Gość: Jan IP: 88.220.49.* 14.07.11, 12:45 Wybieram sie, kazda informacja bedzie cenna, czy warto, może polecicie inne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mack Re: Biała IP: *.stk.vectranet.pl 14.07.11, 20:38 Janie. Nie łatwo polecić i trudno odradzić. Byliśmy pół dnia. Gości niewielu, był czerwiec. Miejscowość nietypowa, rozwleczona po wzgórzach wokół sporej doliny. Ładne malutkie centrum. Główna droga z centrum miasteczka do plaży właśnie w budowie. Dłuższy spacer, na razie po tłuczniu wśród maszyn budowlanych. Sporo apartamentowców już jest i dużo się buduje, ale to raczej nie jest rzeczą pozytywną w moim rozumieniu. Lubię miasteczka z tradycyjną bułgarską architekturą. W knajpkach drożej niż w Obzorze. Plaża ciekawa, jednak nieduża. Jest jeszcze kolejna za cyplem w stronę Obzoru, jak się domyślam, ale nie dotarliśmy do niej. Być może w głównym sezonie przybędzie także niezbyt dużo wczasowiczów. Z drugiej strony zastanawiające jest to, że w sezonie funkcjonuje linia autobusowa Sofia-Biała. Gdyby apartamenty się zapełniły to ludzie na plaży się nie pomieszczą. Straganów, vide Obzor, totalny brak. Spokój ogromny. Miejsce nie dla młodych, pragnących gwaru, rozrywki. Ale dla dorosłych to interesująca alternatywa. Z Obzoru dotarliśmy bez problemu do Białej autobusem jadącym do Warny. Wysadzili nas przy głównej szosie. Pod wieczór jednak żaden autobus z Warny do Burgas nie miał chęci zatrzymać się w Białej. Wróciliśmy do Obzoru taxi, miejscowa kobieta błagała byśmy pozwolili i ją zabrać. Komunikacja miejscowa istnieje na rozkładzie, nawet widzieliśmy oczekujących tubylców, lecz kursów jest tylko kilka na dzień i nie udało się zobaczyć żadnego autobusu na Autogara w Białej, Autogara to wielkie słowo a tam skromne coś wewnątrz miasteczka. Wiem, iż miejscowość ma zwolenników i interesującą renomę, sam nie wiem jak Białą ocenić, w przyszłym roku z chęcią raz jeszcze pojadę do Białej by spędzić choć cały dzień i mieć możliwość więcej zobaczyć. Sinemorec na południe od Carewa i Achtopolu jest miejscowością o podobnej niespójnej strukturze, analogicznych zaletach i wadach. Ma plażę Butamiata z potężnym pałaco-hotelem, sporą i ładną, a od strony północnej słynną już kosę piaskową z meandrami rzeki Weleki. I ją chyba można uznać za atrakcję, choć obok na skalistym wzgórzu przy plaży samochody tam parkujące zdecydowanie psują widok. Miejscowi ( a może i turyści ) mają jakąś ciągotę, chętnie wjechaliby do morza swymi wehikułami. Z ukłonami Mack. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Biała IP: 88.220.49.* 15.07.11, 08:11 Dzieki Mack za obszerna i wyczerpująca odpowiedz, gdyby wszyscy podchodzili do forum tak jak ty to wielu wybierajacych sie do Bułgarii miałoby mniej kłopotu. A jaką inna miejscowość byś polecił oprócz Obzoru, Kraniewa i Primorska. Pozdrawiam Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mack Re: Biała IP: *.kliknet.pl 15.07.11, 09:10 Dziękuję. Weź pod uwagę dwie wspomniane uprzednio czyli Sinemorec i Achtopol. Gdy uznacz je za zbyt ciche, polecam niezastąpiony Sozopol, dostarczy wielu niezapomnianych wrażeń. Wracając do Białej to jednak może należałoby zaryzykować i tam pojechać na parę dni, pragnąc odmiany przeniesiesz się do Obzoru na drugą część wakacji. Także Carewo jest do zobaczenia i polubienia. Wielu uznaje je za zły wybór, uważam iż ma coś do zaoferowania. Plaże małe, te blisko centrum, dalsze są większe. Jest ich w sumie pięć, do dwóch skrajnych dojeżdża się busikiem oraz czymś w rodzaju kolejki jadącej po szosie. Carewo ma ukryty skarb. Można chodzić po miasteczku i nie mieć pojęcia o jego istnieniu. Jest z uliczek niewidoczny. Niemal przy końcu cypla jest skwer, w prawo i w dół zejdziesz do skałek z ogromną ilością muszli. Tymi skałkami można bez trudu wędrować, niemal samotnie, daleko wzdłuż brzegu. Carewo to najlepszy punkt wypadowy na wycieczki do Achtopolu i Sinemorca. Jeżdzą mini-busy, doradzam wycieczki rano, popołudniowe mogą skończyć się stresem z powodu braku możliwości powrotu wieczorem i sporym w ostateczności rachunkiem taxi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiomar Re: Biała IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.11, 22:01 Mack, gratulują masz "lekkie pióro" a info podajesz w formie jak najbardziej przyswajalnej; ja wynieram się z rodziną w 2 połowie sierpnia do Bałczika; kiedys tam byłem ale po sezonie; ciekawe jak łatwo/trudno teraz przyjdzie mi znależć kwatery; jak nie znajdę to pewnie pojadę w dół na południe i twoje info będzie dla mnie pomocne; Odpowiedz Link Zgłoś