jest to dobra płyta. Ale jak na MA tylko dobra. Niestety, od kapeli która trochę namieszała w historii muzyki - trzeba wymagać więcej. To tak na gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
izaak_widmower Re: 100th Window 29.01.03, 09:47 dla mnie jednym z podstawowych wyznacznikow wartosci albumu jest fakt powtarzania sie wrazen przy kolejnych przesluchaniach. i tak sie dzieje w przypadku 100th window. slucham jej juz poraz n-ty i ciagle mnie pociaga. przyznaje sie, tez liczylem na cos extra, na to ze znajda sie tu jakies wykrecone kawalki, a okazalo sie ze jest jakby bardziej konwencjonalnie. ale o dziwo za pierwszym przesluchaniem nie przerwalem zadnegop kawalka (co mi sie zadko zdaza). po prostu wydaje mi sie, ze ten album wymaga aktywnego sluchania, tzn. ze jesli ktos pomysli sobie: "o, nowe massive attack, czyli kawal wymiatajacej, zakreconj muzy!" i bedzie czekal na jakies samowpadajace w ucho poruszajace dzwieki to rzeczywiscie, album okaze sie nudny jak flaki z olejem. a do wokalu sinnead o'connor nie mam zadnych zastrzezen. no. jak dla mnie jest ok, a w poloczeniu z pewnymi stanami umyslu, ta muza moze powalic. a co sadzicie o (dodatkowym chyba) kawalku I against I? calkiem calkiem, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: 100th Window 29.01.03, 12:08 Czy tak, czy tak, niedobrze: Nastepny album pewnie gdzies za 5 lat, albo w ogole wcale... To drugie wydaje mi sie calkiem prawdopodobne. MA chyba juz nie ma nic wiecej do powodzenia, chyba ze zaczna grac muzyke house albo country... Chlopcy IMHO sie wypalili i to nie tylko w przenosnym, ale i doslownym sensie... pozdr adent Odpowiedz Link Zgłoś
_mea_ Re: 100th Window 30.01.03, 11:22 Zaczelam sie interesowac tymze zespolem dosc niedawno... Chce kupic sobie plyte, tylko nie wiem, ktora odda najlepiej charakter muzyki Massive Attack. Moglibyscie mi ktorac polecic? Odpowiedz Link Zgłoś
izaak_widmower Re: 100th Window 30.01.03, 13:52 _mea_ napisała: > Zaczelam sie interesowac tymze zespolem dosc niedawno... Chce kupic sobie > plyte, tylko nie wiem, ktora odda najlepiej charakter muzyki Massive Attack. > Moglibyscie mi ktorac polecic? najlepiej sprawic sobie wszystkie i samemu zdecydowac ale jesli juz koniecznie mam wyrazic wlasne zdanie, to poleacam "protection", no i oczywiscie "mezzanine". Odpowiedz Link Zgłoś
artur.dent Re: 100th Window 30.01.03, 15:42 > ale jesli juz koniecznie mam wyrazic wlasne zdanie, to poleacam "protection", > no i oczywiscie "mezzanine". a ja widzialem ostatnio w empiku baaardzo fajne eleganckie czarne pudeleczko zawierajace Blue Lines, Protection i Mezzanine, 3 plyty za 70-pare PLN chyba Ja te trzy plyty traktuje jako calosc i uwazam ze to fajny pomysl razem je wydac Jest tez plytka "No Protection - MA vs Mad Professor", ktora zawiera dubowe wersje wybranych utworow MA Prywatnie uwazam za najlepsze jednak mimo wszystko Blue Lines i Protection, Mezzanine jest jak dla mnie za depresyjne i mroczne, lubie stamtad tylko Angel i Teardrop Odpowiedz Link Zgłoś