Dodaj do ulubionych

Z biurem czy samemu?

08.07.15, 20:28
Cześć wszystkim! Zjeździłem już prawie całe Bałkany, które uwielbiam, ale jakoś zawsze z różnych powodów nie składało, żeby w końcu dojechać do Albanii. Planuję to w końcu zmienić tej jesieni i w związku z tym mam pytanie, jak Waszym zdaniem lepiej jechać, z biurem podróży czy samemu? Z tego co widziałem w biurach ceny nie są wygórowane i naprawdę poważnie rozważam tę opcję.
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Z biurem czy samemu? 09.07.15, 20:43
      Moim zdaniem lepiej samodzielnie. Z biurem w ciągu 6-cio dniowego objazdu zaledwie "poliżesz" albańskie klimaty. A sporo jest tam ciekawych miejsc do zobaczenia.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,157870331,158152013,0,2.html?v=2
      Chyba, że zamierzasz spędzić cały pobyt w hotelu na wybrzeżu.
      • miras59 Re: Z biurem czy samemu? 11.10.15, 23:13
        Jeżeli chcesz przebywać tylko w hotelu ewentualnie na najbliższej plaży to z biurem,ale jeżeli chcesz poznać Albanię ,ludzi, smaki i zapachy i dań- nie tych komercyjnych nad morzem to na pewno polecałbym samodzielnie- samochodem.Na następny rok wybieram się czwarty raz ,można powiedzieć że dużo widziałem ale jeszcze są miejsca ciekawe gdzie nie byłemsmile
    • kirgian Re: Z biurem czy samemu? 16.07.15, 00:30
      Ja raz pojechałem autostopem i raz na dwutygodniową wycieczkę organizowaną przez Wytwórnię Wypraw, obydwie opcje mają swoje wady i zalety, ale jednak dużo bardziej wolę mieć wszystko zapewnione niż tułać się z ciężkim plecakiem późną nocą szukając hostelu
    • starter3 Re: Z biurem czy samemu? 24.08.15, 11:07
      Z biurem. Tylko i wyłącznie z biurem. Ale to zależy chyba od indywidualnych preferencji. Ja tam lubię organizowane z biurem bo mam wszystko już ustalone i nic samemu nie muszę kombinować. A jak Albania to polecam Wytwórnię Wypraw! Pozdrawiam
      • podroz-nik0 Re: Z biurem czy samemu? 08.09.15, 21:01
        Tylko samodzielnie autem. Właśnie jadę w pażdzierniku dwa miejsca dla podróżniczek wolne
      • paluch686 Re: Z biurem czy samemu? 29.01.16, 14:48
        Obiecująco się zapowiada zwiedzanie z Wytwórnią Wypraw big_grin. Zwiedzanie w 6 dni - to naprawdę nie ma sensu! Ale 14 dni to już jak najbardziej smile. I to fakt, zaplanować sobie podróż na 14 dni całą od A do Z to niezły wysiłek a Wytwórnia ma to naprawdę jak widać świetnie dopracowane. Podoba mi się!
    • marsro Re: Z biurem czy samemu? 24.01.16, 15:09
      Zapraszam na www.travel-navigator.pl
      Proszę wypełnić formularz kontaktowy.
      Doradzimy i zorganizujemy 40% taniej niż konkurencja
      Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych, Ty mówisz my słuchamy i realizujemy.
    • karcolek Re: Z biurem czy samemu? 01.02.16, 12:26
      Zdecydowanie samemu. Dużo Polaków podróżuje własnymi samochodami po Albanii. widoki są malownicze, noclegi i jedzenie tanie. ludzie raczej nie znają angielskiego (wyjątki to Saranda i tirana), wiec lepiej kup rozmówki polsko-albanskie
    • miras59 Re: Z biurem czy samemu? 17.02.16, 23:00
      Zdecydowanie samemu własnym autem, w tym roku jadę 4 raz i jeszcze mi sie nie znudziło.Jadąc samochodem nie jesteś uzależniony od narzuconego programu, w zasadzie dowiozą cie na miejsce po 30 paru godzinach(koszmar) i radź sobie sam do powrotu.Na pewno nie poznasz atmosfery albanii i jej klimatów.Jadąć do Albanii jeziesz przez Macedonię-piekny kraj Skopje-Kanion Matka-Wyjazd na Krzyz Milenijny kolejką gondolową 7zł w dwie stronysmile no i piękny Ochryd bardzo klimatyczny-świetne i tanie jedzenie pyszne owoce.Albania to nie tyko lazurowe morze ale i cudowne Góry Thet,Valbone. a tam przyroda dziewicza i żywność naturalna.Można pisać bez końca -moje filmy na Yt max75176
      • polecmag Re: Z biurem czy samemu? 18.02.16, 09:14
        My jedziemy do Albanii po raz pierwszy. przez kilka miejscowości Skopje, Ochryda, Wlora, Borsh , Ksamil i zamykamy Pestani i Belgradem. Jakieś uwagi prywatne , dobre rady ? czy warto wziąść aparat do zdjęć pod wodą - nasz dzieci są zapalonymi pływakami ( trenują ) . Czy woda jest faktycznie taka czyściutka ? Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za info
        • miras59 Re: Z biurem czy samemu? 21.02.16, 22:55
          Oczywiście że warto zabrać taki aparacik.Tak to prawda że woda jest taka, byłem we wszystkich tych miejscowosciach.Zrób sobie 3 dniowy postój w Ochrydzie jest bardzo klimatyczny. Dwie piękne plaże w Albanii www.youtube.com/watch?v=1n-IBlSEbxg i druga perełka www.youtube.com/watch?v=7G_uxJYVQ1Y
          • polecmag Re: Z biurem czy samemu? 22.02.16, 07:39
            smile Czy na plażę Gjipe długo się idzie ? nie mamy terenówki żeby do niej dojechać sad
            Oglądam zdjęcia i filmiki i już chcę czerwiec . W Ochrydzie mamy zarezerwowany 2-dniowy pobyt w drodze do Albanii i 2-dniowy w Pestani w drodze powrotnej. Czy jezioro jest też takie czyściutkie jak piszą ludzie ?
            • miras59 Re: Z biurem czy samemu? 22.02.16, 10:12
              Na plażę Gjipe myślę że jest około 2km w dół potem możesz wziąść jepa 10 Eu od wjazdu nie od osoby.Jezioro Ohrydzkie jest czyste ale nie aż tak,zresztą jest tyle do zobaczenia że na pewno nie starczy ci czasusmile
            • ma.ci.ej Re: Z biurem czy samemu? 22.02.16, 10:54
              Czyste to jedno a przejrzyste drugie. Jeśli pytasz o przejrzystość wody to jest naprawdę niesamowita. Okolice Peshtani to zresztą najlepsze miejsce na postój na tym jeziorem. Jeśli zdążycie i lubicie chodzić po górach to polecam spacer z przełęczy między jeziorami (ok. 2 godz w jedną stronę, widok na 2 jeziora niesamowity).
              Plaż na riwierze jest sporo, choć ta jest piękna, to niekoniecznie trzeba się na nią porywać nie mając terenówki. Z miejsc o o którym piszesz podarowałbym sobie Vlore - to duże hałaśliwe miasto, zatłoczone plaże - nie warto. Co do Ksamilu opinie są sprzeczne: niektórzy są zachwyceni, niektórym (w tym mnie) nie przypadł do gustu.
              Z Borsh do Peshani pewnie pojedziesz przez Gijokastrę i Korczę. Koniecznie warto mieć kilka godzin na Gijokastrę (a najlepiej zatrzymać się tam na nocleg), potem obok Pernett (kilka km od głównej drogi, bez problemu dojedziesz osobówką) są gorące źródła, warte zatrzymania. Droga do Korczy jest piękna i przejezdna dla osobówek, ale wolna (nie zakładaj przeciętnej większej niż 30-40 km/h).
              Omijacie Berat - wielka szkoda, ale to miasto jest strasznie nie po drodze.
            • miras59 Re: Z biurem czy samemu? 22.02.16, 13:03
              Czy ty chcesz wracać przez góry do macedoni? to nie jest chyba dobry pomysł.
              • ma.ci.ej Re: Z biurem czy samemu? 22.02.16, 13:48
                Z Ksamilu do Peshtani najsensowniejsza droga to GIjokastra-Permet-Korcza
                • miras59 Re: Z biurem czy samemu? 22.02.16, 19:47
                  Jeżeli chodzi o powrót do domu to nie jest to najlepszy wybór, a jeżeli chodzi o dojazd do Pestani to tak www.youtube.com/watch?v=LWmlNbSf13w to jest ta droga.
                  • ma.ci.ej Re: Z biurem czy samemu? 22.02.16, 20:48
                    Jedna z piękniejszych w Albanii (przynajmniej z tych dla zwykłych aut). Ale to już ostatnie lata tej drogi. W ubiegłym roku widziałem jak budują nową - od Korczy i potem tunelem w okolice Permett (tunel jest w okolicy gorących źródeł, o których pisałem wcześniej). Choć nowa droga też zapowiada się ciekawie, to warto przejechać tą starą, póki jeszcze jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka