lubimtia 08.08.07, 10:55 Witam własnie wróciłam z Złotych Piasków oraz byłam na chwile w Słonecznym Brzego ,Kaliakra, Nesseber jak macie jakieś pytanka to prosze..... aha byłam również na wieczorze Bułgarskim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysio Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 11:47 Czesc HEj , jak z walutą w ZP , gdzie wymienialaś i jaką walutę ? Odpowiedz Link Zgłoś
lubimtia Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 11:55 My w Polsce wymienialismy złotówki na euro,a w Bługari euro na lewy Lecz w Bułgari tylko w bankach wymieniaj!!!!!!!!!!! Powiem tak jak wymieniasz milion złotych to opłace sie Tobie tak kombinowac! a jak miejszą kwote to nie warto bo stracisz tylko może koszt 2 piwek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 16:45 To luz w takim razie , napisz mi moze jakie wypady robiliście ze Złotych Piasków ? , czym taxi , autobus , na bucikach :-) ? co ciekawego czy tylko piwko nad basenem ? :-) pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
lubimtia Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 16:54 Taxi to są naciagacze.... koszt do Warny to dwa lewa od osoby,a oni cie zapraszaja i mówia np 5 lewa taxi do warny a przy płaceniu okazuje sie że to od osoby!!!!!Nigdy nie płac wiecej niz 2 lewa od osoby!!Po złotych piaskach staraj sie nie jeździc Taxi!!! Opłaca sie wynając samochód jak sie jedzie w kilka osób! I lepiej samu pojechac niz wykupowac wycieczke! Polecam pojechac do Nesseber przez Sunny Beach I jak będziecie np.w Warnie to zróbcie zakupy spozywcze(napoje,wódke itp)bo w złotych piaskach troszke przesadzają 2l pepsi 6lewa 1l soku 4lewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.toya.net.pl 08.08.07, 19:14 Przemieszczanie się taksówką opłaca się przy 4 osobach i zawsze naezy się targować. My zwiedzilismy taksówką pół wybrzeża Bułgarii Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 19:51 nie trzeba jechać do Varny, wystarczy przejść się do Czajki, przedmieść Złotych Piasków - w okolicach hoteli Fiesta, Toro Negro i Detelina w sklepikach Pepsi 2l 2,20 lv, piwo 0,80lv, tequilla 6,60 Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 19:52 aaaaaaa, i opłaca się też wymieniać pieniądze w kantorze w tych okolicach - za euro płacą 1,90lv, nie ma mowy o żadnych karkach i oszustwach, obsługuje zawsze jedna bardzo miła pani :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:06 mc_pele napisał: > aaaaaaa, i opłaca się też wymieniać pieniądze w kantorze w tych > okolicach - za euro płacą 1,90lv, nie ma mowy o żadnych karkach i > oszustwach, obsługuje zawsze jedna bardzo miła pani :) > > > generalnie mam tez z 600 USD do wydaniato tez zabiore , przelicznik powinien byc uniwersalny nie ? mniej wiecej UNIJNY pomiedzy sprzedaza Ojro i USD tam na miejscu ? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 21:44 Gość portalu: Krzysio napisał(a): > > > generalnie mam tez z 600 USD do wydaniato tez zabiore , przelicznik > powinien byc uniwersalny nie ? mniej wiecej UNIJNY pomiedzy > sprzedaza Ojro i USD tam na miejscu ? > > pozdr wiesz, nie chciałbym Ci kłamać, od nas nikt nie miał USD więc niestety nie zwróciłem uwagi na to czy opłaca się wymieniać amerykańską walutę ale wydaje mi się że na forum była już kiedyś o tym mowa... pozdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 19:55 Mówisz do Czajki ?? to super , rozumiem ze to w kierunku północnym ? 15 -30 minutek spacerkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 19:58 Gość portalu: Krzysio napisał(a): > Mówisz do Czajki ?? to super , rozumiem ze to w kierunku północnym ? > 15 -30 minutek spacerkiem ? tak, najlepiej popytaj miejscowych o hotel Fiesta, pokażą Ci skrót, Fiesta to hotel na samej górze, na samej górze czyli najdalej od plaży są najtańsze hotele i najtańsze sklepiki, ze Złotych idzie się trochę inaczej niż jak do hotelu Journalist który jest w "centrum" Czajki, przy wejściu na plażę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:03 mc_pele napisał: > tak, najlepiej popytaj miejscowych o hotel Fiesta, pokażą Ci skrót, > Fiesta to hotel na samej górze, na samej górze czyli najdalej od > plaży są najtańsze hotele i najtańsze sklepiki, ze Złotych idzie się > trochę inaczej niż jak do hotelu Journalist który jest w "centrum" > Czajki, przy wejściu na plażę > > super dzieki widze ze masz dokladnie obcykane te rejony , my bedziemy w Złotych P. mieszkać w Hotelu Allegra, podobno tez troche dalej od plazy ale warunki podobno ok ( może slyszales o tym hotelu ? ) , ale chyba bedziemy przesiadywac do popoludnia nad basenem bo podobno na plazy jak za darmo to tłoczno a jak za kase to drogo ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 20:07 Gość portalu: Krzysio napisał(a): > > > super dzieki widze ze masz dokladnie obcykane te rejony , już kolejny rok ;) my > bedziemy w Złotych P. mieszkać w Hotelu Allegra, podobno tez troche > dalej od plazy ale warunki podobno ok ( może slyszales o tym > hotelu ? ) , niestety, w centrum Złotych bywaliśmy tylko wieczorami i raczej dojazd autobusem ale chyba bedziemy przesiadywac do popoludnia nad > basenem bo podobno na plazy jak za darmo to tłoczno a jak za kase to > drogo ? :-) rzeczywiście, plaża w centrum Złotych Piasków strasznie zatłoczona, jesli macie hotel z basenem to korzystajcie, ja w tym roku na plaży byłem tylko dwa razy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:11 ..........niestety, w centrum Złotych bywaliśmy tylko wieczorami i raczej > dojazd autobusem > > rzeczywiście, plaża w centrum Złotych Piasków strasznie zatłoczona, > jesli macie hotel z basenem to korzystajcie, ja w tym roku na plaży > byłem tylko dwa razy ;) > > no tak wlasnie mysle basenik do popoludnia , jakies piwko , potem spacerki i ewentualne wycieczki to juz drugi tydzien pobytu , Pele co polecasz na wypad za "miasto" cos do zwiedzania ? Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 21:50 Gość portalu: Krzysio napisał(a): > > no tak wlasnie mysle basenik do popoludnia , jakies piwko , potem > spacerki i ewentualne wycieczki to juz drugi tydzien pobytu , Pele > co polecasz na wypad za "miasto" cos do zwiedzania ? hm... w sumie to z atrakcji jako takich to zbytnio nie korzystaliśmy, jako miłośnicy komunikacji miejskiej wybraliśmy się tylko na przejażdżkę autobusami i trolejbusami po Varnie i wrażenia jak najbardziej pozytywne :) Ale tylko dla kochających postkomunistyczny industrializm i typowo bałkański chaos, innym raczej odradzam ;) w Varnie ciekawe są cerkwie oraz osiedla mieszkaniowe, wybralismy się na targ ale szału wcale nie było... nie byliśmy w delfinarium ale z relacji znajomych wynika że też raczej szkoda czasu i pieniędzy... samo centrum zatłoczone i jakoś niespecjalnie godne polecenia, coś jak Sopot... Z pozytywnych opowieści znajomych oraz ludzi na forum to mogę Ci polecić wypad do Nessebaru, słyszałem same pozytywne głosy, podobno miasteczko naprawdę robi wrażenie... aquapark też podobno jest ok, to w razie jakiejś niepogody :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 19:57 Pele o jakiej dokladnie Tequili mowisz ? bo podobno jest kilka rodzajów tych specyfików lokalnych, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 20:01 Gość portalu: Krzysio napisał(a): > Pele o jakiej dokladnie Tequili mowisz ? bo podobno jest kilka > rodzajów tych specyfików lokalnych, pozdr zdecydowanie Savoy, to tequilla którą dają we wszystkich barach i jest moim skromnym zdaniem najlepsza. Dobra jest też Silver, unikaj za to Machos, to "napój spirytusowy o smaku tequilli" :D strasznie daje tanią wódą ale o dziwo kosztuje tyle samo co Savoy, może dla zmylenia klienta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 20:04 najlepszy sklep z alkoholem to minimarket przy pizzerii Olele czy Ole, cos w tym stylu, mają bardzo wiele rodzajów alkoholu i najtańszy, do tego właściciel lubi Polaków, mówi po Polsku i zawsze coś Ci doradzi jak z nim zagadasz :) to jest akurat na dole, przy hotelu Journalist, te sklepiki na górze są najlepsze jeśli chodzi o jedzenie i piwo, z mocniejszymi alkoholami troszkę tam słabiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:08 musze przyznac ze jestes profesjonalnie przygotowany w temacie , mieszkasz tam czy czesto bywasz , masz zasób wiedzy jak WIKIPEDIA :- ) merytorycznie i konkretnie EXTRA miszczu Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! 08.08.07, 21:56 Gość portalu: Krzysio napisał(a): > musze przyznac ze jestes profesjonalnie przygotowany w temacie , > mieszkasz tam czy czesto bywasz jak na razie to wakacje w tym roku i poprzednim, znajomi już wcześniej jeździli, po opowieściach zdecydowałem się wybrać i zakochałem się w Bułgarii od pierwszego wejrzenia ( oraz w jednej z miejscowych dziewczyn ;) Czajka w zasadzie jest idealna - spokojna i tania miejscowość z ładną, dośc sporą i przez to nie zatłoczoną plażą, zamieszkana w większośc przez Polaków, poza tym Bułgarów i Rosjan - ceny pod ich kieszeń a Złote Piaski wraz ze wszystkimi atrakcjami oraz Varna na wyciągnięcie ręki - czego chcieć więcej? :) W przyszłym roku jedziemy na pewno znowu, już bez biura podróży, na własną rękę. > merytorycznie i konkretnie EXTRA miszczu dobrze by było wypić jakiś "soczek" przy czaldze spoglądając na zachód słońca nad morzem Czarnym , może w przyszłym roku się uda ;) pozdrawiam, udanego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re: Wróciłam z Golden Sands !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 22:21 Ja jestem jak najbardziej za meetingiem na bałkanach w przyszłym roku , mamy podobny "tok" spędzania urlopu khy khy khy khy :-) , jak mi sie nasunie jeszcze jakies pytanie lub temat to spytam Cie jak wróżki :-) zębuszki, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś