Dodaj do ulubionych

Smazalnia Ryb

28.02.06, 18:59
CO myslicie o powstaniu w Jelonce smazalni ryb z prawdziwego zdarzenia?
Obserwuj wątek
    • kazimierzp A co pod tym sformułowaniem rozumiesz? 28.02.06, 20:26
      Co to dla Ciebie prawdziwa smażalnia ryb?!?!?!?! Bo smazalni jako takich jest
      wiele!
      • Gość: jelgór Re: A co pod tym sformułowaniem rozumiesz? IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.02.06, 20:34
        Pewnie smażalnia przy morskim wybrzeżu, z piskiem mew nad głową. Dobry pomysł.
    • discopope Re: Smazalnia Ryb 28.02.06, 20:43
      Jeszcze jedna??? W regionie mamy ich tyle co w Dziwnowie w szczycie sezonu.
      Zresztą nieważne. Jak chcecie to budujcie. I tak nie lubie ryb.
    • Gość: RS Re: Smazalnia Ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 21:20
      A może smażalnia jeleni??
    • kazimierzup Re: Smazalnia Ryb 01.03.06, 02:16
      Smazalnia ryb ma olbrzymie szanse jest tylko kilka warunkow:

1. ryby musza byc swieze i swiezo smazone.
      2. Olej musi byc swiezy i czeesto zmieniany.
      3. Osoba prowadzaca smazalnie ryb musi mies duza wiedze o rybach i ich smazeniu.
      4. Dostawy swiezych ryb musza byc stale.
      5. Kierownik smazalni musi miec odwage zeby wyrzucic niesprzedane, nieswieze i
      niedobre, choc swieze.
      7. Czystosc w smazalni ryb musi byc na poziomie stolu neurochirurga. Przetarcie
      szmata to duzo za malo.
      8. Musi miec dostep do srodkow czystosciowych ktore nadaja sie do ryb.
      9. Kontrola smrodu, smieci i odpadow, np zuzytego oleju.
      10. Musi miec cierpliwosc przez dwa lata, potem przez 5 lat a potem przez
      nastepne 8 (w sumie 15).
      11. Jak chcesz to ci taka smazalnie zorganizuje i poprowadze ale nie za darmo.
      Same checi i gotowka to za malo.

koras2006 napisał:

> CO myslicie o powstaniu w Jelonce smazalni ryb z prawdziwego zdarzenia?
      • kazimierzp Smazalnia Ryb 01.03.06, 18:11
        Niedługo ma powstać nowa na Wróblewskiego. Ja jak chcę naprawdę dobrą rybkę z
        rusztu zjeść to ją sam przygotowuję i smażę.
        • kazimierzup Re: Smazalnia Ryb 01.03.06, 20:12
          i taka jest najlepsza. A poniewaz jestes znanym koneserem jedzenia mozna
          zapytac jak przygotowujesz swoje rybki?
          • Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb IP: *.ppp.tiscali.fr 01.03.06, 20:22
            sprobujcie tak:

Sprawioną i opłukaną rybę (bez głowy) natrzeć solą, roztartym czosnkiem, skropić
            olejem. Włożyć w specjalny rękaw lub luźno zawinąć w folię aluminiową. Upiec w
            piekarniku, kilka razy skrapiając folię wodą. Gotową rybę udekorować plasterkami
            cytryny, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, duszoną marchewką i
            surówką ze słodkiej kapusty.
            • Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb IP: *.ppp.tiscali.fr 01.03.06, 20:30
              A tu mnostwo innych smacznych rzeczy:

www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=700
              • kazimierzp jak zrobić ryby! 02.03.06, 16:34
                Już niestety nie jestem "czynnym" koneserem jedzenia. Niemniej w przyprawianiu
                ryb i ich przyrządzaniu stosuję następujace składniki (zioła najczęściej z
                gotowych mieszanek), oliwę, ocet lub sok z cytryny i miód. Przy smażeniu czy
                też pieczeniu z rusztu mieszanka z dodatkiem miodu (którą nalezy ryby
                posmarować przed smażeniem lub pieczeniem) daje ciekawy posmak, a miód
                karmelizując się na powierzchni ryby daje smaczną, chrupiacą skórkę. Proporcje
                tych wszystkich składników trzeba dostosować do indywidualnych smaków.
                Smacznego!
      • Gość: szu Re: Smazalnia Ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:16
        12. Właściciel nie powinien żałować czosnku, ziół i cytryny

to podstawa dobrej rybki, o której większość nie tyle zapomina, co skąpi,
        tracąc przy tym klientów (vide Stawy Podgórzyńskie za Cieplicami gdzie ryba
        wali mułem)
        • Gość: gosc... Re: Smazalnia Ryb IP: *.clk.net / 80.53.53.* 06.07.06, 21:45
          Zabawa dzieci na "slicznych"konstrukcjach skonczyla sie drzazga w dloniach
          dwojga.Jedna u 6-scio latka musial usunac chirurg.2,5cm to prwie pol jego
          dloni.A wbili je sobie trzymajac sie poreczy.Przydaloby sie blizej temu przyjzec.
          • Gość: stolaŻ Re: Smazalnia Ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:09
            Wystarczy po lakierować
          • Gość: stolaŻ Re: Smazalnia Ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:10
            Wystarczy polakierować
    • Gość: Gdańszczanin Re: Smazalnia Ryb IP: *.attu.pl 26.03.06, 11:38
      Ja swego czasu przymierzałem otworzyć na południu Polski bar rybny.
      Brak mi było jednak rozeznania w terenie a szczególnie wiedzy o przepustowości
      klientów i wolnych lokalach i osoby z tamtego terenu gotowej poprowadzić ten
      bar.
      Gdyby interesowałaby cię współpraca to odpowiedz na tym forum a ja prześlę ci
      swój e-mail wtedy można pogadać o szczegółach.
      • zenon5 Re: Smazalnia Ryb 26.03.06, 13:14
        Gość portalu: Gdańszczanin napisał(a):

> Ja swego czasu przymierzałem otworzyć na południu Polski bar rybny.
        > Brak mi było jednak rozeznania w terenie a szczególnie wiedzy o przepustowości
        > klientów i wolnych lokalach i osoby z tamtego terenu gotowej poprowadzić ten
        > bar.
        > Gdyby interesowałaby cię współpraca to odpowiedz na tym forum a ja prześlę ci
        > swój e-mail wtedy można pogadać o szczegółach.

Mialbym kandydata,napisz na emaila,moze sie dogadamy
        • Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb IP: *.ppp.tiscali.fr 26.03.06, 13:28
          zenon5@gazeta.pl
        • grabin1 Re: Smazalnia Ryb 26.03.06, 13:30
          Swojego nie podałeś więc nie mogę odpisać podaję mój
          szmelter_k@poczta.onet.pl
        • grabin1 Re: Smazalnia Ryb 26.03.06, 13:33
          Przeczytałem tylko ostatni post ,
          w poprzednim był Twój e-mail sorry.
          • Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb IP: *.ppp.tiscali.fr 26.03.06, 13:52
            odpisalem
            • grabin1 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 26.03.06, 14:59
              Potwierdż czy otrzymałeś pocztą list ode mnie.
              Pozdrawiam.
              • Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 IP: *.ppp.tiscali.fr 26.03.06, 15:08
                otrzymalem i odpowiedzialem,pozdrawiam
                • grabin1 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 26.03.06, 15:22
                  Dzięki ale jeszcze nie otrzymałem.
                  Może coś się po drodze zawiesiło.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: Grabin1 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 IP: *.attu.pl 26.03.06, 16:04
                    Jeżeli możesz to proszę wyślij jeszcze raz odpowiedż bo niestety nie dotarła.
                    Pozdrawiam
                    • jaremax Re: Smazalnia Ryb do zenon5 07.07.06, 19:48
                      Świerza dobrze usmażona rybka nawet w tzw smażalni w centrum miasta nigdy nie jest zła.Nieprawdaż ? :-).
                      • Gość: zenon5 Re: Smazalnia Ryb do zenon5 IP: *.ppp.tiscali.fr 07.07.06, 22:03
                        Oczywiscie,ale zawsze rybka smakuje lepiej na swiezym powietrzu.Pamietam dawne
                        czasy jak sie szlo na rybke w Mielnie.Z daleka ten zapach,to powietrze,to robi
                        wrazenie/na zoladku/.Dlatego ja preferuje jednak na swiezym powietrzu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka