Dodaj do ulubionych

Trasa Transfogarska.

15.07.16, 20:38
Witam, 23 lipca będziemy na tej trasie. Słyszałam, że jest tam remont, czy to prawda? Jak wygląda stan tej drogi w tym roku?
Obserwuj wątek
    • Gość: jm.tosia Re: Trasa Transfogarska. IP: *.icpnet.pl 17.07.16, 22:16
      Byliśmy 3 lipca i remontu nie było. Wjezdzalismy od północy od strony Sybinu ok godz. 9:30. Ruch spory ale widoki niezapomniane.
      • edmarafsan Re: Trasa Transfogarska. 17.07.16, 23:01
        Gość portalu: jm.tosia napisał(a):

> Byliśmy 3 lipca i remontu nie było. Wjezdzalismy od północy od strony Sybinu ok
        > godz. 9:30. Ruch spory ale widoki niezapomniane.

Dzięki :)
        • mmsadlo Re: Trasa Transfogarska. 18.07.16, 07:50
          rzeczywiście remontują drogę, wycinają asfalt na odcinkach ok. 50-100 metrowych i kładą nowy dywanik, w jezdzie niespecjalnie to przeszkadza
      • mmsadlo Re: Trasa Transfogarska. 18.07.16, 08:02
        dodam jeszcze że jadącym od strony Braszowa polecam na nocleg motel Paralela tuż przed Ploeszti, zapłaciliśmy 20 euro za noc w czteroosobowym pokoju
        • Gość: momoftwo Re: Trasa Transfogarska. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.16, 16:13
          Będziemy jechać od strony Sybinu. Czy ma ktoś sprawdzone miejsce na niedrogi nocleg? Czy trzeba rezerwować z Polski, czy szukać na miejscu?
          • lukmalek Re: Trasa Transfogarska. 19.07.16, 17:35
            Curtea de arges na buking u dużo dobrych opini
            • momoftwo Re: Trasa Transfogarska. 19.07.16, 18:16
              Dziekuję. Oczywiście sprawdzałam na booking.com, ale ceny zaczynają się od 170-180 złotych, tymczasem czytam na forum, że rodzinom czteroosobowym udaje się przenocować w przyzwoitych warunkach i za kilkadziesiąt złotych.
              Dlatego raczej pytam, czy ryzykowne będzie zrezygnować z rezerwacji stąd i zdać się na znalezienie czegoś na miejscu?
              • Gość: gtw Re: Trasa Transfogarska. IP: *.static.sl-net.pl 19.07.16, 20:16
                za kilkadziesiąt zł? może 15 lat temu, Rumunia to jednak nie Bangladesz....

za 20 euro może i znajdziesz nocleg, tylko że będzie to popas u Cygana, z pościelą drugiej świeżości i zagrzybioną łazienką

nie stać cię na te 40 euro za nocleg w przyzwoitych warunkach i szukasz na siłę tych paru złotych oszczędności?
                • momoftwo Re: Trasa Transfogarska. 19.07.16, 20:23
                  Ale po co to agresja? Nie chodzi o to, czy mnie stać, tylko czy mam ochotę przepłacać, jeżeli opcja zakupu noclegu na miejscu może być tańsza. Nie oceniajmy się, tylko wymieniajmy praktycznymi informacjami.
                  • lukmalek Re: Trasa Transfogarska. 20.07.16, 04:52
                    ja jadę 25.07 i mam zabukowane przez buking za 190 zł
                    ludzie piszą że noclegów jest pod dostatkiem i tak jak piszesz nawet pewno taniej ale czy trafisz na taki nocleg a po drugie zastanów się zbliża się wieczór i czy uśmiecha ci się chodzić od drzwi do drzwi i szukać taniej a z innej strony to środek sezonu więc ja bym nie liczył na taniej chociaż twój wybór
                    • mmsadlo Re: Trasa Transfogarska. 20.07.16, 08:11
                      My właśnie szukaliśmy noclegu na tej zasadzie, wyjechaliśmy z Polskina ( północna lubelszczyzna ) 10 lipca o 6 rano trzema autami trzy rodziny i pierwszy nocleg znależliśmy za Kluż Napoca po zjezdzie z autostrady w kierunku Alba Julia za 35 euro w pokoju trzyosobowym. Następnego dnia przejechaliśmy trasę transfogarską oraz zamek Bran. Z Bran ruszyliśmy w stronę Rasnova, drogą 73A przebiliśmy się do 7 i ruszyliśmyw stronę Ploeszti, tam znalezliśmy Motel wcale nie u cygana w cenie 20 euro za noc i o wiele lepszych warunkach tj. z salonem i kanapą oraz pokojem z dwoma podwójnymi łóżkami.
                      • mmsadlo Re: Trasa Transfogarska. 20.07.16, 08:18
                        Dodam jeszcze że w pierwszym motelu przed zasnięciem musiałem zlikwidować dwie muchy a za oknem czuć było szambem, natomiast drugi motel warunki koma cena naprawdę nie do uwierzenia jeszcze raz podaję jego nazwę; Paralela Motel przy dwupasmowej drodze w kierunku Ploeszti, od strony ulicy restauracja, tej akurat nie polecam niezbyt smacznie, w oddzielnym budynku pokoje hotelowe.
                        • momoftwo Re: Trasa Transfogarska. 20.07.16, 09:08
                          Bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Ponieważ wyruszamy nocą/świtem z Warszawy i planujemy nocleg tuż przed Trasą Transfogaraską, przekonują mnie argumenty, że szukanie noclegu wieczorem, po kilkunastogodzinnej podróży to jednak ryzykowne przedsięwzięcie. Trzeba po prostu zapłacić za komfort pewnego noclegu po takiej trasie. Wracam zatem na booking.com.
                          Informacja o Paralela Motel bezcenna :). Zachowuję na dalszą podróż. Dziekuję.
                          • edmarafsan Re: Trasa Transfogarska. 20.07.16, 09:59
                            momoftwo napisał(a):

> Bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Ponieważ wyruszamy nocą/świtem z Warsz
                            > awy i planujemy nocleg tuż przed Trasą Transfogaraską
                            My nocowaliśmy 3 razy w Avrig "Popasul Avrig". Jest to dobra lokalizacja przed Trasą Transfogarską. Mają b. dobrą restaurację. Na stronie jest nawet cennik.
                            www.popasulavrig.ro

, przekonują mnie argumen
                            > ty, że szukanie noclegu wieczorem, po kilkunastogodzinnej podróży to jednak ryz
                            > ykowne przedsięwzięcie. Trzeba po prostu zapłacić za komfort pewnego noclegu p
                            > o takiej trasie. Wracam zatem na booking.com.
                            > Informacja o Paralela Motel bezcenna :). Zachowuję na dalszą podróż. Dziekuję.
                            • momoftwo Re: Trasa Transfogarska. 20.07.16, 10:20
                              Dziękuję :). Już do nich skierowałam zapytanie o wolne pokoje.
                              • momoftwo Re: Trasa Transfogarska. 20.07.16, 18:39
                                momoftwo napisał(a):

> Dziękuję :). Już do nich skierowałam zapytanie o wolne pokoje.

Taka ciekawostka. Dostałam odpowiedź, że mają dla nas pokój za 250 lei. Podziękowałam grzecznie wskazując, że sprawdzę jeszcze alternatywne opcje. W odpowiedzi dostałam ofertę za 160 lei ;). Różnica będzie na obiad jak znalazł ;).
                                Wniosek: warto sprawdzać różne opcje. Jeszcze raz dziękuję za namiar.
                                • mmsadlo Re: Trasa Transfogarska. 21.07.16, 09:06
                                  Dla jadących w ciemno do Sozopola w sobotę wracamy do Polski i zwolnią się dwa apartamenty: jeden to salon z aneksem kuchennym (pralka, mikrofala, kuchenka elektryczna itp.),sypialnia z podwójnym łóżkiem apartament spoko dla czterech osób;
                                  drugi taki sam tylko z dodatkową sypialnią i łazienką. Łącznie mieszkamy w trzy rodziny 10 osób, płacimy 123 euro za całość. Adres to Sozopol ul.Swetosław Terter 10. Kompleks nazywa się Lazur 1. Do morza mamy jakieś 100 metrów. Zapomniałbym dodać - mamy do dyspozycji basen z czego bardzo cieszą się dzieciaki.
                                • apuk1980 Re: Trasa Transfogarska. 26.07.16, 15:24
                                  Ja polecam Kamping w miejscowości Carta (zaraz przed wjazdem na trasę transfagaraską), jadąc od Sybina:
                                  www.eurocampings.pl/rumunia/carta/kemping-de-oude-wilg-117110/
                                  Kamping prowadzą Holendrzy i jest naprawdę na wysokim poziomie, zadbany i schludny.
                                  Ogólnie to w Rumunii jest wolny dostęp do przyrody co oznacza że legalnie można się rozbijać z namiotem na dziko - na samej trasie transfagaraskiej, u jej podnóża jest wiele dzikich pól ale takich ogarniętych, ogrodzonych i ze skoszoną trawą czy też ułożonymi kamieniami pod paleniska, także jeśli ma to być tylko na nocleg to ja polecam ten sposób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka