Dodaj do ulubionych

Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan

10.08.13, 20:53
Pierwszy raz wyjeżdżamy za granicę i mam kilka pytan, może ktoś pomożę :)

Lecimy samolotem, mamy wykupioną opcję All Enclusive w hotelu Grifid Bolero - ile powinniśmy wziąć pieniędzy (mniej więcej) i w jakiej walucie? Wymieniliśmy parę groszy dokładnie na 250 Leva - czy to wystarczy ? Czy może powinniśmy wymienić na Euro ? Czy ewentualnie się ratować kartą płatniczą na miejscu ? Lub na miejscu skorzystać z wymiany walut ?

Czy był ktoś w tym hotelu i może co nieco o nim powiedzieć ? Czy będąc na miejscu (niedaleko Varny) są jakieś inne atrakcje niż plaża i basen ? Mamy tylko 7 dni więc cchemy jak najlepiej to spożytkować, a absolutnie nie mamy żadnego doświadczenia w zagranicznych wyprawach. Proszę o odpowiedz ..
Obserwuj wątek
    • martina-0 Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan 10.08.13, 21:25
      Co zwiedzić w okolicach Złotych Piasków i Varny wg zagranicznych forów, wiec są też teksty po angielsku:

- pl.wikipedia.org/wiki/Nesebyr
      - Provadia tomb, the forthress there and the salt mine. Quite old civilization has been at that place. Have a look where Goliama Kosmatka is, and Starosel as well. Google Perperikon.
      Provadia is a town not far from Varna. One and a half hour drive from Sunny beach.
      - The beach in Varna is okay, but I personally prefer the Kabakum beach which is between St Konstantin & Elena and Golden Sands. If you like diving, there's another beach - Fichoza. It's wilder and more exotic, but a little bit further away.
      - Apart from Kabakum the beaches at Chernomoretz and Galata are good, too. They are less popular but accessible by bus. Kabakum is also accessible by bus but brace yourself for a nice steep road to climb on the way back from the beach.

• Gość: xyz Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.13, 07:11
      kup w polsce troche lv nie bierz euro ponieważ jest tam mnóstwo kantorów i wszystkie mają złodziejski kurs 1.59lv.jeśli twój bank nie pobiera prowizji za korzystanie z karty to tylko bankomaty,na promenadzie jest ich kilka.w ZP ceny są bardzo wysokie plaże nie za szerokie,mnóstwo rosjan,którzy robią straszny zgiełk.polaków niewiele.7 dni troche mało na zwiedzanie,jeśli jedziecie w kilka osób to najlepiej wynająć auto 1-2dni/25e/dzień,i zobaczyć,nessebar,alladża, bałczik,warne,shumen pobiti kamani,veliko tarnovo,no i warne.do warny możesz dojechać autobusami podmiejskimi. bilet kupujesz w autobusie.w warnie warto wybrać się na bazar ceny 2x niższe niż w w ZP. wysiadasz na przystanku delfinarium i kierujesz się w prawo zawsze możesz zapytać po bułgarsku też bazar.
      • Gość: asfsa Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.13, 18:33
        Jeśli w ZP dla Ciebie jest drogo to jestem chyba Święty Walenty. Ceny często połowę tańsze niż nad Bałtykiem.

P.S. Na pewno jest taniej w innych częściach Bułgarii, ale żeby twierdzić, że jest drogo to ---> :))
        • Gość: xyz Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.13, 20:22
          byłem m-c temu i wiem co pisze.jest to chyba najdroższe miejsce w bułgarii,
          • Gość: asfsa Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 22:05
            Też wróciłem w sobotę. To, że najdroższe w Bułgarii, to nie znaczy, że drogo dla Polaków - porównując właśnie chociażby z Bałtykiem
            • Gość: xyz Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 18:44
              w tym roku nie byłem nad polskim morzem więc w kwestii cen bałtyckich nie będę się rospisywał.jeśli ktoś jest w ZP w wersji ultra lub all to tak naprawdę nie zwraca uwagi na ceny bo wszystko ma na plaży basenie czy hotelu.ja byłem w wersji ze śniadaniami więc troche robiłem zakupów.podam kilka przykładów obiad od 10lv szopska 4,5lv puszka zagorki 1,6lv czereśnie 8lv lody 1,6lv gałka 0,5kg cukru 1,7lv.na dzień dzisiejszy to ceny x2.3zł.czy tanio? tanie to były mocniejsze alkohole bułgarskie rakija,mastika ok.9lv za 0,7l.,ale nasz sobieski to ponad 20lv za 0,5.że nie jestem człowiekim rozrzutnym więc starałem się kupować jak najdalej promenady bo tam to jeszcze wyższe ceny.
              • martina-0 Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan 13.08.13, 23:28
                W Varnie i po drodze do Złotych Piasków jest sieć supermarketów Piccadilly, oto adresy:

www.piccadilly.bg/shops.php?open=3&sub=0
                SKLEPY = Мaгaзини
                SUPERMARKET = Хипермaркет

Oto mapka ze sklepami Billa w całym kraju:

www.billa.bg/Layouts/dd_bi_single.aspx?folderId=132311&pageId=+1151021

i gazetka Billi z cenami:

www.billa.bg/Layouts/dd_bi_single.aspx?pageId=1165331&folderid=132483
                Supermarket Metro Varna

www.metro.bg/public/site/metro-bg/storedetail/661766/Lbg_BG/index.html?store=METRO-Varna
                www.metro.bg/public/Store_locator - mapa ze sklepami Metro w Bułgarii

www.metro.bg/public/bg/Home/METRO_Offers/METRO_catalogs - gazetki Metra

Markety Lidl w Bułgarii:

www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl_bg/hs.xsl/6603.htm (mapa sklepów)

www.lidl.bg/cps/rde/xchg/SID-D0510AB0-8E565405/lidl_bg/hs.xsl/offerdate.htm?offerdate=26097 (gazetka Lidla)

Mapa sklepów Carrefour w Bułgarii - www.carrefour.bg/bg/stores/ (wybrać Вaрнa)

www.carrefour.bg/bg/ (gazetki)

Centrum Handlowe w Varnie: www.mallvarna.com/en/index.html

Supermarket Penny (gazetki) -

www.penny.bg/Homepage/Homepage_pon/pe_Home.aspx (wybrać też филиaл i wyjdzie lista sklepów)

• malwes Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan 15.08.13, 14:31
                  Hej, ja wlasnie jestem w ZPiaskach i tak:
                  Jesli chodzi o pieniadze to zalezy ile chcecie kupowac jedzenia dodatkowo lub roznych gadzetow. To jest miasteczko turystyczne, jest mnostwo kramow, straganow itp. Moze byc ciut malo ale tutaj bez problemu mozecie wybrac pieniadze lub placic w marketach karta od malych kwot. Ani Aldo ani apteka nie doliczyly mi prowizji. Nie wymieniajcie waluty w kantorach, koszmarnie oszukuja. Przy deptaku w wielkim hotelu Admiral jest Reiffeisen bank i w nim wymienicie euro a takze wybierzecie z bankomatu. Kantor zaraz przy samym banku tez jest ok. Przelicznik z euro to 1,92 i nie dajcie sie skusic na wiecej w kantorach bo potrafia podmienic tabliczki itp. Nie kupujcie tez lodow na zadnych stoiskach z malymi lodowkami. Ogolnie lepiej darowac sobie lody. Zabierzcie duuuzo probiotykow, 2 opakowania nifuroksazydu oraz stoperan i smecte oraz jakis antybiotyk na wszelki wypadek, albo bactrim bo on i bakterie i salmonelle wytlucze? Wode kupujcie butelkiwana. Ogolnie nie ma tu problemu z bakteriami ale inna flora i bardzo ciezkie smazone jedzenie. Ja w zadnym kraju nie mialam problemu z biegunkami czy wymiotami a tutaj wszyscy cos mieli a jestesmy w 3 rodziny z 2 dzieci kazda. Niestety nie jest czysto, jest to niestety kraj niskiej kultury. Ludzie wszedzie pala papierosy, nawet wolno na plazy. Na plazy wszystko jest platne i jest bardzo tloczno. Free zones zapchane. Placi sie niby do 18.00 ale potrafia zganiac z lezakow i po 18.oo. Nie ma kultury szanowania rodzin z dziecmi. Potrafia nie pozwolic wysikac sie dziecku w restauracji nawet jak chcesz zaplacic bo masz daleko do publicznej toalety. Na basenach dzieciecych tez pala mimo zakazu. Na wycieczkach grupowych tez nie chca dolac dziecku wody do picia, nawet za doplata, bo im sie spieszy zeby szybciej wyjsc i wpuscic kolejna grupe. W aquaparku na wejsciu potrafia przeszukac ci kazda torbe czy nie wnosisz wlasnego picia. Na plus piekne cieple moze, nie jest nudno, fajne knajpki nadmorskie, ogolnie dosc czyste hotele i dbaja o czystosc w wodzie basenowej. Uwazajcie na wszedzie obecne przeszkole barierki przy basenach i w oknach, niestety nie sa bezpieczne. My jestesmy w jednym z lepszych hoteli tu ale ogolnie juz tu raczej nie wroce wlasnie ze wzgledu na halas i niska kulture. Dla mnie przeganianie dzieci z toalety nawet za oplata bo sie tu nie pilo czy nie jadlo oraz odgaszanie petow na plazy w piasku jest ponizej wszelakiej krytyki. Lekaza wolajcie jakby co tylko przez ubezpieczyciela z biura lub indywidualne ubezpieczenie jesli macie. Powinien kosztowac 25 leva. W hotelu potrafia wziac i ze 100lv od osoby. Nie ma bezpiecznych wypozyczalni aut. Warto zwiedzic varne i nessebar ale we slasnym zakresie.
    • Gość: Darknaren Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.08.13, 23:49
      w złotych piaskach warto pójść drogą za altaya monastyr i z wieży widokowej rzucić oko na całe złote piaski a potem wrócić zboczem tylko wziąć picie bo na górze nie ma ani jednego sklepu.
      (Za wioską kierować się ścieżką w lewo) najbardziej godny zaufania bankomat to Raiffaisenu wypłacałem kartą kredyt banku i prowizje były mniejsze jak w kantorach - ceny w hipermarketach w warnie tak 90% cen w polsce i tam polecam zaopatrzyć się w napoje.
    • martina-0 Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan 16.08.13, 00:23
      Właśnie znalazłam fajne forum turystyczne, info o Bułgarii jest tu:

voyageforum.pl/forums/43-Bu%C5%82garia
    • Gość: Mati Re: Bułgaria Złote Piaski -- kilka pytan IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.13, 18:39
      ja w Bułgarii korzystałam tylko z karty kredytowej, bankomaty są bardzo rozpowszechnione, na pewno nie będziesz mieć problemów, żeby jakiś znależć. Na miejscu wydaliśmy z mężem około 1000 PLN, czyli trochę ponad 400 lewów, chyba 430. Też mieliśmy all inclusive, wycieczka wykupiona w alfa starze, hotel trzygwiazdkowy. Na pocieszenie dodam, że Bułgaria jest tania. Produkty spożywcze, wina, wstępy nie są drogie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka