tusku 19.01.08, 22:03 Pamiętajcie o BLUESIE bo z klasycznej muzyki JAZZ nie powstał! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzfoxy Re: Blues! 20.01.08, 16:25 Pamiętamy. Zanim poznałam jazz, słuchałam bluesa. Wczoraj był film na Kulturze z koncertu M.Watersa z Kongresowej. Swego czasu biegałam na koncerty bluesowe, głównie białych muzyków (min. Peter Green, John Mayall), chętnie wybrałabym się na BB Kinga czy B.Guya. Odpowiedz Link Zgłoś
lemur12345 Re: Blues! 23.01.08, 10:56 BB King - człowiek legenda. Szacunek!! Dobrze ze pewne schematy bluesowe zostały zaadaptowane przez muzyków jazzowych i stały się istotnym nurtem w tej muzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Blues! 24.01.08, 23:28 lemur12345 napisał: > BB King - człowiek legenda. Szacunek!! > Dobrze ze pewne schematy bluesowe zostały zaadaptowane przez muzyków jazzowych > i > stały się istotnym nurtem w tej muzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Blues! 24.01.08, 23:50 lemur12345 napisał: > BB King - człowiek legenda. Szacunek!! > Dobrze ze pewne schematy bluesowe zostały zaadaptowane przez muzyków jazzowych > i > stały się istotnym nurtem w tej muzyce. ok...sprobuje raz jeszcze,bo za pierwszym razem zaniemówiłem z wrazenia..."(...)pewne schematy bluesowe zostały zaadaptowane przez muzyków jazzowych".No dobrze...Niby jak?Naprawdę uważasz,ze ktos te "schematy bluesowe" przetwarzał i przystosowywał do jazzu? Jesli juz upieramy się na ten podział:blues-jazz,mozemy raczej mówic o wspolnych korzeniach...Zdecydowanie wole nazwę great black music-moim zdaniem lepiej oddaje istotę tej muzyki...Ale adaptacja?... "(...)staly się istotnym nurtem w tej muzyce"?"Schematy bluesowe" nurtem w jazzie? A moze odwrotnie?A moze jeszcze inaczej?pzdr.faraon Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Blues! 24.01.08, 23:27 tusku napisał: > Pamiętajcie o BLUESIE bo z klasycznej muzyki JAZZ nie powstał! To zależy od tego ,co sie rozumie pod pojęciem "muzyka klasyczna"... Odpowiedz Link Zgłoś