Gość: ewka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 08:32 Potrzebuję informacji na temat gitary firmy Venture model Trooper Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldomore Re: Gitara Venture 05.07.07, 13:41 Co Cię interesuje? Pytaj, postaram się odpowiedzieć. Jestem uchwytny tylko do 09.lipca, potem dopiero po 20 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Gitara Venture IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 13:33 czy to jest dobra gitara do nauki gry na niej dla osoby początkujacej. czy lepsza jest gitara klasyczna czy akustyczna? Czym różni się gitara klasyczna od akustycznej? Jaka jest orientacyjna cena gitary akustycznej tej marki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Bartosz Re: Gitara Venture IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:05 Akurat tej gitary nie miałem w ręce, choć zamierzam kupić gitarę tej marki do zadań wszelakich tzn. taką o którą bym się nie martwił np. na ognisku. Trooper na Allegro kosztuje jakieś 270zł. Nie można mówić co jest lepsze, klasyk czy akustyk. Są inne. Chociaż wg mnie lepszy jest akustyk;P. Jeśli chodzi o muzykę rockową czy popową, to w większości przypadków w podkładach używa się gitary akustycznej, nie klasycznej. Różnią się brzmieniem, klasyczna ma cieplejsze, bardziej basowe, zaś akustyk - ostrzejsze, metaliczne; wynika to po części z używanych strun. Do g. klasycznej używamy strun nylonowych (wiązane przy strunniku), do akustycznej-metalowych (uchwycone zatyczkami przy strunniku). Klasyczna jest mniejsza, ma dziury w główce (gdzie nawijane są struny), ma szerszy gryf od akustyka. Przyjmuje się, że gitara akustyczna służy do grania akompaniamentu, czyli akordów utworu, ale faktycznie można na niej zagrać wszytstko to, co na klasycznej, która, jak nazwa wskazuje, służy do gry techniką klasyczną, czyli tzw. palcówką; każdy dźwięk akordu jest wydobywany pojedynczo (arpeggio), można też grać osobno podkład basowy i melodię. Jednakowoż struny nylonowe w klasyku utrudniają bending, czyli podciąganie strun do wyższego dźwięku, w grze solowej, co nie nastręcza problemów w przypadku gitary akustycznej. Ale na początek wydaje mi się, że lepsza będzie gitara klasyczna, ze względu na miększe struny i wygodniejszy gryf; szybciej nauczysz się podstawowych akordów i mniej będziesz cierpieć z powodu bólu paluchów Co prawda gra akordowa na klasyku przywodzi mi na myśl oazowe piosenki grane oazowym biciem (sposób grania akordów), ale zawsze później możesz zmienić gitarę na akustyczną Życzę powodzenia i dużo zapału! Wujek Bartosz Odpowiedz Link Zgłoś
waldomore Re: Gitara Venture 08.07.07, 13:16 Wujek Bartosz odpowiedział Ci wyczerpująco na temat różnic pomiędzy akustykiem i klasykiem, ja mogę jeszcze co nieco dodać na temat gitar firmy Venture. Faktycznie można je kupić za niewielkie pieniądze na allegro, ale ja polecam osobiście udać sie do sklepu i sprawdzić poszczególne egzemplaże tej firmy. Już mówie dlaczego. Firma Venture jest to nic innego jak T.Burton z tym że są to gitary, które nie przeszły kontroli jakości w firmie Kisielewski (właściciel marki T.Burton). Kisielewski dba o jakość marki której nie dawno stał się właścicielem, dlatego te gitary gorszej jakości sprzedawane są jako Venture za znacznie niższe pieniądze. Model o który pytasz, czyli Trooper jest to nic innego jak T.Burton model Passage, albo dawniejsze oznaczenie tej gitary to T.Burton J-24CN. Cena tych gitar to ok. 500zl, natomiast Trooper kosztują ok 270zl. Wadami gitar Venture są przeważnie drobne (lub czasami większe) skazy na lakierze, lub miejscami nawet jego brak, drobne obicia, co akurat nie wpływa na brzmienie gitary, które niczym nie odbiega od znacznie droższych T.Burtonów. Wadą może być również nie precyzyjne wykonanie całej gitary, co bez ingerencji lutnika dyskwalifikuje te modele (koszty lutnika mogą przewyższyć koszty gitary). Ja posiadam Gitary Venture Trooper, oraz T.Burton Foresthill (dawniej J-S24CE/N), który jest elektroakustycznym odpowiednikiem Troopera, i musze przyznać że nie ma różnic w brzmieniu obu gitar. T.Burton jest lepiej wykończony i jest miększy w graniu, ale po kilku zabiegach lutniczych (sam się tym zająłem) Trooper nie odbiega znacznie komfortem gry od swego droższego brata. Dla ciekawskich powiem że pod nalepką wewnątrz pudła z napisem Venture model Trooper, można znaeźć orginalną nalepkę T.Burton z oznaczeniem monelu. Sumując wszystko powiem że za taką cenę warto nabyć gitare Venture Trooper po wcześnieszym sprawdzeniu kilku egzemplaży i wyborze tego najlepszego. Gitara świetnie stroi i trzyma strój, ma niezłe brzmienie, jest wygodna, wiec nadaje się do nauki oraz grania przy ognisku, a nawet dla początkującego artysty estradowego. Pozdrawiam waldomore Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Gitara Venture IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 23:34 Witam. Ja może troszke z innej beczki. Mam Venture Troopera od stycznia i wydaje mi się, że struny sa zbyt twarde i ich brzmienie nie jest do końca takie jakbym sobie tego życzył . Jakie struny są fabrycznie wkładane do Venture Troopera i jakimi innymi - lepszymi w brzmieniu można je zastąpić ? Co polecasz ? Z góry dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
waldomore Re: Gitara Venture 23.07.07, 21:08 Witam. Jakie są fabrycznie zakładane struny w Venture Trooper nie powiem Ci na 100%, bo ja swoją gitare mam z drugiej ręki. W adekwatnym modelu T.Burton (patrz poprzedni wywód)są zakładane D'Addario 11-52. Faktycznie gitara ta w porównaniu z T.Burtonem jest "twarda", ale pobawiłem się w lutnika i znacznie to zniwelowałem (zeszlifowanie mostka do granic przyzwoitości, regulacja gryfu).To są również jedne z tych powodów dlaczego te gitary są sprzedawane taniej (nawet bardzo taniej) Niestety nie udało mi się dokonać tego co było fabrycznie w T.Burtonie, ale nie jest źle, odziwo co do strojenia i brzmienia to Venture niczym nie różni się od swojej droższej i lepiej wykończonej siostry. Ja używam strun Ernie Ball Super Slinky Acoustic 11-52, ale ze względu na cenę polecam raczej D'Addario 11-52, też nieźle brzmią, a kosztują znacznie mniej i są najłatwiej dostępne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś