Dodaj do ulubionych

ja tylko czytam

09.05.07, 09:27
Witam,
ja tylko czytam i podziwiam Was.
Nie jestem znawca jazzu... wlasciwie prawie nic nie wiem.
Powoli sie wdrazam.... czarny jazz (mozna tak powiedziec? chodzi mi o glos)
Ale i tak gubie sie, brak jakiegos uporzadkowania u mnie.
Co polecicie poczatkujacej wielbicielce smoothjazzu

Prosze mnie lagodnie potraktowac.
Kazdy sie kiedys uczy smile
Obserwuj wątek
    • miles9 Re: ja tylko czytam 09.05.07, 11:27
      Słuchaj tego co jest miłe dla Ciebie,
      uporządkowanie przyjdzie z czasem,
      najważniejsze, że odkrywasz jazz.
      pozdro. m9
      • jazzfoxy Re: ja tylko czytam 11.05.07, 09:13
        miles9 napisał:

> Słuchaj tego co jest miłe dla Ciebie,
        > uporządkowanie przyjdzie z czasem,
        > najważniejsze, że odkrywasz jazz.
        > pozdro. m9

Nic dodać, nic ująć.
        Witaj, poczytaj forum, na pewno coś znajdziesz dla siebie.
    • kossace Re: ja tylko czytam 09.05.07, 12:00
      allola napisała:

>
      > Powoli sie wdrazam.... czarny jazz (mozna tak powiedziec? >
      >
      Polecam Ci w takim razie wykonawców z wytwórni Black Jazz Records
      www.blackjazz.com

tu znajdziesz wykonawców i ich płyty do kupienia...oraz mozesz posłuchac tzw.
      radia, bardzo przyjemne granie.., powinno Ci sie spodobac, mimo ze nie jest to
      smooth..
      pozdr
    • sztuka.latania Re: ja tylko czytam 10.05.07, 17:21
      Czytałam niedawno wywiad, a właściwie mały wywiadzik, z Ptaszynem, ojj niezbyt
      pochlebnie o smooth jazzie się wyrażał, mówiąc, iż to taki jazzujący pop smile
      Ja się pod nim podpisuję, ale od takich brzmień łatwo jest zacząć i pójść dalej.
      A na forum witamy. Każdy kiedyś zaczynał i dopiero poznawał, ja samo mało wiem,
      i jeśli chodzi o jazz jestem ogromnie ograniczona, bo tylko saksofoniści mi w
      głowie smile))

pozdraiam serdecznie
      • allola Re: ja tylko czytam 11.05.07, 07:42
        sztuka.latania
        Dzieki. Ktorego saksofoniste polecilabys mi do sluchania? chodzi mi o
        delikatniejsze, lagodniejsze brzmienie (na poczatek)

---------------------------------------------------
        Nie obrażaj sie, zanim nie bedziesz pewien, czy ktos chcial cie obrazic...
        Nie gniewaj sie, dopoki sie nie upewnisz, ze ktos mial zle intencje...
        Wybaczaj bledy... kazdy je popelnia.
        • avava Re: ja tylko czytam 11.05.07, 10:00
          No to ja też mam pytanie-prośbę:
          jaką polecacie płytę? wykonawcę? ... na początek?
        • sztuka.latania Re: ja tylko czytam 11.05.07, 20:39
          "Ballads" Coltrane'a poleciłabym na początek, poznasz kilka pięknych tematów w
          bardzo nieinwazyjny sposób smile Piękna płytka.
          Warto też patrzeć, co się dzieje na polskiej scenie, ostatnia płyta Maćka Sikały
          "Another one for ..." bardzo przyjemna do słuchania, jego wcześniejsza "ASAF" też.
          Wydaje mi sie, że "Kind of blue" Milesa Davisa mogłaby też wpaść Ci w ucho, choć
          daleko jej do smooth jazzu hehehe no i to trabka głównie, ale obok Davisa John
          Coltrane i wspanialy alcista Cannonball Adderley. O mamo, wszystkiego możesz smile
          Jest tylu, abyło tylu ... przebierać i przebierać ... i tylko zamknąć się w domu
          i słuchać smile

pozdrawiam serdecznie
          • vodnique Re: ja tylko czytam 12.05.07, 13:12
            Mysle ze Wielki Jazz Fortepianowy warto zaczac poznawac od plyt Michela
            Petruccianiego - melodyjne i wpadajace w ucho kompozycje, odrobine (ale nie za
            duzo) delikatnej elektroniki, a do tego naprawde wspaniala technika i wyczucie
            nastroju. A z naszych to moze Simple Acoustic Trio oraz plyty Mozdzera z
            Danielssonem i Fresco.
            A z wiekszych zespolow z instrumentami detymi w skladzie polecam jazz wloski i
            zespoly Paolo Fresu (cala seria plyt z duza piatka na okladce), Enrico Ravy
            ("Easy Living", "Full of Life", ostatnio "The words and the days"), a
            ostatnio "I visionari" Sefana Bollaniego. Wszystko to rownoczenie i ladne i
            dobre.
            Aha, z innej beczki: cala masa plyt z brazylijska Bossa Nova: Stan Getz,
            Antonio Carlos Jobim, Baden Powell, Joao i Astrud Gilberto i wielu wielu
            innych...
            • jazzfoxy Re: ja tylko czytam 13.05.07, 11:43
              Może zacznij od Davisa? Świetną płytą i przyjemną jest "Someday My Prince
              Will Come". Albo "Blue Moods" z "Nature Boy".
              www.diapazon.pl/PelnaPlyta.php?Id=5717
              • pszemcio1 Re: ja tylko czytam 13.05.07, 12:23
                ja powiem tylko, że wybór albumu na pierwszą randkę z jazzem jest bardzo ważny
                bo się można nieźle zrazić. sam zacząłem o Music for K - Stańki i to był duży
                błąd bo to free jazz dość ciężki i odjechany, kapitalny album ale raczej dla
                bardziej osłuchanych.

Za to kolejny krążek, który właściwie wprowadził mnie do tej muzyki to Kind of
                Blue - Davisa, recenzent allmusic napisał o nim: It may be a stretch to say
                that if you don't like Kind of Blue, you don't like jazz — but it's hard to
                imagine it as anything other than a cornerstone of any jazz collection.

i od tej płyty na pewno warto zacząć
                • libl Re: ja tylko czytam 13.05.07, 12:59
                  Zgadzam się z wszystkimi, którzy piszą o płycie "Kind of Blue" Davisa na
                  początek. Dla mie to chyba idealna płyta dla wchodzących w świat jazzu.
                  • jazzfoxy Re: ja tylko czytam 13.05.07, 14:30
                    O płycie "Someday My Prince Will Come" Marcin Dobiaszewski napisał, że to ubogi
                    krewniak "Kind of Blue".
                    I jeszcze: "To chyba jeden z najbardziej przystępnych albumów Davisa. Można go
                    nazwać "romantycznym", a przy tym jednak od większości smoothjazzowej papki
                    dzieli go (in plus oczywiście) kolosalna przepaść jakościowa. I za to go lubię".

www.diapazon.pl/PelnaWiadomosc.php?bn=Recenzje&Id=995
                    • avava Re: ja tylko czytam 14.05.07, 07:23
                      Dzięki za każdą odpowiedź.
                      Proszę o jeszcze smile
                      Ostre brzmienia na razie niestety moje ucho kompletnie nie przyjmuje

Czytam oceny Tymona Tymańskiego w "Kulturze" (dodatek do Dziennika)
                      Co sądzicie?
                      A może inną gazetkę (dla początkujących!!) polecicie?
                      • jazzfoxy Re: ja tylko czytam 14.05.07, 09:40
                        avava napisała:

> Czytam oceny Tymona Tymańskiego w "Kulturze" (dodatek do Dziennika)
                        > Co sądzicie?
                        > A może inną gazetkę (dla początkujących!!) polecicie?

Pisze świetne recenzje: krótkie i dowcipne, często cięte i ostre.
                        Ale jazz, który on ceni nie jest raczej muzyką lekką, czyli taką na początek.
                        Czytaj też Diapazon.
                        • r_cynk Re: ja tylko czytam 14.05.07, 19:01
                          Witaj.
                          Swoja przygode z jazzem zacząłem dobrych kilka lat temu i tak jak ty po części
                          opierałem się na recenzjach w JazzForum lub z trudem zdobytych wydawnictwach
                          zagranicznych . i szybko sie okazało,że płyty, które w recenzjach otrzymują
                          bardzo wysokie noty- nie trafiaja w mój gust- zreszta dość pokrętny. Myślę,że
                          ciekawsze i milsze jest słuchanie,słuchanie i jeszcze raz słuchanie. może byc
                          radio, może byc internet- grunt to kierować się swoim, nie innych , gustem.
                          Kazda recenzja, obojętnie jak napisana, nigdy nie będzie obiektywna. A ja na
                          poczatek proponuję John coltrane& Johnny Hartman- piękna rzecz lub, jeśli
                          myslimy o smoothjazzie- Fourplay.
                          • avava Re: ja tylko czytam 15.05.07, 10:55
                            Dzieki.
                            A ktora stacje w internecie polecasz?
                            Wszystkie ww plyty kupie-poslucham i oczywiscie bede szukac dalej az w koncu
                            trafie smile Z Wasza pomoca jest i latwiej i przyjemniej
                            • sztuka.latania Re: ja tylko czytam 15.05.07, 18:14
                              Polskie Jazz Radio!
                              Można złapać przez internet, strona chyba się zwie www.jazzradio.pl, ale głowy
                              sobie nie dam uciąć smile
                            • r_cynk Re: ja tylko czytam 16.05.07, 15:03
                              avava napisała:

> Dzieki.
                              > A ktora stacje w internecie polecasz?
                              > Wszystkie ww plyty kupie-poslucham i oczywiscie bede szukac dalej az w koncu
                              > trafie smile Z Wasza pomoca jest i latwiej i przyjemniej
                              Jest cos takiego jak SKY.FM -kilka rodzajów muzyki do wyboru m. in smooth jazz,
                              classical jazz. no i może smoothjazz.com tylko trzeba sobie zainstalowac clienta
                              abcast, ale stronka prowadzi krok po kroku.
                              • sztuka.latania Re: ja tylko czytam 16.05.07, 18:55
                                Nie mam zaufania do tych stacji, bo mi zawsze w winampie zamulają ... sad
                                • r_cynk Re: ja tylko czytam 16.05.07, 23:53
                                  Ja nie twierdzę,że to jedyna droga do słuchania muzyki. inna kwestia,że wg mnie
                                  winamp do słuchania radia to tak średnio- polecam iTunes, który ma zresztą
                                  zakodowane kilkanaście stacji jazzowych i okołojazzowych, że nie wspomnę o
                                  radiach niektórych wykonawców- np. Pata Metheny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka