srootootoo 21.02.03, 14:35 Jestem ortodoksem jeśli chodzi o bluesa i nie uznaję (po za paroma wyjątkami), że biali potrafią go grać. Tak samo jak czarni rocka czy heavy (oprócz Living Colour). Ciekawe???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: As Re: biały blues??? eeeee... IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 21.02.03, 14:40 srootootoo napisał: > Jestem ortodoksem jeśli chodzi o bluesa i nie uznaję (po za paroma wyjątkami), > że biali potrafią go grać. Tak samo jak czarni rocka czy heavy (oprócz Living > Colour). Protestuję!! A Body Count to co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: biały blues??? eeeee... 21.02.03, 14:43 I Bad Brains też. A tak w sumie to Living Colour grają heavy metal?? Ja bym raczej obastwał za cięższym brzmieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: biały blues??? eeeee... 21.02.03, 14:41 Też raczej ortodoksem jestem, ale kilku kolesi lubię, np Rory Galaghera, czy Janka Zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: biały blues??? eeeee... 21.02.03, 15:10 Jasne, ze nikt nie dorowna czarnym, blues to muzyka czarnych, ale sa pewne wyjatki. Ja lubie Johna Mayalla. Szczegolnie z Blusebreakers! Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: biały blues??? eeeee... 21.02.03, 15:19 Dodam jeszcze Petera Greena. Srootootoo to podaj te wyjatki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: biały blues??? eeeee... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.03, 17:03 srootootoo napisał: > Jestem ortodoksem jeśli chodzi o bluesa i nie uznaję (po za paroma wyjątkami), > że biali potrafią go grać. Tak samo jak czarni rocka czy heavy (oprócz Living > Colour). Ciekawe???? Odkąd posłuchałem sobie nagrań Roberta Johnsona i Bessie Smith muszę przyznać ci rację. Odpowiedz Link Zgłoś
srootootoo Re: biały blues??? eeeee... 21.02.03, 17:47 Ok. wszyscy macie rację!!! zgadzam się z Body Count a Living Colour to kolesie którzy grają ostro ,ale jak to czarni, czuć ten funkowo-bluesowy styl, może nie jest on od razu zauważalny ale go słychać, bo to mają we krwi!Biały blues?..hmmm..Wielu czarnych gra z białymi i jest to cool, a sami biali tworzą pewne jego odmiany i to jest fajne ,(Mayall, Winter,czasem Clapton,Wayn Shepperd,ZZTop, The Blues Brothers i oczywiście Canned Heat, Ray Vaughn, chociaż on był latynosem). Mierzią mnie te hermafrodyty grajace po skalach bluesowych i niesłusznie nazywane grupami Bluesowymi przez krytyków jak Lynard Skynard czy Alman Brothers. Jak oni pasują do Hookera, Juniora Wellsa, Budy Guya,Muddy Watersa, BB Kinga,T Bona Walker'a, Alberta Kinga, czy Jamesa Cottona. "Bielszy odcień bluesa?" Chojnackiego to mi pasuje. Ale nie wsadzajmy wszystko do jednego wora , bo póżniej ktoś mi mówi ,że Dżem to blues! No i taka juz moja natura....))) Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: biały blues??? eeeee... 21.02.03, 17:53 srootootoo napisał: > Ok. wszyscy macie rację!!! zgadzam się z Body Count a Living Colour to kolesie > którzy grają ostro ,ale jak to czarni, czuć ten funkowo-bluesowy styl, może nie > > jest on od razu zauważalny ale go słychać, bo to mają we krwi!Biały > blues?..hmmm..Wielu czarnych gra z białymi i jest to cool, a sami biali tworzą > pewne jego odmiany i to jest fajne ,(Mayall, Winter,czasem Clapton,Wayn > Shepperd,ZZTop, The Blues Brothers i oczywiście Canned Heat, Ray Vaughn, > chociaż on był latynosem). > Mierzią mnie te hermafrodyty grajace po skalach bluesowych i niesłusznie > nazywane grupami Bluesowymi przez krytyków jak Lynard Skynard czy Alman > Brothers. > Jak oni pasują do Hookera, Juniora Wellsa, Budy Guya,Muddy Watersa, BB Kinga,T > Bona Walker'a, Alberta Kinga, czy Jamesa Cottona. > "Bielszy odcień bluesa?" Chojnackiego to mi pasuje. > Ale nie wsadzajmy wszystko do jednego wora , bo póżniej ktoś mi mówi ,że Dżem > to blues! > > No i taka juz moja natura....))) No wiesz? Allman Brothers Band to swietna grupa!! Tu sie z Toba nie zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
srootootoo Re: biały blues??? eeeee... 21.02.03, 18:05 foxy21 napisała: > > Allman Brothers Band to swietna grupa!! > Tu sie z Toba nie zgodze. No dobra...ale mnie oni nie przekonują brakuje im duszyczki... Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: biały blues??? eeeee... 08.04.03, 13:22 srootootoo napisał: > foxy21 napisała: > > > > Allman Brothers Band to swietna grupa!! > > Tu sie z Toba nie zgodze. > > > No dobra...ale mnie oni nie przekonują brakuje im duszyczki... -- Cooo? A znasz koncert At Filmore East? W zyciu nie zgodze sie, ze brakuje im duszy Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: biały blues??? eeeee... 08.04.03, 13:35 Popieram, Foxy, masz rację, ich muzyka ma duszę i to pioruńsko wielka. Jakoś mi umknął ten watek. A szkoda, bo bym sobie pogadał czy muzyka LS nie ma duszy. Co prawda nowsze dokonania to tylko rockowa muzyka z pozostałosciami z dawnych czasów, ale dalej na najwyzszym poziomie. I jeszcze jedno niegdy w życiu nie nazwałbym Lynyrdów czy Allmanów zespołami bluesowymi. Chociaz w przypadku tego drugiego bardziej to pasuje. To były które miały specyficzyn, wypracowany styl. Rózny od reszty zespołów. A co do ZZ Top, to oni nagrali może z 10-12 bluesów. Może, powiadam, bo czystych stricte wysysaczy blusowych było może ze 4-5. Oni zawsze grali we własnym ewolującym stylu. Teksański kop i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś