Dodaj do ulubionych

Witam serdecznie :)

IP: *.crowley.pl 24.08.05, 15:42
Ponieważ wkrótce niestety z wrocławianki przyjdzie mi stać się
jeleniogórzanką pragnę się przywitać i prosić o miłe przyjęcie w mieście
którego kompletnie nie znam. Może otrzymam jakieś uwagi dot. miasta i okolic
na dzien dobry ?
Pozdrawiam :))
Obserwuj wątek
    • kazimierzp Będzie Ci tu dobrze! 24.08.05, 16:25
      Też się zastanawiałem 26 lat temu kiedy przenosiłem się na stałe z Wrocławia do
      Jeleniej Góry. Wydawało mi się kiedyś, że swego rodzinnego Wrocławia nigdy nie
      opuszczę. Po tych 26 latach w Jeleniej Górze jestem u siebie, a we Wrocławiu
      jestem wśród swoich!:-)
      Powoli poznawaj Jelenią Górę, smakuj jej walory. Nie ma tu takiego tempa jak we
      Wrocławiu, ale nie jest to prowincjonalna dziura. Znajdziesz przyzwoite
      sklepy. Masz tutaj teatry na zupełnie dobrym poziomie, filharmonię, muzea i
      galerie sztuki (choć każdy z nas powinien sobie zrobić rachunek sumienia kiedy
      i ile razy z tych placówek korzystał).
      Ludzie są tu życzliwi, zresztą tak jak wszędzie na świecie - są tacy sami jacy
      my jesteśmy dla nich!
      Jak Cie ogarnie od czasu do czasu chandra i zabraknie Ci Wrocławia to mozna
      wyskoczyć na dwa dni, połazić po znajomych ulicach swego dawnego miasta. Po
      paru latach stwierdzisz, że tu w Jeleniej Górze wszystko jest w bardziej
      ludzkiej skali.
    • hexl Re: Witam serdecznie :) 24.08.05, 19:32
      Cześć Lena!
      Tu na nikogo nowego nie patrzy się źle.
      To trzeba sobie wypracować.:-))))
      Nie ma fajniejszej okolicy niż nasza.
      Odległość do Wrocławia to drobiazg!
      Na pewno czasem będziesz chciała zajrzeć do własnych sklepów i będziesz musiała
      tam wyskoczyć. Przeżyjesz.
      Witam serdecznie i życzę abyś nigdy tej decyzji nie żałowała
      Hexl
    • Gość: Moze nie?? Re: Witam serdecznie :) IP: 195.117.40.* 24.08.05, 20:57
      Musisz zostać jeleniogórzanką? Zastanów się dobrze. Najszczęśliwsi
      jeleniogórzanie to ci, którzy mieszkają w innych miastach w Polsce:) Więc
      lepiej zostań we Wro. Niedługo wszyscy cię odwiedzimy...:)
    • Gość: Moze nie?? Re: Witam serdecznie :) IP: 195.117.40.* 24.08.05, 20:57
      Musisz zostać jeleniogórzanką? Zastanów się dobrze. Najszczęśliwsi
      jeleniogórzanie to ci, którzy mieszkają w innych miastach w Polsce:) Więc
      lepiej zostań we Wro. Niedługo wszyscy cię odwiedzimy...:)
    • jamx Re: Witam serdecznie :) 25.08.05, 08:25
      A już myślałem, że to tylko ja się tu sprowadziłem:P Serdecznie Witam "nową"
      jako "nowy" jak i w Jeleniej tak i na forum :)

Pozdrawiam

jamx
      • Gość: Gunia Re: Witam serdecznie :) IP: *.in.fam.de / *.fam.de 26.08.05, 09:21
        No proszę, więc miasto się rozwija:) Ja również stałam się Jeleniogórzanką
        zupełnie niedawno, jak na razie nie potrafie sie zaaklimatyzować, chociaż miasto
        piękne, to należy przyznać. Ale terudno o towarzystwo:( Życzę powodzenia.
        Początki są zawsze trudne, ale to tylko poczatek, on nigdy nie trwa wiecznie:)
        Pozdrowionka
    • kartom9 Re: Witam serdecznie :) 25.08.05, 12:31
      Witam mieszkam od 6 lat we Wrocławiu, wcześniej mieszkałam w Jeleniej Górze.
      Planuję powrót do "mojego" miasta. Nie będzie Pani żałować.Jakiekolwiek
      niedostatki rekompensuje przyroda, bliskość gór i naprawdę życzliwi
      ludzie.Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
      • Gość: Lena Re: Witam serdecznie :) IP: *.crowley.pl 25.08.05, 16:21
        Dziękuję za słowa otuchy. Tak mysle ze nie bede zalowac, choc po 10 latach
        mieszkania we wroclawiu czlowiek się cieżko zamyśla czy oby dobrze robi :).
        Ciesza mnie zyczliwi ludzie oraz to ze bede mogla czesciej korzystac ze swoich
        nart i roweru, wystrasza - bliskosc teściów ;))
        • cyg Re: Witam serdecznie :) 25.08.05, 17:14
          Wiesz, ja kiedy wyjechałem 5 lat temu na studia do Wrocka to przez pierwszy
          okres żyłem tam mocnym postanowieniem, że po studiach nie ma po co wracać do
          Jeleniej bo we Wrocku lepsza praca, więcej się dzieje itp itd. Jednak kiedy już
          po czwartym roku przyjechałem na wakacje do domu, to pod koniec września już
          srednio chciało mi się jechać do Wrocka. Ostatni rok studiów utwierdził mnie w
          przekonaniu, że jednak kasa to nie wszystko, a klimatu Jelonki nie znajdę w
          żadnym większym mieście. jeśli doliczyć do tego wysokie ceny mieszkań we Wrocku
          i silne nasycenie rynku to mam nadzieję, że odnajdę tutaj na nowo swoje miejsce
          i na zawsze wybiję sobie z głowy Wrocław,a zamiast tego skupię się na rozwoju
          Jeleniej Góry, tak, aby chociaż częściowo zaspokoić niedostatki
          "wielkomiejskich" zalet. Mam nadzieję, tylko, że moja decyzja nie wzięła sie
          stąd, że mojemu organizmowi, który bądź co bądź, przywyknął do oddychania
          spalinami, nie zaszkodziło górskie powietrze :-). Ale jeśli nawet, to obserwując
          swoje optymistyczne nastawienie, życzę wszystkim takiego "zatrucia" ;-).

pozdrawiam
          Damian
    • shamsa Re: Witam serdecznie :) 25.08.05, 22:37
      ja urodzilam sie we wroclawiu i cale zycie tam mieszkalam. w zeszlym roku
      sprowadzilam sie tutaj i... odzylam. nawet nie wiedzialam, ze mozna tak
      przyjemnie zyc :). chociaz czesto jestem we wroclawiu u rodziny i lubie swoje
      stare katy to zawsze niecierpliwie czekam na powrot do jelonki. halas, spaliny,
      rownina, suchy i goracy klimat wroclawia mi zdecydowanie nie sluza.

a jelenia ma swoje za uszami, to inna sprawa. przede wszystkim
      niemila, "laskawa" obsluga w sklepach i instytucjach, rodem z poprzedniej
      epoki. cos jak w "misiu" Barei. Idzie sie przyzwyczaic. ludzie sa rozleniwieni
      i zycie wolniej plynie.
      • hexl Re: Witam serdecznie :) 26.08.05, 12:57
        shamsa
        Wpadnij coś pozałatwiać w warszawskich urzędach, jestem pewna że szybko
        pokochasz jeleniogórskich urzędników.

Nie ma tak źle żeby nie mogło być gorzej!
    • shamsa Re: Witam serdecznie :) 25.08.05, 22:38
      a pisanie "niestety" jest niegrzeczne wobec ludzi, ktorych wlasnie witasz.
    • Gość: kasia Re: Witam serdecznie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:35
      Jestem pewna, że Ci sie spodoba, ja tu mieszkałam pięć lat i do dziś nie moge
      się przyzwyczić do Wałbrzycha, do którego wróciłam... i tak sobie kombinuję,
      jak tu wrócić:). W jelonce, każdy może znalezc "swój kawałek podłogi" i jaki
      piekny, hmmm...naszczęście na jutro znów ja odwiedzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka