paero123 27.04.09, 15:04 tiny.pl/z53m On jest tak zaangażowany politycznie? "Zostawcie mój kraj w spokoju" to mówił o Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobiasz Re: Zimerman vs USA 27.04.09, 15:20 paero123 napisał: > tiny.pl/z53m > On jest tak zaangażowany politycznie? "Zostawcie mój kraj w spokoju" to mówił > o Polsce? Raczej nie o Szwajcarii. Deklaracje polityczne w trakcie koncertu mógł sobie darować, ale... jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Zimerman vs USA 28.04.09, 00:37 Popieram! Reszta Europy boi się podpaść "wielkiej ameryce" - dobrze, że chociaż on ma odwagę! Odpowiedz Link Zgłoś
miskidomleka Re: Zimerman vs USA 28.04.09, 01:39 Rzecz w tym, że taki protest akurat w tym momencie dziejów USA i świata, w dodatku wykonany na koncercie, który się wykonuje w USA, i na który się zgodziło bez żadnych oprów, jak sądzę, w środku panowania Busha, jest cokolwiek śmieszny. miskidomleka.wordpress.com/2009/04/27/refleks-pianisty/ Odpowiedz Link Zgłoś
mondrian4 Re: Zimerman vs USA 28.04.09, 17:42 gdybym był złośliwy to powiedziałbym że KZ mial na myśłi Szwajcarię i próbę nacisku na Szwajcarię w sprawie zniesienia zagwarantowanej prawem anonimowości kont w szwajcarskich bankach, ale ze złośliwy jestem tylko trochę a szacunek do mistrza po którym matula imię mi nadali mam wielki to powiem że nie wiem co miał na myśli. jego cyrk - jego małpy. Małpy trzeba czasem przywołać do porządku odmawiając strawy. Choćby tylko duchowej. Zrobił co chciał i jak chciał. i tak te jego wyjazdy były już bez sensu skoro ma nawet problemy z wwozem pianofortum a jak wiadomo nie dośc że musi być własny to jeszcze w perfekcyjnej formie instrumentarium wiec po co mu te nerwy? Panie krystianie, zadbaj Pan lepiej o Rapperswill i te resztki z muzeum które tam się ostały bo tam dopiero odbywa sie zamach na narodowe wiano. Pana głos i interwencja będzie pewnie po stokroć bardziej potrzebna tam niż walenie mazurami po amerykańskich preriach. Odpowiedz Link Zgłoś
albinsiwakvonpzpr popieram oburzenie pana Krystiana 01.05.09, 13:50 o jejku, to zupełnie jak za moich czasów, pewnie panie znów stonke na Polskę nasyłają- ja też protestuję, cieszę się że pan Zimerman jest z postępową częścią ludzkości Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Zimerman vs USA 24.05.09, 09:49 jdrk napisał: > Popieram! Reszta Europy boi się podpaść "wielkiej ameryce" - dobrze, że chociaż > on ma odwagę! > Wracam do tej sprawy gdy emocje opadly. Jestem tego samego zdania co Jedrek. Krytyk Kaczynski stwierdzil, ze Zimerman nie powinien tak postapic bo nalezy oddzielic sztuke od polityki. A ja mysle ze gdyby Z np zwolal konferencje prasowa i tam to powiedzial, to do niewielu ludzi by to dotarlo. A tak dotarlo do wielu. I mimo, ze Z wypowiedzial te slowa w gniewie, to nie obrazil nikogo. Bo dodal, ze USA ma wiele wartosciowych rzeczy do eksportu na caly swiat, a eksportuje glownie armie. Mysle, ze te poglady Z ksztaltowaly sie w nim od dluzszego czasu; wyartykulowal je podczas tego konceru w LA. Jest to dowod duzej odwagi cywilnej. Powiedzial to za wielu z nas. Przy okazji tej sprawy dowiedzielismy sie kilku rzeczy: - ze on aktywnie potepial wprowadzenie Stanu Wyjatkowego w Polsce. - ze na konferencjach prasowych twierdzi, ze wiele konkursow pianistycznych jest skorumpowanych (pytanie do Paffcia: ktore?). - ze sam przerobil Steinwaya, na ktorym koncertuje (dowiedzialem sie, ze jego zmodyfikowany fortepian ma kilka klawiatur, ktore on dostosowuje do poszczegolnych utworow). Poprzednia wersje tego fortepianu wladze celne USA mu zniszczyly. No i troche mnie oswiecilo, dlaczego on unika oficjalnego nurtu zycia muzycznego w Polsce (bo to, ze ostatnio koncertowal z utworami Bacewicz w salach uniwersyteckich tylko to potwierdza). Bo ile przykrych rzeczy musialby on powiedziec polskim politykom? Z nalezal zawsze do moich ulubionych pianistow. Teraz wiem, ze jest to tez Czlowiek duzej klasy. Nie znam piekniejszego wykonania Koncertu f-moll Chopina: www.youtube.com/watch?v=DSh_J1Q_saw Odpowiedz Link Zgłoś