Gość: Tomasz IP: *.biznes.mm.pl 10.07.14, 17:01 Witam. Właśnie wróciłem z Bułgarii. Jeżeli macie pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasha123 Re: Bułgaria, Byala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.14, 20:57 Jedziemy do Białej 1.08. Napisz, proszę, którędy jechałeś, gdzie na plażę z własnymi leżakami (żeby za daleko nie taszczyć), czy polecasz jakieś szczególne sklepy albo knajpki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mack Re: Bułgaria, Byala IP: *.nesebar-lan.net 11.07.14, 11:38 Leciałem, więc w sprawach pozostałych, raczej nie polecam jechać z leżakami ponieważ Biała jest specyficznie rozległa a do plaży daleko, z plaży pod górkę. Sklepów i knajp kilka bez szczególnych osobliwości choć w zwykłym sklepie spożywczym ceny o 30% niższe niż w Obzorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz. Re: Bułgaria, Byala IP: *.biznes.mm.pl 12.07.14, 11:03 Witam. Czas pobytu 10 dni. Wyjechaliśmy ok. 4:00 w sobotę z Gorlic, następnie omijając drogi płatne na Słowacji i Węgrzech przez przejście w w Koniecznej-Bardejów-Preszów-Koszyce-Sena-Tokaj-Nyiregyhaza-Debrecen-Oradea(RO). Tam kupiliśmy winiety na 2 tyg. sprawdzaj w kilku budkach bo ceny są różne, my kupiliśmy w pierwszej po przejechaniu granicę 8EUR (dalej były po 10, 12). Dalej wspaniałe widoki, ale koszmar drogowy Oradea-Deva (stanowczo odradzam), kieruj sie na Cluj-Napoca-Sebes. My po dojechaniu do Deva, dalej Sebes-Sibiu-Avrig-Cartisoara i nocleg na trasie 7c u zaprzyjaźnionej Pani. Następnego dnia (niedziela) trasą Transfogarską w kierunku Pitesti-Bukareszt-Giurgiu (3EUR)-Ruse (3EUR) opłaty za przejazd mostem. Wykup winietę bo w ubiegłym roku Rumuni na granicy sprawdzali winiety i jeden z Polaków przede mną zapłacił grzywnę 150 EUR. Dalej Ruse-Warna-Byala. Jeżeli ktoś jest zainteresowany konkretnym miejscem zakwaterowania to podam indywidualnie na maile, bo nie trawię naganiaczy, których nie brakuje na tym forum. Na plaży, na której byliśmy można przychodzić z własnym sprzętem, można też wypożyczyć, jest również bar. Do plaży ok.150 m. Restauracja przy pensjonacie również jest a w nim każdy kto wynajmuje w tym konkretnym pensjonacie otrzymuje 10 % rabatu na rachunku. W rzeczywistości jet faktycznie taniej bo sprawdzaliśmy. Każdy kto jedzie w wekend do Bułgarii polecam Bukareszt i jej obwodnicę, jeżeli w tygodniu to: Byala-Giurgiu-Ghimpati-Clejani-w Vanatorii Mici na autostradę i Pitesti-Sibiu-Sebes-Cluj Napoca-Oradea- omijając płatne Debrecen-Nyiregyhaza-Tokaj-Sarospatak- Barwinek. W drodze powrotnej drzemka w samochodzie. Kilka zdjęć mogę wysłać na prywatnego e-maila. Przepraszam za błędy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasha123 Re: Bułgaria, Byala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.14, 12:01 Dziękuję Tomasz za tak szczegółowe informacje. Też będziemy jechać po niepłatnych drogach, tylko my jedziemy z Białegostoku. Ale granicę Polski planujemy przekroczyć tak jak Wy. Jedyna różnica, to myślimy nad wjazdem do Rumunii od Satu Mare. Na obwodnicę Bukaresztu trafimy w sobotę - początkowo myśleliśmy nad skrótem do Giurgiu, ale skoro ma nie być korków, to może ta obwodnica. Winiety na RO kupimy przez internet. Bardzo proszę o zdjęcia; mail to: kasha123@gazeta.pl Pzdr. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: Bułgaria, Byala IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.14, 09:10 Tomaszu, czy możesz przesłać namiary na kwatery? Mail to: madziadab@onet.eu Pzdr. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Bułgaria, Byala IP: *.blokowe.pl 17.07.14, 12:18 Witam serdecznie Panie Tomaszu! Proszę o przesłanie informacji na temat kwatery i jeśli można to również zdjęć z Białej na e-mail: majka16kraw@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: padam74 Re: Bułgaria, Byala IP: 62.133.153.* 03.08.14, 22:53 Witam Panie Tomku! Proszę o przesłanie informacji na temat kwatery i jeśli można to również zdjęć z Białej na e-mail: adampoczatek@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syl Re: Bułgaria, Byala IP: *.czestochowa.um.gov.pl 04.08.14, 13:00 Gdybym mogła prosić o namiary na kwaterę i kilka zdjęć na adres sylbiel@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
syleczka77 Re: Bułgaria, Byala 09.12.14, 13:52 Witam. Byłam w Białej 2013 pod koniec lipca z rodziną i znajomymi i wszyscy byliśmy zachwyceni. Fakt , że to nie Włochy więc na zwiedzanie nie ma się co za mocno nastawiać ale kilka ciekawych rzeczy zobaczyć można. Ja byłam bardzo zmęczona, chciałam odpocząć i udało mi się to jak nigdy dotąd. Mieszkaliśmy w Byala vista complex tuż przy plaży z basenem,a jakże, apartament 90 m dla 6 osób, cena 50 euro-super. Plaża piękna, mało ludzi, białe skały, lecznicza glinka którą sie co dzień mazałysmy, piwo kamenica na plaży 2 leva. Bar z przekąskami na plaży z bardzo przystępnymi cenami. Byala jest rozległa, jest gdzie pospacerować, na ulicy i w knajpkach mało ludzi , czyli dla mnie bomba bo spędu nie lubię. Ceny w knajpach zajefajne tzn tanio jak barszcz. Za obiadokolacje dla 2 osob dorosłych i dziecko 3,5 latka placilismy 30 , 40 , 50zł. , na bogato z napojami. A można było taniej w barze bez kelnerskiej obslugi gdzie wybór był mniejszy , ale było smacznie. Dla dzieci prócz plazy , basenu , placu zabaw bylo wesołe miasteczko, uwazam że wystarczająco. Dla dorosłych to samo plus bułgarskie tańce w knajpie z muzyką na żywo, przy winku, rakiji lub piwku kamenica w cenach zachwycajacych. W Rumuni spalismy kolo alba julia w motelu Rustiq. Cena ze śniadaniem 20 euro za 2 osobowy pokój, na dole knajpa fajne jedzenie. Wakacje te wspominam bardzo miło w zwiazku z czym zastanawiam sie nad powrotem tam w 2015. Ceny apartamentów trochę zdrozaly, a czy w knajpach w 2014 bylo jeszcze tak tanio? Odpowiedz Link Zgłoś
goral1035 Re: Bułgaria, Byala 02.08.15, 21:24 Panie Tomku. Bardzo mnie zainteresowała informacja o noclegu w Rumuni przed trasą transfogarska u zaprzyjaźnionej pani.... Mam rozumieć że wynajmuje:) Bardzo proszę o namiary : tadek.stopka@gmail.com. Będę wdzięczny za pomoc, może uda się mi kiedy odwdzięczyć w sprawie pokoi w okolicach Zakopanego albo służąc informacją. Przewodnik Tatrzański, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wozwo1970 Re: Bułgaria, Byala 24.07.16, 23:31 Witam Jestem z Rzeszowa. Bardzo fajny opis . Czy można prosić o kontakt do Byalej o którym piszesz? Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
wozwo1970 Re: Bułgaria, Byala 24.07.16, 23:33 Witam Jestem z Rzeszowa. Bardzo fajny opis . Czy można prosić o kontakt do Byalej o którym piszesz? Pozdrawiam Wojtek Gość portalu: Tomasz. napisał(a): > Witam. Czas pobytu 10 dni. Wyjechaliśmy ok. 4:00 w sobotę z Gorlic, następnie o Odpowiedz Link Zgłoś
gregor8282 Re: Bułgaria, Byala 18.12.16, 23:06 Najlepiej wykupić na granicy winietek,. Nie poza ,czy też jak reszta pisze poprzez internet, następnie gdybyś nie kupił winiety a mają elektroniczne, to byś na dzień dobrym mijając granicę miał problemy . Jeżdżąc tyle na Bułgarię nie spotkałem się żeby sprawdzali winiety dlaczego , dlatego bo mają elektroniczne. Mijając granicę , jak i na Węgrzech po paru kilometrach jest bramka z kamerkami która czyta blachy i już wiedzą czy masz winiete czy nie . Droga Oradea Dęba jest remont i jeszcze będzie, więc co chwila jest mijanka na światła . W tygodniu można na Bukareszt ewentualnie przez miasto , ale nocą w dzień korki dość spore. Widoki Rumuńskie, są ale trasa, Transylwania, czy Też Trasnfogarska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasha123 Re: Bułgaria, Byala IP: *.pzu.pl 11.07.14, 12:53 Ok, dzięki za odpowiedź. My jedziemy, bo tak sobie wymyśliliśmy, że więcej zobaczymy. Mamy wprawę (2 lata temu Hiszpania, w ubiegłym roku Krym). Wiem, że w Białej do plaży stromo, bo jakieś dziwne schody na zdjęciach są. Ale planujemy mały rekonesans, może gdzieś będzie plaża z krótszym dojściem od samochodu. A czy wogóle jest jakaś knajpka, gdzie można jakąś obiadokolację zjeść z dzieckiem, czy trzeba do Obzoru jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Bułgaria, Byala 11.07.14, 13:02 Knajpy znajdziesz. A jak bedziecie mieli ochotę na wycieczkę to raczej w przeciwnym kierunku - macie 30 km do Szkorpiłowców a tam najdłuzszą piaszczystą plażę w Bułgarii (ciągnie się aż do Kamcziji i kawałek za). masz też parę dróg polnych co za Białą zjezdzają w kierunku morza i stajesz tuż przy plaży (ale wymagany samochód z nieco większym prześwitem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasha123 Re: Bułgaria, Byala IP: *.pzu.pl 11.07.14, 13:34 Jak nas ukraińskie drogi nie pokonały, to i bułgarsie nie zmogą. Preferujemy plaże z mniejszą ilością ludzi, niż z dzikim tłumem. Nogi jeszcze też działają :-) To jeszcze tylko jakieś info, co warto zwiedzić (Neseber?) i czy jest jakieś lokalne dobre piwo. Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Bułgaria, Byala 11.07.14, 13:49 w srodku sezonu Neseber odpuść. A zwłaszcza z dziecmi. Tam fajnie w zimie jest, powiedzmy do maja. Lepiej Sozopol. Warto pojechać na dzień do Warny. Warto sie wybrać do Balcziku. Jak lubicie owoce morza to na północy macie fermy małży. Piwa nie polecę bo już wszystko wykupione przez gigantów. A ja z zasady z sieciówkami walczę. Chyba tylko Kamenica została bułgarska. Ale za to nastaw sie na wino. Dobre i jeszcze lepsze. Szukaj lokalnych szczepów jak mavrud, jak lubisz białe to mają swietne traminery. Jak chcesz czegoś wybitnego to np enira, Jak chcesz bardzo dobrą bułgarską kuchnię to polecam w Warnie restaurację Łoza ze swietną kartą win. Warto sie wybrać do Kamcziji i wypożyczyć kajak na rzece. I dopłynąć aż do morza. Warto sie wybrać w góry. Warto pojechać do Monastyru Rilskiego, zobaczyć Wielkie Tyrnowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasha123 Re: Bułgaria, Byala IP: *.pzu.pl 11.07.14, 14:06 To żeś nam zorganizował całe 2 tygodnie, ha, ha :-) Bardzo dziękuje za info, na pewno dużo namiarów nam się przyda. Nie można całych wakacji spędzić plackiem na piachu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Bułgaria, Byala 11.07.14, 14:12 niezależnie od wczasów które spedzamy co roku gdzie indziej ja od 15 bez mała lat jezdzę do Bułgarii i wciąż mam co zobaczyć, co zjeść i co wypić. I wciąż jest to dla mnie kierunek nr 1 jak mam choć 3-4 dni wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mack Re: Bułgaria, Byala IP: *.nesebar-lan.net 11.07.14, 13:20 Widziałem może siedem, osiem a jadłem w trzech, myślę iż do Obzoru będziecie jeździć by zobaczyć ludzi przede wszystkim ale i na obiadokolację także dla odmiany co drugi czy trzeci dzień. Obzor ma może 2 tysiące tubylców a Biała ponoć ze 6, jednakże Biała wydaje się być nieomal bezludną w porównaniu. Polecam spacer ponad 2 godzinny brzegiem do Obzoru. Muszle, geologia, opalanie w marszu a przede wszystkim fajną knajpę nad portem w Białej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasha123 Re: Bułgaria, Byala IP: *.pzu.pl 11.07.14, 14:54 Ok, dzięki mack. Ludzie mogą być, ale wcale nie muszą. Czasem są bardzo meczący. Na Krymie dopadła mnie na plaży ruda rosjanka i na siłę codziennie wciągała w konwersację. Doszło do tego, że po trzech dniach mąż zwijał się ze śmiechu a miałam nerwicę natręctw :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mack Re: Bułgaria, Byala IP: 87.246.18.* 11.07.14, 19:09 Zatem będziecie błogosławili Białą, miejscowość nietypową w kilku wymiarach. Przyjdzie jednak czas gdy stanie się centrum towarzyskim, tymczasem stale sie buduje. Mam wrażenie iż zamożniejsi Bułgarzy doceniają ją od lat. Inwestują i wypoczywają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasha123 Re: Bułgaria, Byala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.14, 20:31 Sie pojedzie, sie zobaczy. A jest jakiś targ/bazar w okolicy? Lokalne produkty, trunki, pierdułki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw jaka "Byala" IP: *.static.sl-net.pl 11.07.14, 22:19 po polsku piszemy i mówimy "Biała" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mack Re: jaka "Byala" IP: 87.246.18.* 12.07.14, 08:14 Części forumowiczów bardziej odpowiada transkrypcja angielska, niemiecka, taki paradoksalny koloryt. Pisanie po polsku widocznie jest krępujące lub mało ambitne. Warto jednak zauważyć, iż mamy w naszym języku litery odpowiadające bułgarskim głoskom i Biała jest jedyną poprawną formą dla nas. Bułgarzy na swoich tablicach informacyjnych stosują formę przydatną większości obcokrajowców. Pierdółki chińskie i bułgarskie do zobaczenia, może i kupienia na dwustu kramach rozłożonych w centrum Obzoru. Bazar oferuje warzywa, owoce, miody, rakiję. Chyba wyroby ze skóry są najbardziej interesujące, część zainteresują dostępne na niektórych stoiskach chińskie zegarki, wśród nich repliki szwajcarskich lecz te w miarę niezłe kosztują od 130 leva i zobaczyć je można w Warnie. Gorsze, tandetniej wykonane są w jednym stoisku w Obzorze w cenie 65 leva. A tak na codzień rakija na murku, z okna, na bazarze za 5 leva za 0,5. Dobra lecz nie każda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasha123 Re: jaka "Byala" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.14, 09:30 Dzięki Mack. Bardzo lubimy bazarki, bo to taki lokalny koloryt. Zawsze coś przywozimy, dla wspomnienia smaku czy też wrażeń (oprócz zdjęć). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mack Re: jaka "Byala" IP: 87.246.18.* 12.07.14, 19:22 Dzisiaj będąc po raz kolejny w Białej szliśmy głównym deptakiem, ul. Czarnomorską. Tylko przy niej ponad 20 restauracji letnich, co jedna to ładniejsza. Kwatery w ładnym domu 10 leva za łóżko , pokoje 16 metrowe. Nie zobaczyłem jednak, wynajęte. W kolejnym blisko plaży pokoje 20 metrowe za 40 leva. Spacer łąkami po wzgórzu nadmorskim 2 godziny z plaży do portu. Tam wspomniana wcześniej restauracja Czajka z widokiem na morze i odległy o 6 km Obzor. Skąd spacerem wzdłuż brzegu 2 godziny do Obzoru. Te spacery uważam za największą atrakcję Obzoru i Białej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: jaka "Byala" IP: *.biznes.mm.pl 14.07.14, 14:28 mack zgadzam się z Tobą. W białej jest gdzie spacerować i można naprawdę odpocząć. W porcie też byliśmy piechotką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelka33 Re: jaka "Byala" IP: *.137.90.92.rev.sfr.net 07.08.14, 18:28 W tytule wyraźnie jest napisane Biała:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gregor8282 Re: Bułgaria, Byala 17.12.16, 22:48 Pewnie, jadąc do mieściny Kableshkovo, od Obzoru nie aż tak daleko, zobaczysz targ , kupisz to i owo, oczywiście jak na targu trzeba się targować, by w miarę taniej kupić. A jak trafisz, podrabiane ubrania z czego słynie Bułgaria, kupisz takie jakie nigdzie nie znajdziesz, i za konkretną małą cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelka33 Re: Bułgaria, Byala IP: *.137.90.92.rev.sfr.net 07.08.14, 12:45 Ją byłam w Byali kilka razy . Fajne miejsce do tego stopnia że kupiłam sobie tam dom''na starość'',. Boję się jednak że to miejsce może szybko się zmienić że względu na wielką ilość nowych apartamentowcow . Troszkę może być tłoczno zanim doczekam wieku seniora:-) Jednak to tylko tlok w lipcu i sierpniu. Już maj jest świetnym miesiącem na plażowanie i spacery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Bułgaria, Byala IP: *.biznes.mm.pl 07.08.14, 15:54 Faktycznie chodząc po miasteczku widać, że miejscowi wyjeżdżają zwłaszcza młodzi i jest dość dużo domów do sprzedania. Niestety wszystko wskazuje na to, że z roku na rok w miesiącach wakacyjnych będzie coraz tłoczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ulka0107 Re: Bułgaria, Byala 10.01.15, 18:27 e.haratym@interia.pl, bardzo prosze,, jeśli możesz dac namiar na dobra kwatere, o zdjęcia tez proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Bułgaria, Byala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.14, 10:50 Jadę do Białej w sobotę. Interesuje mnie nocleg w Rumunii. Pisał Pan, ze ma Pan tam jakąś znajomą u której można by przenocować. Mój mail: biuro@skomet.pl Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
syleczka77 Re: Bułgaria, Byala 16.11.16, 13:27 Przepraszam, że się wcinam, ale wątek jest mi bliski. Kilka lat temu byłam w Białej , było uroczo i gorąco polecam to miasteczko. Po drodze nocowaliśmy w Sintimbru pod Alba Julia w pensjonacie Rustiq . www rustiq.ro 50 zł od głowy ze śniadaniem . Na kolację polecam langosza z ichnim serem -pycha .Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
astorian Re: Bułgaria, Byala 22.11.16, 08:30 Czy z Białej do Obzoru kursują jakieś autobusy? Odpowiedz Link Zgłoś
gregor8282 Re: Bułgaria, Byala 17.12.16, 22:38 Zejdziesz z Górki kawałek pod Hotel z Basenem, i tam jeździ bus do Obzoru... A tak to nie za często latają Byala Obzor. Ewentualnie na piechotę , lekki spacer. Odpowiedz Link Zgłoś