Dodaj do ulubionych

Co to jest soft metal?

14.07.03, 09:38
Ponieważ w kilku wątkach zauważyłem niezwykle zacięte boje o ten gatunek(?)
więc może uporządkujemy w jednym wątku :
1.jaką muzykę można określić tym mianem,
2.jakie zespoły reprezentują (reprezentowały?) ten styl,
3. czy pojęcie pop - metal znaczy to samo co soft - metal?
4. jak nazywa się styl śpiewania charakterystyczny dla tej muzyki?
Mam nadzieję że odezwą się kompetentni znawcy i rozwieją wszelkie
wątpliwości co do soft - metalu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sugar Re: Co to jest soft metal? IP: *.retsat1.com.pl 14.07.03, 11:07
      evan_scent napisał:

> 1.jaką muzykę można określić tym mianem,

ŻADNĄ.

Ten gatunek nie istnieje.

> 2.jakie zespoły reprezentują (reprezentowały?) ten styl,

ŻADNE.

Ten gatunek nie istnieje.

> 3. czy pojęcie pop - metal znaczy to samo co soft - metal?

NIE.

> 4. jak nazywa się styl śpiewania charakterystyczny dla tej muzyki?

TO NIE MA NAZWY.

Bo nie istnieje indifferent

> Mam nadzieję że odezwą się kompetentni znawcy i rozwieją wszelkie
      > wątpliwości co do soft - metalu.

Trochę się znam, ale nie wiem czy jestem kompetentny?
      • Gość: Sugar 21 Questions IP: *.retsat1.com.pl 14.07.03, 11:17
        Gość portalu: Sugar napisał(a):

> Trochę się znam, ale nie wiem czy jestem kompetentny?

tzn. nie mam na moje znastwo żadnego certyfikatu & stuff...

BY THE WAY...

Ta afera z "soft" metalem wcale nie jest taka głupia... No bo jeśli istnieje
        coć, co jest HEAVY (np. metal), to logiczne jest że istnieje tego
        przeciwieństwo, czyli SOFT. Stąd moje pytanie:

Czy ktoś słyszał kiedykolwiek o zespołach:

WHITE metalowych (no bo "black")
        LIFE metalowych (no bo "death")
        CLEAN metalowych (no bo "thrash" - od trash - śmieć wink
        SLOW metalowych (no bo "speed")
        OLD metalowych (no bo "nu" - od new - nowy wink
        SOFT CORE`owych (no bo "hard core")
        RENEISSANCE metalowych/rockowych (no bo "gothic")

ewentualnie spotkał się z określeniem zespołów GROUND`owych (od "underground")?

Niezmiernie zaciekawiony Sugar confused
        • teddy4 Re: 21 Questions 14.07.03, 19:09
          Gość portalu: Sugar napisał(a):

> Czy ktoś słyszał kiedykolwiek o zespołach:
          >
          > WHITE metalowych (no bo "black")
          > LIFE metalowych (no bo "death")
          > CLEAN metalowych (no bo "thrash" - od trash - śmieć wink
          > SLOW metalowych (no bo "speed")
          > OLD metalowych (no bo "nu" - od new - nowy wink
          > SOFT CORE`owych (no bo "hard core")
          > RENEISSANCE metalowych/rockowych (no bo "gothic")
          >
          Spoko - to tylko kwestia czasu, jeżeli tylko przeczyta to jakiś marketingowiec
          z dużego koncernu. Już widzę te szumne zapowiedzi : KANGAROZ (bo zaraz będzie
          na rzeczy) - PIERWSZY WHITE METAL NA ŚWIECIE albo BAJM - NOWE, SLOW METALOWE
          OBLICZE BEATYsmile))))).
          • Gość: Sugar Re: 21 Questions IP: *.retsat1.com.pl 14.07.03, 19:46
            teddy4 napisał:

> Spoko - to tylko kwestia czasu, jeżeli tylko przeczyta to jakiś
            marketingowiec
            > z dużego koncernu. Już widzę te szumne zapowiedzi : KANGAROZ (bo zaraz będzie
            > na rzeczy) - PIERWSZY WHITE METAL NA ŚWIECIE albo BAJM - NOWE, SLOW METALOWE
            > OBLICZE BEATYsmile))))).

Te questiony to była trochę podpucha bo część z tych haseł (etykietek/
            szufladek) już została wykorzystana przez "speców" od reklamy. I tak np.:

WHITE metalem określa swoją muzykę HALLOWEEN (mocno przereklamowana kapela).

SLOW (motion) metalem dziennikarze ochrzcili poczynania CROWBAR.

To trochę naciągana definicja, ale spotkałem się kiedyś z określeniem muzyki
            P.O.D. jako LIFE metalem (ze względu na teksty i światopogląd).

Co do CLEAN metalu, to nie spotkałem się dotychczas z takim określeniem, ale
            myślę że można by tu podciągnąć dokonania MANOWAR i ich TRUE METAL...
            Their metal is CLEANed from commerce smile
      • mallina Re: Co to jest soft metal? 14.07.03, 11:22
        zgadzam sie ze swoim przedmowca..

choc mi pojecie "soft-metalu" kojarzy sie z takim zespolem Poison..
        tylko nie mam pewnosci czy aby te wszystkie nazwy "gatunkowe" nie tworza sie ze
        wzgledu na image danego artysty..a jak wiadomo czasem ma sie to nijak do
        muzyki..
        autor watku zainspirowal sie chyba watkiem "nowa ostra plyta Bajmu" wink))))
        bo tam padlo okreslenie pop-metal, jak dla mnie nielogiczne.

tez mam watpliwosci czy jestem kompetentna by sie wypowiadacsmile
        • Gość: Sugar Re: Co to jest soft metal? IP: *.retsat1.com.pl 14.07.03, 11:35
          mallina napisała:

> choc mi pojecie "soft-metalu" kojarzy sie z takim zespolem Poison..

Poison = W.A.S.P. = Queensryche= Motley Crue = Cindirella = Warrant = etc.

To była taka mieszanina glam rocka z metalem, nazywana "hair metalem" (ze
          względu na tapirowane=stroszone włosy). Ja osobiście wolę określenie "metal lat
          80`tych". I wszystko jest dla mnie jasne.

Bo inne metalowe gwiazdy lat 80`tych takie jak: Metallica to SPEED/THRASH,
          Ironsi to HEAVY, Def Leppard to wciąż HEAVY, G`n`R to HARD ROCK, Kreator czy
          Accept to tzw. "niemiecki metal" (niemożliwy do pomylenia z czymś innym).
          Natomiast reszta grała to samo czyli...

"To była taka mieszanina glam rocka z metalem, nazywana "hair metalem" (ze
          względu na tapirowane=stroszone włosy)."
          • Gość: As Re: Co to jest soft metal? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.07.03, 11:45
            A ja bym twórczość Queensryche podciągnął raczej pod prog-metal. Do Dream
            Theater im co prawda daleko, ale ambicje artrockowe panowie mieli.
            • Gość: As Re: Co to jest soft metal? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.07.03, 11:52
              Aha, z dwojga (trojga) złego wolę określenie soft-metal lub pop-metal niż
              przywołany tutaj "hair-metal". Te dwie pierwsze nazwy przynajmniej z grubsza
              określają charakter tej muzyki, no a czy "hair metal" w jakikolwiek sposób
              opisuje muzykę? To tylko nazwa image'u.
              • Gość: Radek Re: Co to jest soft metal? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 12:50
                Z Encyklopedii Polskiego Rocka:
                Bajm - "na płycie ETNA można posłuchać ostrzejszych, niemal soft-metalowych
                piosenek np. świetnego "Dnia za dniem".
                Lady Pank - "album "Zawsze tam gdzie Ty" prezentował się korzystnie od strony
                realizacyjnej, brzmiąc prawie metal-popowo".
                IRA - "najważniejszy i najpopularniejszy przedstawiciel łagodniejszej odmiany
                heavy metalu".
                Z Machiny (było parę lat temu takie nawet bardzo popularne pismo muzyczne):
                recenzja płyty 1) "Ballady" Bajmu - "Bajm wszystkich zaskoczył, pozwalając
                sobie na soft-metalowe aranżacje dawnych przebojów",
                2) "Szklanka Wody" - "po przesłuchaniu pierwszego numeru "Lola Lola" myślałem,
                że będzie to obciachowy amerykański soft - metal- tymczasem - jednak nie.
                Dalsze piosenki to klasyczny rock, bardziej w stylu Led Leppelin. Za to
                Bajmowi nalezy się szacunek".

Tyle z fachowych pism. Określenie pop-metal nie wydaje się nielogiczne - to po
                prostu muzyka pop - czyli melodyjna,"hitowa", w formie piosenki (zwrotka-
                refren)z tym że zagrana(i przy okazji zaśpiewana) w "ostry" sposób.
                • Gość: Max Re: Co to jest soft metal? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 14:30
                  Dlaczego Def Leppard to heavy metal, a Cinderella to już soft metal, a Gunsi
                  toz kolei hard rock? Przecież muzyka i image tych grup była podobna.
                  • Gość: luukasz4 Re: Co to jest soft metal? IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 14.07.03, 17:15
                    Mama multiefekt gitarowy bossa GT3 i tam jest brzmienie pop metal, zreszza
                    bardzo ciekawe
                    • xamel Re: Co to jest soft metal? 14.07.03, 18:18
                      Gość portalu: Radek napisał(a):

> Z Encyklopedii Polskiego Rocka:
                      > Bajm - "na płycie ETNA można posłuchać ostrzejszych, niemal soft-metalowych
                      > piosenek np. świetnego "Dnia za dniem".
                      > Lady Pank - "album "Zawsze tam gdzie Ty" prezentował się korzystnie od strony
                      > realizacyjnej, brzmiąc prawie metal-popowo".
                      > IRA - "najważniejszy i najpopularniejszy przedstawiciel łagodniejszej odmiany
                      > heavy metalu".
                      > Z Machiny (było parę lat temu takie nawet bardzo popularne pismo muzyczne):
                      > recenzja płyty 1) "Ballady" Bajmu - "Bajm wszystkich zaskoczył, pozwalając
                      > sobie na soft-metalowe aranżacje dawnych przebojów",
                      > 2) "Szklanka Wody" - "po przesłuchaniu pierwszego numeru "Lola Lola"
                      myślałem,
                      > że będzie to obciachowy amerykański soft - metal- tymczasem - jednak nie.
                      > Dalsze piosenki to klasyczny rock, bardziej w stylu Led Leppelin. Za to
                      > Bajmowi nalezy się szacunek".
                      >
                      > Tyle z fachowych pism. Określenie pop-metal nie wydaje się nielogiczne - to
                      po
                      > prostu muzyka pop - czyli melodyjna,"hitowa", w formie piosenki (zwrotka-
                      > refren)z tym że zagrana(i przy okazji zaśpiewana) w "ostry" sposób.
                      >

to juz wiem czemu Machina upadla i czemu nie oplaca sie kupowac encyklopedii
                      rocka i wierzyc im na slowo

• xamel Re: Co to jest soft metal? 14.07.03, 18:24
                        Gość portalu: Max napisał(a):

> Dlaczego Def Leppard to heavy metal, a Cinderella to już soft metal, a Gunsi
                        > toz kolei hard rock? Przecież muzyka i image tych grup była podobna.

jak ktos twierdzi ze muzyka tych zespolow jest podobna to powinin pojsc do
                        laryngologa . SERIO.

chyba ze sluchales innych plyt wwymienionych zespolow niz ja?
                        bo dla mnie def leppard to h'n'dry,on trough...,pyromania i hysteria
                        Cinderella wogole byla z innej bajki - nawet nie pamietam nazwy ich plyt ale
                        fajna muzyke grali
                        (troche podp...alali z acdc i zepplinow ale fajnie to brzmialo)
                        mozna sie na sile uprzec ze to hard rock (czyli to co g'n'r) ale zeby od razu
                        muzyka byla podobna???

najsensowniejsza wypowiedz to Sugar'a, BTW: czy sa kapele overgroundowe?

PS: POP METAL IS DEAD
                        PS2: dlaczego pop metal is dead??
                        PS3: bo go nigdy nie bylo

a fascynatom etykietek radze przyczepic sobie na czole etykietke "Ex-pert
                        muzyczny"
                        • teddy4 Re: Co to jest soft metal? 14.07.03, 19:12
                          xamel napisał:

>
                          > a fascynatom etykietek radze przyczepic sobie na czole etykietke "Ex-pert
                          > muzyczny"

Dokładnie. Nigdy nie należy się przejmować tym jak ktoś tam określa czyjąś
                          muzykę. Ważne, żeby ta muza była dobra.
                          • Gość: Argus Re: Co to jest soft metal? IP: *.malpa.komp.pl 14.07.03, 19:57
                            teddy4 napisał:

> xamel napisał:
                            >
                            > >
                            > > a fascynatom etykietek radze przyczepic sobie na czole etykietke "Ex-pert
                            > > muzyczny"
                            >
                            > Dokładnie. Nigdy nie należy się przejmować tym jak ktoś tam określa czyjąś
                            > muzykę. Ważne, żeby ta muza była dobra.

Tylko przyklasnąć... Mądre słowa panowie smile
                        • Gość: Max Re: Co to jest soft metal? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 23:05
                          Oj tak, Cinderella była fajna, mam nawet wszystkie płyty!I od 6 lat mają wydać
                          coś nowego, ale .... na razie grają koncerty w większych metropoliach USA. W
                          końcu to typowo amerykański rock czy też soft - metal...
                          Owszem, różnice są , ale nie tak wielkie. Założenie jest podobne -
                          melodyjność, "skrzeczący" (właśnie, jak to się nazywa ?) wokal, słodkie
                          balladki, podobny image - imprezowy przebojowy rock po prostu.Z tym że fakt -
                          Def Leppard mieli najlepszą produkcję swoich płyt (szczególnie "Histeria") -
                          bombastyczną, efektowną - do dziś robi wrażenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka