Dodaj do ulubionych

Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozwadze

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:39
Cześć,
Jestem z Jeleniej Góry, ale nie pracuję w niej ponad 10 lat.
Tak się akurat obecnie składa, że współpracuję w Legnicy z dużą firmą
niemiecką. Niemcy jak to Niemcy poprosili mnie, abym wysyłał im co tydzień
poniedziałkowy dodatek Gazety Wyborczej związany z pracą. Na tym dodatku
miałem zaznaczać te ogłoszenia o pracy, które wprost lub pośrednio dotyczą
Jeleniej Góry. Po półrocznym wysyłaniu w tym tygodniu mój niemiecki pryncypał
oświadczył, że w Jeleniej Górze nic się nie dzieje i że jest to "martwe
gospodarczo miasto". On to ocenił na podstawie udziału ogłoszeń o pracy
związanych z Jelenią Górą we wszystkich ogłoszeniach w dodatku. Na domiar
złego jeszcze wczoraj przejechaliśmy się z Legnicy do Jeleniej Góry drogą
poprzez Złotoryję. Mina Niemca na widok tych kosmicznych dziur na drogach
była taka, że z góry wiedziałem, że nie ma mowy o jakimkolwiek inwestowaniu z
jego strony w JG. Nie chodziło nawet o śnieg na drodze. Dziury były
PORAŻAJĄCE !!!. Niemiec jeździ po Polsce tylko w miarę dobrą drogą tylko od
granicy do Legnicy.
Z czym do partnerów biznesowych chce wystartować Jelenia Góra?. Realnie to JG
nie ma nic do zaoferowania. Ja namówiłem Niemca do przyjazdu mówiąc o
inwestycjach Schneidera, Kempfa, etc. Tylko się wygłupiłem.
Aha - Niemcy są z branży budowlanej - drzwi, okna, rolety - szukają miejsca
do inwestycji dla 80 - 120 osób.
Pozdrawiam
Grześ
Obserwuj wątek
    • Gość: z.piechowic Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 15:05
      Grześ a może Piechowice, tylko nie z tym burmistrzem.
    • Gość: gość Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.jgora.dialog.net.pl 16.03.06, 15:43
      Akurat ta branża jaką reprezentuje ten
      niemiec ma tu u nas nadreprezentację.
      Owszem mógłby zamieszać zaniżając ceny.
      No ale wtedy ludziom płaciłby 400 PLN
      miesięcznie.
      Nie pozwalaj się domyślać że niemiec jakiś
      filantrop.Jedno co ich tu ciągnie to tania
      siła robocza i tyle.
      No ale na bezrybiu itd.
      • Gość: zenon5 Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.ppp.tiscali.fr 16.03.06, 19:08
        Akurat w mej odpowiedzi nie bede atakowal Pana prezydenta,bo on z tym nie ma
        wspolnego,ale opowiem wam historie:Po jakims czasie bycia na forum,poprosilem
        kazimierzap o prospekty francuskojezyczne na temat JG.Ten czlowiek zebral co
        mogl.wzialem cala kupe tych prospektow i wrocilem do domu.marzeniem bylo zeby
        nie tylko autokary jezdzily po Polsce,niech zajada do JG,tez jest co zobaczyc.Na
        moja prosbe zmieniono trasy jazdy,/z JG wlacznie/.Wyjechaly 3 autobusy, nowe
        mercedesy.Wrocily z wybitymi szybami kierowcy/szukano video etc,etc.Pare dni
        temu bylo paru rezerwistow legi Cudzoziemskiej w biurze i chcieli odwiedzic
        JG.Szefowa zaczela ostentacyjnie pokazywac faktury za naprawe tych autobusow i
        powiedziala ze wyjazd do polski nigdy nie jest pewny/wlamania do autokarow/.Ja
        widzialem te faktury!!Poradzilem legionistom wynajem mikrobusu,tak tez
        zrobili.Obronia sie znakomicie, maja na to sposoby.Ale ja musialem sie wstydzic
        i nawet nie wiem za kogo!Pozdrawiam
    • anula_122 Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw 16.03.06, 18:53
      Ja nie jestem z Jeleniej Góry ale mieszkam tu juz troszke, kiedyś na forum juz
      sie wypowiedzałam na temat tego miasta, że jest drogo i że drogi sa w fatalnym
      stanie, zaproponowali mi abym pokochala góry ?! albo wróciła skad przyjechalam.
      Niestety masz racje w tym mieście się nic nie dzieje, a gdy zwrócisz na coś
      uwage że jest złe to otrzymujesz odpowiedz abyś sie nie wtracał, a szkoda bo
      powinno sie cos ztym zrobić! Jakis tam niemiec jest w sanie p[o wycinkach z
      gazet stwierdzic że Jelenia Góra to praktycznie martwe miasto i co gorsza ma
      racje!Nikt nie bedzie inwestował w mieście gdzie jest bałagan a władze nie
      robia nic aby sie to zmieniło, a szkoda bo to ładne miasto.
      Pozdrawiam
      • Gość: gość Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.jgora.dialog.net.pl 16.03.06, 20:01
        A ty też przestań płakać,tak zbierzecie się
        w kupę i narzekacie .To dobrze że jest jeszcze
        na kogo narzekać. Zobacz na resztę kraju .Przecież widać
        gołym okiem gdzie inwestuje się chętnie a gdzie nie.
        I gó..o do tego ma samorząd miejscowy i aktywność
        społeczna.
        To co powiecie o ludziach mieszkających na tzw ścianie
        wschodniej ,też same lewusy. To ile trzeba tych niemców żeby
        w każdej takiej bidzie zainwestować i dać miejscowym pracę.I
        Inwestor nie kieruje się humanizmem.On ma zarobić
        szybko i jak najmniejszym nakładem własnym.Anula jak JG jest
        taka martwa to ty mało jeszcze widziałaś.Nie pytam skąd
        jesteś bo możesz napisać co chcesz.
        A to opowiadanie dramatyczne o rozbitych szybach w autobusach
        nie wiem może się takie coś zdarzyło.Akurat jak chodzi o Francję
        to niedawno palono tam auta jak leci i żaden francuz jakoś nie
        wyprowdził się z francyji.Taki żabojat jak jedzie do polski
        to stały od lat powielany plan Warszawa,Kraków może Oświęcim
        no Gdańsk i rura do domu.Jako turyści znani są zresztą jako
        sknerusy.Na nich trudno zarobić,co innego anglosasi,niemcy.
        Otwórzcie gały i nie przesadzajcie.
        • Gość: obywatel Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.231.udn.pl 16.03.06, 22:35
          ha ha ciekawe jaki Niemiec jedzie do Jeleniej przez Legnicę potem Złotoryję,
          ktoś tu robi z nas idiotów. Droga z Jeleniej do Niemiec zajmuje mi 45 minut i
          jadę na Zgorzelec a nie na Legnicę, poza tym w niedługim czasie na tej drodze
          powstaną kolejne objazdy, więc będę jechał poniżej 40 minut, czy to daleko,
          uważam że nie. Pozdrawiam malkontentów.
          • Gość: Krzysiek Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.03.06, 07:28
            Obywatel-bez komentarza...
          • hexl obywatelu 20.03.06, 17:12
            Grzes chyba napisał, że ęiemiec zna tylko droge od granicy do Legnicy (ktora
            jest dobra) a na widok tej do JG dostał stracha. Nie pisal, ze jezdzi przez
            Jelonkę.
            • hexl Re: obywatelu 20.03.06, 17:13
              Gdyby ktoś chciał się czepić słowa "ęiemiec" to informuję że to pomyłka....
              miało być -Niemiec -
      • kazimierzup Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw 21.03.06, 19:27
        to ja ci zaproponowalem zebys pokochala gory ale jak nie chcesz to idz sie
        powiesz glupia cipo!

anula_122 napisała:

> Ja nie jestem z Jeleniej Góry ale mieszkam tu juz troszke, kiedyś na forum
        juz
        > sie wypowiedzałam na temat tego miasta, że jest drogo i że drogi sa w
        fatalnym
        > stanie, zaproponowali mi abym pokochala góry ?! albo wróciła skad
        przyjechalam.
        > Niestety masz racje w tym mieście się nic nie dzieje, a gdy zwrócisz na coś
        > uwage że jest złe to otrzymujesz odpowiedz abyś sie nie wtracał, a szkoda bo
        > powinno sie cos ztym zrobić! Jakis tam niemiec jest w sanie p[o wycinkach z
        > gazet stwierdzic że Jelenia Góra to praktycznie martwe miasto i co gorsza ma
        > racje!Nikt nie bedzie inwestował w mieście gdzie jest bałagan a władze nie
        > robia nic aby sie to zmieniło, a szkoda bo to ładne miasto.
        > Pozdrawiam
    • Gość: Krzysiek Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.03.06, 07:27
      Do gosc
      Pojedz kolego w Bieszczady ,byłem tam na jesień,oczy odbiły mi sie od
      asfaltu(nowego).Myślałem,że zastanę tam syf ,kiłę i mogiłę ale rozczarowałem się
      i to pozytywnie.Zostawili nas daleko w tyle.
      • Gość: obywatel Krzysiu skomentuj ..please IP: *.231.udn.pl 17.03.06, 09:53
        Czyżby Krzysiu do Niemiec jeździł przez Złotoryję, bo Krzysztofie mój wątek
        dotyczył marnych dróg Legnica - Jelenia poruszanych w poprzednim wątku. Więc o
        co chodzi???
        • Gość: Waldi Re: Krzysiu skomentuj ..please IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 02:34
          Jak w tym mieście ma być dobrze, skoro ludzie nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafią????
          Przeczytaj jeszcze raz uważnie, co Grześ napisał, to może zauważysz w końcu, że on jechał z Niemcem z Legnicy do Jeleniej, a nie z Niemiec przez Legnice do Jeleniej!!!
          I chłop ma sporo racji, bo jak nie ma porządnej infrastruktury (drogi, ostatnie głupie cyrki z Kowarami) to w jaki sposób można tu kogoś ściągnąć, by coś zainwestował??
          A w tym mieście nawet ziemi nie można przekształcić z rolnej na przemysłową. To nie jest wina władz miasta?
      • bav Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw 17.03.06, 13:46
        > Pojedz kolego w Bieszczady ,byłem tam na jesień,oczy odbiły mi sie od
        > asfaltu(nowego).
        A ten nowy asfalt widziałeś na _całej_ drodze? Czy tylko przy tablicy z logo UE
        i informacją o _zakończeniu_ budowy (sierpień 2005, Dołżyca-Bukowiec, Majdan-
        Przełęcz nad Roztokami)? Bo nieco dalej od tablicy, i na większości tamtejszych
        dróg, już jest normalnie, „po bieszczadzku” - asfalt reliktowy, zanikający :)))
        Fatalny przykład. Albo kiepsko znasz Bieszczady, albo jeleniogórskie.
        • Gość: gość Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.03.06, 16:11
          do tego chwalcy dróg w bieszczadach.
          po co jechać w bieszczady po kawałek
          dobrej nawierzchni.W taki sam sposób poradzić
          można wyjazd do Sobieszowa po oglądnięcie
          kawałka dobrej drogi do Piechowic.
          W takim razie po cholere narzekacie że u nas
          są drogi do d....y.Jak takie przykłady o bieszczadach
          mają zaprzeczyć moim twierdeniom o degrengoladzie
          gospodarczej na ścianie wschodniej.
          • bav Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw 17.03.06, 19:17
            To, jakie drogi są w innych rejonach – gorsze czy lepsze - nie zmienia faktu,
            że w jeleniogórskim jest kiepsko (to najwyżej wątpliwej jakości argument w
            stylu „A u Was Murzynów biją”) Nie ma sensu taka licytacja. Co z tego, że w
            Bieszczadach gorzej? To żadne pocieszenie. Poza tym, tam brak zagospodarowania
            jest nawet lokalną atrakcją ;), ale tu???
            Dlaczego niby „trzeba niemców żeby zainwestować i dać miejscowym pracę”?
            A może tak coś we własnym zakresie (miasto, powiat)?
            • Gość: gość Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.03.06, 17:13
              Bo inwestowanie po polsku to:
              założenie burdelu w mieszkaniu
              na zabobrzu pod europejskim tytułem
              agencja towarzyska,albo łażenie z
              podróbkami np.perfum po mieszkaniach
              celem sprzedania.Inwestować znaczy
              mniej więcej włożyć kasę w nowy interes.
              U nas forsy brak,pozostaje biznes typu
              handelek albo inne przekręciarstwo.
              Niemiec = forsa. To tak po krótce.
              • bav Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw 19.03.06, 12:48
                Chyba nie zrozumiałam:

Grześ pisze o ściąganiu inwestorów
                > Z czym do partnerów biznesowych chce wystartować Jelenia Góra?
                Ja o inwestowaniu przez władze lokalne
                > A może tak coś we własnym zakresie (miasto, powiat)?

A Ty proponujesz dla JG rozwiązanie w postaci
                > założenie burdelu w mieszkaniu
                > na zabobrzu pod europejskim tytułem
                > agencja towarzyska,albo łażenie z
                > podróbkami np.perfum po mieszkaniach

???
                • Gość: gość Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.03.06, 18:43
                  do bav- jak masz kłopoty
                  w czytaniu z zrozumieniem
                  prostych tekstów,to po co
                  wcinasz się w dyskusję.
                  • bav Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw 20.03.06, 21:08
                    Do gość:
                    1. Nie ja się „wcięłam”, a ty, odpisując pod moim postem Krzyśkowi
                    2. Skoro nie rozumiesz delikatnej ironii, napiszę wprost, choć nadal
                    delikatnie – nie bardzo trzymasz się w temacie.
                    3. Naszą wymianę zdań uważam za zakończoną, gdyż albo załapiesz i nie ma o czym
                    dalej pisać :) albo nadal nie załapiesz i tym bardziej nie ma o czym :(
    • Gość: tag_heuer Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.PMPoland.PL / *.pmpoland.pl 20.03.06, 12:24
      Miałem podobna historię z Niemcem, wracałem tą samą trasą, co Grześ. Niemiec
      był pierwszy raz w PL, na koniec stwierdził, że w swoim sprawozdaniu napisze,
      że zalecany srodek transportu do PL to samolot:). Ja z branzy metalowej,
      potencjalny kontrahent był z Kolonii.
      Ps. dla twardzieli - co do stanu dóg to polecam odcinek drogi J.Góra -
      Bolesławiec przez Pasiecznik (jechałem w piatek, myślałem ze pourywam koła), i
      tak jest co roku. Kupę pieniędzy wyrzyca się w błoto na łatanie dziur łatami,
      których trwałość po kładzeniu na mokry asfalt to max 1 m-c, zamiast zrobić to
      raz i porządnie (zamknąć odcinek drogi, zerwać pozostały asfalt i połozyć na
      nowo od gruntu, i niech mi ktoś nie mówi, że to kosztuje ogromne pieniadze, bo
      takie łatanie dróg to jeszcze więcej x X razy w roku, tzn zwykłe marnotrawstwo,
      ża które odpowiedzialni ludzie powinni być pociągnięci do odpowiedzialności
      karnej).

• hexl Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw 20.03.06, 17:25
        A ja aby uniknąć takiej sytuacji, nie przywiozłam inwestorów.
        Chcą wybudować zakład zatrudniający pow. 500 osób, pierwszy warunek to dobry
        dojazd do granicy Niemiec.
        Widzieli już grunty(ok. 20ha) k. Legnicy i Zielonej Góry więc szkoda czasu na
        przywożenie ich do nas.
      • Gość: obywatel Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.231.udn.pl 20.03.06, 20:53
        Jelenia ma do grnicy z Niemcami 70 km, na drogę nie narzekam. Czy 45 minut do
        grnicy to dużo? Odpowiedzcie sami. Akurat w kierunku Niemiec droga jest ok, nie
        wiem po co mowimy o drodze na Bolesławiec, czy Złotoryję, jakiego inwestora ona
        zainteresuje. Ważna jest droga na Zgorzelec/Gorlitz. Pozdrawiam wszystkich
        malkontentów!
        • Gość: tag_heuer Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.PMPoland.PL / *.pmpoland.pl 21.03.06, 07:02
          Jasne, reszta dróg nieważna. Niech się sypią.
          • Gość: obywatel Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.231.udn.pl 21.03.06, 08:35
            Jeśli droga Złotoryja - Jelenia to kluczowy trakt komunikacyjny, od którego
            jest uzależniona większośc nowych inwestycji w JG to czapki z głów!!!
            • Gość: Waldi Re: Kusiak/Jelenia Góra i cały ten bajzel ku rozw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:39
              Czapki z głów przed Twoim podejściem do nowych inwestycji. Twój tok rozumowania pasuje do obecnie nam panujących sPiSkowców...
    • Gość: obywatel Na złość malkontentom i marudom IP: *.231.udn.pl 21.03.06, 08:38
      Na złość malkontentom i marudom!!!

www.jelonka.com/?module=templates&template=5707431a624d8cfcb47def299ccd35c6&id=58e2
      • Gość: tag_heuer Re: Na złość malkontentom i marudom IP: *.PMPoland.PL / *.pmpoland.pl 21.03.06, 09:44
        Jeżeli ta droga zostanie wybudowana z właściwych materiałów i zgodnie ze
        wszystkimi standardami dot. kładzenia nawierzchni drogowych, to się bardzo
        cieszę.Ale jakoś nie wierzę, że się bez jakichś machloj nie obejdzie, bo
        przecież 15 mln to niezła kasa do kombinacji.
        Ogólnie jestem optymistą, ale jeszcze chyba żadna droga w PL nie została
        wybudowana porządnie od A-Z.
      • Gość: Waldi Re: Na złość malkontentom i marudom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:45
        W sumie to również na złość Tobie, bo jeszcze niedawno pisałeś, że droga na Złotoryję i dalej na A4/Legnicę nie jest ważna dla Jeleniej.
        • Gość: obywatel Re: Na złość malkontentom i marudom IP: *.231.udn.pl 21.03.06, 17:13
          Owszem jest ważna Waldi, ale nie strategiczna , a to różnica.
    • kazimierzup zenek, to jak to jest? Dwoch legionistow nagle 21.03.06, 19:29
      zapragnelo jechac do Jeleniej Gory na wakacje?

Zdajesz sobie sprawe ze sprawa jest dosyc niezwykla i co za tym idzie bardzo
      nieprawdopodobna. Leginisci to raczej pija w najblizszej knajpie a na rozjazdy
      to juz nie starczy.
      • Gość: zenon5 Re: zenek, to jak to jest? Dwoch legionistow nagl IP: *.ppp.tiscali.fr 21.03.06, 19:39
        paru to nie dwoch,a za ich emeryture moglbys dobrze pozyc.Jedni pija, inni nie
        pija,znam paru z roznymi charakterami.gdyby nie byli z JG lub okolic ,pewnie
        jechaliby na majorke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka