Dodaj do ulubionych

a po co "Tribute To...." ?

IP: 143.26.81.* 09.05.03, 14:40
watek Malliny sprowokowal mnie do zadania pytania, co sadzicie o wszelkiego
rodzaju plytach "Tribute To...." Jakie znacie fajne plyty z tej serii ? Moze
jakies covery ktore sa lepsze od oryginalu ?
Nie jestem megafanem Depeche Mode, ale czesto lubie posluchac sobie tej
pomaranczowej (sorry, nie pamietam tytulu) plytki z ich coverami w wykonaniu
m.in Kjurow, Rammsteina, i Smashing Pumpkins. A wersja "Stripped" bije
oryginal na glowe.
Inna szczegolna plytka tego typu jest "Chronology Of Love Affair" Love Like
Blood gdzie jeden wykonawca prezentuje swoje interpretacje gotyckich i
nowofalowych hymnow od poczatku lat 80 (Joy Division, Bauhaus) po czasy
wspolczesne (Type O Negative, Tiamat) - tutaj rowniez niektore wersje sa
lepsze od odryginalow.
Jakies inne pomysly ?
Obserwuj wątek
    • pizmak31 Re: a po co 'Tribute To....' ? 09.05.03, 14:47
      Tribute to One Million Bulgarnians, Kopalnia Live. To taki joke.
    • Gość: mallina Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.03, 14:53
      Gość portalu: AgentCooper napisał(a):

>
      > Nie jestem megafanem Depeche Mode, ale czesto lubie posluchac sobie tej
      > pomaranczowej (sorry, nie pamietam tytulu) plytki z ich coverami w wykonaniu
      > m.in Kjurow, Rammsteina, i Smashing Pumpkins. A wersja "Stripped" bije
      > oryginal na glowe.

tak!!! zgadzam sie, choc wiem ze nikka sie tu z nami nie zgodzisad

Crazy Mary - Pearl Jam tez pochodzi z plyty Tribute To..jesli sie nie myle..
      • Gość: nikka Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 15:06
        Po prostu się nie znacie, to co mam dyskutować.
        • Gość: mallina Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.03, 15:09
          Gość portalu: nikka napisał(a):

> Po prostu się nie znacie, to co mam dyskutować.

smile))))))))))))))))))))))))))))))
    • Gość: nikka Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 14:57
      Agencie, zbadałam sprawę i śpieszę donieść, że "Policy of truth" na tribiucie
      śpiewa Dishwalla.
      A co do tematu- mam w domu zabawną rzecz- "Jazz tribute to Deep Purple ".
      Śmieszne smile
      • Gość: AgentCooper Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: 143.26.81.* 09.05.03, 15:08
        Gość portalu: nikka napisał(a):

> Agencie, zbadałam sprawę i śpieszę donieść, że "Policy of truth" na
        tribiucie
        > śpiewa Dishwalla.

a propos "Policy Of Truth" - poza ta wersja Dishwalla jest jeszcze jedno
        wykonanie - najlepsze jakie slyszalem ale nie pamietam wykonawcy sad(( W kazdym
        razie na teledysku chlopaki biegali na takim klifie i wskakiwali do morza.
        Jakies 3-4 lata temu lecial na MTV
        >
        • Gość: nikka Nie znam.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 15:13
          ...niestety. Pewnie wskakiwali z rozpaczy, że nie są tacy fajni i zdizajnowani
          jak Depesze smile
        • Gość: hawkshaw Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: *.net-serwis.pl 09.05.03, 15:57
          Z tego co pamiętam to ten zespół nazywał się Terry Hoax
          • Gość: AgentCooper Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: 143.26.81.* 09.05.03, 16:03
            Gość portalu: hawkshaw napisał(a):

> Z tego co pamiętam to ten zespół nazywał się Terry Hoax

o wlasnie smile Typowa kapelka jednego kawalka, w dodatku nie swojego, ale cover
            superancki !
    • Gość: As Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 09.05.03, 14:58
      Superancka jest płyta "Nativity in Black - a tribute to Black Sabbath". Świetne
      kapele, i niektóre wersje moim zdaniem przebijają oryginały, a większość
      przynajmniej im dorównuje. No ale wiadomo - kawałki Sabbatów naprawdę ciężko
      zepsuć.
    • Gość: nikka Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 15:00
      Jeśli dobry cover to hehehehe - "Gimme shelter" by Sisters of Mercy. Ale czad!
      Cover lepszy od oryginału - Placebo "20th Century boy"
    • ilhan Re: a po co 'Tribute To....' ? 09.05.03, 15:01
      "The Smiths is Dead", czyli "zcoverowana" legendarna płyta "The Queen Is Dead".
      Niezła fragmentami, całości nie posiadam.
      Ale "Some Girls Are Bigger Than Others" w wersji Supergrass jest niewiele
      słabsze od oryginału.
      • cze67 Re: a po co 'Tribute To....' ? 09.05.03, 15:04
        Lubie przeróbki utworów Beatlesów i Genesis. Co nie oznacza, że wszystkie mi
        się podobają...
      • Gość: AgentCooper Re: a po co 'Tribute To....' ? IP: 143.26.81.* 09.05.03, 15:05
        ilhan napisał:

> Ale "Some Girls Are Bigger Than Others" w wersji Supergrass jest niewiele
        > słabsze od oryginału.

a to nie znam sad to jest cover Some Girls Are Wonder By Mistake ?
      • jmarr Re: a po co 'Tribute To....' ? 12.05.03, 12:42
        ilhan napisał:

> Ale "Some Girls Are Bigger Than Others" w wersji Supergrass jest niewiele
        > słabsze od oryginału.

Ilhan - bo zaraz zejdę od takich poglądów wink Wersja Supergrass jest niestety
        godna pożałowania. Dobry zespół, który skądinąd bardzo lubię, ale tu rozlożyli
        się na całej długości. Chociaż to i tak jest o niebo lepsze od "Bigmouth
        Strikes Again" w wykonaniu Placebo - tego to już w ogóle nie da się słuchać,
        chyba że ktoś chce sobie do cna obrzydzić ten zespół. I wcale nie marudzę tylko
        dlatego, że generalnie marudzę na wszystkie covery The Smiths (było parę
        dobrych np. Sandie Shaw, Kirsty MacCall) ale jakoś tak się zazwyczaj dzieje, że
        covery ich utworów nie sprawdzają się. Teraz niedawno słyszałem np. cover The
        Thrills "Last Night..." i znowu to samo - zrobiło się z tego senne smędzenie.
        • ilhan Re: a po co 'Tribute To....' ? 12.05.03, 13:53
          jmarr napisał:

> ilhan napisał:
          >
          > > Ale "Some Girls Are Bigger Than Others" w wersji Supergrass jest niewiele
          > > słabsze od oryginału.
          >
          > Ilhan - bo zaraz zejdę od takich poglądów wink Wersja Supergrass jest niestety
          > godna pożałowania. Dobry zespół, który skądinąd bardzo lubię, ale tu
          > rozlożyli się na całej długości.

No dobra, mi się akurat podoba ten cover.

> Chociaż to i tak jest o niebo lepsze od "Bigmouth
          > Strikes Again" w wykonaniu Placebo - tego to już w ogóle nie da się słuchać,
          > chyba że ktoś chce sobie do cna obrzydzić ten zespół.

Tu moja opinia jest podobna do tej Twojej o Supergrass. Lubię zespół, ale
          wersja kiepska bardzo, irytująca nawet.

Wyszperałem jeszcze dwa takie mniej typowe covery The Smiths: mianowicie Jeff
          Buckley grający na żywo "The Boy With A Thorn In His Side" (kiepska jakość, ale
          zachwycony nie jestem) oraz niejaki zespół Braid wykonujący "There Is A Light
          That Never Goes Out" z wokalistą który nie umie trzymać linii melodycznej,
          generalnie masakra smile
          I skłaniam się ku wysłuchaniu "The Queen Is Dead" w tym momencie... smile
    • pixie Re: a po co 'Tribute To....' ? 09.05.03, 23:11
      Frogs - Vacation, płyta "Unsealed: A Tribute to the Go-Go's". IMHO lepsze od
      oryginału: wydzierające się dzieciaki, muzyczka pijanego DJa z taniej knajpy -
      prześmieszne smile
    • vulture Re: a po co 'Tribute To....' ? 10.05.03, 07:58
      Na 'trubute'ach' dla wykonawców starszego rocka występują albo sami wykonawcy,
      składający sobie hołd (n.p. Glenn Hughes i Joe Lynn Turner na płycie w hołdzie
      Deep Purple albo Ozzy na płycie w hołdzie Black Sabbath, ale on może nie
      pamiętać), albo jest grupa wykonawców (Hughes, Turner, Ritchie Kozen, Carmine
      Appice i paru innych), którzy "obskakują" wszystkie płyty tribute'owe po kolei,
      wymieniając się w różnych konfiguracjach personalnych (raz śpiewa Hughes, na
      gitarze gra Pitrelli, na basie Levin, innym razem zamiast Hughesa jest Joe Lynn
      Turner itp). ŻEEEEEEEEEEEENAAAAAAAAAAAAAAADAAAAAAAAAAAAA!!!
    • loveletter Re: a po co 'Tribute To....' ? 10.05.03, 09:06
      Apocalyptica jako Tribute to Metallica

String jako Tribute to Tool

A był taki Tribute, który podobał mi się bardziej od oryginału. I to polska płyta była... Mam na myśli "Tribute to Eric Clapton". Wersja "wonderfull tonight" Edyty Bartosiewicz po prostu fantastyczna, Sojki - "tears in heaven" i jeszcze "Wielka słabość" (Total weakness), przetłumaczony na nasze i śpiewany przez Martynę Jakubowicz. Jeden z moich ulubionych utworów po polsku ..

Generalnie ciekawe są te płyty, na których wykonawcy próbują zagrać/zaśpiewać utwory oryginalne na jakiś inny sposób. Może być inna aranżacja, inna dynamika, no coś się musi zmienić w każdym razie. Gorzej kiedy tribute jest zwyczajnym odtworzeniem tego co było ... po co?

Lov.
      • vulture Re: a po co 'Tribute To....' ? 10.05.03, 21:36
        Ale przyznajmy, że hiphopowy tribute dla Phila Collinsa był najlepszy.
        • Gość: xamel a nasi to co? IP: *.dop.krakow.pl 12.05.03, 13:27
          the best sa covery Acid Drinkers : oczywiscie takie jak
          Seek&Destroy flamenco , Always Look On The Bright Side of Life,
          Wild Thing, Proud Mary ale klasa nie do przebicia jest The Wall z Fishdicka
          wiem ze fani flojdów mnie powiesza ale co mi tam
          a Whole Lota Rosie tez niewiele ustepuje orginalowi

Apocalliptica jest rewelacyjna (jao Tribute to Metallica)

Metallica to tez swietne covery (Em I Evil !!)
          albo wstep do Man in The Box Alicjów w lancuchach zagrane przez MEtalikow w
          Woodstock

ale rekord swiata to chyba z tego Woodstoku Master of Puppets w wykonaniu
          Primusa !!! gitara prowadzaca zagrana na BASIE !!! pogrom smile

• dreaded88 Bathory, DIJ 12.05.03, 19:05
      Niezła jest płytka "In Conspiracy with Satan", gdzie nordyckie rzeźnictwo
      (Marduk, Dark Funeral, Emperor) składa hołd Quortonowi. Większość coverów jest
      dużo lepsza od oryginałów z prostego względu, że te zostały zagrane i
      wyprodukowane przez ludzi niezbyt jeszcze umiejących.
      "Heilige Tod - Tribute to Death In June" też niczego sobie, choć oryginały
      zwykle lepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka