Dodaj do ulubionych

nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg sa..

09.11.05, 14:58
.... z kosmosu? jak widze oferty za kawalerke na 1wszym zabobrzu, ktore
planowo mialo byc wyburzone dawno dawno temu, a teraz to w zasadzie straszy
karaluchami i innym paskudztwem za cene 2000/metr to zastanawiam sie dla kogo
te ceny? zatechla chata w okolicy jeleniej 150 000, zreszta zaczyna znikac
roznica miedzy cena od developerow a tymi z rynku wtornego. A rok temu
zastanawialem sie dla kogo buduja ci developerzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: marta273 Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.05, 15:33
      Podpisuje sie pod tym rekami i nogami!!
      To co sie dzieje w Jeleniej to jest jakas pomylka.
      Sama szukam mieszkania , na poczatku myslalam o kupnie ale szybko zrezygnowalam
      (CENY!) Postanowilam wiec wynajac , ale i tu jest wielki problem mieszkan do
      wynajecia albo nie ma ,albo sa ale za takie pieniadze ze glowa boli!!
      Nie wiem z kad takie ceny Jelenia nie jest w koncu jakims super ekstra
      turystycznym miastem jak np. Kolobrzeg , gdzie ludzie moga sie utrzymac chocby z
      wynajecia mieszkania odwiedzajacym nasze miasto. Ja jestem w szoku...
      PARANOJA!!
    • wk53jan Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg 09.11.05, 16:53
      Nie przesadzaj, jest co prawda duzo drożej niż we Wrocławiu ale za to dużo taniej niż w Warszawie. Nos do góry :-)
      A poważniej, to nie przypomianam sobie, aby w JG coś było tańsze ...
      Ale może to tylko subiektywne odczucie?
      • Gość: zenon5 Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg IP: *.ppp.tiscali.fr 09.11.05, 18:17
        To poczekajcie jak wejdzie euro.We Francji jak weszlo euro po ok 2 latach ceny w
        euro byly bliskie dawnej ceny we frankach.Za stara bude do remontu placilo sie
        np 150000fr,teraz ta sama buda kosztuje to samo.A gdzie relacja franka do
        euro?Juz nie mowie o tzw posrednictwie.Od mojego kolegi posrednik zawolal
        100%ceny,ale nie przewidzial tego ze on sie skontaktowal/kolega/z prawnym
        wlascicielem.I wcale sie ten posrednik nie zawstydzil jak kolega zadzwonil do
        niego i powiedzial co o nim mysli.A wiec nie korzystajcie NIGDY z uslug
        posrednikow,kontaktujcie sie z wlascicielami bezposrednio.
        • bav Pośrednicy 09.11.05, 19:08
          To nie takie proste :( nikt nie jest specjalistą w każdym fachu, tylko problem,
          żeby trafić na fachowca, a nie na złodzieja. Pośrednictwo powinno ułatwiać i
          przyspieszać transakcje (na zakupy też łatwiej iść do sklepu niż do każdego
          producenta/właściciela osobno).
          A może ktoś korzystał z pośrednika w JG i zechce się podzielić doświadczeniem?
          Chętnie bym się czegoś dowiedziała.
          Podglądam trochę przez internet oferty w jeleniogórskich agencjach, faktycznie
          jest drogo, niezbyt adekwatnie do oferowanych mieszkań, ale może to dobrze
          świadczy o atrakcyjności JG? Bo mieszkanka sprzedają się mimo wysokich cen.
    • m00nster Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg 09.11.05, 20:43
      ceny kształtuje rynek, więc widać są chętni na kawalerki po 2000/m2 na starym
      zabobrzu. Sam chciałem kupić mały domek do remontu pod jelenią górą. Cena
      absurdalna - więc myślę sobie - poczekam facet zmądrzeje jak nie będzie mógł
      sprzedać..... dwa tygodnie później dom był sprzedany...
      Faktem natomiast jest że pośrednicy się wycwanili i biorą po 3,5% od każdej ze
      stron. Więc jeśli ktoś chce dostać np 100.000 to cena jest windowana tak że w
      praktyce całą prowizję płaci kupujący ;(
    • odin-2 Re: Porównajcie ceny ... 10.11.05, 09:48
      K-stad (70 000 mieszkanców/uniwersytet) mieszkanie wlasnosciowe 95m/kv - 290 tys
      szwedzkich koron,mieszkanie z duza lazienka,kuchnia z wbudowanymi meblami
      kuchennymi,piec z piekarnikiem elektryczny (nie stosuje sie gazu w szwecji),
      duzy balkon (venecki) na pld.wszedzie parkiet, 2-gie pietro bez windy.

Summe 290 000 sek podzielcie przez 1,50 (kurs walut) = 116 000 pln = 1221
      pln/metr kwadratowy.

K-stad posiada b.dobra komunikacje z cala Skandynawia i z Londynem - lotnisko i
      kolej.
      • odin-2 Re: Porównajcie ceny ... [ korekta ] 10.11.05, 09:52
        odin-2 napisał:

K-stad (70 000 mieszkanców/uniwersytet) mieszkanie wlasnosciowe 95m/kv - 290 tys
        szwedzkich koron,mieszkanie z duza lazienka,kuchnia z wbudowanymi meblami
        kuchennymi,piec z piekarnikiem elektryczny (nie stosuje sie gazu w szwecji),
        duzy balkon (venecki) na pld.wszedzie parkiet, 2-gie pietro bez windy.
        Summe 290 000 sek podzielcie przez 2,50 (kurs walut) = 116 000 pln = 1221
        pln/metr kwadratowy.
        K-stad posiada b.dobra komunikacje z cala Skandynawia i z Londynem - lotnisko i
        kolej.

Ps: zarobki pracownika z wyksztalceniem akademicznym od 300 000 sek/rok (brutto)

z nizszym wyksztalceniem do 360 000 sek/rok (brutto)

podatki od 33% do 37% w zaleznosci od gminy w której sie mieszka .
    • Gość: Krzysiek Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.11.05, 20:35
      We Wrocławiu są tańsze mieszkania niż w Jeleniej,ale tu wszystko jest
      najdroższe.Wczoraj zrobiłem objazdówkę po Polsce(Licheń,:-),Łęczyca ,Łódz..)
      różnice w cenie oleju napędowego nawet do 30 groszy na litrze!!!-na stacjach
      Orlen.
    • Gość: artek Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg IP: *.231.udn.pl 12.02.06, 08:06
      ceny mieszkań są strasznie wygurowane ,prosze spojżeć na osiedle na sudeckiej
      po byłej jednostce wojskowej.Za taką cene można kupić dom w jeleniej.
      • Gość: mad Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg IP: *.231.udn.pl 12.02.06, 22:59
        Ceny nieruchomości świadczą tylko o atrakcyjności terenu, to chyba powód do
        dumy i należy się z tego cieszyć, że nasze miasto a szczególnie mieszkania w
        nim cieszą się wzięciem. We wrocławiu cena metra mieszkania sięga już 4.000 zł,
        Wawa jeszcze więcej, więc nie ma się co dziwić, że kawalerka za 2.000 zł za
        metr to atrakcyjna cena. Jeśli kogoś nie stać mieszkać w Jeleniej to niech
        poszuka w Kowarach, Zgorzelcu, Lubaniu tam można kupić po 1.500 za metr. pozdr
        • Gość: marcin Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg IP: *.PMPoland.PL / *.jgora.dialog.net.pl 13.02.06, 07:17
          Z całym szacunkiem - mieszkałem 6 lat we Wrocławiu - i J.Górze daleko jeszcze
          do niego (zwłaszcza dziwi mnie brak inwestycji, i nie mam na mysli tylko
          supermarketów).
          Myślę,że Pan Prezydent powinien o tym troszkę pomysleć, jeżeli chciałby do JG
          ściagnac więcej turystów i nowe inwestycje. Chodzi też o wygląd samego miasta.
          Ponieważ mam kontakt z klientami zagranicznymi (handel), ostatnio jeden z nich
          z Monachium zapytał mnie, dlaczego takie stare kamiennice w centrum miasta sa
          tak odrapane i zasyfiałe.

Ps. czy ktos coś może wie n/t centrum rekreacyjnego w Cieplicach (miał byc
          jakiś basen z bajerami i kąpiele termiczne)? Przydałoby się tu cos takiego, bo
          w Cieplicach (tu mieszkam) na prawdę nie ma gdzie wyjśc popływać, trzeba jechac
          do Szklarskiej P.
          • Gość: mad Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg IP: *.231.udn.pl 13.02.06, 08:23
            Są też plusy Jeleniej, brak Wrocławskich korków, brak wszędobylskiego tłumu tak
            na basenie jak i w kinie. Fakt Wrocław ma dobrych gospodarzy, tylko jak
            ostatnio czytałem że atutem tego miasta są wspaniałe ścieżki rowerowe to śmiać
            mi się chciało, jeździłem po nich osobiście i powiem Wam nędza. Jelenia ma
            swoje niezaprzeczalne atuty w stosunku np. do Wrocławia, ma również swoje wady.
            • jelonekzjg Re: nie wydaje wam sie ze ceny nieruchomosci w jg 13.02.06, 19:07
              Ceny to przegięcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka