Dodaj do ulubionych

Gitara Venture

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 08:32
Potrzebuję informacji na temat gitary firmy Venture model Trooper
Obserwuj wątek
    • waldomore Re: Gitara Venture 05.07.07, 13:41
      Co Cię interesuje? Pytaj, postaram się odpowiedzieć. Jestem uchwytny tylko do
      09.lipca, potem dopiero po 20 lipca.
      • Gość: Ewka Re: Gitara Venture IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 13:33
        czy to jest dobra gitara do nauki gry na niej dla osoby początkujacej. czy
        lepsza jest gitara klasyczna czy akustyczna? Czym różni się gitara klasyczna od
        akustycznej? Jaka jest orientacyjna cena gitary akustycznej tej marki?
        • Gość: Wujek Bartosz Re: Gitara Venture IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:05
          Akurat tej gitary nie miałem w ręce, choć zamierzam kupić gitarę tej marki do zadań wszelakich tzn. taką o którą bym się nie martwił np. na ognisku. Trooper na Allegro kosztuje jakieś 270zł. Nie można mówić co jest lepsze, klasyk czy akustyk. Są inne. Chociaż wg mnie lepszy jest akustyk;P.
          Jeśli chodzi o muzykę rockową czy popową, to w większości przypadków w podkładach używa się gitary akustycznej, nie klasycznej. Różnią się brzmieniem, klasyczna ma cieplejsze, bardziej basowe, zaś akustyk - ostrzejsze, metaliczne; wynika to po części z używanych strun. Do g. klasycznej używamy strun nylonowych (wiązane przy strunniku), do akustycznej-metalowych (uchwycone zatyczkami przy strunniku). Klasyczna jest mniejsza, ma dziury w główce (gdzie nawijane są struny), ma szerszy gryf od akustyka. Przyjmuje się, że gitara akustyczna służy do grania akompaniamentu, czyli akordów utworu, ale faktycznie można na niej zagrać wszytstko to, co na klasycznej, która, jak nazwa wskazuje, służy do gry techniką klasyczną, czyli tzw. palcówkąbig_grin; każdy dźwięk akordu jest wydobywany pojedynczo (arpeggio), można też grać osobno podkład basowy i melodię. Jednakowoż struny nylonowe w klasyku utrudniają bending, czyli podciąganie strun do wyższego dźwięku, w grze solowej, co nie nastręcza problemów w przypadku gitary akustycznej.
          Ale na początek wydaje mi się, że lepsza będzie gitara klasyczna, ze względu na miększe struny i wygodniejszy gryf; szybciej nauczysz się podstawowych akordów i mniej będziesz cierpieć z powodu bólu paluchówsmile Co prawda gra akordowa na klasyku przywodzi mi na myśl oazowe piosenki grane oazowym biciem (sposób grania akordów), ale zawsze później możesz zmienić gitarę na akustycznąsmile
          Życzę powodzenia i dużo zapału!

Wujek Bartosz
        • waldomore Re: Gitara Venture 08.07.07, 13:16
          Wujek Bartosz odpowiedział Ci wyczerpująco na temat różnic pomiędzy akustykiem
          i klasykiem, ja mogę jeszcze co nieco dodać na temat gitar firmy Venture.
          Faktycznie można je kupić za niewielkie pieniądze na allegro, ale ja polecam
          osobiście udać sie do sklepu i sprawdzić poszczególne egzemplaże tej firmy. Już
          mówie dlaczego. Firma Venture jest to nic innego jak T.Burton z tym że są to
          gitary, które nie przeszły kontroli jakości w firmie Kisielewski (właściciel
          marki T.Burton). Kisielewski dba o jakość marki której nie dawno stał się
          właścicielem, dlatego te gitary gorszej jakości sprzedawane są jako Venture za
          znacznie niższe pieniądze. Model o który pytasz, czyli Trooper jest to nic
          innego jak T.Burton model Passage, albo dawniejsze oznaczenie tej gitary to
          T.Burton J-24CN. Cena tych gitar to ok. 500zl, natomiast Trooper kosztują ok
          270zl. Wadami gitar Venture są przeważnie drobne (lub czasami większe) skazy na
          lakierze, lub miejscami nawet jego braksmile, drobne obicia, co akurat nie wpływa
          na brzmienie gitary, które niczym nie odbiega od znacznie droższych T.Burtonów.
          Wadą może być również nie precyzyjne wykonanie całej gitary, co bez ingerencji
          lutnika dyskwalifikuje te modele (koszty lutnika mogą przewyższyć koszty
          gitary). Ja posiadam Gitary Venture Trooper, oraz T.Burton Foresthill (dawniej
          J-S24CE/N), który jest elektroakustycznym odpowiednikiem Troopera, i musze
          przyznać że nie ma różnic w brzmieniu obu gitar. T.Burton jest lepiej
          wykończony i jest miększy w graniu, ale po kilku zabiegach lutniczych (sam się
          tym zająłem) Trooper nie odbiega znacznie komfortem gry od swego droższego
          brata. Dla ciekawskich powiem że pod nalepką wewnątrz pudła z napisem Venture
          model Trooper, można znaeźć orginalną nalepkę T.Burton z oznaczeniem monelu.
          Sumując wszystko powiem że za taką cenę warto nabyć gitare Venture Trooper po
          wcześnieszym sprawdzeniu kilku egzemplaży i wyborze tego najlepszego. Gitara
          świetnie stroi i trzyma strój, ma niezłe brzmienie, jest wygodna, wiec nadaje
          się do nauki oraz grania przy ognisku, a nawet dla początkującego artysty
          estradowego.
          Pozdrawiam waldomore
          • Gość: Darek Re: Gitara Venture IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 23:34
            Witam.

Ja może troszke z innej beczki. Mam Venture Troopera od stycznia i wydaje mi
            się, że struny sa zbyt twarde i ich brzmienie nie jest do końca takie jakbym
            sobie tego życzył smile. Jakie struny są fabrycznie wkładane do Venture Troopera
            i jakimi innymi - lepszymi w brzmieniu można je zastąpić ? Co polecasz ?
            Z góry dzięki za pomoc.
            • waldomore Re: Gitara Venture 23.07.07, 21:08
              Witam. Jakie są fabrycznie zakładane struny w Venture Trooper nie powiem Ci na
              100%, bo ja swoją gitare mam z drugiej ręki. W adekwatnym modelu T.Burton
              (patrz poprzedni wywód)są zakładane D'Addario 11-52. Faktycznie gitara ta w
              porównaniu z T.Burtonem jest "twarda", ale pobawiłem się w lutnika i znacznie
              to zniwelowałem (zeszlifowanie mostka do granic przyzwoitości, regulacja
              gryfu).To są również jedne z tych powodów dlaczego te gitary są sprzedawane
              taniej (nawet bardzo taniejsmile) Niestety nie udało mi się dokonać tego co było
              fabrycznie w T.Burtonie, ale nie jest źle, odziwo co do strojenia i brzmienia
              to Venture niczym nie różni się od swojej droższej i lepiej wykończonej
              siostry. Ja używam strun Ernie Ball Super Slinky Acoustic 11-52, ale ze względu
              na cenę polecam raczej D'Addario 11-52, też nieźle brzmią, a kosztują znacznie
              mniej i są najłatwiej dostępne. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka