god_save_the_queen 26.12.03, 23:25 Ktoś z was ich zna, słucha, lubi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 27.12.03, 00:12 Czy masz jakieś ich płyty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: Blind_GuardiaN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 00:02 god_save_the_queen napisał: > Ktoś z was ich zna, słucha, lubi? znam, slyszalem tylko pare piosenek, nie lubie Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 27.12.03, 00:18 Jeżeli buły to piosenki z dwóch pierwszych płyt(Battalons of fear i Follow the blind) to ci się nie dziwię. Następne płyty były jeż dużo lepsze, szczególmi Nighfall in the Midleearth i A night at the opera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: Blind_GuardiaN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 00:25 god_save_the_queen napisał: > Jeżeli buły to piosenki z dwóch pierwszych płyt(Battalons of fear i Follow the > blind) to ci się nie dziwię. Następne płyty były jeż dużo lepsze, szczególmi > Nighfall in the Midleearth i A night at the opera. Byly to piosenki z Nightfall in the Middleearth. Napewno jeden kawalek byl jakis "Gandalf The Magician" cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 27.12.03, 17:37 Takiego kawałka nie ma na Nightdall-u, i na żadnej płycie kturą mam, a brakuje mi tylko Follow the Blind. Nie wiem coś ty słyszał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: Blind_GuardiaN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 18:55 god_save_the_queen napisał: > Takiego kawałka nie ma na Nightdall-u, i na żadnej płycie kturą mam, a brakuje > mi tylko Follow the Blind. Nie wiem coś ty słyszał... Mam nastepujace kawalki. "Gandalf The MAgician", "A past and future secret", "Into the storm", "Lord Of The Rings". "Nightfall", "Time what is time", "Valhalla" Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 27.12.03, 19:58 > > Mam nastepujace kawalki. "Gandalf The MAgician", ??? "A past and future ???? > secret", "Into the storm", -To jest z nighfall-a "Lord Of The Rings".-Someare far beon(chyba) i Forgotten tales "Nightfall",-To jest z Nightfall-a "Time what is Somewheare far beond(?) > time", "Valhalla" -"- > > Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Blind_GuardiaN 27.12.03, 08:41 no jak sie ma dola to idealni sa. taki radosny zespolik. nie mowiac juz o ich projekcie z iced earth pod tytulem demons and wizards ktory powala :> ale nie rekomendowalabym tej grupy.raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture E? 27.12.03, 08:48 klymenystra napisała: nie mowiac juz o ich > projekcie z iced earth pod tytulem demons and wizards ktory powala :> ale ni > e > rekomendowalabym tej grupy.raczej. To powala czy nie polecasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: E? 27.12.03, 17:41 możesz słuchać spokojnie, jeden z najlepszych zespołów metalalowych w ogóle, a ze speedowych napewno najlepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sacred Re: E? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 16:36 no brawo,pierwsze słyszę żę B.G. to speed metal,może jeszcze thrash? Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: E? 05.01.04, 14:47 a jak nie speed metalowy to jaki? może "nu"? Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: E? 27.12.03, 19:58 eech. powala w sensie ze taki... powalajacy nno radosny pelen pytymizmu i w ogole ale nie jest to grupa ktora bym polecila komus kto chce polsuchac czegos dobrego... czemu nikt nie rozumie skrotow myslowych ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: E? 27.12.03, 20:56 NIE zgadzam się w całej rozciągłośći. To jest właśnie "coś dobrego" a może i lepszego. HA! Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 27.12.03, 17:39 Blindzi sa zajebiści. Na każdą okazję! Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Hej, klyma 03.01.04, 02:09 Ty lepiej uważaj jak zobaczysz na mieście człowieka w arafatce... takie spotkanie może się dla ciebie źle skończyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stagger Lee Re: Blind_GuardiaN IP: 217.11.135.* 29.12.03, 11:11 BG to rzeczywiście fajna kapela... była... Dobre trzy pierwsze płytki ze szczytem możliwości na Tales From The Twilight World, potem już trochę gorzej, a niestety Nigtfall... i ...Opera to po prostu przerost formy nad treścią... Ciągle mam nadzieję że chłopcy wrócą do prostszego, bardziej czadowego grania z hymnowatymi refrenami... Pozdrawiam, Stagger Lee Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 29.12.03, 16:24 Ja jestem fanem ich ostatnich dokonań, piewsze 3, a właściwie 2 płytki mi jakoś nie podchodzą, a NIghtfall-a uważam za najlepszą płytę Odpowiedz Link Zgłoś
wredny_alchemik Re: Blind_GuardiaN 30.12.03, 15:26 Znam, lubię, uwielbiam, kocham... fanatycznie. Znaczy się jest to mój ulubiony zespół. Gandalf the Magician pochodzi z pierwszej płyty (Battalions of Fear) i rzeczywiście nie jest dobry na początek. Demons and Wizards to projekt wokalisty BG (Hansi Kursch) i gitarzysty Iced Earth (Joe Schaffer). Jak na razie wydali jeden album (Demons and Wizards), aktualnie trwają prace nad drugim. Świetny kawałek pięknej muzyki z tego Demons and Wizards =) Nie chciałbym, żeby BG wracało do "czadowego grania". Od Nightfalla zaczęła się zupełnie nowa epoka w ich historii, A Night at the Opera przynosi kolejne zmiany. Każda z ich płyt jest piękna i niepowtarzalna (szczególnie Imaginations from the Other Side, Nightfall in the Middle-Earth i A Night at the Opera). Wielu najzwyczajniej czepia się A Night at the Opera o zbytnie przeładowanie. Z ANATO jest tak, że im dłużej i częściej się słucha, tym muzyka staje się piękniejsza, bardziej kunsztowna i klarowniejsza. Moim faworytem na tej płycie jest Punishment Divine. Kapitalny utwór, kapitalny tekst... A właśnie: co sądzicie o ich tekstach? Szczególnie z ostatniej płyty. Słyszał ktoś może najnowszy "Live"? Najlepsza koncertówka jaką kiedykolwiek słyszałem... i ta okładeczka... mrrr. Pozdrawiam, Etan Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Blind_GuardiaN 30.12.03, 18:21 ja bardzo ich lubię. Jako fanatyk Tolkiena jestem pełen najwyższego szacunku za Nightfall in the Middle-Earth. Muzyka sama w sobie mi podchodzi, ale to co jest dla mnie na tej płycie najważniejsze to klimat, teksty. Jak ktoś się zaczytywał w Silmarillionie to będzie odbierał tę płytę zupełnie inaczej niż osoba nie zainteresowana twórczością Tolkiena. Jednakże na podobnej zasadzie nie zafascynowały mnie aż tak bardzo inne ich albumy, bo (z małymi wyjątkami) tematyka jest inna... Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 01.01.04, 05:06 Tolkiena słabo znam(kwestia czasu), Blindów uwielbiam... Z nighta to najbardziej lubię Precious Jerusalem... Na wieżę i max volume... max czad, cały dom tańczy!!! Są niezrównani!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L@rs Re: Blind_GuardiaN IP: *.earth.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 12:06 Ale Precious Jerusalem jest na ostatniej plycie a nie na night a poza tym to na prawde dobra kapela Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 07.01.04, 16:28 Percious jest na night... "A Night At The Opera". Kolega zapewne uznał, że mam na myśli "Nightfall In The Middleearth", wtedy napisałbym na nightfallu albo some sing about it... Ale, że kolega jest z KRK to koledze wybaczam Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek666 można posłuchać, ale właściwie po co 31.12.03, 12:55 ot, taki tam w miarę przyzwoity zespół, co gra ładne piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: można posłuchać, ale właściwie po co 03.01.04, 02:09 A PO CO SŁUCHAĆ INNYCH RZECZY JAK SIĘ MA ICH PŁYTY?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystikal Re: Blind_GuardiaN IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 02:56 Kilka uwag "reżyserskich": 1. "Gandalf the Magician" to nie utwór BG, chociaż jako taki krąży po sieci. 2. Raczej trudno ich muzykę nazwać "radosną". Ewentualnie można tak spuentować ich najwcześnijesze dokonania, kiedy grali dość schematyczny speed metal (ale też najlepszy w swoim rodzaju), ale nijak to się ma do tego co tworzą obecnie. 2. Najciekawszymi płytami zespołu wydają mi się ich trzy ostatnie albumy studyjne (nie licząc "Forgotten Tales" z coverami i remake'ami) tj. "A night at the Opera" (tu grają najbardziej progresywnie), "Nightfall In Middle-Earth" oraz "Imaginations From The Other Side" i w tej właśnie kolejności najlepiej BG poznawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stagger Lee Re: Blind_GuardiaN IP: *.poch.com.pl 10.01.04, 14:07 Też się zastanawiam jaki, do licha, Gandalf the Magician??? Wredny_Alchemik wspomniał że to z Battalions Of Fear - niby racja ale nie do końca... Jako bonus na CD znalazł się, kiepski zresztą, Gandalf's Rebirth - więc może to o ten numer chodzi? A co do określania ich muzyki jako speed metal - sacred się w swoim poście trochę oburzył i ja się przyłączę... Po to Bozia stworzyła taki gatunek jak power metal coby Blindów można było pod niego podpiąć... Pozdr., Stagger Lee PS A pod wpływem pozytywnych opinii o A Night... chyba sobie z wrażenia posłucham taj płytki po dłuższej przerwie... Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 10.01.04, 15:48 Power to ManOwaR gra!!! A Blindzi grają SPEED!!! Cza se było wywiad z Hansim w Heavy Metal Pages przeczytać, bo był nie dawno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystikal Re: Blind_GuardiaN IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.01.04, 03:23 A co do konkretnych utworów to za ich sztandarowe dzieło uchodzi 14 minutowe "And Then There Was Silence" z ostatniej płyty ("A night at the Opera"), ja po iluś tam jej przesłuchaniach najwyżej znajduję, wspomniany już wcześniej "Punishment Divine". Nie wchodzi od razu, dużo się w nim dzieje, ale po jakimś czasie nie ma sobie równych (choć zapewne nie każdemu podejdą quasi-operowe wokale, ale jeśli ktoś ich nie trawi, to raczej niech sobie BG odpuści). Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 04.01.04, 22:02 Poza "And Then..." to jeszcze oczywiście "Nightfall". Do moich ulubionych należy właśnie wspomniana piosenka, "When Time Stand Still(At the Iron Hill)" również z "Nightfall-a" i "Precious Jerusalem" z Nighta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystikal Re: Blind_GuardiaN IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 01:16 "Precious.." jest o tyle fajne, że ma chyba najbardziej chwytliwy refren, dzieki czemu jako jedyne na płycie spodobało mi się od pierwszego przesłuchania. Ale nie dość, że szybko wchodzi, to jest bardzo starannie dopracowane i się nie nudzi (zaczynają się podobać podkłady na perkusji i pozornie niemelodyjne "rising up from the heart of the desert..") a to rzadkie połączenie... "Nightfall" też lubię, szczególnie w wersji "live", mroczniejszej i cięższej (na "Live" za to słabo wypadło "Punishment divine" - chyba głownie ze względu na trudne do odtworzenia na koncercie wysokie wokale) Poza tym dobre jest jeszcze "Imagination From The Other Side" i też jakby lepsze w wersji koncertowej... Odpowiedz Link Zgłoś
wredny_alchemik Re: Blind_GuardiaN 05.01.04, 14:30 W wersji koncertowej miażdży po prostu Time Stands Still (At the Iron Hill). Te gitary.. ta perkusja... mrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
sword_in_the_wind Re: Blind_GuardiaN 05.01.04, 15:05 Blind Guardian należy do zespołów najdoskonalej radzących sobie na koncertach. Jednak uważam, że dużo lepiej wychodzą im na scenie starsze kawałki takie jak np.:"Journey Through The Dark" lub "Valhalla", które jest łatwiej zagrać, niż te bardziej złożone i skomplikowane utwory z późniejszych płyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystikal "Live" IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 23:57 Ze starszych utworów fajnie wypada "Majesty", bo "Valhalla" i "Journey" jak dla mnie są trochę za bardzo "na jedno kopyto". A "Time Stands Still" faktycznie wsyzedł im świetnie (może poza publiką, która domaga sie "Mirror, mirror" - to akurat mogli wyciąć, skoro miksowania tu i tak było sporo, wokal ze Sztokcholmu, gitary z Hamburga, perkusja z Madrytu, owacje z San Sebastian itp, i to wszystko przekornie wydane jako "Live") Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Która płyta... 10.01.04, 23:23 ... jest waszym zdaniem najlepsza. Moim faworytem jest "Nightfall..." Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrasill Re: Blind_GuardiaN 11.01.04, 12:21 Znam, słucham, lubię. Mój rzęchowaty komputer zaczyna komunikować przeładowanie- za dużo download'ów. In my thoughts and in my dreams They're always in my mind These songs of hobbits, dwarves and men And elves Come close Your eyes You can see them too... Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Blind_GuardiaN 04.06.04, 20:09 czy wiecie coś o tym aby koledz spod znaku ślepego strażnika planowali coś na 25kapeli? Hansi coś przebąkiwał o nowej płycie podczas wywiady w HMP, ale jakaś cisza... Może do nas przyjadą Odpowiedz Link Zgłoś