jan.kran 31.12.03, 13:03 Kobiety : Ella i Billie. Z tym , ze pierwsza jest technicznie nie do pobicia , a druga ma glos jak Aniol)) Mezczyzni: dla mnie mistrzostwo swiata to Bobby McFerrin. Al Jareau bardzo lubie , ale Bobby jest dla mnie najlepszy. K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foxy21 Re: Wokalistyka jazzowa. 08.01.04, 16:55 Popieram, dodam jeszcze D.Krall, C.Wilson. a propo Twojego postu, przypomniala mi sie taka swietna plyta Al Jarreau "Tenderness" z fantastycznym utworem "Mas Que Nada" znasz? B.McFerrin chyba bedzie w lipce w W-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wokalistyka jazzowa-Ula Dudziak 08.01.04, 16:58 Nie zapominajmy o wspanialej Uli. Bylam niedawno na koncercie Voo Voo z Ula, ona jest swietna! Odpowiedz Link Zgłoś
moore_ash Re: Wokalistyka jazzowa-Ula Dudziak 08.01.04, 20:18 foxy21 napisała: > Nie zapominajmy o wspanialej Uli. > Bylam niedawno na koncercie Voo Voo z Ula, > ona jest swietna! > jak przeczytalem wpis Krana to mi sie od razu Orszula nasunela uprzedziles (as) mnie foxy) pozdr. a koncert mcferrina tez niedlugo. i znow nie pojde(( pozdr. tb Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Wokalistyka jazzowa. 08.01.04, 18:22 foxy21 napisała: > Popieram, > dodam jeszcze D.Krall, C.Wilson. > > a propo Twojego postu, przypomniala mi sie taka swietna plyta Al Jarreau > "Tenderness" z fantastycznym utworem "Mas Que Nada" znasz? > B.McFerrin chyba bedzie w lipce w W-wie. Nie znam tej plyty. Ale mam Bobby z Coree. Znakomite. Na koncercie niestety nie bylam, ale widzialam transmisje zkoncertu Chicka z Jareau i dlatego kupilam te plyte w ciemno))) > Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wokalistyka jazzowa. 09.01.04, 11:30 jan.kran napisała: > > Nie znam tej plyty. Ale mam Bobby z Coree. Znakomite. Na koncercie niestety nie > bylam, ale widzialam transmisje zkoncertu Chicka z Jareau i dlatego kupilam te > plyte w ciemno))) > > Mowisz o tej najnowszej, urodzinowej cd Chicka? Rendezvous in NY? Odpowiedz Link Zgłoś
broch Flora Purim 02.02.04, 16:13 poniewaz padlo nazwisko Corea to nalezaloby wspomniec Flore. Jej solowe plyty sa znakomite: szczegolnie "Stories to Tell" ale tez "Three-Way Mirror", "Open Your Eyes You Can Fly" Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Flora Purim 02.02.04, 16:26 broch napisał: > poniewaz padlo nazwisko Corea to nalezaloby wspomniec Flore. Jej solowe plyty > sa znakomite: > szczegolnie "Stories to Tell" ale tez "Three-Way Mirror", "Open Your Eyes You > Can Fly" Coraz wiecej ulubionych nazwisk) Tak Ona jest swietna ))) K. Odpowiedz Link Zgłoś
radcawegrowicz Re: Wokalistyka jazzowa. 10.01.04, 20:01 d. krall, c.wilson, s. horn, j. mitchell, d. reeves - to rozumiem ale u. dudziak to aine gigantisze nieporozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wokalistyka jazzowa. 13.01.04, 15:54 radcawegrowicz napisał: > d. krall, c.wilson, s. horn, j. mitchell, d. reeves - to rozumiem > ale u. dudziak to aine gigantisze nieporozumienie Nieporozumienie? Moze dla Ciebie, nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piautre1 Re: ula i inne 02.02.04, 10:55 widze ze tak rozumujesz jak piszesz. ula jest wspaniała a inne polki z ewą bem na czele?! z wielkich nie wymienionych dotąd - dinah washington jeśli ktos nie wie co to znaczy soul- niech posłucha jej a ze nie wszyscy wiedzą swiadczy podłączanie się pod soul innych rapujących gwiazdek i ogólny (!)zachwyt. pi Odpowiedz Link Zgłoś
chris.b A czy lubicie... 01.02.04, 23:26 Czy podoba wam się się Peter Cincotii i Jane Monheit - bo ja tego ostatnio ciagle słucham... Odpowiedz Link Zgłoś
a.grela3 Re: Wokalistyka jazzowa. 02.02.04, 10:55 wszystkie te nazwiska z d e c y d o w a n i e p o p i e r a m, ale jeśli chodzi vocal jazz mam swoją najnowszą "miłość" - jest nią Kurt Elling i jego ostatnia płyta "Man in the Air" (niestety innych nie słyszałem) jeśli znacie to napiszczie co sądzicie, jeśli nie to koniecznie posłuchajcie (jeżeli macie jakieś problemy z dostępem do jego płyt to możemy się wymienić) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Wokalistyka jazzowa. 02.02.04, 12:47 No , Ewa Bem jest rzeczywiscie moja wielka miloscia ) Poza tym kupilam sobie jakas znakomita skladanke McFerrina z niemiertelnym hitem "Dont`worry ..." Podobno Mistrz nigdy nie wykonuje tego na koncertach , bo Mu bokiem wyszlo. Mnie swojego czasu tez, ale teraz posluchalam z przyjemnoscia po dluzszej przerwie. Porusze na tym watku temat zspolow wokalnych spiewajacych jazz. Dla mnie to co ja lubie najbardziej to NOVI SINGERS i Manhatan. Pozdrawiam. Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
broch The Girl from Ipanema 02.02.04, 17:57 To tez nie wymieniona Pani z dziwnym nie szkolonym (i nie tak mocnym) glosem ktory zostaje w pamieci. Moje ulubione to: "Astrud Gilberto's Finest Hour" i "Gilberto with Stanley Turrentine" Odpowiedz Link Zgłoś
flakusi Re: The Girl from Ipanema 16.02.04, 09:51 Szczerze mówiąc, zdążyłam już trochę o niej zapomnieć, odkryłam ją bardzo dawno temu i też byłam zachwyczona jej głosem, muszę sobie celem przypomnienia znowu ją wyszperać z zakurzonych kaset. Dzięki za przypomnienie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
indiaarie Re: The Girl from Ipanema 07.04.04, 19:15 Tak....Astrud Gilberto jest po prostu cudddoooowwwnaaa!!Bardzo ciekawie brzmi tez "Garota..." spiewana przez AuguscikPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonieczka Re: Wokalistyka jazzowa. 04.02.04, 16:42 Bobby McFerrin jest poza wszelka klasyfikacja. To nie jest glos - to nawet nie jest instrument - to jest orkiestra. Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: Wokalistyka jazzowa. 05.04.04, 01:03 Posluchaj The Manhattan Transfer albo LA Voices Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: Wokalistyka jazzowa. 06.04.04, 15:55 wszystko prawda, ale dodam niezapomnianą Astrud Gilberto - nikt tak nie śpiewał bossa novy jak ona! Flora Purim też godna pamiętania. Bobby McFerrin genialny na płycie z Yo Yo Ma akompaniującym mu na wiolonczeli, z tym że nie śpiewa jazzu a raczej po swojemu interpretuje klasyków (genialny fragment koncertu na 2 mandoliny Vivaldiego!) Odpowiedz Link Zgłoś
flakusi Re: Wokalistyka jazzowa. 08.04.04, 12:47 tak, genialna płyta McFerrina z YoYo Ma, jedna z moich ulubionych, McFerrin słychać, że się świetnie przy tej muzyce bawi. A przypomniałaś /eś/ mi moja zakurzoną Gilberto, o której szczerze mówiąc, też niestety zdążyłam już zapomnieć, ale spróbuję sobie ją odświeżyć, przy najbliższej okazji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
widmowolnosci Re: Wokalistyka jazzowa. 07.04.04, 23:27 Ciekaw jestem co sie dzieje z polskim Festiwalem Wokalistow Jazzzowych.Kiedys to byla dosyc fajna impreza w Lublinie.Debiutowal Tam Staszek Sojka zajmujac pierwsze miejsce i nagrode w wysokosci 500 dolarow.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś