Dodaj do ulubionych

Utwory z solami na gitarze basowej

IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 27.05.03, 20:06
Basowe solówki to chyba rzadko spotykany patent, a szkoda. Utwory które mi
przychodzą do głowy to:
Faith No More - Kindergarten
Therapy? - Jude the Obscene
Van Halen - Once
Uriah Heep - Fear Of Falling
No i z pewnością coś Rush, ale co - może La Villa Strangiato ? Ale pewien nie
jestem.

Uwaga - nie chodzi mi o kawałki z mocnym basem (był kiedyś taki wątek Cze),
nie chodzi mi o utwory typu "N.I.B." Black Sabbath gdzie solo na basie jest
wstępem do utworu, ani o takie jak np. "Anesthesia" Metalliki gdzie solo
basowe stanowi de facto cały utwór.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 20:11
      Tak od razu przychodzi mi do głowy The Fish (Schindleria Praematurus) - Chris
      Squire - Yessongs - oczywiście Yes.
      Pozdrawiam.
    • munky Re: Utwory z solami na gitarze basowej 27.05.03, 20:16
      Primus, to praktycznie każda piosenka z solówką basową
      ale to o to w tym zespole chodzi, bas i wokal Lesa Claypola, reszta gdzieś w tle
    • Gość: Jacek Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 20:39
      Gość portalu: As napisał(a):

> No i z pewnością coś Rush, ale co - może La Villa Strangiato ? Ale pewien nie
      > jestem.

W koncertowej wersji z Exit ... Stage Left owszem jest mocny bas, ale nie jest
      to stricte solówka o jaką Ci chodzi.
      Pozdrawiam.
    • vulture Re: Utwory z solami na gitarze basowej 27.05.03, 20:51
      Deep Purple - Pictures Of Home
      • Gość: As Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 27.05.03, 20:53
        vulture napisał:

> Deep Purple - Pictures Of Home

O właśnie! Krótkie solo, ale zawsze. Swoją drogą jedna z moich ulubionych
        piosenek Purpli.
        • vulture Re: Utwory z solami na gitarze basowej 27.05.03, 21:18

> O właśnie! Krótkie solo, ale zawsze. Swoją drogą jedna z moich ulubionych
          > piosenek Purpli.

Aż dziwne, że Glover, w sumie producent, jakoś się nie eksponował ze swoim
          instrumentem - może przez skromność...
    • arturox Re: Utwory z solami na gitarze basowej 27.05.03, 21:30

> Basowe solówki to chyba rzadko spotykany patent, a szkoda.
      to bardzo czesto spotykany patent, no chyba, ze sie ograniczasz do stylu, w
      ktorym basista to z reguly koles, ktory robi za stojak na scenie (podkreslic 'z
      reguly' - nie tyczy sie to takich kapel jak primus czy rhcp, czyli zalog
      inspirowanych m.in. funkiem gdzie bejslajn to podstawa). totez szukanie w
      utworach rockowych solowek basowych jest jak szukanie breakbeatow w utworach
      czajkowskiego tongue_out
      • Gość: As Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 27.05.03, 22:06
        arturox napisał:

> Gość portalu: As napisał(a):
        >
        > > Basowe solówki to chyba rzadko spotykany patent, a szkoda.
        > to bardzo czesto spotykany patent, no chyba, ze sie ograniczasz do stylu, w
        > ktorym basista to z reguly koles, ktory robi za stojak na scenie
        (podkreslic 'z
        >
        > reguly' - nie tyczy sie to takich kapel jak primus czy rhcp, czyli zalog
        > inspirowanych m.in. funkiem gdzie bejslajn to podstawa). totez szukanie w
        > utworach rockowych solowek basowych jest jak szukanie breakbeatow w utworach
        > czajkowskiego tongue_out

A jednak jak widać udało mi się parę znaleźć. I nie wszysktkie z grup które
        wymieniłem inspirowane są funkiem, chyba tylko FNM. I wiem że słyszałem tego
        więcej, ale po prostu nie pamiętam.
        Ale mi się przypomniał jeden kawałek Iron Maiden - Only the good die young. Tam
        też jest fajna solóweczka basowa, no ale wiadomo - Steve Harris ...
        • Gość: ironfan Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: *.internetia.net.pl 11.05.14, 23:17
          Jesli chodzi o Iron Maiden to mus wspomnieć o Blood On The Worlds Hands!
    • ilhan Re: Utwory z solami na gitarze basowej 27.05.03, 21:33

> Utwory z solami na gitarze basowej

Chodzi o te ryby? To nic mi nie przychodzi do głowy...
      • Gość: As Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 27.05.03, 22:02
        ilhan napisał:

> Gość portalu: As napisał(a):
        >
        > > Utwory z solami na gitarze basowej
        >
        > Chodzi o te ryby? To nic mi nie przychodzi do głowy...
        >

Niezłe, niezłe smile ale masz skojarzenia ...
        Solówki Ilhanie.
        Nic tam Peter Hook nie napykał w tej kwestii ??
        • mesmeredia Napykał 27.05.03, 22:09
          Chyba, że (jak ktoś to ładnie określił) szarpanie starego Gibsona przez Sumnera
          weżmiemy jako solówki wink Znów sobie włączę New Ordera jakiegoś.
          I.
        • ilhan Re: Utwory z solami na gitarze basowej 27.05.03, 22:22

> Nic tam Peter Hook nie napykał w tej kwestii ??

No napykał, on przecież w połowie przynajmniej utworów New Order z czymś
          wyskakuje. Choćby w "Bizarre Love Triangle" pod koniec, albo w "Fine Time", o.
          No już nie chce mi się wyliczać, wiadomo że to mistrzunio basowy wink
          Mani w "Fools Gold", w tej drugiej części... Można nazwać to solówką? Bo ja się
          nie znam kompletnie...
          • oko_jeza Re: Utwory z solami na gitarze basowej 27.05.03, 22:46
            w którymś utworze Manowara jest "lot trzmiela" na gitarze basowej...cudo!
    • Gość: tomjk Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: 195.205.180.* 28.05.03, 12:24
      call me al - Paul Simon - Graceland. Solóweczka krótka, ale konkrecik.
      • tripis Re: Utwory z solami na gitarze basowej 28.05.03, 12:52
        Infectious Grooves ma kilka zajebistych wstawek (Rob Trujillo rulez!)
        Primus ma same zajebiste sola bassowe
        Podobnie zreszta Morphine
        • gregkor Re: Utwory z solami na gitarze basowej 28.05.03, 13:06
          tripis napisał:

> Infectious Grooves ma kilka zajebistych wstawek (Rob Trujillo rulez!)
          > Primus ma same zajebiste sola bassowe
          > Podobnie zreszta Morphine

W tej kwestii nikt nie dorówna bassistom jazzowym...takim jak Marcus Miller czy
          Victor Bailey....dodać można jeszcze Darryla Jonesa (grał m.in. z Milesem
          Davisem)....Will Lee, Steve Swollow, Mike Logan, Mark King, Nathaniel Phoilips,
          Lionel Plaxico i wielu wielu innych...ich improwizacje basowe to prawdziwe
          arcydzieła........proponuje przesłuchac np. płyte "Tales" M. Millera.....jeżeli
          chodzi o fretless bass to oczywiście Jaco Pastorious wirtuoz bassu
          wszechczasów, Marcus Miller też świetnie daje sobie radę z graniem na
          fretlesie.......z kontrabasistów....zdecydowanie polecam Dave'a Hollanda, muzyk
          współpracujący często z Hancockiem i wieloma innymi muzykami, równiż polecam
          Rona Cartera, Christiana McBride, Charlie Hadena...i wielu wielu innych....i
          tak naprawde ciężko tu wymienić poszczególne utwory gdyż w każdym kawałku
          słychać bass i jest improwizacja...smile))...raczej pownienem polecić całe płyty...

pozdr
          • jurek7 Re: Utwory z solami na gitarze basowej 28.05.03, 13:21
            Fajne solówki basowe gra Myung z Dream Theater.
            Np. w Metropolis albo w YTSE Jam.
            • ihopeyouwilllikeme Re: Utwory z solami na gitarze basowej 28.05.03, 17:27
              U2 - " Gloria "
              • szarykot Re: Utwory z solami na gitarze basowej 28.05.03, 17:36
                "Buntownik" Jana Bo gdzie na czterech strunach wyżywa się
                Wojtek Pilichowski.
                • teddy4 Re: Utwory z solami na gitarze basowej 28.05.03, 21:39
                  szarykot napisał:

> "Buntownik" Jana Bo gdzie na czterech strunach wyżywa się
                  > Wojtek Pilichowski.

A nie na sześciu???Pzdr.
                  >
    • Gość: As Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.07.03, 21:34
      > No i z pewnością coś Rush, ale co

Mam !! Vital Signs. Krótkie solo, ale się liczy smile
    • Gość: soso Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: 195.41.66.* 29.07.03, 08:34
      Wykonawca: Prince
      Plyta: Diamonds and Pearls
      Utwor: Live 4 Love

Stosunkowo dlugie i bardzo efektowne solo na gitarze basowej. Brzmieniowo
      podobne do 'Call me Al' z Paula Simona. Miod dla uszu!

pzdrw

soso
    • Gość: hmmm Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: 81.210.124.* 29.07.03, 09:43
      Polecam całą płytę Johna Paula Jonesa "Zooma". Tam jest dużo utworów z basem w
      roli głównej, a także kilka solówek na bas. Zajebista, progresywna płyta.
      Mocno wyeksponowany jest także bas w utworze Black Sabbath "Lord Of This
      World", gdzie gitara razem z basem tworzy duet w czasie solówek. W końcu John
      Paul Jones i Geezer Butler to klasa światowasmile
    • Gość: Ton Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: 81.210.22.* 29.07.03, 09:52
      A "You Can Call Me Al" Paula Simona może być?
      Choc solowka niezadluga. Ale jaka za to mila!
    • Gość: Kasyx Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: 213.25.168.* 29.07.03, 12:32
      Frank Zappa - Rubber Shirt z plyty "Sheik Yerbouti"
      • Gość: mao Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: *.katowice.agora.pl 30.07.03, 11:15
        Gazeta w Katowicach (KAK) nr 297, wydanie kak (Katowice) z dnia 2001/12/20,
        str. 7; dział KULTURA

[podpis] MARCIN BABKO

Muzyka. Płyta Dariusza Ziółka

Otwarta basowa przestrzeń

Gdy wysłałem tę płytę jednemu z redaktorów muzycznych, nie chciał wierzyć, że
        nagrałem ją sam, bez żadnych nakładek. Musiałem pojechać do niego i zagrać
        wszystko na żywo - mówi basista Dariusz Ziółek. Niedawno nagrał solowy album �4
        Bass�

Takiej płyty jeszcze w naszym kraju nie było. 11 utworów tylko na gitarę
        basową, w dodatku nagranych w czasie rzeczywistym, bez dodatkowego zgrywania,
        bez użycia instrumentów elektronicznych ingerujących w dźwięk. Słuchając tej
        płyty, wydaje się jednak, że jest tam co najmniej kilka gitar - wszystko dzięki
        znakomitej technice instrumentalnej Ziółka.

- Oczywiście zastosowałem kilka trików brzmieniowych, głównie pogłosy. Ale to
        wszystko elementy naturalnego brzmienia. Każdy z tych utworów mogę zagrać na
        żywo - mówi basista.

Większość utworów (oprócz jednej autorskiej kompozycji) to jazzowe standardy.
        Są tu utwory Milesa Davisa, Johna Coltrane�a i Cole Portera. Obecność tak
        wielkich nazwisk nie jest przypadkowa - płyta ma również edukować.

- Wszyscy krzywią się na standardy, a to przecież elementarz - mówi Ziółek. -
        Nikt, kto chce grać jazz, nie może o tym zapominać. Sam wychowałem się na
        kontrabasistach. Słuchałem Scotta Lafaro, Raya Browna, Bustera Wiliamsa.
        Dopiero potem przyszli basiści: Pastorius, Miller i cała reszta - dodaje.

Do płyty dołączono opracowanie �10 standardów jazzowych na gitarę basową solo�,
        zawierające zapis nutowy nagrań umieszczonych na płycie. To z pewnością miły
        prezent dla młodych adeptów gry na basie. Ziółek jest bowiem także
        nauczycielem - kilka razy w tygodniu prowadzi lekcje w dąbrowskim Młodzieżowym
        Ośrodku Pracy Twórczej.

Na scenie jazzowej Ziółek znany jest od 1985 roku, gdy zadebiutował w zespole
        Zbigniewa Namysłowskiego. Teraz na stałe grywa m.in. z Ewą Urygą, Jorgosem
        Skoliasem i Grzegorzem Kapołką. Przygotowuje się też do trasy promującej swą
        solową płytę.

- Cały czas myślę, jak przedstawić tę muzykę na żywo - wyznaje. - Występy
        solowe mogłyby być zbyt nużące, będę więc grał razem z perkusistą. Nie chcę
        podkładów perkusyjnych z płyty.

Solowa płyta Dariusza Ziółka nie odniesie pewnie sukcesu komercyjnego, sam fakt
        jednak, że w ogóle się ukazała, jest już dużym wydarzeniem. Choć nagrał ją
        instrumentalista, nie ma tu cyrkowych sztuczek i wyścigów po gryfie. - Muzyka,
        którą słychać ostatnio dookoła, jest bardzo gęsta - mówi Ziółek. - Ja chciałem
        pokazać na tej płycie muzyczną przestrzeń.

Dariusz Ziółek jest basistą jazzowym. Mieszka w Dąbrowie Górniczej
    • aric Re: Utwory z solami na gitarze basowej 30.07.03, 11:23
      Ja odeślę do standardu Good Morning Little Schoolgirl, wykonywanego prze Ten
      Years After na płycie "Sssh". Tam, przez ponad dwie minuty Alvin na gitarze a
      Leo na basie miotą takie coś, że aż włos się jeży.smile Dwa odrebne sola, przy
      delikatnej perkusji. No po prostu jazda bez trzymanki.
    • pixie Re: Utwory z solami na gitarze basowej 07.09.03, 03:08
      Przypomniałam sobie o tym wątku podczas słuchania płyty "Stand Up" Jethro Tull.
      W "Bouree" jest taki fragment, który jako żywo przypomina solówkę na basie smile
      Cała linia basu w tym utworze jest fajna bardzo.
      • ugugunana Re: Utwory z solami na gitarze basowej 07.09.03, 07:43

Anonymus part two - Focus
        Sometime World - Wishbone Ash
        Nie Płacz Ewka - wiadomo...
    • Gość: Isaki Re: Utwory z solami na gitarze basowej IP: 88.220.43.* 06.02.16, 00:05
      Proponuję utwory zespół Muse (np. Time is running out lub hysteria )
    • olikkaa Re: Utwory z solami na gitarze basowej 08.10.16, 22:03
      Już 11 października odbędą się bluesowe warsztaty z zagraniczynymi artystami. Będziemy uczyli się grać bluesa na gitarze i harmonijce. Serdecznie polecam dołączyć! Link do wydarzenia - www.facebook.com/events/1835571703328825/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka