GoĹÄ: caton IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 20:30 Podajcie jakies nazwy fajnych kapeli. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pixie Re: Rock progresywny 07.09.03, 21:06 Taki wątek i nic? Ja zaczęłam od Pink Floyd, Jethro Tull i Emerson, Lake & Palmer i nie żałuję. Poza tym: Yes, Gentle Giant, Procol Harum, The Moody Blues, Traffic, Camel, Genesis (z Peterem Gabrielem), Marillion, Caravan, King Crimson, Renaissance, Roxy Music, Wishbone Ash, Van Der Graaf Generator, Kansas, Curved Air, i już mnie ręka boli... Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Rock progresywny 08.09.03, 00:02 pixie napisała: > Genesis (z Peterem Gabrielem) + dwie pierwsze płyty z Collinsem na wokalu oraz wyśmienity koncertowy album Seconds Out. Jeżeli chcesz natomiast posłuchać jak można grać rocka progresywnego w latach 90. zeszłego stulecia - polecam płytę Genesis z wokalistą Rayem Wilsonem - Calling All Stations. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Re: Rock progresywny 08.09.03, 00:06 cze67 napisał: > > Genesis (z Peterem Gabrielem) > > + dwie pierwsze płyty z Collinsem na wokalu oraz wyśmienity koncertowy album > Seconds Out. Jeżeli chcesz natomiast posłuchać jak można grać rocka > progresywnego w latach 90. zeszłego stulecia - polecam płytę Genesis z > wokalistą Rayem Wilsonem - Calling All Stations. Tu ten pan mądrze całkiem napisał. To efekt zdrowego stylu życia (jogging, polowania na pustułki itp). Jak będę miał 67 lat, też tak chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
argus1 Re: Rock progresywny 08.09.03, 00:16 cze67 napisał: > Jeżeli chcesz natomiast posłuchać jak można grać rocka > progresywnego w latach 90. zeszłego stulecia - polecam płytę Genesis z > wokalistą Rayem Wilsonem - Calling All Stations. Z lat 90-tych zespołem nawiązującym do tej stylistyki, bardzo tradycyjnym i świetnym jest Szwedzki zespół Anekdoten. Polecam "Vemod"('93),"Nucleus" ('95) lub "From within" ('99) - wszystkie 3 albumy bardzo dobre.Cechuje je niesamowicie duszny, gęsty klimat okryty dźwiękami mellotronu. Dużo przepięknych melodii. Grupa ta w październiku zagra 2 koncerty w Polsce. A wszelkich Galahadów, Pendragonów czy IQ - radzę omijać z daleka... Odpowiedz Link Zgłoś
rem11 Re: Rock progresywny 08.09.03, 10:49 argus1 napisał: A > wszelkich Galahadów, Pendragonów czy IQ - radzę omijać z daleka... IQ omijać z daleka?Ciekawe.Chyba wychodzi tu brak znajomości takich płyt jak chociażby " THE WAKE", "TALES FROM LUSH ATTIC", "EVER" itp.Uważam, że IQ w latach 80-tych był obok Marillion najlepszą grupą z tego kręgu( a i w latach 90- tych wydali dwie piękne płyty "EVER" i podwójna "SUBTERANNEA". Co do dwóch pierwszych wykonawców to zgoda smędzą i tyle, ja to nazywam soft-progrock czyli badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Rock progresywny 08.09.03, 09:29 pixie napisała: > Roxy Music,Kansas, Hmmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: As Re: Rock progresywny IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 08.09.03, 09:33 cze67 napisał: > pixie napisała: > > > Roxy Music,Kansas, > > Hmmmm.... > Kansas to chyba jest rock progresywny, chyba że się mylę ? Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Rock progresywny 08.09.03, 09:38 Gość portalu: As napisał(a): > Kansas to chyba jest rock progresywny, chyba że się mylę ? Mnie się nie kojarzy. Ale nie znam się na twórczości tej grupy aż tak dobrze (właściwie to tylko kilka utworów) by się wypowiadać autorytatywnie. Dlatego tylko hmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: As Re: Rock progresywny IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 08.09.03, 09:45 cze67 napisał: > Gość portalu: As napisał(a): > > > Kansas to chyba jest rock progresywny, chyba że się mylę ? > > Mnie się nie kojarzy. Ale nie znam się na twórczości tej grupy aż tak dobrze > (właściwie to tylko kilka utworów) by się wypowiadać autorytatywnie. Dlatego > tylko hmmmm... No ja też słabo znam - tylko dwie płyty. Ale "Leftoverture" jest albumem jak najbardziej progresywnym, drugi który znam "Somewhere to elsewhere" trochę mniej, ale i tak bardzo fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
pixie Re: Rock progresywny 09.09.03, 00:37 cze67 napisał: > pixie napisała: > > > Roxy Music,Kansas, > > Hmmmm.... > Kansas jako Leftoverture, więcej ich albumów nie słyszałam Roxy Music - akurat poznaję, więc wpisałam. Oczywiście chodzi o ich wczesne płyty, mnie wystarcza Country Life - to taki trochę inny rock progresywny, punkowo-glamrockowy, ale mimo wszystko, jednak, chyba jest... Ach, zapomniałam o Queen Odpowiedz Link Zgłoś
rem11 Re: Rock progresywny 09.09.03, 14:22 pixie napisała: > Kansas jako Leftoverture, więcej ich albumów nie słyszałam "Point of Know Return" KANSAS z 1977 - Rewelacja!! > Ach, zapomniałam o Queen Nie robić sobie jaj,pliz. Odpowiedz Link Zgłoś
pixie Re: Rock progresywny 09.09.03, 16:15 rem11 napisał: > pixie napisała: > > Ach, zapomniałam o Queen > > Nie robić sobie jaj,pliz. AMG zalicza Queen m.in. do rocka progresywnego. Drugi album jeszcze podpada i może parę kawałków z innych płyt (The Prophet's Song, Bohemian Rhapsody). Jak widać, granice są dość płynne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Rock progresywny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 21:15 Witam ! Tu znajdziesz więcej informacji : www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&uid=CASS805141121&sql=C374 Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kuku na muniu Re: Rock progresywny IP: *.tomaszow.mm.pl 09.09.03, 14:55 Zacznij od King Crimson, Porcupane Tree i Van der Graaf Generator. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Rock progresywny 09.09.03, 15:00 Gość portalu: Kuku na muniu napisał(a): > Zacznij od King Crimson, Porcupane Tree i Van der Graaf Generator. Nie, nie. Zacznij od King Crimson, Genesis, Yes i Camel! Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Rock progresywny 09.09.03, 17:31 Do tej szufladki dość często chowana jest orkiestra pod nazwą Rush. Z rzeczy dużo nowszych - Porcupine Tree. Odpowiedz Link Zgłoś
pixie Re: Rock progresywny 09.09.03, 19:23 dreaded88 napisał: > Do tej szufladki dość często chowana jest orkiestra pod nazwą Rush. > Z rzeczy dużo nowszych - Porcupine Tree. No tak, zapomniałam o Rush. I o panu zwanym Frank Zappa. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: As Re: Rock progresywny IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 09.09.03, 19:32 dreaded88 napisał: > Do tej szufladki dość często chowana jest orkiestra pod nazwą Rush. Moim skromnym zdaniem nie zawsze słusznie Odpowiedz Link Zgłoś