koras2006 28.02.06, 18:59 CO myslicie o powstaniu w Jelonce smazalni ryb z prawdziwego zdarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kazimierzp A co pod tym sformułowaniem rozumiesz? 28.02.06, 20:26 Co to dla Ciebie prawdziwa smażalnia ryb?!?!?!?! Bo smazalni jako takich jest wiele! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelgór Re: A co pod tym sformułowaniem rozumiesz? IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.02.06, 20:34 Pewnie smażalnia przy morskim wybrzeżu, z piskiem mew nad głową. Dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
discopope Re: Smazalnia Ryb 28.02.06, 20:43 Jeszcze jedna??? W regionie mamy ich tyle co w Dziwnowie w szczycie sezonu. Zresztą nieważne. Jak chcecie to budujcie. I tak nie lubie ryb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RS Re: Smazalnia Ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 21:20 A może smażalnia jeleni?? Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzup Re: Smazalnia Ryb 01.03.06, 02:16 Smazalnia ryb ma olbrzymie szanse jest tylko kilka warunkow: 1. ryby musza byc swieze i swiezo smazone. 2. Olej musi byc swiezy i czeesto zmieniany. 3. Osoba prowadzaca smazalnie ryb musi mies duza wiedze o rybach i ich smazeniu. 4. Dostawy swiezych ryb musza byc stale. 5. Kierownik smazalni musi miec odwage zeby wyrzucic niesprzedane, nieswieze i niedobre, choc swieze. 7. Czystosc w smazalni ryb musi byc na poziomie stolu neurochirurga. Przetarcie szmata to duzo za malo. 8. Musi miec dostep do srodkow czystosciowych ktore nadaja sie do ryb. 9. Kontrola smrodu, smieci i odpadow, np zuzytego oleju. 10. Musi miec cierpliwosc przez dwa lata, potem przez 5 lat a potem przez nastepne 8 (w sumie 15). 11. Jak chcesz to ci taka smazalnie zorganizuje i poprowadze ale nie za darmo. Same checi i gotowka to za malo. koras2006 napisał: > CO myslicie o powstaniu w Jelonce smazalni ryb z prawdziwego zdarzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Smazalnia Ryb 01.03.06, 18:11 Niedługo ma powstać nowa na Wróblewskiego. Ja jak chcę naprawdę dobrą rybkę z rusztu zjeść to ją sam przygotowuję i smażę. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzup Re: Smazalnia Ryb 01.03.06, 20:12 i taka jest najlepsza. A poniewaz jestes znanym koneserem jedzenia mozna zapytac jak przygotowujesz swoje rybki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb IP: *.ppp.tiscali.fr 01.03.06, 20:22 sprobujcie tak: Sprawioną i opłukaną rybę (bez głowy) natrzeć solą, roztartym czosnkiem, skropić olejem. Włożyć w specjalny rękaw lub luźno zawinąć w folię aluminiową. Upiec w piekarniku, kilka razy skrapiając folię wodą. Gotową rybę udekorować plasterkami cytryny, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, duszoną marchewką i surówką ze słodkiej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb IP: *.ppp.tiscali.fr 01.03.06, 20:30 A tu mnostwo innych smacznych rzeczy: www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=700 Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp jak zrobić ryby! 02.03.06, 16:34 Już niestety nie jestem "czynnym" koneserem jedzenia. Niemniej w przyprawianiu ryb i ich przyrządzaniu stosuję następujace składniki (zioła najczęściej z gotowych mieszanek), oliwę, ocet lub sok z cytryny i miód. Przy smażeniu czy też pieczeniu z rusztu mieszanka z dodatkiem miodu (którą nalezy ryby posmarować przed smażeniem lub pieczeniem) daje ciekawy posmak, a miód karmelizując się na powierzchni ryby daje smaczną, chrupiacą skórkę. Proporcje tych wszystkich składników trzeba dostosować do indywidualnych smaków. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szu Re: Smazalnia Ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:16 12. Właściciel nie powinien żałować czosnku, ziół i cytryny to podstawa dobrej rybki, o której większość nie tyle zapomina, co skąpi, tracąc przy tym klientów (vide Stawy Podgórzyńskie za Cieplicami gdzie ryba wali mułem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc... Re: Smazalnia Ryb IP: *.clk.net / 80.53.53.* 06.07.06, 21:45 Zabawa dzieci na "slicznych"konstrukcjach skonczyla sie drzazga w dloniach dwojga.Jedna u 6-scio latka musial usunac chirurg.2,5cm to prwie pol jego dloni.A wbili je sobie trzymajac sie poreczy.Przydaloby sie blizej temu przyjzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolaŻ Re: Smazalnia Ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:09 Wystarczy po lakierować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolaŻ Re: Smazalnia Ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:10 Wystarczy polakierować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdańszczanin Re: Smazalnia Ryb IP: *.attu.pl 26.03.06, 11:38 Ja swego czasu przymierzałem otworzyć na południu Polski bar rybny. Brak mi było jednak rozeznania w terenie a szczególnie wiedzy o przepustowości klientów i wolnych lokalach i osoby z tamtego terenu gotowej poprowadzić ten bar. Gdyby interesowałaby cię współpraca to odpowiedz na tym forum a ja prześlę ci swój e-mail wtedy można pogadać o szczegółach. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon5 Re: Smazalnia Ryb 26.03.06, 13:14 Gość portalu: Gdańszczanin napisał(a): > Ja swego czasu przymierzałem otworzyć na południu Polski bar rybny. > Brak mi było jednak rozeznania w terenie a szczególnie wiedzy o przepustowości > klientów i wolnych lokalach i osoby z tamtego terenu gotowej poprowadzić ten > bar. > Gdyby interesowałaby cię współpraca to odpowiedz na tym forum a ja prześlę ci > swój e-mail wtedy można pogadać o szczegółach. Mialbym kandydata,napisz na emaila,moze sie dogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb IP: *.ppp.tiscali.fr 26.03.06, 13:28 zenon5@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Smazalnia Ryb 26.03.06, 13:30 Swojego nie podałeś więc nie mogę odpisać podaję mój szmelter_k@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Smazalnia Ryb 26.03.06, 13:33 Przeczytałem tylko ostatni post , w poprzednim był Twój e-mail sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 26.03.06, 14:59 Potwierdż czy otrzymałeś pocztą list ode mnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 IP: *.ppp.tiscali.fr 26.03.06, 15:08 otrzymalem i odpowiedzialem,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 26.03.06, 15:22 Dzięki ale jeszcze nie otrzymałem. Może coś się po drodze zawiesiło. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grabin1 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 IP: *.attu.pl 26.03.06, 16:04 Jeżeli możesz to proszę wyślij jeszcze raz odpowiedż bo niestety nie dotarła. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jaremax Re: Smazalnia Ryb do zenon5 07.07.06, 19:48 Świerza dobrze usmażona rybka nawet w tzw smażalni w centrum miasta nigdy nie jest zła.Nieprawdaż ? :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 IP: *.ppp.tiscali.fr 07.07.06, 22:03 Oczywiscie,ale zawsze rybka smakuje lepiej na swiezym powietrzu.Pamietam dawne czasy jak sie szlo na rybke w Mielnie.Z daleka ten zapach,to powietrze,to robi wrazenie/na zoladku/.Dlatego ja preferuje jednak na swiezym powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś