Dodaj do ulubionych

gwiazdki od PMOSS-a?

IP: *.chello.pl 20.05.03, 16:37
witam...
czytuje "wyborcza" i jestem ciekawa, bo jeszcze do tego nie doszlam, kto
kryje sie pod tym pseudo? Facet mnie strasznie denerwuje, bo ma za zadanie
przydzielanie gwiazdek, a ze robi to "tendencyjnie" to chyba kazdy czytelnik
"co jest grane?" juz zauwazyl.
Obserwuj wątek
    • homohedonistus Re: gwiazdki od PMOSS-a? 20.05.03, 16:46
      Paweł Mossakowski
    • stazzio Re: gwiazdki od PMOSS-a? 20.05.03, 17:49
      Kiedyś nie wyrzucałem przez jakiś czas starych numerów CJG, żeby prześledzić
      ewolucję "gwiazdkowania" filmów przez "recenzentów" tej "gazety" Nie udało mi
      się jednak znaleźć żadnego logicznego wyjaśnienia, dlaczego w jednym numerze
      film otrzymuje cztery gwiazdki, po dwóch tygodniach tylko dwie, a po kilku
      miesiącach trzy etc.
      W końcu doszedłem do wniosku, że to nie recenzenci oceniają filmy, tylko
      składacze. Tzn. tekst jest co tydzień wlewany w te same kolumny, gwiazdki zaś -
      żeby było łatwiej w montażu - pozostają w oddzielnych "wątkach" (tak to się
      nazywa w programach do składu) i nie ruszają się na stronie. W rezultacie dana
      punktacja odpowiada kolejno różnym filmom. Inaczej nie potrafię tego wyjasnić.

W ogóle muszę wyznać, że w moim osobistym rankingu PMoss trwa niezachwianie na
      miejscu pierwszym. Jest on dla mnie przykładem skrajnego dyletantyzmu w
      sprawach filmowcyh i skrajnie niskiej biegłości językowej (zdarzają mu się tak
      rozkoszne błędy składniowe i stylistyczne, kasuje tym nieraz nawet humor z
      zeszytów szkolnych). Jednocześnie jest PMoss chyba narcystycznie w sobie
      rozkochany, bo zazwyczaj 3/4 jego pisania o filmach poświęcone jest nie temu,
      co było widać na ekranie, lecz wyrażaniu uczuć i poglądów autora, na tematy
      niekoniecznie związane z kinem.
      (Ale taki narcyzm to niestety cecha większości osób pisujących do CJG).
      Z kolei wiem, że jeżeli Mossakowski jakiś film zjedzie, to znaczy, że warto by
      się na nim zainteresować. Podobnie jest ze Szczerbą z wydania ogólnokrajowego,
      z tym że Szczerba ma dość wstydu, żeby przyznawać się otwarcie, że to, czego
      ogląda nie rozumie. A Mossakowski takiej samoświadomości w sobie nie wyrobił.
      • Gość: nadzieja Re: gwiazdki od PMOSS-a? IP: *.chello.pl 21.05.03, 10:23
        otoz to...
        dla mnie przewaznie dobry film to ten, ktory dostal od PMossa jedna, dwie lub
        co najwyzej trzy gwiazdki...
        zastanawiam sie tez czy Pmoss oglada w ogole te filmy...
        zaluje, ze w moim ulubionym dzienniku pojawiaja sie takie "osobistosci" jak
        Leszczynski czy PMoss...
        z pewnoscia nie podnosi to prestizu "wyborczej"...
        slyszalam tez, ze za gwiazdki dostaje sie spora dotacje od dystrybutora...
        taki wiec PMoss zaklada sobie: ocenie film na 3 gwiazdki - dostane od
        dystrybutora na nowe buty, ocenie na 4 gwiazdki - dostane na nowe buty i
        jeszcze cos sobie kupie...
        APELUJE DO WYBORCZEJ!!! Zrobcie 10 punktowa punktacje, bo PMossowi potrzebna
        nowa pralka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka