Dodaj do ulubionych

Administrowanie forum

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.05, 19:40
Po tych dzisiejszych spacerach na forum (dzieki Obywatelowi ;-) )
doszłam do wniosku, że już chyba czas pomyślec o zrobieniu na naszym forum
paru tematów, które ułatwią nam wyszukiwanie wątków.
Np. Inwestycje
Ogłoszenia
Służba zdrowia
Nieruchomości
Towarzyskie
Polityka
no i osobno
CIEPLICE
czy ktos wie co trzeba zrobić aby taki podział był na forum możliwy???
Ja niestety nie mam o tym pojęcia :-(((

Obserwuj wątek
    • Gość: zenon5 Re: Administrowanie forum IP: *.ppp.tiscali.fr 02.10.05, 19:47
      mamy na forum mocnego informatyka/xqleg/on moze od strony technicznej to wyjasnic.
      • jamx Re: Administrowanie forum 02.10.05, 21:00
        Witam. Wg mojej wiedzy (mogę się mylić) wprowadzenie moderatora do forum
        mogłoby nastąpić po licznych wniosków do właściciela forum czyli gazeta.pl. To
        chyba jedyne wyjście. Tylko czy dopuszczalne jest moderowanie przez osoby
        powiązane z forum właśnie tego forum? Chyba żadne miastowe forum takiego czegoś
        nie posiada. Inne wyjście założenie prywatnego moderowanego forum oczywiście na
        łamach forum.gazeta.pl

Sprawa do przemyślenia:)

Pozdrawiam

jamx
        • Gość: zenon5 Re: Administrowanie forum IP: *.ppp.tiscali.fr 02.10.05, 21:18
          chyba bedzie trudna sprawa,kiedys sie pytalem bo chodzilo mi o umieszczanie
          zdjec/chodzilo mi o cieplice/.Poradzono mi pisac bloga,to chyba jedyna prywatna
          mozliwosc.
          • izerskie Re: Administrowanie forum 02.10.05, 22:55
            na forum Bolesławca padła kiedys propozycja żeby znaleźć moderatora wśród osób
            tam zaglądających. i propozycja wyszła właśnie od gazety.pl, tzn konkretnie od
            jakiegos "ich człowieka". myślę że nie byłoby problemu żeby uzyskać zgode od
            gazety, gorzej, że trzeba będzie znaleźć osobę chętną na to stanowisko ;)
            • jamx Re: Administrowanie forum 03.10.05, 15:25
              Znajdzie się:) Choćby w mojej osobie. Tylko jedna osoba to za mało... Myślę, że
              przynajmniej 3 osoby musiałyby być aby forum funkcjonowało bez problemu.

Pozdrawiam

jamx
              p.s. tylko czy jest sens to wszystko robić? rozumiem, że ogłoszenia dzielone
              byłyby tematycznie?
      • xqleg [Propozcja] Re: Administrowanie forum 04.10.05, 11:01
        Gość portalu: zenon5 napisał(a):
        > mamy na forum mocnego informatyka/xqleg/on moze od strony technicznej to wyjasn
        > ic.
        no cóż informatykiem nie jestem z zawodu, to tylko hobby

już biegnę z wyjaśnieniem
        niniejsze forum, z uwagi na bardzo prosty mechanizm obsługujący, nie może być
        dzielone na podfora. Do takiej czynności najlepiej nadają się fora (napisane np
        w jezyku php)j. Pełno ich w sieci. Są oparte o skrypty darmowe i płatne. Z
        darmowych najpopularniejszym jest phpBB. W tych forach (oraz ich modyfikacjach)
        można dzielić dyskusje na kategorie, fora, podfora. grupować użytkowników,
        przydzielać im różne prawa etc.
        Aby takie coś zaistniało musielibyśmy się wszyscy przenieść na inne forum.
        Doszłoby do tego utrzymanie serwera (ok 100/rok) jeślibyśmy sami to chcieli
        prowadzić albo można skorzystać z już istniejących for np. na:
        forum.jelonka.com/ lub www.regional.pl/forum/. Osobiście wole to z
        jelonki (grupowanie tematów w regionalu mi trochę nie odpowiada). Wadą takiego
        rozwiązania jest to, że mięlibyśmy ograniczony wpływ na jego konstrukcje. Ale
        myślę, ze odpowiednia grupa użytkowników jest w stanie przekonać administratora
        forum do jego modyfikacji.

Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wielkie przenosiny użytkowników gazety na inne
        forum więc chciałbym zaproponować inne rozwiązanie...
        Otóż jeśliby treść wątku miała dotyczyć np kultury to możnaby temat wpisać w
        sposób następujący „[Kultura] Kto zna fajne kino” albo „[Polityka] Na kogo
        głosować” etc...
        Wiem, ze wymaga to pewnej dyscypliny, ale wydaje mi się, że to jedyny sposób
        rozwiązania problemu grupowania tematów na TYM forum. Wątek zawierający zasady
        pisania na forum trzebaby nieustannie „podbijać” aby nowi użytkownicy mogli się
        z nim zaznajomić.
        W gazecie możliwe jest przypisanie jednej bądź kilku osobom statusu
        administratora. Osoba taka miałaby za zadanie porządkowanie forum (głównie
        wykasowywanie obraźliwych postów). Nie wiem niestety nic o innych uprawnieniach.
        Pozdrawiam.
        • Gość: zenon5 [Propozcja] Re: Administrowanie forum IP: *.ppp.tiscali.fr 04.10.05, 23:09
          no i wiemy wszystko,dzieki
    • wk53jan Re: Administrowanie forum 03.10.05, 15:42
      Na tym forum (Gazeta)przy innych miastach mozna znaleźć informacje o poszukiwaniu admina (byc moze moderatora, nie znam się na szzcegółach). "Główny' admin pewnie chętnie by sie pozbył tego problemu.
      Ale z drugiej strony, są juz fora z tematami. Inna sprawa, jaką mają frekwencję.
      I może mała uwaga: aby nam się moderator nie zmienił w cenzora.
      Ja osobiście bym niczego nie ruszał, taka formuła mi odpowiada, bo łatwo jest znaleźć coś nowego. A tematycznego forum (jakiegoś wortalu) i tak nie zrobimy.
      Ja lubię taki lekki bałaganik. Ma w sobie coś naturalnego, by nie rzecz - artystycznego :-))).
      Pozdrawiam!
      • Gość: obywatel Re: Administrowanie forum IP: *.dami.pl 03.10.05, 16:04
        Jestem za, zastanawiam się tylko czy nasze forum nie jest za małe na takie
        podziały. pozdr.
        • wk53jan Re: Administrowanie forum 03.10.05, 17:37
          Własnie jego 'wymiary' miałem głównie na myśli.
          • Gość: zenon5 Re: Administrowanie forum IP: *.ppp.tiscali.fr 03.10.05, 18:15
            jaka by nie byla decyzja,jamx moim zdaniem to facet grzeczny,spokojny i moglby
            smialo zostac "gospodarzem domu",ja moge sprzatac na forum.
          • Gość: zenon5 Re: Administrowanie forum IP: *.ppp.tiscali.fr 03.10.05, 18:35
            Do wkjan,wymiary to my zrobimy sami,byleby nie bylo nudno,ale widze tu duzo
            inteligentnych osob wiec dlaczego nie?
            • wk53jan Re: Administrowanie forum 03.10.05, 19:46
              OK!
    • Gość: skimen1 Re: Administrowanie forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 21:22
      Za przykład moze posłużyc forum miasta Wrocław.Podzielono je na kilka wątków.
      • Gość: zenon5 Re: Administrowanie forum IP: *.ppp.tiscali.fr 03.10.05, 21:38
        no wlasnie,czemu nie w JG?
      • Gość: Reen Re: Administrowanie forum IP: *.dami.pl / *.dami.pl 04.10.05, 11:32
        nie sądzę, żeby to nam sie udało. Spójżcie na Wałbrzych. Nie jest podzielony a
        ile nam jeszcze do niego brakuje. Nie mowiac juz o Wrocku.
        Z drugiej strony mnostwo ludzi tego podzialu nie przestrzega. Admini nie maja
        uprawnien do "przesuwania" postow do odpowiednich grup tematycznych :(
      • wk53jan Re: Administrowanie forum 04.10.05, 16:13
        ale tam jest ~ 32 razy więcej wpisów
        • Gość: hexl Porządek lepiej jest wprowadzić zanim... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.05, 23:16
          opanuje nas totalny bałagan. Już teraz mamy mnóstwo powtarzających się wątków.
          Trzeba chyba pisać do redakcji.
      • Gość: hexl Dokładnie o to chodzi! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.05, 23:13
        Nie spodziewałam się takiego odzewu........ojeeeeeej :-)))
        Właśnie na wrocławskim forum jest taki podział i łatwiej się szuka.
        Nie musi to być stałe administrowanie, ale taki podział na tematy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka